HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Újból osztrák háziversennyé vált a szlalom, Herbst megint győzött

2010.01.31. 15:45 :: repens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kranjska Gorán műlesikló versennyel zárult a férfi alpesi sízők olimpia előtti programja. Teljes osztrák tarolás, lassan hozzá kell szoknia ahhoz a mezőnynek, hogy a szlalomban más nemzet képviselőinek nincs esélye. Herbst nyert, a brutális második futamot bemutató Hirscher lett a második, Lizeroux is csak Raich hibájának köszönheti, hogy dobogóra állt. Raich ugyan csak 6. lett, ám az összetett Vk-t így is már-már oda lehet adni neki...

Az óriás-műlesiklással együtt a szlalom is állandó programpontja a kranjska gorai hétvégének, immár 1961 óta. Műlesiklásban is osztrák nyerte az első Vitranc-kupát: Ernst Falsch győzött a premieren, majd két évvel később Josef Stiegler ezt a számot is megnyerte. Évről évre változott a győztes személye, duplázásig is kevesen jutottak, egyetlen háromszoros győztes van ezen a lejtőn: Alberto Tomba. A duplázók ritka társaságába tartozik a hazaiak nagy örömére Bojan Križaj, az osztrák Thomas Sykora, valamint a nemrég visszavonult Giorgio Rocca. A jelenlegi mezőnyből nyert már itt Ivica Kostelić, Truls Ove Karlsen, Mario Matt, Manfred Mölgg és Julien Lizeroux is, közülük a horvát, az olasz és a francia ezúttal is az esélyesek között szerepeltek. Karlsen el sem indult ebben a számban, Mattot pedig lassan már csak a neve tartja az első 30 között...

Az első futamot Manfred Pranger nyitotta, ideje végül 5. helyet ért. Benjamin Raich következett, szokatlanul jól síelt, 3. helyen zárta az első futamot. Manfred Mölgg a pálya alján kiesett, addig se jött jól.  Ivica Kostelić formája aggasztóan visszaesett a felépülését követő fellángolás után, nem valami biztató ez az olimpia előtt, csak a 13. helyre jött be. Silvan Zurbriggen (akit jó kérdés, milyen nemzetiségűnek tart túlképzett tévériporterünk, de a svájciak közül mindig kifelejti...) hozta magát, bejött a 6. helyre.

Reinfried Herbst gyengén kezdett, ám az utolsó szektorával mindenkit megvert, az élre állt, végül 2. lett. Julien Lizeroux fordított utat járt be, kitűnő első szektor utána  pálya alját rontotta el csúnyán, így csak 7. lett. Michael Janyk szokatlanul jó első futammal bejött a 4. helyre, Marcel Hirscher pedig szokatlanul rossz első futammal csak a 15. helyre érkezett. 10-essel indult az olasz Giuliano Razzoli, és kitűnő sízéssel megszerezte az első futam első helyét. Csakhogy a taljánok nem a kitűnő második futamaikról híresek...

Mario Matt nem szenvedett sokáig, hamar kiesett, így bizonyította, hogy joggal került ki az osztrák olimpiai csapatból. Svéd edző tűzte a pályát (igaz, neve alapján alighanem osztrák), mégse ment igazán jól a svédeknek, legjobbjuk a 8. helyen végző Mattias Hargin lett. Steve Missillier magához képest jól jött (11.), Felix Neureuther annyira nem (12.). Az első 15-öt újabb svéd zárta, André Myhrer 9. lett. Ted Ligety 16-ossal bejött a 10. helyre, övé volt az utolsó igazán nagy eredmény. Az első 13 helyezett egy másodpercnél kisebb különbséggel várta a második futamot.

Jól teljesített a hazai pályán Mitja Valenčič, 18-assal lett 14. A háromból két japán átmentette schladmingi formáját, Szaszaki Akira 26-ossal 16., Juasza Naoki 29-essel 25. lett (Minagawa nem került a második futamba). Lars Elton Myhre rajtszámának megfelelően a 17. helyen zárt, egyedüli norvégként került a második futamba (Svindål kivételesen próbálkozott ugyan, ám kiesett). A moldávvá lett svájci, Urs Imboden ma is oktatta a helvét csapatot (persze Zurbriggent leszámítva), 18. lett, míg Marc Gini csak 20., Marc Berthod pedig szokás szerint kiesett. Sok svéd jutott a második futamba, ha nem is igazán nagy idővel: Axel Bäck 19., Anton Lahdenperä 22. (59-essel!), Jens Byggmark 26. (41-essel), Markus Larsson 30. (tőle ez viszont nagyon gyenge) lett. A kanadai Ryan Semple 44-essel jött be a 21. helyre, Bernard Vajdič népes szurkolótábora előtt sem tudott viszont nagyot durrantani (23.). A hazaiakat még egy versenyző képviselte a második futamban, Mitja Dragšič 37-essel jött be a 28. helyre. Az első 30 mezőnyét három olasz egészítette ki: Cristian Deville 34-essel 24., Stefano Gross 54-essel 26., Patrick Thaler 23-assal 29. lett.

Nem ment a cseheknek, Bank gyengén jött, Trejbal és Krýzl pedig kiesett. A kiesők táborát gyarapította a kanadai Julien Cousineau és az amerikai Jimmy Cochran is, két osztrák, Wolfgang Hörl és Patrick Bechter pedig gyengén jött, nem fért be a 30-ba.

Immár hivatalos, hogy pont nélkül utazik az olimpiára a finn csapat, miután Jukka Leino a „kitűnő” 43. helyen zárt, és a hírek szerint azonnal visszavonul, borzalmas Vk-idénye miatt az olimpiára sem utazik ki.

A második futamban az osztrák edző tűzte a pályát, így a mezőny többi része csaknem lehetetlen küldetésre vállalkozott, várható volt, hogy valamelyik osztrák végez az élen. Makus Larsson kicsit helyrerázta hírnevét, jó menettel előrejött a 21. helyre, igaz, így is az 5. számú svéd maradt. Thaler alulmúlta még előző gyenge menetét is (25.), Dragšič pedig megelégedett a célbaéréssel, hisz ezek voltak idénybeli első pontjai (26., utolsó célbaérő). Byggmark végre régi önmagát idézte, az egyik legjobb második futammal a 16. helyig ugrott előre.  Stefano Gross is első pontjaira hajtott, így óvatos volt (22.); Juasza pedig nagyot hibázott, meg kellett elégednie a 24. hellyel. Deville egész jól jött, épp csak Byggmarkot nem tudta megelőzni (17.). Vajdič nem jött annyira rosszul (mint általában...), a 19. helyet szerezte meg.

Lahdenperä produkált már ennél bravúrosabb második futamot is, azért nem lehet elégedetlen 18. helyével. Ryan Semple kiesett (ezek lehettek volna első szlalompontjai idén), csakúgy, mint Gini (egyszemélyes a svájci csapat, nagy kérdés, kiket kényszerülnek indítani az olimpián). Bäck kitűnően jött, dehát egy svédtől ezt már vártuk is ebben a futamban, a 13. helyig jött fel. Imboden hátraesett (20.), Myhre pedig még őt is alulmúlta, nagyon nem érezte a pályát (22.). Szaszaki kieséssel fejezte be kockáztatós menetét.

A záró 15-ös bolyt Marcel Hirscher agyament menete nyitotta. Az esetek 99%-ában egy ilyen menet csak kiesést jelenthet – ez a mai nap viszont az „1%” volt, senki meg sem tudta közelíteni az osztrák második futamát, és egészen a 2. helyig tört fel. Valenčič megelégedett az újabb pontszerzéssel (14.), Kostelić pedig másodjára sem tudott jól jönni (9.). Neureuther jobban összekapta magát, feljött az 5. helyre. Missillier másodjára már nem tudott jól jönni, visszaesett a tőle megszokott középmezőnybe (15.). Ligety mindent megtett (4.), de a lassan már-már síelhetetlen, göröngyös pályán egyszerűen nem lehetett úgy menni, mint ahogy korábban Hirscher ment. Myhrer nem jött jól, a korábbi svédektől nem ezt szoktuk meg (10.).

Hargin megtartotta 8. helyét, de maradéktalanul elégedett ő sem lehet, igaz, legjobb svéd lett. Lizeroux mindent beleadott, a pálya aljáig vezetett is, ám ott nem tudott olyan gyorsan siklani, mint Hirscher, csak a 3. helyet szerezte meg. Zurbriggen még jobban elrontotta a zárószakaszt, a 6. helyen zárt. Pranger érthetetlenül gyengén jött, a bivalyerős osztrák csapatban talán ő a leggyengébb láncszem (12.). Janyk kitűnő második futamairól volt híres eddig, azonban úgy tűnik, ma az első futamra volt hitelesítve, csúnyán hátraesett (11.). Raich biztosan haladt Hirscher elé (legrosszabb esetben szorosan mögé), amikor keresztbe álltak a lécei a pálya alján, majdnem teljesen leállt, így csak 7. lett. Egy hármas osztrák dobogót dobott el ezzel, viszont alighanem megnyerte az összetettet.

Herbst jól gazdálkodott 1,3 másodperces előnyével, 0,4-et megőrzött belőle, és átvette a vezetést. Razzoli volt még hátra, az olaszok pedig köztudottan nem bírják a nyomást – ma is alapot adtak ennek az előítéletetnek. Botrányosan gyengén kezdett, az embernek az volt az érzése, azt sem tudja, hol van – a pálya közepén ki is esett. Az olaszoknak a képességeik megvannak, már csak egy jó sportpszichológusba kellene beruházni...  

Reinfried Herbst 64. Világkupa-futamán 9. győzelmét szerezte. Marcel Hirscher 48. futamán 9., Julien Lizeroux 89. futamán 8. alkalommal állt dobogóra. Összetettben Raich előnye tovább nőtt Janka előtt, elnézve az osztrák (na meg a svájci) formáját, csodának kellene történnie ahhoz, hogy ne Raich nyerje az összetettet. A szakági Vk-ban Lizeroux jobban tartja ugyan a lépést Herbsttel, ám itt is egyre erősebben az osztrákoknak áll a zászló. Az évad elején temetett osztrák csapat a férfiaknál és a nőknél is kezd magasan a mezőny fölé nőni, csak a női gyors számok jelentik a kivételt – na de ott meg Vonn dominanciája teszi lefutottá a versenyt. A férfiaknál a nemzetek pontversenye mindenesetre már eldőlt, Svájc látótávolon kívülre került az osztrákoktól.

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Visszatekintő:

Levi

Alta Badia

Zágráb-Sljeme

Adelboden

Wengen

Kitzbühel

Schladming 

 

Kranjska Gora (Szlovénia), Férfi műlesiklás

1. Reinfried Herbst (osztrák)

1:35,35

2. Marcel Hirscher (osztrák)

1:35,75

3. Julien Lizeroux (francia)

1:35,88

4. Ted Ligety (USA)

1:35,95

5. Felix Neureuther (német)

1:36,04

6. Silvan Zurbriggen (svájci)

1:36,17

7. Benjamin Raich (osztrák)

1:36,25

8. Mattias Hargin (svéd)

1:36,27

9. Ivica Kostelić (horvát)

1:36,37

10. André Myhrer (svéd)

1:36,41


A férfi műlesikló Világkupa állása (8 verseny után):

1. Reinfried Herbst (osztrák)

505 pont

2. Julien Lizeroux (francia)

462 pont

3. Ivica Kostelić (horvát)

334 pont

4. Silvan Zurbriggen (svájci)

329 pont

5. Benjamin Raich (osztrák)

304 pont

6. Marcel Hirscher (osztrák)

265 pont

 

A férfi Összetett Világkupa állása (28 verseny után):

1. Benjamin Raich (osztrák)

1007 pont

2. Carlo Janka (svájci)

897 pont

3. Didier Cuche (svájci)

746 pont

4. Marcel Hirscher (osztrák)

675 pont

5. Aksel Lund Svindål (norvég)

661 pont

6. Ivica Kostelić (horvát)

643 pont

7. Ted Ligety (USA)

607 pont

8. Silvan Zurbriggen (svájci)

583 pont

9. Julien Lizeroux (francia)

564 pont

10. Reinfried Herbst (osztrák)

505 pont

  

Update: Ligetyt utólag diszkvalifikálták, kaput tévesztett! A ponttáblázatok már a módosított eredményt mutatják.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr71717155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása