HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló - 10. nap

2018.02.19. 18:44 :: Dave985

A hétvégi nagyüzemet követően viszonylag szolidabb programmal folytatódott a pjongcsangi téli olimpia. Három számban hirdettek bajnokot, s minthogy a gyorskorcsolyázók sprinttávján és a síugró csapatversenyen is a norvégok vitték el az aranyat, immár bizonyossá vált, a norvégok minden idők legeredményesebb olimpiáját várják. A bob kettesek versenyén holtverseny alakul ki az élen, a kanadai és a német kettős végzett az élen századra azonos idővel. Először az ötkarikás játékok történetében magyar sízőt láthattunk a szabadstílusú szakágakban. Nos, Swaney Elizabeth szereplésében nem volt sok köszönet…

Hajnali háromkor rendezték a női lesiklók második edzését. A legjobb időt ezúttal Stephanie Venier ért el, minimális különbséggel megelőzve Sofia Goggiát. A vasárnapi tréning legjobbja, Lindsey Vonn ezúttal a harmadik helyen végzett. A további sorrend: Siebenhofer, Suter, Weirather, Gisin, Schmidhofer. Eldőlt, hogy fáradtságra hivatkozva Anna Veith visszalép a lesiklástól.

Szintén a hajnali órákban került sorra a női szabadstílusú sízők félcső versenyszámának a selejtezője. A 24 főt számláló mezőnyben szerepelt Swaney Elizabeth, mint a magyar sporttörténelem első freestyle- olimpikonja. Az olimpiát megelőző előzetesünk írásakor kissé kellemetlenül éreztük magunkat, mit írjunk az anyai ágon magyar felmenőkkel bíró amerikai hölgy sportteljesítményével kapcsolatban. Szép számban voltak ugyanis TOP-30-as eredményei Világkupákról, de rendre az utolsó helyek valamelyikét foglalta el, jellemezően igen alacsony pontszámmal. Éppenséggel felfogható az akaraterő diadalaként az olimpiai indulás, elvégre 2006 óta ezért küzdött, előbb szkeletonban, majd freestyle- síben. Ám amit láttunk tőle, az rettentően lehangoló, mondjuk ki, kínos volt. Trükköt még véletlenül sem láttunk tőle, lendület nélkül síelgetett fel-le a félcsőben, gyakran még a tetejéig sem bírt felkecmeregni. Tény, megúszta esés nélkül, 30 pontos első gyakorlatát egy 31,40-et érő másodikkal megjavította, amivel a mezőny legvégén, a 24. helyen végzett. Csak érzékeltetésképpen jelezzük, a kanadai Cassie Sharpe 93,40 ponttal nyerte a kvalifikációt.

A férfi gyorskorcsolyázók sprinttávján kisebb meglepetésre a norvég Håvard Holmefjord Lorentzen érte el a legjobb időt. Az egyébként világbajnoki ezüstérmes sportoló egyetlen századdal utasította maga mögé a dél-koreaiak kedvencét, Csa Min Kjut. A dobogó harmadik fokára a kínai Kao Ting-jü állhatott fel, a finn Mika Poutala három századdal maradt le az éremről. Lorentzen időeredménye egyébiránt új olimpiai csúcsot jelentett.

Véget értek a kettes bobok küzdelmei a férfiaknál. Mind a négy futamot követően roppant szorosan állt a verseny, pár század döntött az egyes helyezések közt. A végén aztán előállt a századra azonos idő, vagyis a holtverseny az élen. A Justin Kripps pilóta által vezetett kanadai egységet (fékező Alexander Kopacz) kiváló zárócsúszásával beérte a Francesco Friedrich irányította német bob (oldalán Thorsten Margisszal), így ezúttal két aranyérmet osztottak ki. A dobogó harmadik fokára – az olimpiai bajnokoktól 5 századdal elmaradva – a lett Melbārdis- Strenga kettő állhatott fel. A balti állam ezzel megszerezte első medáliáját Pjongcsangban.

A hagyományos csapatversennyel fejezték be olimpiai szereplésüket a síugrók. Bár voltak nehezebb periódusaik, összességében nagyon simán érvényesítették a papírformát a norvégok, bő 30 ponttal utasították maguk mögé riválisaikat. A győztes csapatot erősítette Tande, Stjernen, Forfang és Johansson. Az ezüstérem sorsa csak az utolsó ugrásoknál dőlt el. Pjongcsang két olimpiai bajnoka csapott össze, s mondhatni, mindketten elmaradtak a várakozásoktól. Wellinger 134 és feles ugrására nem érkezett válasz Stoch részéről, így a németek zártak a második, a lengyelek pedig a harmadik helyen. Ausztria – szűk 100 pontra a dobogótól – negyedikként fejezte be az olimpiát, megelőzve a szlovéneket és Japánt.

A versenyről készült részletes beszámolónkat itt olvashatjátok.

Magyar idő szerint délelőtt mutatták be a jégtáncosok rövidprogramjukat. Az élen a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir páros áll, miután világcsúcsot érő pontszámot, 83,67 pontot kaptak a zsűritől. A kétszeres olimpiai bajnok páros mögött szűk 2 ponttal a francia Európa-bajnok páros (Papadakis, Cizeron) következik. Ha nem kezdenek el rontogatni nagyobb számban, akkor a két amerikai kettő az olaszokkal és az oroszokkal csak a bronzéremért küzdhet meg.

A női jégkorongtorna az elődöntőkhöz érkezett, ahol a várakozásoknak megfelelően a kiemelt, A jelű csoport négy csapata küzdött meg a fináléért. Kiélezett csatáról egyik esetben sem beszélhetünk, az USA a finneket, míg Kanada az oroszokat verte egyformán 5:0 arányban. Holnap svéd-koreai meccset rendeznek a hetedik helyért, míg Svájc és Japán az ötödik pozícióért játszik helyosztót.

Női curlingben Dél-Korea áll a tabella élén, miután egy roppant szoros meccsen legyőzték a svédeket. Eddig távol-keleti dominancia érvényesült, hiszen Japán áll a lista második helyén. Három vereség után zsinórban harmadik győzelmét aratta a Rachel Homan vezette kanadai válogatott, így elmondható, életben tartották esélyeiket a továbbjutásra. A férfi tornán eleddig hibátlan svédek nagyarányú vereségbe szaladtak be Svájc ellen. A címvédő Kanada szintén botlott a déli szomszéd ellen, de változatlanul őrzi harmadik helyét a listán.

Bővebb összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Holnap már jóval bővebb programmal jelentkezik az olimpia. Északi összetettben a nagysánc + 10 km-es sífutás kombinációt rendezik, női félcsőben szintén már érmeket osztanak. Biatlonban a vegyesváltó kerül terítékre, ezen felül a női bobosok is megkezdik szereplésüket. Számunkra természetesen a rövidpályás gyorskorcsolyás versenyek élveznek elsőbbséget. Női 1000 méteren Jászapáti Petra és Keszler Andrea, férfi 500 méteren pedig Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Knoch Viktor igyekszik minél előrébb jutni. Emlékeztetőül, Sándor ezen számban nyert világbajnoki címet. Emellett női váltónk B- döntőjét is holnap rendezik, a lányok az ötödik helyért küzdhetnek meg riválisaikkal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr9713682932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása