HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ester Ledecká a snowboard és az alpesi sí olimpiai bajnoka!

2018.02.24. 20:06 :: gabesz19

Ester Ledecká történelmet írt és alpesi síben szerzett aranya után megnyerte a snowboardosok parallel óriását is, amiben már előzetesen is a legnagyobb favoritként tartották számon. A cseh lány már a kvalifikációban is a legjobbnak bizonyult, onnan pedig már nem volt megállás a szemtől szembeni fordulókban. A nőknél a dobogó további két helyét elfoglalták a németek, míg a férfiaknál a svájci Nevin Galmarini egy fiatal hazai versenyzőt győzött le a döntőben.

Ma hajnalban került megrendezésre a férfiak és a nők számára is az alpin snowboardosok parallel óriás száma. A figyelem elsősorban a női világbajnoki címvédő, Ester Ledecká miatt szegeződött a versenyre. A kérdés az volt, hogy alpesi síben aratott győzelme után megszerzi-e második olimpiai bajnoki címét fő számában, snowboardban is.

Snowboard - Winter Olympics Day 15 - 727 of 1058

A cseh lány egyébként jó előjelekkel kezdhette a versenyt, ugyanis az azt megelőző kvalifikációt magabiztosan nyerte. Ami viszont izgalmakra adhatott okot, hogy párja a szám címvédője, a selejtezőn utolsó helyen túljutó Patrizia Kummer volt. A nyolcaddöntőben azonban látszott, hogy Kummer selejtezős eredménye nem a véletlen műve volt, szemtől szemben is elmaradt Ledeckától, aki végül könnyedén jutott tovább.

Ledecká ágán a negyeddöntőben a két állva maradt osztrák lány is elvérzett: Ramona Theresia Hofmeister Ina Meschiket búcsúztatta, míg Ledecká ezúttal Daniela Ubling ellenében is könnyedén tudta venni az akadályt a döntő felé. Az alsó ágon Szocsi bronzérmese, Alena Zavarzina a svájciak utolsó versenyzőjét, Julie Zoggot ejtette ki sima győzelemmel a negyeddöntőben, míg Selina Jörg a négy évvel ezelőtti ezüstérmest, Tomoka Takeuchit győzte le.

Snowboard - Winter Olympics Day 15 - 726 of 1058

Az elődöntőben a pálya feléig Hofmeister még vezetett is Ledecká előtt, de kétszer is hibázott a nagy nyomás alatt és másodszorra már kaput is vétett. Így Ledecká már biztos érmes volt. A képek tanulsága szerint fejben már a célba érkezés pillanatában is a fináléra koncentrált. Még csak a legkisebb örömet sem mutatta a kamera felé. A másik elődöntő is kieséssel dőlt el, bár jóval hamarabb. Alena Zavarzina három kapu után kiesett, így Selina Jörg egy örömsiklással robogott Ledecká mellé a döntőbe.

A kisdöntőben a német-orosz párharcban egy ideig szinte fej-fej mellett haladtak, de Zavarzina ismét elesett, így Ramona Theresia Hofmeister örülhetett a bronzéremnek. Egészen az utolsó körig nyitott maradt a kérdés, azaz, hogy Ester Ledecká toronymagas favoritként elhozza-e második aranyát is. A cseh lány valamivel jobb rajtot vett, mint Jörg. A német azonban nem adta könnyen magát és visszazárkózott mellé. A pálya második felében viszont Ledecká még eggyel feljebb tudott kapcsolni és majd’ egy kapus előnnyel nyerte meg a döntőt és ezzel az újabb aranyérmet.

Ester Ledecká fényképe.

A férfiaknál is már a nyolcaddöntőben biztossá vált, hogy nem lesz címvédés: a Szocsiban mindkét számot nyerő, orosszá lett amerikai Vic Wild egy jelentős hibának és eleve gyengébb csúszásának köszönhetően kiesett. A szám négy évvel ezelőtti ezüstérmese és a kvali győztese, a svájci Nevin Galmarini viszont jól vette a nyolcaddöntős kihívást, majd a negyeddöntőben egy rendkívül szoros versenyben is győzni tudott. Itt a szoros futamokkal legjobb négy közé jutó Sylvain Dufourral kellett megmérkőznie. Galmarini az elődöntőben is folytatta dominanciáját, ráadásul a 36 éves francia ellenfele nem is tudta teljesíteni a pályát.

Snowboard - Winter Olympics Day 15 - 799 of 1058

A másik ágon Žan Košir és a hazai Lee Sang-ho is magabiztosan menetelt az elődöntő felé. A szlovén a szintén hazai Kimet és a németek reménységét Stefan Baumeistert búcsúztatta, míg Lee a sportág egyik legsikeresebb veteránját, Benjamin Karlt tudta legyőzni a negyeddöntőben. Lee jó szereplése ugyan nem számított teljes meglepetésnek, de nem előzetesen nem a legesélyesebbek közt tartották számon. Bár az is igaz, hogy Košir a 2015-ös összetett győzelme óta sérülésekkel bajlódott, így ő is rég várt a jó szereplésre. Az elődöntőben a koreai és a szlovén nem is vívhatott volna szorosabb párharcot, mindketten többször is belehibáztak, végül három tizedes hátrányból egy százados előnyt kovácsolt Lee a célig.

Snowboard - Winter Olympics Day 15 - 288 of 1058

A bronzéremért így Sylvain Dufour és Žan Košir vívtak. A szlovén gyorsan túltette magát minimális vereségén és dominanciája maga alá tudta gyűrni a rendkívül rutinos Dufourt. A nagydöntőben már nem tartott ki a hazai Leeteljesítménye, Nevin Galmarini magabiztos teljesítménnyel javított egyet négy évvel ezelőtti teljesítményén – ezúttal már az aranyérmet szerezte meg.

Snowboard - Winter Olympics Day 15 - 77 of 83

Az olimpia egyik legnagyobb szenzáció minden bizonnyal Ester Ledeckáteljesítménye. Múlt szombaton még óriási meglepetésre nyerte meg a női szuper-G-t, alpesi síben, egy héttel később pedig aranyéremre váltotta snowboardos esélyét is. Természetesen mai versenyén elsőszámú favoritként állt rajthoz: vezeti a szakági és az összetett világkupát is, ráadásul ő az óriás regnáló világbajnoka is.

Négy éve az olimpián már szintén az esélyesek közt tartották számon, de az akkor 18 éves ifjú cseh még nem bírta el a rá nehezedő terhet és mindkét számban a negyeddöntőben távozott. Idénre a parallel szlalom kikerült a programból és elmondása szerint emiatt a világkupában sem fókuszált már erre. Az így felszabaduló erőforrásait csoportosította az alpesi síre.

Kapcsolódó kép

Ledecká két évvel ezelőtt kezdett snowboard mellett alpesi sí világkuoákon is elindulni. Ennek a történetnek az egyik nagy fordulatát láthattuk múlt héten, amikor mindenféle teher nélkül megelőzte az addigra már győztesként ünnepelt Anna Veithet, és lett a szuper-G olimpiai bajnoka. Elmondása szerint egyelőre folytatni szeretné párhuzamos karrierjét síben és boardban is.

Azt azonban jegyezzük meg, hogy majdnem megelőzték Ledeckát Pjongcsangban: a hollandok korcsolyasztárja. Jorien ter Mors előbb megnyerte a gyorskorcsolya 1000 méteres számát, majd egy héttel később short trackben a B-döntős első hellyel harmadik helyet szerzett a női váltó tagjaként.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr113695112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása