HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Jászapáti Petra a második pontszerzőnk! Liu Shaolin Sándort kizárták az A-döntőből

2018.02.17. 18:36 :: Síparadicsom Blog

Egyik szemünk sír, a másik nevet a pjongcsangi rövidpályás gyorskorcsolya újabb fináléit követően: a női 1500 méteren a 19 éves Jászapári Petra maximális nyugalmának köszönhetően pazarul versenyzett a mai napon, aminek egy olimpiai 6. hely lett az eredménye. A férfiak 1000 méterén akár érmet is szerezhetett volna a nap során kissé fáradtak tűnő Liu Shaolin Sándor, de a túlzott kockázatvállalását kizárás követte, így oda az újabb remek helyezés.

180217noi1

A nők leghosszabb olimpiai számában Bácskai Sára Lucáért és korunk legtehetségesebb honi short trackeséért, Jászapáti Petraáért szoríthattunk a mai délelőtt folyamán. Előbbi számára sajnos hamar befejeződött a verseny, az első előfutamban hamar elvérzett. A 19 éves Jászapáti viszont rutinosan építette fel a taktikáját, az összes futamában kivárásra bazírozott, és most már tudjuk, ez remek húzásnak bizonyzult. Az elődöntőben például a futam utolsó harmadáig az utolsó helyek egyikén haladt, de aztán a legjobb időben előrébb verekedte magát, mivelhogy előtte a brit Elise Christie (akinek ki lehetne osztani az olimpia egyik legpechesebb versenyzője titulust...) és a kínai Li Csin-jü egymásba gabalyodott, végül mindketten elzakóztak, így a mi Petránk bejött másodiknak, vagyis készülhetett a nagydöntőre.

180217noi4

Az A-finálé telis tele volt csupa világklasszis menővel (két dél-koreai, az 500 méteren győztes Arianna Fontana, a hosszú távú gyorskoriban háromszoros, Pjongcsangban egyszeres olimpiai bajnok Jorien ten Moors, és még egy kanadai és egy kínai). Az örökké szerény Jászapátinak nagyon nehéz volt a dolga, hiszen végig az utolsó pozícióban körözött, és a tempó mértéke miatt nem volt lehetősége előre jönni, pedig a hazaiak legjobbjaival akár feljebb zárkózhatott volna. A mi lányunk az utolsó körben egyet mégis előzött, kikerülte az ólom lábakon korcsolyázó Fontánát, így olimpiai 6. helyen fejezte be a versenyt. Bravó Petra, ha eddig nem, most kimondva Huszár Erika örökébe léptél!

180217noi

A férfiak 1000 méterén Liu Shaolin Sándor már a negyeddöntőben izgulnia kellett, mivel összeakadt kínai ellenfelével, így ugyan a helyezés alapján kvalifikált, de még várnia kellett a zsűri jóhiszeműségére. Sanyi végül megbocsátást nyert – szerintem is vétlen volt – így jöhetett az elődöntő. Amely nyugodtabb futamot hozott, Liu korán élre állt, és végül csak egy hazai rivális furakodta magát elé, így jöhetett az ötszereplős A-döntő.

180217ffi2

A finálé résztvevői: két dél-koreai, Szo Ji Ra, Lim Hjo Dzsun, a kanadai Smauel Girard, valamint az amerikai John Henry Krueger. A futam a táv rövidségéből fakadóan szélvészgyorsan lezajlott, a „juharleveles” és az amerikai diktálták az iramot, a hazaiak kivártak, ahogy a mi Sanyink is. Ám sajnos Liunak nem osztottak lapot, ráadásul már azzal is meggyűlt a baja, hogy átverekedje magát a hazai ellenfeleken, végül a legvégén előjött belőle a tőle megszokott ravaszság, szűken betette a korcsolyát a két korei elé, de végül mindhárman a jégre csücsültek, az élen ezt köszönte szépen a két észak-amerikai, akik végül Girard vezetésével elosztották egymást közt az aranyat és az ezüstöt. A loboncos kanadai nyakába aggathatták a legfényesebb medáliát. A földön fekvők közül végül Liu reagált a leghamarabb, a felvételeken nem mutatták ki érkezett be harmadiknak, de néhány pillanattal később érdektelenné vált, mivel a hangosbemondó elszomorított minket: Sanyi kizárásra került.

180217ffi

Azon a véleményen vagyok, hogy Liu a szokottnál kevesebb energia tartalékkal bírt, már a negyeddöntőben is jókorát fújtatott, a döntőben pedig nem szabadott volna ennyire a végére hagyni mindent. Fel a fejjel, ott van még a férfi váltó döntője és az 500 méter egyéni versenye is!

Pjongcsang 2018, végeredmények:

180217tabl

Liu Shaolin Sándort kizárták, de végül az elődöntős mezőny végére rangsorolták, vagyis a 8. lett.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr7813677274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása