HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Mikaela Shiffrin arannyal válaszolt a kétkedőknek

2018.02.15. 18:38 :: gabesz19

Sok halasztás után ma hajnalban végre sor került a hölgyek első alpesi síversenyére, ahol Mikaela Shiffrin visszatért győztes formájába és máris megszerezte első aranyérmét a játékokról. A két legnagyobb favorit, Rebensburg és Worley is rontott az első futamban, végül pedig a dobogóra sem állhattak fel. Ez jelentős esélyt adott a többieknek, így az első sikerét üldöző Manuela Möggnek is. Az olasz féltávnál vezetett, de elizgulta a második futamot, így dobogóra sem állhatott. Az érmekre végül Ragnhild Mowinckel és Federica Brignone csaptak le.

Az eredetileg hétfő hajnalra tervezett versenyt szerencséer ma már nem akadályozta a rendkívül erős szél, így a halasztás után végül szerencsére ma hajnalban elrajtolhattak a lányok, közülük is Manuela Mölgg (1.) síelhetett elsőként. Olyannyira ki tudta használni a friss pálya előnyét, hogy az élről már a futam végéig senki nem is tudta letaszítani. Honfitársa, Brignone (4.) az utolsó kapuk egyikénél hibázott jelentősen, ami a vezetésbe került számára. Összességében is jól szerepeltek az olaszok az első futamban: a négyfős különítményből a már említett két lányok kívül Goggia (10.) és Bassino (5.) is a legjobb tízben végeztek.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6 - 1 of 524

Hamar több komoly esélyes is kihúzta magát a favoritok listájáról: Tessa Worleynek (14.) meggyűlt a baja a meredekkel, lécei többször keresztben álltak. A szám vancouveri bajnoka, Viktoria Rebensburg (8.) a meredek bejáratánál torpant meg, ami időeredményén is meglátszott. Ugyan nem soroltuk a közvetlen esélyesek közé, de meg kell említeni Lara Gut kiesését is, aki egy kiváló nyitószektor után tarolta le tekegolyó módjára a pályaszéli fotósokat.

Nem adott viszont ekkora ajándékot az outsidereknek Mikael Shoffrin (2.) A középső szakaszon ugyan ő is kapott Mölggtől, de a pálya végén minimalizálta veszteségeit, így a vezetésről is alig maradt le. Szintén figyelemreméltó volt Ragnhild Mowinckel (4.) csúszása, aki részben a nagyok hibáinak köszönhetően egyértelmű éremesélyessé lépett elő.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6 - 22 of 524

A második futam alapidejét Candace Crawford (25.) síelhette, a kanadai lány ideje a tisztes helytállásra volt elég, Viszont Ester Ledecká (23.) másodszorra is komoly eredményt tudott felmutatni gyengébbik sportágának leggyengébb számában. Olyannyira, hogy az óriásban jóval tapasztaltabb Bernadette Schildet (24.) egyből meg is előzte. A snowboard világbajnokot végül Estelle Alphand (16.) állította meg menetelésében, melyet egy igazán tempós, precíz menetnek köszönhetett. Utóbb kiderült, Alphand menete a futam legjobbja is egyben.

Tina Weirather (22.) az utóbbi időkben már nem tudja felvenni a szám specialistáival a versenyt, de a mai eredménye ehhez képest is csalódást keltő. A svéd lány magabiztosan lépkedett előre a tabellán: Bariozt (19) és Lysdhalt (18) is szoros küzdelemben utasította maga mögé.

Papiron Ana Bučiknak (21.) át kellett volna venni a vezetést, de túl sok élt használt a kapuk tövében, ami jelentős idővesztést jelentett. Riccarda Haaser (17.) már egész közel járt a franciához, de ő lett a hetedik, akit Alphand megelőzött.

Haver-Løseth (15.) remek kezdés után jelentősen elbizonytalanodott több kapuban is, végül még tudott őrizni valamennyit  másodperces előnyéből. Baud-Mugnier (20.) esetében az is nagy szó volt, hogy versenyben maradt. Meta Hrovat (14.) másfél héttel ezelőtt a junior vb-n remekelt, formáját átmentette, amit vezető helyével bizonyított.

tessa-worley-of-france-competes-during-the-alpine-skiing-women-s-giant-slalom

Anna Veith (12.) a szám ezüst érmese volt négy éve, sérülése után viszont már az is jó eredmény tőle óriásban, hogy átvette a vezetést. Az osztrák sokáig nem örülhetett: az első futamban betliző Worleynek (7.) nem vele, hanem az élen állókkal kellett konkurálnia, de hozott hátrányával még jó második futama is csak szépségtapasz lehetett. Holdener (9.) is ráérzett a délutáni (nálunk még jócskán korareggeli) pályára, amit mi sem jelez jobban, hogy épp csak elmaradt a francia idejétől.

A kameraképek tanulsága szerint egyre erősödött a szél, de nem ez magyarázta azt, hogy Petra Vlhová (13.) saját edzője pályáján esett vissza jelentősen. Ana Drev szektoridejei alapján a vezetésre is esélyes volt, de egy esés ebben megakadályozta. Goggia (11.) rögtön rontással kezdett, majd egy komoly fékezéssel mentenie kellett. Stephanie Brunner már másodpercen belüli hátránnyal állt Mölgghöz képest az első futam után, de a pálya elején kiesett.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6 - 21 of 524

Rebensburgnak (4.) nem a körülötte lévőket kellett figyelnie, hanem az élmezőnyt. Ennek megfelelően nem védekezett, és bár kockáztatása kisebb hibákat eredményezett, ezt sebessége ellensúlyozni tudta. Hansdotter (6.) remekül kezdett - még növelte is előnyét, végül azonban Rebensburg mögé érkezett a második helyre. Újabb svéd, ezúttal Sara Hector (10.) nem tudott az élre állni, ő viszont számos helyet vissza is esett. Marta Bassino (5.) hamar eladta kis előnyét, de végül csak századokon múlt, hogy nem előzte meg Rebensburgot.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6 - 23 of 524

Ragnhild Movinckel (2.) szeme előtt az érem lebegett, ennek megfelelően kockáztatott, egy hiba után még hátrányba is került a pálya közepén, de a célban végül ismét ő állt jobban - egy versenyzőt kellett megelőznie csak a dobogóért. Federica Brignone (3.) folyamatosan kis előnnyel állt a norvég előtt, de az átütő magabiztosság hiányzott, nem tudta hozni a norvég lány alsó szakaszát – végül épp lemaradt a vezetésről.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6

Mikaela Shiffrin (1.) egy szektor alatt eladta előnye harmadát, de már megszokhattuk, hogy ilyen „apróságokon” az amerikai pár kapu után túlteszi magát. A pálya közepén már szokott magabiztossággal növelte előnyét, amibe végül már egy kisebb hiba is belefért: 39 százados előnnyel ért célba.

Manuela Mölggnek (8.) „mindössze” Shiffrin középső szakaszával kellett volna konkurálnia, de rendkívül merev, darabos sízéséből már a pálya közepén látszott, hogy a dobogó sem lesz meg számára. A még mindig karrierje első sikerét üldöző dél-tiroli végül az elsőről egészen a nyolcadik helyig csúszott vissza, ami azt jelentette, hogy Mikaela Shiffrin az olimpiai bajnok!

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6 - 226 of 524

Magyar részről két induló is képviselte hazánkat: Hozmann Szonjától és Maróty Mariann Mimitől a tisztes helytállást várhattuk el. Hozmann végül a 49. helyen zárta a versenyt, közvetlen vetélytársait verni tudta. Marótyt a második futam után kizárták – sajtóhírek szerint sícipője miatt. További elemzés helyett lássuk, mit nyilatkoztak a versenyt követően a Nemzeti Sportnak:

Hozmann Szonja: Jeges és rázós volt a pálya. Az elején emiatt nagyon izgultam, de aztán rájöttem, hogy teljesítettem már ilyen pályát, és hogy ez is csak egy verseny, csak éppen olimpiának hívják. Voltak ugyan hibáim, ezeket próbáltam úgy kijavítani, hogy a sebességem megmaradjon. A futamommal viszont összességében nem vagyok elégedett, a következő menetben jobb íveket szeretnék menni.

Maróty Mariann Mimi: – A 77. induló voltam, a kanyaroknál már sok volt a vájat. A pálya első felében egészen jól sikerült mennem, persze, azért még ott is van javítanivalóm, a meredek rész viszont nem sikerült jól, egyre lekéstem a kapukat. Tavaly már indulhattam felnőtt-világbajnokságon, az talán kicsit hasonlít az olimpiához, ugyanakkor éppen azért, mert ez az olimpia, azt gondolom, hogy a pálya sokkal nehezebb volt más nemzetközi versenyekhez képest, s ez alatt a meredekségét, a keménységét és a jegességét értem.

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6 

Mikaela Shiffrin karrierje második olimpiai bajnoki címét aratta a mai sikerrel. Első aranya négy éve, műlesiklásból származik, azt a címét holnap védheti meg. A még mindig csak 22 éves amerikai 5 éve uralja a szlalomot és már három éve beférkőzött az óriásműlesiklók élmezőnyébe is. Azonban mai győzelme az első komoly cím, amit nem legjobb számában ért el.

Az olimpia előtti utolsó versenyhétvégéjén, Lenzerheidén még komoly válságba került, hosszú idő után két egymást követő világkupán is idő előtt fejezte be a versenyt. Többek közt mi is arról írtunk, hogy talán a legrosszabb időben került mélypontra. Viszont hosszabb pihenője alatt ismét korábbi dominanciájával tért vissza a lejtőkre és egyből meg is szerezte az első hazavihető aranyérmet – frappáns válasz a kétkedőknek.

Ne feledjük, holnap már műlesiklásban védhet címet, majd utána eldönti, hogy a hátralévő számokban is rajthoz áll-e. Csak egy kósza statisztikai adat, amit a rekorddöntögető Shiffrin kapcsán érdemes megemlíteni: a legsikeresebb alpesi síző olimpikon, Janica Kostelić Salt Lake Cityből három arany- és egy ezüstéremmel távozott...

Alpine Skiing - Winter Olympics Day 6

A norvég Ragnhild Mowinckel sikeres juniorkarriert követően idén kezdett komolyabb eredményeket hozni a világkupában. Megszerezte karrierje első dobogóit, elsőként egy szuper-G hamradik helyet, majd Kronplatzon már óriásban egy második helyet. Mai második helyével nem akármilyen éremmel folytatta a sort. A már 26 éves sízőnő úgy tűnik a később érők táborát erősíti közepes eredmények után idén három szakági vk-pontversenyben és az összetettben is top10-es helyezéssel áll jelenleg.

Ami pedig norvég szempontból is még fényesebbé teszi a mai ezüstjét: utoljára 1936-ban állhatott norvég hölgy olimpiai dobogón. Azaz a legelső olimpiai alpesi síverseny óta nem örülhettek női dobogósnak az északiak.

Federica Brignone mentette az olaszok becsületét a mai nap. Karrierje első olimpiai medálját szerezte. Igaz, ez a bronz az olaszok számára keserédes lehet, ehhez kellett Mölgg második futamos visszaesése is.

Az olasz lányt kezdetben nagyszerű óriás-műlesiklóként ismerhettük meg, egyetlen világbajnoki érme is ebből a számból van. Sőt, 2016-ig világkupán is csak óriásban állt dobogóra. Azóta viszont elkezdte bontogatni szárnyait a gyorsabb számokban is, így már többször kell vele számolni szuper-G-ben és lesiklásban is, valamint az alpesi összetettben is komoly éremesélyei lehetnek még.

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Mikaela Shiffrin USA 2:20,02
2. Ragnhild Mowinckel NOR +0,39
3. Federica Brignone ITA +0,46
4. Viktoria Rebensburg GER +0,58
5. Marta Bassino ITA +0,67
6. Frida Hansdotter SWE +1,03
7. Tessa Wolrey FRA +1,04
8. Manuela Mölgg ITA +1,18
9. Wendy Holdener SUI +1,25
10. Sara Hector SWE +1,51

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr6113672256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása