HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Julien Lizeroux is feliratkozott az adelbodeni győztesek listájára

2010.01.10. 18:17 :: repens

A szombati napon az időjárás nem engedte, hogy megtartsák az óriás-műlesikló versenyt a svájci Adelbodenben, mára azonban javultak a körülmények, így a műlesiklók versenye már a terveknek megfelelően lezajlott. Hiába voltak jók a körülmények, a sorozat egyik legnehezebb pályáján mégis sok volt a hiba és a kieső. Julien Lizeroux is hatalmas hibákat vétett az első futamban, ám annyivel gyorsabb volt a többieknél, hogy még ez is belefért: a francia idénybeli első győzelmét szerezte. Dobogón végzett még Hirscher és Kostelić.

A műlesiklás nem tekint vissza több évtizedes múltra itt, mindössze 2000 óta tartanak a hagyományos óriás-műlesiklás mellett szlalomversenyt is. A premier szlovén győzelmet hozott Matjaz Vrhovnik révén, azóta nyert már itt versenyt Bode Miller, Rainer Schönfelder, Giorgio Rocca, Marc Berthod, Mario Matt és Reinfried Herbst is. Közülük csak Vrhovnik és a megsérült Rocca nem volt itt most is a mezőnyben, ám reális győzelmi esélye közülük csak Herbstnek volt az idei forma alapján, ő lehetett volna Adelboden első duplázója.

Igencsak trükkös pályát jelölt ki az első futamra a franciák trénere, sok nagymenő áldozatul is esett ennek. Tulajdonképp rögtön az elsőként induló Julien Lizeroux-t is idesorolhatjuk, hisz hiába volt kiemelkedően a legjobb a pálya közepéig, az alsó szakaszon igencsak megszenvedve több mint egy másodperces hátrányt szedett össze a későbbi élbollyal szemben, 12. helyről várhatta a folytatást. Nála is rosszabbul járt Manfred Pranger és a zágrábi győző, Giuliano Razzoli, mindketten kiestek.

Az első hibátlan menetet a 4-es rajtszámmal induló Ivica Kostelić jegyezte, ám idejét rögtön megdöntötte a pálya felső részén nagyot hibázó Reinfried Herbst. Nem örülhetett sokáig az osztrák sem, a 6-ossal érkező Mattias Hargin hibátlan menetével átvette a vezetést, sőt, az első futam végéig meg is tartotta.

Manfred Mölgg nyugodt sízéssel bejött Kostelić mögé, ez végül a futam 5. helyét jelentette. André Myhrer a kiesők sorát gyarapította, majd Hirscher bejött Mölgg mögé. Felix Neureuther győzelemre továbbra sem esélyes, most a 10. helyre volt elég a menete.

11-essel érkezett Benjamin Raich, a pálya középső szakaszán kifejezetten jól, végül három tizedes hátránnyal a 3. helyre érkezett, Herbst és Kostelić közé. Az első 6 sorrendje ezzel ki is alakult.

Jól jöttek az amerikaiak, pedig a szlalom idén nem az ő számuk: Ligety 7.,az idén ebben a szakágban pontot sem szerző Bode Miller 9. lett. Közéjük legjobb franciaként Steve Missillier (8.), Miller mögé pedig a viharvert norvég csapat jelenleg egyetlen reménye, Lars Elton Myhre (10.) érkezett be. Jól jött a harmadik amerikai, Jimmy Cochran is, 15. helyről várta a folytatást.

Urs Imboden szülőhazájában, ám moldáv színekben versenyezve fricskát adott a svájciaknak, hisz valamennyi hazai versenyzőt megelőzve állt a 13. helyen. Igaz, a legjobb helvét, Marc Gini alig maradt el tőle (14.), Silvan Zurbriggen azonban csak 19. lett, többen nem is jutottak a második futamba. Az élete első Vk-futamát jegyző Justin Murisier (31.) 0,05 másodpercre volt csak ettől, Marc Berthod viszont most is döbbenetesen leszerepelt (38.). Carlo Janka ki tudja, miért indult, hisz mostanában a meredekebb szakágakban se megy neki, ezúttal sem jutott el a célig.  A svájci (le)szereplést Mauro Caviezel kiesése tette teljessé.

A szlovének nem az igaziak idén, ám Mitja Valenčič egyre jobb formába lendül, ezúttal az osztrák csapat „gyenge láncszemével”, Mario Mattal holtversenyben 16. helyre jött be. Bernard Vajdič közel sem megy ilyen jól, ám valahogy befért a legjobb harmincba (26.). Ha már osztrákok: idei szereplése alapján még a „gyenge láncszem” megnevezés sem illetné meg Wolfgang Hörlt, hisz eddig pontot se szerzett – most is alig csúszott be a második futamba (27.), ám a lényeg: öt osztrák harcolhatott a pontokért.

Hargin első helyén kívül is alaposan kitettek magukért a svédek: a nagyon mélyről visszajövő Jens Byggmark 18., Axel Bäck 22., Markus Larsson 25. lett. Igaz, Myhrer mellett Hans Olsson és Lahdenperä is kiesett. A csehek is elégedettek lehettek, hisz a már-már rendszeres pontszerzővé érő Filip Trejbal (20.) és a szlalomban idén még pontot se szerző Ondřej Bank (30.) is várhatta a második futamot.

Az olaszok viszont aligha zárják a szívükbe Adelbodent: Razzoli mellett Patrick Thaler, Stefano Gross és Mattia Casse is kiesett, Innerhofer pedig újra csak megmutatta, mennyire formán kívül van (41.). A franciák se örülhettek sok mindennek az első futam után, bár Missillier-n és Lizeroux-n kívül Maxime Tissot (28.) és Anthony Obert (29.) is befért a 30-ba. A második futam mezőnyét a szintén osztráknak indult, ám bolgárrá lett Kilian Albrecht (23.), és egyetlen japánként Akira Sasaki (24.) egészítette ki.

Egy futamig tartott a verseny Kanadának: öten a 30-on túl végeztek (köztük pl. a hatalmasat hibázó Cousineau), Janyk és az idényben először síelő Paul Stutz pedig kiesett.

A második futam amerikai tűzésű pályája még az előzőnél is nehezebbre sikerült; már-már a célbaérés is bravúrnak számított! Csak egy-két versenyző ment hibátlan pályát, ők nagyot léptek előre.

Rögtön az elsőként induló Bank bemutatta, hogy ez a futam a „lassan járj, tovább érsz” elv győzelmét hozza, hisz hiba nélkül, és viszonylag gyorsan érkezett le; végül 15. lett. A két francia, Obert és Tissot gyengén jött (20. és 22.), ám legalább célba értek. Hörl nagyjából úgy síelt, mint Bank, ám eleve volt némi előnye, így egészen a 13. helyig jött fel.

Vajdič másodszorra is lassú volt (19.), Markus Larsson pedig a pálya alsó szakaszán lassult be (16.). Akira Sasaki kockázatosan, ám gyorsan jött, egészen a lejtő alsó harmadáig, ott azonban nagyot hibázott ő is; célba ért ugyan, de dühödten csapkodta az öklét – több volt ebben a versenyben (21.)

Kilian Albrecht igazi „pechvogel” – volt már olyan, hogy továbbjutó helyről diszkvalifikálták az első futam után, maradt már le alig a legjobb 30-ról – most pedig nagyszerű részidővel kiesett a cél előtt nem sokkal. Továbbra sem akar összejönni a bolgárok első pontja...

Axel Bäck kitűnő második futamairól híres, ám most ő is hibázott – rövid gyaloglás után csak az utolsó pontszerző helyre érkezett be (23.). A sok hiba után Deville óvatosan jött, talán túlzottan is (17.), Trejbal pedig „szokás szerint” a pálya alsó szakaszán veszített sokat (18.).

Zurbriggennek illett összekapnia magát a hazai közönség előtt, be is jött az ideiglenes első helyre, ám helyenként neki is komoly problémái voltak, végül csak 10. lett. Byggmark korábbi rossz arcát mutatva kiesett, csakúgy mint Matt – lassan csak a hírneve teszi „olimpiaesélyessé” az osztrákot. Valenčič nagyszerűen jött a pálya aljáig, ám itt ő is hibázgatott, és alig jött be Zurbriggen elé (9.).

A legjobb 15-öt Cochran nyitotta – stílszerűen kieséssel. A svájciak nagy örömére Gini kitűnő idővel jött be az első helyre, ráadásképp Imboden bejött mögé. Végül Gini 6. lett, Imboden pedig 7. – nem tudta ugyan megelőzni valamennyi egykori honfitársát, ám így is a moldáv sísport történetének legjobb eredményét ért el.

Julien Lizeroux másodszorra már nem hibázott, és jött egy olyan pályát, amit talán ő maga se tudna megismételni. Közel egy másodpercet vert mindenkire a második futamban, 1,26 másodperccel vette át a vezetést – és reménytelen helyzetből visszatért az éremesélyesek közé.

Neureuther örült, hogy célba ért (11.), mint ahogy Myhre is megelégedett a biztos pontszerzéssel (12.). Bode Miller is meglepő módon hajlandó volt másodszorra is „ésszel” síelni, megszerezte idénybeli első pontjait ebben a szakágban (14.). Missillier egész jól jött, ám ez is csak ahhoz volt elég, hogy bejöjjön Imboden mögé (8.).

Ligety volt az amerikaiak utolsó reménye, ám az edzője az ő ízlését sem találta el a pályatűzéssel, Cochranhoz hasonlóan kiesett. Hirscher jól jött, ám ez csak arra volt elég, hogy bejöjjön Lizeroux mögé.

Mölgg is visszatért korábbi önmagához, azaz néhány méter után kiesett. Kostelić ellenben nagyszerűen jött, még a második szektorban is volt némi előnye – a végére viszont alighanem elfáradt a sérüléséből alig felépülő horvát, végül még Hirschert sem tudta megelőzni. Mint később kiderült, ez volt az utolsó olyan sízés, melyet látva Lizeroux-nak aggódnia kellett.

Raich ugyanis már az első szektorban elvesztette előnyét, biztonsági sízéssel végül a 4. helyre jött be; Herbst pedig – szintén eladva már előnyét – rálépett egy kapura és kiesett. Az élről induló Hargin pedig nem a kitűnő második futamairól híres – most is csak az 5. helyre tudott bejönni.

Julien Lizeroux 82. Világkupa-futamán pályafutása 3. győzelmét aratta, 2009. március (Kranjska Gora) után került ismét az élre. Marcel Hirscher 42. futamán 6., Ivica Kostelić 192. futamán 30. dobogós helyének örülhetett.

Összetettben Raich növelte előnyét Jankával szemben, a szakági Világkupában Lizeroux négy pontra megközelítette Herbstet.

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!


 

Visszatekintő:

Levi (SL)

Alta Badia (SL)

Zágráb-Sljeme (SL)

 

 

 Adelboden (Svájc), Férfi Műlesiklás

 

1. Julien Lizeroux (francia)

1:51,88

2. Marcel Hirscher (osztrák)

1:52,22

3. Ivica Kostelić (horvát)

1:52,68

4. Benjamin Raich (osztrák)

1:52,70

5. Mattias Hargin (svéd)

1:52,99

6. Marc Gini (svájci)

1:53,06

7. Urs Imboden (moldáv)

1:53,25

8. Steve Missillier (francia)

1:53,50

9. Mitja Valenčič (szlovén)

1:53,63

10. Silvan Zurbriggen (svájci)

1:53,81

 

 A férfi Műlesikló Világkupa állása (4 verseny után):

 

1. Reinfried Herbst (osztrák)

245 pont

2. Julien Lizeroux (francia)

241 pont

3. Silvan Zurbriggen (svájci)

150 pont

4. Ivica Kostelić (horvát)

140 pont

4. Giuliano Razzoli (olasz)

140 pont

6. Mattias Hargin (svéd)

131 pont

 

 

 A férfi Összetett Világkupa állása (17 versenyt követően):

 

1. Benjamin Raich (osztrák)

639

pont

2. Carlo Janka (svájci)

577

pont

3. Didier Cuche (svájci)

481

pont

4. Aksel Lund Svindål (norvég)

454

pont

5. Michael Walchhofer (osztrák)

393

pont

6. Didier Défago (svájci)

336

pont

7. Marcel Hirscher (osztrák)

318

pont

8. Ted Ligety (USA)

317

pont

9. Manfred Mölgg (olasz)

312

pont

10. Julien Lizeroux (francia)

294

pont

 

 

komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr301661779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f.fredericks 2010.01.10. 20:59:03

Aztaa, nagyon jó kis oldal, az ES fórumról néztem át ide. Jó a beszámoló, a statisztikáitok előtt meg le a kalappal. (durvábbak mint amiket én vezetek) El is raktalak titeket könyvjelzőbe.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.11. 02:07:05

@f.fredericks: Köszönöm repens nevében is, ugyanis a táblázatok rendre az ő munkáját dícséri. Ez blogunk védjegye, tudtunkkal ilyen nem sűrűn létezik.;)
A női versenyről pedig majd holnap beszámolok. Egy kicsi még hátravan, azt talán munka mellett megoldom.;)

szf72 2010.01.12. 16:55:29

Nagyon jó a blog.Ilyen részletes statisztikákat és beszámolókat sehol nem találni.Csak így továbB!!!
Csak egy kis pontosítás.Kilian Albrecht nem svájciból,hanem osztrákból lett bolgár.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.12. 17:22:47

@szf72: Köszönjük, javítottam. Ez az információ innentől azt is jelenti, hogy repens szimpátiáját elvesztette Kilian. Ugyanis ő nem szereti különösebben az osztrákokat. :)

f.fredericks 2010.01.12. 18:22:29

@Dave985: és a poén, hogy lehetett volna magyar is, mivel tudtommal anno a magyar szövetséggel is tárgyalt (bár lehet, hogy ez csak urban legend volt)

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.12. 18:52:25

@f.fredericks: Mint utánanéztem, egyesült emirátusokbeli már volt az egykori junior vb-bronzérmes.:))
süti beállítások módosítása