HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Váratlan fordulat: svájci uralom női szuperóriás-műlesiklásban

2009.12.20. 22:00 :: repens

 

Forrás: www.life.com

Val d'Isère-ben valamelyest kedvezőbbre fordult az időjárás, így a mai szuperóriás-műlesikló futamot már meg tudták tartani. Maradt a farkasordító hideg a francia lejtőn, ám a szél lecsendesedett, és a hó sem hullott – összességében a külső körülmények egész jónak tűntek a verseny szempontjából. A versenyzők szempontjából talán már kevésbé, aligha lehetett nagy élmény a -20°C-os hidegben egy szál semmiben várakozni a rajt előtt vagy a célbaérés után.

Lake Louise után az idény második versenyét tartották ebben a szakágban, a tengerentúlon Görgl nyert Vonn előtt – ebből kiindulva most is Vonn és az osztrákok párharcot várhattuk. Ehhez képest az idényt majdhogynem botrányosan gyengén kezdő svájci hölgyek olyan tarolást vittek végbe, amit a férfiak is megirigyelhetnének (pláne mostanában...), Fränzi Aufdenblatten élete első Világkupa-győzelmét szerezte Nadia Styger és Vonn előtt.

 

Az embertpróbáló hideg egy szempontból bizonyosan előnyt jelent egy alpesi síversenyen: lényegében nem romlik a pálya, az első lesikló közel ugyanolyan esélyekkel indul, mint a 61. (ennyien indultak ma). Ennek az alapigazságnak ékes bizonyítékát láthattuk ma – nagyon sokan jöttek be 30-on túli rajtszámmal a pontszerző helyekre.

Az első három induló osztrák volt, Maria Holaus biztonságit síelt (20.), Nicole Schmidhofer magához képest kifejezetten jól jött, és idénybeli első pontjait szerezte (12.), Stefanie Köhle viszont alaposan leszerepelt, a mezőny végén zárt. Monika Dumermuth volt az első svájci; az ő menetén még nem látszott, hogy ez a helvétek napja lesz (23.).

A német hölgyek nagyszerűek ebben a szezonban, ám a gyors számokban kisebb eséllyel indulnak – ezt most Gina Stechert gyenge ideje is bizonyította, pontot sem szerzett. Julia Mancuso kitűnően jött majdnem a legvégéig, ám néhány kapuval a cél előtt nagyot hibázott, így csak Schmidhofer mögé tudott bejönni (15.). Az olaszok rutinos versenyzője, Lucia Recchia általában a pontszerző zóna végére jön be, most is így tett (27.).  

8-as rajtszámmal érkezett a következő svájci, Nadia Styger – és rögtön az első szektorban több mint egy másodpercet vert az addig vezető Schmidhoferre (senki nem volt nála gyorsabb a pálya tetején). Előnyét nemcsak megtartotta, de kicsit még növelte is a pálya további részén – győzelemre esélyes menetnek tűnt. Styger mégis csak néhány másodpercig ünnepelhette vezető helyét, következett ugyanis honfitársa, Fränzi Aufdenblatten. Aufdenblatten a pálya középső szakaszán jött fantasztikusan, itt szedett össze annyi előnyt, amellyel végül két tizeddel Styger elé érkezett be – mint később kiderült, meg is nyerte a versenyt honfitársa előtt.

A kanadaiak lesiklásban igazán erősek, ez a szakág inkább csak a pontszerzéssel kecsegteti őket – Britt Janyk 16. helye ennek tükrében nem rossz. Az osztrákok nagyon komoly versenyt vívtak egymással, ennek jeleként Anna Fenninger ugyanolyan idővel ért célba, mint Schmidhofer (12.). Jessica Lindell-Vikarby ebben az idényben lassan leküzdi magát a pontszerzésre is esélytelen indulók közé, most is kritikán aluli sízést mutatott be. Ingrid Jacquemod-nak ízlik a hazai pálya, ezt már láthattuk; ma is befért az első tízbe (10.).

14-essel Anja Pärson érkezett, viszonylag jó részidőkkel (a svájciak ellen így sem volt esélye), a pálya alsó szakaszán azonban nagyot esett – szerencsére saját lábán távozott, remélhetőleg nem esett semmi komolyabb baja az elveszített pontokon kívül. Maria Riesch is rosszul járt viszont ezzel, hisz már a pályán volt a Vk-éllovas német hölgy – igaz, egy pocsék első szektor után szakították meg a futamát, az is benne volt a pakliban, hogy végül jól jár azzal, hogy később indulhat újra.

Andrea Fischbacher nyitotta a szám (papíron) nagymenőinek sorát – a svájciak tőle is fényévnyire voltak, ám bejött Jacquemod elé (9.). Lindsey Vonn is kilenctizedes hátrányt szedett össze a második szektor végére – ám az amerikai nem adta fel, a pálya alsó szakaszán bravúrosan síelt, és hátránya nagy részét ledolgozva megszerezte a 3. helyet. Papíron Fabienne Suter a legjobb svájci Super G-ben, így tőle lehetett még várni, hogy megszorongatja honfitársait – nem így történt. Nem jött viszont rosszul, beérkezett a negyedik helyre, tovább gyarapítva a svájciak számát az élmezőnyben. Nadia Fanchini jópár csalódással, és zéró sikerélménnyel a háta mögött indult a mai versenyen – és végre, ebben az idényben először képes volt megmutatni valódi tudását, magabiztos sízéssel besorolt Suter mögé az 5. helyre.

A hazaiak legjobbja, Marie Marchand-Arvier következett 20-assal. Pénteken nem állt rajthoz, sérüléstől tartottunk, mint kiderült, tévesen. Viszont – most már sajnos még inkább tarthatunk egy súlyos sérüléstől, horrorisztikusat bukott, ugyanott, ahol Pärson, beütötte a fejét, valószínűleg el is ájult egy időre.

 

Hosszabb szünet után folytatódott a verseny, Tina Maze nem is tudott jól jönni (28.). Maria Riesch második próbálkozása következett - ez sem volt jobb, mint az előző, csak a 21. helyet szerezte meg a germán. Az előző versenyt nyerő Elisabeth Görgl is besorolt az osztrák masszába, 0,04 másodperccel végzett Schmidhoferék előtt (11.). Aufdenblattenék pedig kezdhettek megnyugodni...

Az egyszemélyes brit csapat káprázatos ebben az évben, Chemmy Alcott most is szerzett egy (holtversenyes) 16. helyet. A kanadai lesiklósztár, Emily Brydon néhány ponttal vigasztalódott a tegnap elmaradt lesiklófutamért (26.). A következő svájci, Nadja Kamer eléggé leszerepelt a többi helvéthez képest – igaz, így is pontot szerzett (30.). A spanyol Ruíz Castillo szokás szerint kilógott a sorból lefelé, a 27-essel induló „svájci Schild”, Martina viszont felnőtt honfitársaihoz, és bejött a 6. helyre. Két osztrák következett: Mader pontot sem szerzett, Zettel viszont ebben a számára szokatlan szakágban meglepően jól jött – hármassá bővítette Schmidhofer és Fenninger holtversenyét a 12. helyen – úgy tűnik, az osztrákok ennyire voltak hitelesítve ma. Az első 30 sízőt a német Viktoria Rebensburg döbbenetesen jó menete zárta, 8. lett.

A 30-on túliakat a mostanában stabil pontszerző liechtensteini Weirather kiesése zárta – kár érte, most se jött rosszul. A nagy akarásnak sok kiesés lett a vége, így járt pl. az amerikai Smith, Kelleher, Cook, vagy az osztrák Mader is. Ugyanakkor sokan értek el nagyszerű helyezéseket, ezek közül a legfontosabb mi más lehetne, mint egy újabb svájci: Dominique Gisin 42-es rajtszámmal bejött honfitársa, Schild mellé a 6. helyre. Öt svájci végzett az első 6 hely valamelyikén!

Nagy örömet okozott a hazai nézőknek Marion Rolland, aki 45-össel jött be a 18. helyre. A szlovének szlalomosa, Maruša Ferk talán maga sem érti, hogy jött be az utolsók közt indulva (60-assal) a 19. helyre ebben a számára elég szokatlan szakágban – mindenesetre valahogy összejött neki! Nem minden amerikai esett ki, Alice McKennis 52-essel lett 22. Pontot szerzett még két olasz, Lucia Mazzotti (46-ossal 24., idénybeli első pontjai) és Wendy Siorpaes (37-essel 25.), valamint az osztrák Margret Altacher (44-essel 29.).

Fränzi Aufdenblatten győzelme már csak azért is meglepetés, mert ebben a szakágban még csak dobogón sem állt eddig a Világkupában. A 29 éves zermatti lány egyébként sem gyakori vendég a pódiumon, 168 Vk-futama alatt korábban mindössze két harmadik helyet szerzett, 2004 és 2006 elején, mindkettőt lesiklásban. Nadia Styger második helye kevésbé meglepő: korábban már négyszer is nyert Vk-versenyt (3-szor Super-G-ben); a meglepő inkább az, hogy nem nyert: 163. Vk-futamán most először áll úgy dobogón, hogy nem az első helyen végzett. A felsorolás „örökös tagja”, Lindsey Vonn 217. Vk-futamán 53. dobogós helyének örülhetett – na és annak, hogy immáron egyedül vezeti az összetettet, valamint a szakági Vk-ban is élen áll.

A mai versenyek (férfi és női együtt) statisztikáját részidőkkel, valamint a teljes szezon eddigi összesítését ide kattintva tanulmányozhatjátok/ letölthetitek!

 

Val d'Isère (Franciaország), Női Szuperóriás-műlesiklás

1. Fränzi Aufdenblatten (svájci)

1:26,43

2. Nadia Styger (svájci)

1:26,66

3.Lindsey Vonn (USA)

1:26,69

4. Fabienne Suter (svájci)

1:27,33

5. Nadia Fanchini (olasz)

1:27,45

6. Dominique Gisin (svájci)

1:27,50

6. Martina Schild (svájci)

1:27,50

8. Viktoria Rebensburg (német)

1:27,53

9. Andrea Fischbacher (osztrák)

1:27,61

10. Ingrid Jacquemod (francia)

1:27,83


A női Szuperóriás-műlesikló Világkupa állása (2 verseny után):

1. Lindsey Vonn (USA)

140 pont

2. Elisabeth Görgl (osztrák)

124 pont

3. Nadia Styger (svájci)

116 pont

4. Fränzi Aufdenblatten (svájci)

113 pont

5. Fabienne Suter (svájci)

90 pont

 

A női Összetett Világkupa állása (11 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (USA)

581

pont

2. Maria Riesch (német)

531

pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

384

pont

4. Elisabeth Görgl (osztrák)

298

pont

4. Anja Pärson (svéd)

298

pont

6. Tina Maze (szlovén )

278

pont

7. Kathrin Hölzl (német)

196

pont

8. Emily Brydon (kanadai)

195

pont

8. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

195

pont

10. Šárka Zahrobská (cseh)

168

pont

 

Visszatekintő:

Lake Louise (Super-G)

Update: Francia források szerint Marchand-Arvier megúszta. Fej- és nyaki fájdalomról panaszkodott, a kórházi vizsgálatok nem mutattak rendellenességet. Éjszakára benntartják, de remélhetőleg kisebb fejsérülése ellenére holnap már elhagyhatja a kórházat.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr871611314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása