HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Carlo Janka: Szívműtét után győzelem

2011.03.05. 18:58 :: juglans

A múlt heti bansko-i vk-hétvége után, ezúttal Kranjska Gorara látogattak a férfiak. A mai napon óriás-műlesiklásban, holnap pedig szlalomban száll harcba a mezőny a VK-pontokért. Kisebb meglepetésre Carlo Janka győzedelmeskedett, aki a Világbajnokság után kés alá feküdt, és egy kisebb szívműtétet hajtottak végre rajta. A franciák sem szomorkodhattak, miután fiatal reménységük, Alexis Pinturault egy fantasztikus második menettel megszerezte élete első VK-dobogóját. A harmadik helyet a szakági kristálygömbbért harcban álló Ted Ligety szerezte meg, hatalmas lépést téve célja elérése felé.

Kranjska Gora is azon Vk-helyszínek egyike, amely hosszú múltra tekint vissza, 1961-ben tartották az első szlalom- és óriás-versenyt ezen a pályán. Az idei évben a 50. „Pokal Vitranc”-ra kerül sor a szlovén-osztrák-olasz hármashatárnál fekvő kisvárosban. Az első óriás-műlesikló versenyt az osztrák Josef Stiegler nyerte, azóta elnyerte már a Vitranc Kupát többek között a svéd Ingemark Stenmark, a jugoszláv Mateja Svet, vagy az olasz Alberto Tomba is. A lejtő csúcstartója 4 sikerével Benni Raich, 3 alkalommal győzött a svájci Joel Gaspoz és a legutóbbi három versenyt megnyerő, Ted Ligety.

A mezőnyt minusz 1-2 fok, felhős idő, és a hét közepén frissen esett hó várta. Ezúttal sem volt itt mindenki. Didier Cuche hüvelykujj-törés miatt nem állt rajthoz, Silvan Zurbriggen regenerálódik, míg Beni Raich befejezte idénre a versenyzét, térd problémái miatt. A pályát Raich testvére tűzte.

Az első futamot Carlo Janka kezdte, nem tűnt tökéletes menetnek, ám mint utóbb kiderült nagyon is sokra vitte vele, a felső szakaszon csúsztak szét lécei és kényszerült korrigálásra. (2) Valószínűleg most bukta el Aksel-Lund Svindal a szakági kristálygömböt, rettentően rossz menetet mutatott, és másfél másodperces hátrányt szedett össze. (19) Kjetil Jansrud is a pálya tetején hibázott egyet, közel ment az egyik kapuhoz, ami kizökkentette ritmusából (4), Thomas Fanara lesz, ami lesz módon esett neki a pályának - az egyik kapu zászlóját jó pár kapun keresztül hurcolta először a kezén, majd a lábán, de végül célbaért, nem is rossz időeredménnyel. (8) Philipp Schörghofer menete kitűnőre sikerült: szép íveken, jó tempóval vette át a vezetést, több, mint 6 tizeddel. (1)

Cyprien Richard ugyanott hibázott, mint a sokáig vezető Carlo Janka korábban, szétcsúsztak a lábai, és később is korrigálásra kényszerült. (7) Ted Ligety a felső szakaszon óriási tempót vállalt, a középső részen viszont nagy hátrányt szedett össze, amelyből faragott, ám a vezetés messze volt tőle. (3) Hannes Reichelt már a 3.-4. kapunál hibázott (9), míg az összetett Világkupa éllovasa Ivica Kostelić továbbra is keresi formáját, hibátlan felső és középső szakasz után, az alsó részen az egyik kapu alatt bújt át, mindez se nem rontott, se nem javított helyzetén. (21) Ondřej Bank hibázgatott és a tempója sem volt elég. (14)

Gauthier De Tessiéres jelentős késések és nagy fékezések közepette ért le (9), Davide Simoncellinek pedig a pálya alján lendült ki az egyik lába és vesztett fontos tizedeket. (6)  Massimiliano Blardone a lankás részen hibázgatott (15), Romed Baumann pedig egyszerűen lassú volt. (22) Marc Berthod a kapukhoz közel közlekedett a pályán, a felső részen a léceit is keresztbefordította. (16)

Manfred Mölgg a középső részen kapott sokat, az alsó részen schörghofer-i időt jött, így az első 5-ben jutott tovább a második futamba. (5) Az első kiesőnk született meg Sandro Viletta személyében, aki mélyre került, be tudta igaz még venni a következő kaput, de kiszállt a "játékból". (DNF) Alexander Ploner közel került az egyik kapuhoz, ami miatt fel kellett adni a a tojástartást, így kizökkent a ritmusból. (20) Steve Missillier komolya gondokkal kűzdött a felső szakaszon, míg a pálya alján a tempója nem volt tökéletes. (11) Truls Ove Karlsen ugyanott hibázott, ahogy korábban az olasz Viletta, hasonló végkifejlettel. (DNF)

Matts Olsson menete mentésekből állt, többször is majdnem kiesett, de mindannyiszor jól korrigált, így célbaért (12), jóval nyugodtabb és szebb menetet mutatott Marcus Sandell, mégis kikapott pár századdal az előtte célba érő svédtől. (13) Felix Neureuther nem tudott bansko-i teljesítményt nyújtani, a lankás rész előtti letörésnél került nagyon mélyre. (23) Leif Kristian Haugen a lankás részen billent előre, de ezt leszámítva nem jött rossz menetet. (18) Fritz Dopfer zaklatott menetet teljesített: a letörésnél mélyre került, amely hibáját jó pár kapun keresztül vitt is magával, majd a cél előtt is megbillent. (29)

Hasonló menetet mutatott Thomas Frey is, ám neki DNF került a neve mellé: ő is a letörésnél ment közel az egyik kapuhoz, ezt még javította; később fél lábon oldott meg egy kaput, majd mélyre került és már nem tudott befordulni. (DNF) Stephan Görgl folytatta ezt a sort: ugyanott, ahol Viletta hibázott, fél lábbal még elment a kapu mellett, de befordulni már lehetetlen küldetés lett volna számára. (DNF) Kalle Palander nagy hibát nem vétett, továbbjutott (25), hasonlóan Michael Guflerhez. (28) Giovanni Borsotti lassúsága volt a kára, pár századdal esett ki a második körösök listájáról. (31)



A további továbbjutók táborát erősítette a második futamban óriási meglepetést okozó Alexis Pinturault, aki már az első futamban is magas rajtszámmal a legelőkelőbb helyet foglalta el. (16. 34-essel holtversenyben Marc Berthoddal). Továbbjutott még Tim Jitloff (39-essel 24.), és Justin Murisier (40-essel 26.). A legmagasabb rajtszámmal a múlt héten is remeklő Thomas Mermillod Blondin jutott tovább (61-essel 27.), míg az utolsó, 30. helyet Florian Eisath foglalhatta el. (35-össel 30.)

Ami az első futam utáni esélyeket illeti: Ted Ligety óriási lépést tett a szakági kristálygömb felé, miután Aksel Lund Svindal csak a 19. helyre jött be, és szállt ki a versenyből. A legjobb helyzetben Carlo Janka, valamint a hatalmas előnnyel vezető, osztrák  Philipp Schörghofer voltak.

Újonc:
Žan Kranjec (1992) - szlovén: Junior VB - 11.hely (2011. Crans Montana - kombináció). Európa Kupa: 5 rajt, legjobb hely: 40. (2010. Kranjska Gora - óriás-műlesiklás). FIS versenyek: 86 rajt, 4 dobogó, 2 győzelem (2009. Bansko - óriás-műlesiklás és 2010. Breuil Cervinia - Szuper G)

A második futamra a hőmérséklet pár fokott melegedett, a pályát pedig megsütötte a nap. A pályát Jörg Roten tűzte, ezzel Carlo Janka neve mellé került némi előny. Visszalépés nem volt.

Az első lesiklónk Florian Eisath volt, aki a lankás rész előtti letörésnél hibázott, de még így is hozta a szokásosnak megfelelő eredményt. (23) A németek fiatalja, Fritz Dopfer hibát nem igazán vétett, több mint egy másodperccel állt az élre - VK-pályafutása legjobb eredményét elérve. (12) Michael Gufler hasonlóan jött, mint Dopfer, a tempója azonban közel sem volt olyan jó. (20) Thomas Mermillod Blondin jó menettel vette át a vezetést (11), Justin Murisier középső részen dőlt az oldalára, de felállt. (21)

Kalle Palander nem kockáztatott, ennek megfelelően nem is hibázott, sok helyet csúszott vissza. (25) Tim Jitloff lécei szét-szétcsúsztak, és sokszor messze került az ideális ívektől is. (24) Felix Neureuther a középső szakaszon ment közel az egyik kapuhoz, majd az alsó, lankás szakaszon is fél lábon vette be az egyik kanyart. (19) Romed Baumann nem első ránézésre nem hibázott, ám 5 tizedet adott el a felső részen, jelentős hátránnyal ért célba. (15) Ivica Kostelić dinamikusabb menetet jött, mint elsőre, a tempója messze elmaradt az élen állókétól. (17)

Alexander Ploner a célhoz közel került mélyre és kényszerült korrigálásra (16), Aksel Lund Svindal pedig hozta első futamos formáját, sok időt vesztett a pálya közepén, rengetegen kerültek elé. (22) Leif Kristian Haugennek az alsó szakaszon csúsztak szét lécei és billent ezért előre (17), Marc Berthod volt hosszú idő után az első, aki növelni tudta előnyét az élen állóval szemben, majd óriási tempót vállalva, nekicsapta kezét az egyik kapunak, ami kizökkentette a ritmusból, és alig fért be a következő kapuba. (27) Berthoddal azonos időt jött az első körben Alexis Pinturault, aki hatalmas teljesítményt nyújtott: bátran vágott neki a pályának, a letörésnél akadt némi gondja, miután fél lábon oldotta meg, de több, mint 1,5 másodperces előnnyel állt az élre - és Jankáig maradt is ezen az előkelő helyen. (2)

Massimiliano Blardone agresszív hibákkal tűzdelt menetet jött (10), Ondřej Banknak a letörésnél voltak gondjai: mélyre került, majd keresztbefordította a léceit. (13) Marcus Sandell kezett foghatott volna az előtte célbaérő csehvel: ugyanott hibázott, lesodródott és éppen, hogy befért a kapuba. (14) Matts Olsson sok apró hibát vétett, ennek ellenére sok helyett lépett előre. (6) Steve Missillier a felső szakaszon még jót jött, utána viszont eladta teljes előnyét, sőt nagyobb hátrányt szedett össze. (9)

Hannes Reichelt a pálya aljáig nem vétett hibát, ott azonban előrebillenését kellett mentenie. (8) Gauthier De Tessières kockáztatós rajtott vett, majd az 5.-6. kapu környékén rontott hatalmasat, és kellett visszamásznia. (28) Thomas Fanara-nak zaklatott felső résszel is sikerült növelnie előnyét, de nem tudott Pinturault-féle időt produkálni. (5) Cyprien Richardnak a pálya tetején akadtak súlypontjával gondjai (4), Davide Simoncelli ugyanott vétett hibát, ahol előtte De Tessières, majd a pálya alján is majdnem kiesés lett futamának a vége, miután egy hibáját követően jó pár kapunál késésben volt. (26)

A legjobb 5 volt már csak hátra, Manfred Mölgg-gel elsőként. Agresszívan próbált lejönni a hegyről, ami nem hozta meg a várt eredményt, a pálya elején elvesztett 5 tizedet előnyéből, amit a célig csak tovább növelt. (7) Kjetil Jansrud volt a második kör első kiesője: a letörésnél sodródott le, amit még megmentett, de menetiránnyal szembe fordult és kiállni kényszerült. (DNF) Ted Ligety nagy előnyt hozott az első futamról, ami a célban már egy tizedes hátrányra változott. (3) Carlo Janka nagyszerű menetet jött, bár közel volt a franciához, de átvette a vezetést 2 századdal. (1) Philipp Schörghofer kitűnő első menetét nem tudta éremre váltani, sőt, pontra sem: közel ment az egyik kapuhoz, a lábai szétcsúsztak és kiesett. (DNF)

Carlo Janka múlt hét szerdán kisebb szívműtéten esett át egy zürichi magánklinikán, a beavatkozással meg akarták várni a szezon végét, ám a Világbajnokság után túlesett rajta a svájci. Mindezek fényében nagyszerű eredményt ért el. Janka a VB-n két hetedik hellyel kellett, hogy beérje, míg a VK-ban utoljára 2010. márciusában a garmischi futamon sikerült a legfényesebb aranyérem elhódítása. Idén már többször állt dobogón (kétszer második és kétszer harmadik lett). 2005-ben éppen itt, Kranjska Gorán állt először be a rajtgépbe, azóta 94 starton és 19 dobogós helyezésen van túl, amelyből 9-szer az egyes szám szerepelt a neve mellett.

A franciák fiatal (1991-es születésű) reménysége, Alexis Pinturault a 2009-es garmischi és a 2011-es crans montana-i junior Világbajnokság óriás-műlesikló világbajnoka. 2009 óta erősíti a világkupában szereplő francia csapatot, február óta pedig (a banszkói szlalomot leszámítva) rendre pontszerző helyen ért célba. Dobogón eddig még nem állhatott, legjobb helye egy hatodik volt Hinterstoder-ből.

Ted Ligety majd 80 pontra növelte előnyét Aksel Lund Svindal előtt a szakági világkupáért folytatott harcban, ezzel nagy lépést téve annak elhódítása felé. Az újdonsült világbajnok VK-szezonja kitűnően indult: 3 győzelmet zsebelt be, utána azonban következett a mélypont, egy 28. és egy 13. hellyel. Ezek után nem lehet csalódott ezzel a bronzéremmel. 162 világkupa startból, megszerezte 25. pódiumát.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva Excel-táblázat formájában letölthetitek!




 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr442713285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása