HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

2009 után másodszor Pinturault a legjobb junior óriás-műlesiklásban. Berecz Anna a 14. az Universiadén

2011.01.31. 13:55 :: Dave985

A CS Courchevel fiatal síelője 2009 után nyert ismét a juniorok közt, megelőzve az osztrák Kriechmayrt, valamint az előző évi aranyérmes honfitársát, Faivre-t. A törökországi Erzurumban zajló XXV. Téli Universiadén tegnap és ma szuper óriás-műlesiklás szerepelt a programon. A lányok, Világkupából ismert arcokkal teletűzdelt mezőnyében a bravúros 14. helyen zárt bajnoknőnk, Berecz Anna, alig másfél másodperccel ért el rosszabb időt, mint a győztes amerikai Katie Hartman. A férfiaknál a cseh Adam Zika viheti haza az aranyérmet, a két magyar induló nem ért le a célba.
 
A Junior Alpesi Sí Világbajnokság sorrendben 30. kiírása a fiúk óriás-műlesiklásával vette kezdetét. Nem kevesebb, mint 163 fiatal sportoló vágott neki a „Piste Mont Lachaux” elnevezésű remekül előkészített, kimondottan meredek pályának. Miközben az első negyven pozíciót természetesen itt is a tradicionális európai és észak-amerikai sí nemzetek töltötték fel, a mezőny hátsó régióiban egzotikus országokból érkező srácok birkóztak meg a körülményekkel, inkább kevesebb, mint több sikerrel.
 
Ha a papírformát, azaz a „korosztályos világranglistát” nézzük, akkor a verseny legnagyobb esélyeseként két franciát, az előző két világverseny győztesét emelhettük ki. Mégsem ígérkezett sétagaloppnak ez a nap Pinturault és Faivre számára, mivel egy svájci és egy finn versenyző mellett betonerős osztrák csapat is ringbe szállt a minél fényesebb érmekért.
 
A világbajnoki cím védője, Mathieu Faivre nyitotta a sort, nem birkózott meg az esélyesség terhével, hibák tömkelegét követte el, legalább tempójával elégedett lehetett a szakvezetés, csak a 6. helyről várhatta a folytatást. Justin Murisier elsősorban szlalomban ért el az utóbbi időben remek eredményeket, többek közt rendszeres VK- pontszerző, a szép számú publikum mégis örülhetett, bő egy tizeddel megelőzte az első franciát. A másodikat nem, nagyon nem. Alexis Pinturault bevállalós, önbizalomtól duzzadó menettel vétette észre magát, nem kevesebb, mint másfél másodpercet adott Murisier-nek. Sokáig arra az emberre is várni kellett, aki egyáltalán másodpercen belülre kerülhet. A finn Viktor Malmströmtől például ranglista-másodikként elvárható lett volna, bár tudni kell róla, hogy ebben a naptári évben egyik versenyen sem zárt helyezettként, valamelyik futamból rendre kiesett. Ma sem volt a magabiztosság szobra, viszont legalább mindkétszer leért, a tavalyi 5. helyezését idén egy tizedikre cserélte le.
 
A finnt három osztrák követte, közülük Vincent Kriechmayr szerepelt a legjobban, ő „csak” 8 tizeddel kapott ki a franciától, Roland Leitinger a negyedik, Martin Bischof a nyolcadik helyről várhatta a folytatást. Jól jellemzi a mezőny kiegyensúlyozatlanságát, hogy egyetlen 10-en felüli rajtszámmal induló srác, a szintén osztrák Marcel Mathis (9.) fért a legjobb tíz közé. Rajta kívül még a szám tavalyi ezüstérmese, a német Stefan Luitz (7.), valamint a szlalom címvédője, a svájci Reto Schmidiger került a legjobbak közé, utóbbi érmes pozícióból tekintett a délutáni folytatásra. A norvég Christoffer Kyllingstadnak kombinációban voltak érmes reményei, na ezek rögtön el is illantak, miután már az első futamban kaput tévesztett, s kiesett.
 
 
A második futamban sem következett be igazi feltámadás, vagyis a legjobb harmincas mezőny második feléből senki nem tudott kiemelkedőt síelni, a TOP-10 érinthetetlen maradt. A harmadik és a kilencedik közt viszont csak 6 tized volt a különbség, érdemes volt kockáztatni. Marcel Mathis így is tett, az osztrák ennek köszönhetően előre is lépett négy helyet, végül az 5. helyen zárt, többek közt Luitzot (8.) és Murisier-t (7.) is megelőzte. A címvédő Faivre már versenyre kelt az éllovas osztrákokkal (Bischof a hatodik helyen zárt), lényegében megőrizte bő 2 tizedes előnyét, majd miután Leitinger az utolsó kapuk egyikén rontott, s 4 századdal ugyan, de az élen maradt, reménykedhetett a dobogóban. Murisier gyengélkedése miatt ugyanis Reto Schmidiger vállát nyomta a teher, a nézők rögtön az első napon éremben bíztak. Nem bírta el ezt a nyomást a svájci, nagyon visszaesett, csak a finn gyereket tudta megelőzni. Miután sem Kriechmayr, s ennek okán Pinturault nem erőltette a dolgot, megelégedtek a nyugodt célba éréssel, az első két helyen már nem változott a sorrend.
 
Alexis Pinturault márciusban tölti be 20. életévét, a Moûtiers-ből származó fiatalember – Faivre-rel együtt – az amúgy sem gyenge francia óriás-műlesikló szakág nagy ígérete. 2009-ben még csak öt tizeddel bizonyult mindenkinél jobbnak, a mai verseny viszont megmutatta, amit egyébként FIS- pontjai is kifejeznek: kiemelkedik korosztályából. Toronymagasan vezeti mind a szakági, mind az összetett Európa-Kupát, így minden bizonnyal nem várat magára, hogy az eddigi 14 Világkupán induló tehetség hamarosan a legjobbak közt is bizonyíthatja rátermettségét.
 
Az ezüstérmes létére ma alaposan elkalapált Vincent Kriechmayr-t az a tény vigasztalhatja, hogy két éve Pinturault egy bizonyos Marcel Hirschert vert ugyanilyen különbséggel. A fiatal osztrák legerősebb száma egyébiránt a lesiklás, ranglistavezető, de szlalomban sem kutyaütő, így jelen pillanatban Mathieu Faivre mellett a kombinációs aranyérem legnagyobb esélyesének tűnik. A francia vezeti a műlesikló ranglistát, s lesiklásban is az ötödik helyet foglalja el, így gyaníthatóan gyűjt ő még fényesebb érmet is az elkövetkező napokban.
 
A magyar fiúk összességében helytálltak az első megmérettetésen. Trauttwein Richárd és Petrovics Dániel kiesett az első futamból, a másik kettő indulónk viszont szép számban utasították maguk mögé versenyzőket. Farkas Norbert a 63., Bujtás Csaba pedig a 69. helyen zárták az első futamot és fejezték be a versenyt. Norbi második futamos teljesítményét dicsérte edzője.
 
MÉG EL NEM FELEJTEM:
 
Szintén ma rendezték a lányok első lesikló edzését, melyről igazoltan hiányzott az inkább formája, mintsem a ranglista alapján a szám legnagyobb esélyesének tartott Elena Curtoni. (Mint tudjuk, hiába maradt Sestriere-ben.) Hiányában a norvég Lotte Smiseth Sejersted (1:34,75) érte el a legjobb időt, mögötte hat svájci sorakozik a listán, a legmagasabban jegyzett Holdener a negyedik, Corinna Suter a 7. helyen zárt. Négy bukás is borzolta a kedélyeket, közte volt két TOP-10-várományos, a svájci Voutaz és a szlovén Robnik is. Döme Zsófia nem indul lesiklásban.
 
 
Ma a fiúk szlalomban mérik össze tudásukat, a lányok második, egyben utolsó lesikló edzésükkel hangolódnak a holnapi éles versenyre.
 
 
A főiskolások és egyetemisták világjátékának, a XXV. alkalommal megrendezett Téli Universiadénak a mintegy 1800 méteres magasságban fekvő anatóliai nagyváros, Erzurum ad otthont. 58 ország 1880 sportolója érkezetett Törökországba, a magyar küldöttség 26 főt számlál. Alpesi síben hárman indulnak: Berecz Anna, Szepesi Bertold és Bene Márton.
 
Ami az alpesi síelést illeti, elsőként a két szuper óriás-műlesikló futamot tartották meg. Mind a nőknél, mind a férfiaknál számos Világkupát is megjárt sportoló tiszteletét tette a Palandöken- hegységben kialakított Konaklı Sícentrumban.
 
A hölgyek 72 fős mezőnyében – a szakágban szokatlanul – már hamar eldőltek a lényeges kérdések. Az első két induló, a svéd Veronica Smedh (13.) és a szerb Nevenja Ignatović (12.) alapvetően technikai sízőt, így senkit nem ért váratlanul, hogy az őket követő amerikai Katie Hartman csaknem másfél másodperccel jobbnak bizonyult náluk. Mint később kiderült, ezt az 1:11,26-os időeredményt már senki nem tudta megjavítani. A 23 éves coloradói lányt a világ legjobb 100 lesiklója és szuper óriás-műlesiklója közt találjuk a ranglistán, 33 dobogós helyezéssel büszkélkedhet a FIS-versenyeken, továbbá hét pódiumnál tart az Észak-amerikai Kupában. Junior-vb-n egyszer került a TOP-30-ba (2007, Altenmarkt, SG), a Világkupában való bemutatkozásra még várnia kell.
 
Negyedikként az olasz Chiara Carratu következett. Már a pálya felső részén 5 tizedes hátrányt szedett össze, amit aztán szinte teljesen ledolgozott az utolsó előtti időmérési pontig, komolyan veszélyeztette az amerikai elsőségét. Az utolsó szakaszon aztán újra Hartman volt a jobb, 29 százados elmaradással végül az olasz is dobogóra állhatott. Kétségtelen élete legnagyobb sikerének örülhetett az olasz, korábban mindössze három érmet gyűjtött különféle FIS- versenyekről. Talán az olasz bajnoki hetedik helyezését érdemes még kiemelni, tavaly szlalomban. A jól ismert Patrik Küng húga, Mirena (6.), az amerikai Kirsten Cooper (16.) meg aztán egyáltalán nem tudott konkurálni az éllovassal, a 7-es rajszámmal induló lengyel lány meneténél viszont már volt oka izgalomra.
 
Karolina Chrapek a felső szektorban még nem tudta tartani a lépést Hartmannal, a felvételek alapján nagyobb sebességet mentett át a sűrűn tűzött középső szakaszon, így a végén csupán 15 százados hátránnyal ért célba. Az óriás-műlesiklás kétszeres lengyel junior bajnoka és felnőtt bronzérmese eddig három alkalommal indult a Világkupában, mindannyiszor idővel búcsúzott az első futam után.
 
Ez a szombat nem a VK- menőkről szólt, sorban betliztek. Lucia Mazotti (8.) az elmúlt években rendszeres résztvevője a Világkupa legjobb negyven gyors sízőjének, Erzurumban érthetetlenül gyengélkedett. Klára Křižová (7.) neve szintén ismerősen csenghet sokak fülében, ő is távolkerült az éremszerzéstől.
 
A mi Berecz Annánkra viszont nem lehetett panasz. A 14. helyen végzett 1,59 százados hátránnyal, vagyis egy sor nála jóval magasabban jegyzett síelőt megelőzött, de ami még ennél is fontosabb, közel 47 FIS- pontot szerzett, ami élete legjobbja!
 
 
Sokáig úgy tűnt, hogy a 91 főt számláló férfi Szuper-G-n Calle Lind (2.) első indulóként megoldhatatlan feladat elé állítja a többieket. A svéd fiú menete egyáltalán nem tűnt verhetetlennek, az összefoglaló alapján több kisebb bizonytalanságot elkövetett, nem mindig az ideális íven jártak sílécei, dinamikájában mondjuk kétségtelenül VK- színvonalat hozott.
 
A viharos erejű szél sajnos alaposan belenyúlt a verseny eredményébe, esélyesek tömkelege hullott ki a sorból, vagy egy-két komoly rontással vesztettek rengeteg időt, vagy egyszerűen kiestek. Kaputévesztés miatt búcsúzott a VK- versenyekről ismert szlovák Jaroslav Babusiak, de az egész olasz és svájci csapat mélyen tudása alatt teljesített, ezt a körülményekre fogni csak részben lehet.
 
Egyetlenegy osztrák szerepelt a rajtlistán, Bernhard Graf (3.) viszont alaposan kitett magáért. A második időmérési pontnál még két tizedet is meghaladó hátrányban volt, az utolsó métereken ezt sikerült ledolgoznia 6 századra. A 2009-es felnőtt vb-n is megfordult egykoron junior vb-bronzérmes osztrák ezzel a futammal felállhatott a dobogó legalsó fokára. Leérkezése után újabb hosszú szünet következett, a 18-as rajtszámmal indult Doglas Hedin veszélyeztette ismét honfitársát, egy század híján pontosan 2 tizeddel maradt el tőle, ami a teoretikus dobogót jelentette a verseny azon szakaszában. A húszon túliak már nyugodtabb széljárás mellett síelhettek, a hó is alábbhagyott, ami meg is látszott eredményeiken. Az amerikai Grant Jampolsky (6.) és a cseh Ondřej Berndt (5.) így is jócskán el volt maradva Lindéktől, de határozottan benne volt a levegőben a fordulat lehetősége.
 
A sorban huszonhatodik Adam Zika (1.) szolgáltatta a nap meglepetését. Az alsó szakaszon nyerte meg a versenyt, ott több mint 3 tizedet adott Lindnek. A 22 éves Zika négy junior vb-n is a cseh válogatott erősítette, eddigi legjobb eredménye egy 25. helyezés Garmischból óriás-műlesiklásban. Tizenháromszor állt dobogón FIS- versenyen, ebből nyolcszor győzni tudott. A szezon első három óriás-műlesiklásán rajthoz állt a Világkupában is, de pontot nem tudott szerezni.
 
70-essel és 71-essel már valóságos hóviharban rajtolt a két magyar, sajnos Szepesi Bertold és Bene Márton sem ért le a célba.

 

komment

Címkék: alpesi sí óriás műlesiklás szuper g magyar sportolók alpesi sí junior vb alpesi sí universiade

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr412627773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása