HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Riesch idén harmadszor verte el Vonnt kedvenc szakágában

2011.01.22. 17:15 :: Dave985

Megdermedni látszanak az erőviszonyok a hölgyek alpesi sí világkupájában, miután a versenynaptár egyik klasszikus lesikló pályáján, Cortinán – idén harmadszor – Maria Riesch magabiztos győzelemmel begyűjtötte az újabb 100 egységet. Legnagyobb riválisa, Lindsey Vonn ugyan „csak” a harmadik helyen zárt, mégsem lehetett boldogtalan, miután egy nagyszerű mentéssel hatalmas bukást, vélhetően egy súlyos sérülést sikerült megelőznie. Néhány századdal az olasz lejtők specialistája, Julia Mancuso furakodott be napjaink két legnagyobb sízőnője közé.
 
 
Ami a férfiak versenynaptárában Wengen és Kitzbühel, az a hölgyeknél vitán felül Cortina. A legnehezebb, legmegerőltetőbb pálya, a kevésbé harcedzett sportolókat súlyos másodpercekkel bünteti. Indokolt az agresszív síelés, anélkül nem lehet érdemleges eredményt elérni, a kérdés persze csak az, mennyi hibát követ el eközben a sportoló.
 
Lesiklásban, mint tegnap már szó volt róla, Renate Götschl az abszolút csúcstartó, „Miss Cortina” a 2000-es évek folyamán öt alkalommal győzött a királykategóriában. Mögötte négy diadallal az olimpiai ezüst-és bronzérmes Isolde Kostner áll, sem előtte, sem utána nem nyert Cortinán olasz hölgy, s az erőviszonyokat ismerve ez most sem tűnt valószínűnek. A kétszeres győztesek közt találjuk még a 70’-es évekből minden idők legeredményesebb alpesi sízőnőjét, Annemarie Moser-Pröllt, az előző évezred utolsó évtizedéből a német Katja Seizinger, az amerikai Picabo Street-et és a tragikus sorsú Regine Cavagnoud-t, valamint a 2008-ban és tavaly győzedelmeskedő Lindsey Vonnt. A jelenlegi mezőnyből még Dominique Gisin állhatott a dobogó legfelső fokára. Idén eddig négy lesiklást rendeztek, melyből az első kettő Lake Louise-i futamot – minimális különbséggel Riesch nyerte, Val d’Isère-ben és Altenmarkton viszont egyértelműen Vonn dominált.
 
Lucia Recchia visszalépésével 52 hölgy vágott neki az összesen több mint 2 és fél kilométeres távnak. Az „Olympia delle Tofane” nehézsége hossza mellett egyenetlenségében van. A gyakori dobbantók, kitüremkedések mellett rengeteg apró buckára is figyelniük kell a versenyzőknek. Szintén problémás tényező Cortinán az erős szél, különösen a pálya felső részén nehezíti meg dolgukat. A tempó a legjobbaknál bőven túllépi a 100 km/h-t, csak tökéletes fizikummal és koncentrációval lehetséges ideális ívhez közeli nyomvonalon teljesíteni a pályát. Minden hiba itt háromszor akkorát nyom a latban.
 
A szép számban összegyűlt publikum rögtön olasz sízőnek szurkolhatott, Verena Stuffer (14.) néhány kanyarban bizonytalankodott ugyan, de összességében elégedett lehetett teljesítményével. Az őt követő, kevésbé magasan jegyzett sízők nem tudtak érdemben konkurálni idejével. Martina Schildnél (27.) ma is komoly kondicionális problémákat lehetett észrevenni, a pálya végén már a tojástartással is gondjai támadtak, egyetlen pozitívumként pontszerzését lehet megemlíteni. Maruša Ferk (20.) az éles fordítókkal teletűzdelt felső szakaszon gyűjtötte össze hátrányának jó részét, az alsó, buckás részen viszont megmutatta, bőven van mit javítani Stuffer idején. Marianne Abderhalden (32.) menetén nincs nagyon mit dicsérni, minden létező hibát elkövetett: voltak itt pocsék nyomvonalak, hosszúra nyúlt ugratók, a végén már annyira lecsúszott a pályáról, hogy kis híján a hálóban kötött ki. Regina Mader (21.) kapcsán már valamivel jobban harmonizált síelési tudása a választott tempóval, lényegében Ferk szektorait kopírozta le. Chelsea Marshall (34.) Kanadában sziporkázott, azóta viszont egy betegség folytán nagyon visszaesett, ma sem érezte a pályát, rettentő késéseiről mindent elmond, hogy még Abderhaldent sem bírta megelőzni.
 
Az olaszok öröme egészen a hetedik indulóig tartott ki. Marie Marchand-Arvier (7.) idén először síelt tehetségének megfelelően, bár hozzá kell tenni, hogy az ide-odaugráló századokat csak a pálya alsó szakaszában fordította a maga javára. Sokáig ő sem állhatott a szponzorfal előtt listavezetőként, miután a Szuper-G olimpiai bajnoka, Andrea Fischbacher (4.) is idei legjobbját nyújtotta, jóval közelebb vette a kapukat, mint az előtte indulók, a célba 3 tizedes előnnyel ért be. A két ősi rivális fiatal reménységei szinte lemásolták egymás meneteit. Lara Gut (8.) három, Anna Fenninger (9.) pedig hét tizedes hátrányt szedett össze már a pálya felső szakaszán, a továbbiakban mindketten verték Fischbachert, de hiába; a célban öt századdal a svájci lány volt előrébb. Ingride Jacquemod (18.) épp ellentétes utat járt be, remek kezdés után mintha elfáradt volna az igencsak energiaigényes alsó részre. Dominique Gisin nagyon fogadkozott a verseny előtt, ehhez képest nem jutott sokáig, az első buckasoron elvesztette egyensúlyát, s már nem tudott korrigálni.
 
Johanna Schnarf (15.) volt a hazaiak következő ígérete, a legnehezebb részt még sikeresen átvészelte, magasan tudott maradni, de a végére az ő mozgása is teljesen szétesett, keresztbe is álltak lécei, végül két másodperces hátránnyal zárt. Gina Stechert (19.) egy kicsit megemberelte magát, az élmezőnytől még mindig átláthatatlan szakadék választja el, viszont legalább a pontszerzés végre összejött. Marion Rolland-nak (15.) fent voltak gondjai, az alsó részen viszont visszahozta az ott vesztett tizedeket, így Schnarffal századra azonos idővel befért a legjobb 15 közé.
 
A világranglista első hét helyezettjének sorát Anja Pärson nyitotta. Bevállalósan, túlzott kockázatot vállalva síelt, ami a táv felénél megbosszult magát, Fischbacherhez hasonló részidők után úgy lesodródott a pályáról, ahonnan már nem volt visszaút. Daniela Merighetti (6.) nagy tempóval kezdte a futamot, a második időmérési pontnál még szűk 2 tizedes előnyben volt, aztán nagyon összekeveredett, ennek háromszorosát vesztette, így hiába síelt szép íveket az utolsó szakaszon, csak az osztrák mögé került a sorban.
 
A mai napon a 18-as szám volt a nyerő, Maria Riesch (1.) egészen bravúros sízéssel rukkolt elő. A harmadik szektort kivéve masszívan verte az osztrákot, de az egészen elképesztőt mégis az éles kanyarokkal teli másodikban produkálta. Hiába síelt később Mancuso és Vonn is hasonlóan szűk íveket, valamiért 5 tizeden belülre ők sem tudtak kerülni a némethez képest. Tévén keresztül látható különbséget nem lehetett észlelni, így maradjunk a legegyszerűbb válasznál: sokkal gyorsabb volt ezen a részen Riesch. A német 1,10 másodperccel állt az élre, a „vonn-i” faktor érvényesült nála, sejthető volt, hogy ezt a „névadó” is csak minden tudását elővéve múlhatja felül.
 
 
Nadja Kamer (5.) a maga nemében remekül síelt, de Riesch menete után szigorúan csak külön kategóriában nézve. Utólag persze okoskodhatunk: a két hegy találkozásánál elhelyezkedő ugratónál rontott egy kisebbet, talán ott szálltak el dobogós esélyei. Elisabeth Görgl (10.) összeszedte magát a tegnapi sokkból (szíve alighanem jó barátja, Grugger kórtermében volt pénteken), egészen jól tartotta magát, a vége felé aztán mintha elfogyott volna a szufla, sorjáztak a kövérkés ívek, a végén még Fenningeréktől is kikapott.
 
 
Két olyan síző várakozott a magasban, aki reálisan konkurálhatott a német űridejével. Julia Mancuso (2.) régen látott energiával abszolválta a nehezebbnél nehezebb helyzeteket, de a második szektorban egyszerűen semmi esélye nem volt tartani Riescht, ugyanez érvényes a buckákkal megbolondított befutóra, dicséretére legyen mondva, ő legalább másodpercen belül maradt. Nincs mese, alaposan fel volt adva a lecke Lindsey Vonn-nak (3.). Az amerikai klasszis az első szektorban még 5 századdal előrébb járt, a folytatásban aztán már ő sem tudott mit tenni. Hiába húzott hasonló íveket, mint Riesch, ezt a stopper nem úgy látta, a záró szakaszt megelőzően már 7 tizedes hátrányt jelzett a mérőműszer. Nem vehetjük el Vonntól, ő aztán tényleg mindent megpróbált, az utolsó letörésnél rettentően rosszul ért talajt, hátra került súlypontja, s csak bravúros mozdulattal – és hatalmas szerencsével – úszta meg a bukást. 2007-ben, négy éve ugyanitt esett ki utoljára lesiklásban. Az már csak a bónusz, hogy 1 tizeddel még ÍGY IS megelőzte Fischbachert, így felállhatott a dobogóra!
 
 
A lényegi kérdések ezzel el is dőltek, kiemelésre méltó futamok azonban még hátravoltak. Britt Janyk (24.) és Fränzi Aufdenblatten (22.) meneteire ez jelző persze nem áll, mindketten folytatják gyenge idei szereplésüket. Az amerikai Stacey Cook (17.) ellenben elégedett lehet, két nullázás után végre pontokat könyvelhetett el lesiklásban. Az olaszok utolsó mentsvára kétségkívül Elena Fanchini (12.) volt, nem is kezdett rosszul, hátrányának javát ő is a kritikus pontokon szedte össze. Tina Maze (13.) csak néhány századdal maradt el az olasztól, ez tőle remek eredmény ebben a szakágban, Aurelie Revillet (11.) pedig csak néhány századdal csúszott ki a legjobb 10 közül. A tegnapi meglepetésember zárta az első harmincast, Leanne Smith (26.) ma nem tudott csodát tenni.
 
Igazán nagyot nem betliztek a ranglistások, így a 30-on túliknak meg kellett erőltetniük magukat, ha a pontszerzésre komolyan aspiráltak. Kicsit kevesebb, mint 4 másodperces hátránnyal már elérhették céljukat. A lesiklás 2009-es junior világbajnoka, Marine Gauthier (25.) befért a legjobb harmincba, nem úgy két fiatal osztrák, Mariella Voglreiter (44.) és Christina Staudinger (33.), az inkább technikai és kombinációs sízőként számon tartott Michaela Kirchgasser (30.) viszont életében másodszor pontot szerzett lesiklásban. Szintén pontot szerzett két olasz reménység, Francesca Marsaglia 41-essel a 23., Elena Curtoni 45-össel a 29. helyen zárt. A pontszerzők listáját Margret Altacher (42-essel a 28.) és a spanyol Carolina Ruíz Castillo (46-ossal a 30.) egészítette ki. Egyetlen bukásról kell beszámolnunk, de szerencsére az amerikai Laurenne Rosst is gyorsan ki tudták szabadítani a védőhálóból. (Lindell-Vikarby megkapta a maga sárga zászlaját, az ismételt futam után csak a 36. hely jutott neki.)
 
Maria Riesch 245. Világkupáján tizennyolcadik (lesiklásban nyolcadik) alkalommal állt fel a dobogó legfelső fokára, idén ez már a harmadik sikere. A szakágban ismét száz pont alá csökkent kettejük közt a különbség, összetettben ezzel együtt 165 pontra rúg a német előnye. Hosszú még az idény, de azt előre leszögezhetjük, hogy amennyiben az elkövetkező hétvégén megrendezésre kerülő sestriere-i futamok után is a német neve áll a lista élén, nagyon jó esélyei lesznek a hőn áhított nagy kristálygömbre.
 
 
 
 
 
Julia Mancuso ötszörös junior világbajnokként robbant be a köztudatba, a felnőttek közt azonban nem akartak jönni az eredmények. Egészen a torinói olimpiáig, ahol aranyérmet akasztottak nyakába óriás-műlesiklásban. Az elkövetkező idényben még kitartott a lendület, négy versenyen sem talált legyőzőre, s az összetett harmadik helyén zárta a szezont. Azóta nem találta formáját, s úgy néz ki, ismétlődik a történet, Vancouverből két ezüstöt vitt haza, majd idén is folytatja remek sorozatát, ez a mostani a második dobogója, 285 Világkupával a háta mögött a 22.
 
 
Lindsey Vonn elől távolabbra került zsinórban negyedik összetett elsősége. Ennek elsődleges oka a gyors számokban is megmutatkozó instabilitása. A tegnapi Szuper-G-t megelőzően egyetlen tökéletesnek mondható futamot nem láttunk tőle, ami az esetek többségében még talán nem is veszélyeztetné győzelmét, a nagyobbik probléma az, hogy Riesch még inkább felnőtt ehhez a feladathoz. Vonnt persze nem kell félteni, 257. Világkupáján így is 73 dobogónál tart, a szakágban ez már a harminchatodik.
 
Holnap az előre kiírt Szuper-G-vel zárul a cortinai hétvége.

 

Az ötödik lesiklás, Cortina d'Ampezzo, 2011.01.22.

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintva elérhetitek.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr652605337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása