HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonnt Cortinán sem lehetett megállítani

2011.01.21. 16:59 :: Dave985

Harmadik nekifutásra végre sor kerülhetett a St. Moritzban elmaradt szuper óriás-műlesikló futamra. Igazolódott ismét a papírforma, Lindsey Vonnt tényleg csak abban az esetben lehet megverni a gyorsszámokban, amennyiben több komoly rontást is elkövet az amerikai klasszis. A megkurtított pályán rendezett versenyen közel fél másodpercet vert a vb-hez közeledve megtáltosodó Anja Pärsonra, valamint a roppant kiegyensúlyozott Anna Fenningerre. Az összetettet vezető Maria Riesch visszafogott teljesítménnyel csupán a 9. helyen zárt, így Vonn 71 ponttal csökkentette lemaradását.
 
 
Nyögvenyelősen vette kezdetét a Szuper-G Világkupa, már ami a hölgyek versenysorozatát illeti. A Lake Louise-i első fordulón még minden probléma nélkül túlléptek, s két minimális arányú lesikló vereség után nagy fölénnyel visszavágott barátnőjének Lindsey Vonn. A következő futam elvileg Sankt Moritzban került volna megrendezésre, ám a viharos erejű szél miatt hat induló és Maruša Ferk bukása után a bírák leintették a versenyt. A pótlásra kiírt Val d’Isèreben a havazás miatt volt veszélyes a helyzet, így harmadik, egyben utolsó helyszínnek Cortinát jelölte ki a Nemzetközi Sí Szövetség. Azóta túl vagyunk már a második versenyen is, Altenmarktban Lara Gut győzedelmeskedett a több vaskos hibát elkövető Vonnt megelőzve.
 
A hétvégének otthont adó Cortina d’Ampezzo Olaszország legnevezetesebb, legjobban felszerelt, egyben legdrágább téli üdülőhelye, a téli sportok minden létező formáját kipróbálhatja, aki ezekben a hónapokban odalátogat. A mintegy 6000 fős kisváros a Dolomitok azonos nevű völgyében helyezkedik el, a síparadicsomot egyszerűen csak a „Dolomitok királynőjeként” emlegetik. Az itt élők büszkék sajátosan kevert, olasz-német kultúrájukra, ladin nyelvükre, amit bő 400 éves Habsburg-uralom sem tudott elvenni tőlük. A sísport hősi korszakában kétszer, 1932-ben és 1941-ben rendeztek Cortinán világbajnokságot, 1956-ban pedig olimpiának adott otthont a patinás komplexum.
 
A Világkupában 1969-ben debütált, azóta 1990-ig mindkét nem, attól kezdve mindmáig csak a nők számára rendeznek itt versenyeket, mind az öt számban. Az élet keresztülhúzta a szervezők számításait, eredetileg a szombati lesiklással, a női versenynaptár legnehezebb pályáján jubiláltak volna, végül ez a korábbról elhalasztott verseny a hetvenedik a sorban, amit Cortinán rendeztek. Az abszolút legeredményesebb „Miss Cortina”, azaz Renate Götschl összesen nem kevesebb, mint 10 alkalommal nyert ezen a helyszínen, testvériesen megosztozva két kedvenc szakága közt. Ha csak a Szuper-G-t nézzük, egyetlenegy duplázót találunk az évkönyvekben, a francia Regine Cavagnoud győzött itt az ezredforduló környékén. A jelenlegi mezőnyből öten is nyertek ebben a számban: Anja Pärson (2006), Julia Mancuso (2007), Maria Riesch (2008), Jessica Lindell-Vikarby (2009) és utoljára Lindsey Vonn (2010).
 
A szerdán kisebb esése után fájdalmakra panaszkodó ifjú osztrák Nicole Schmidhofernél részleges szalagszakadást diagnosztizáltak a jobb térdében. A válogatott orvosa szerint 2-3 hetes kényszerpihenő vár a sportolóra, s mivel a vb-re csak a jövő héten esedékes Sestriere-i hétvégén lehetséges kvalifikálni, Schmidhofer vélhetően le fog maradni Garmischról. Más kérdés, hogy alapjáraton is csak hatodik számú osztrák a csapatban, így esélyei a sérülést megelőzően is minimálisak voltak.
 
Mariborban már a plusz 10 fokot is meghaladta a hőmérő higanyszála, ezzel szemben Cortinán nem voltak ilyen jellegű problémák, mínusz 8 fok körüli hőmérséklet, jéggé dermedt, kiváló minőségű pálya fogadta az 58 rajthoz álló versenyzőt. Az „Olympia delle Tofane” nevű pályáról keménységén túl tudni érdemes, hogy igencsak egyenetlen, gyakran buckák szabdalják, ami komoly koncentrációt és erős rugóizmokat követel a lányoktól. Némileg lerövidítették a mai pályát, alig 500 méteres szintkülönbség volt a mintegy 1800 méteren, a rajtot követő rész kimondottan lankásra sikerült, így mindennél fontosabb volt a kezdeti elrugaszkodás.
 
Két visszafogott menettel kezdődött a verseny, bár időeredményben azért elég nagy volt a szakadék. Az óriás-műlesikló Viktoria Rebensburg (11.) szép tiszta síelése kis híján TOP-10-et ért, pontosan egy másodperccel maradt el a későbbi győztestől, ez tőle feltétlenül szép eredmény. A spanyol Carolina Ruíz Castillo (28.) már a némethez képest is tetemes hátrányt szedett össze, végül a pontszerzésnek s örülhetett. Maruša Ferk (35.) már jóval bátrabban (ha jobban tetszik, esztelenül) síelt, ekkora tempó mellett nem tudta normális íven tartani léceit, sok volt a lesodródás, elmaradt a pontszerzés. Margret Altacher (13.) visszatért a Rebensburg által kitaposott ösvényre (enyhe képzavar), vagyis a tisztább síelésre koncentrált. Bejött, harmadjára is a legjobb 15-ben zárt, a vb-induláshoz viszont még legalább egy kiemelkedő szereplésre szüksége lesz.
 
Első olaszként Johanna Schnarf (23.) próbálkozott, a hektikus leányzó rosszabbik arcát mutatta, sok volt a pontatlanság, az utolsó ugratót megelőző bucka halomnál majdnem keresztbeálltak lécei, a húszból is kicsúszott, holnap javíthat. Marion Rolland (20.) először lépte túl a 100 km/h-s sebességet, de ő sem mérte fel jól képességeit, a rengeteg botlás miatt ma sem tudta átlépni saját árnyékát. Gina Stechert (43.) az idén megszokott indiszponált sízéssel a futottak még kategóriában zárt, az őt követő Dominique Gisin (11.) már sokkal jobban szerepelt, egyedül a közbülső, kissé óriás-műlesiklásra emlékeztető résztávon vesztett rengeteget, a célban holtversenyt jelzett a stopper.
 
Marie Marchand-Arvier (18.) sem kényeztette el a gall szurkolókat, nagyobbik baj, hogy még így is ő végzett a legjobb helyen a franciák közül. Andrea Dettling (44.) továbbra sem találja formáját betegsége után, a vb-ről lassan le is mondhat. Julia Mancuso (4.) nagyszerűen szerepelt a hétközi edzéseken, úgyszólván az olasz lejtők specialistája, Tarvisióban lesiklást, Cortinán Szuper-G-t, Sestriere-ben pedig olimpiát nyert „óriásban”. Ma is remek sízést mutatott be, egyetlen komolyabb ívtévesztést lehetett észrevenni, honfitársnőjével szemben csak a szokásos kanyarsebességben kapott ki, de abban nagyon. Formájára így sem lehet panasz. Nem sokáig örülhetett annak a ténynek, hogy 4 tizeddel átvehette a vezetést, mivel érkezett Anja Pärson (2.) a svédek veteránja a gyors számokban felfelé ívelő formát mutat, 17 századdal gyorsabb volt az amerikainál, ez vélhetően annak volt köszönhető, hogy a kritikus jobb-bal kombinációban ő jóval magasabban tudott maradni.
 
Színvonalasan alakult a verseny, pedig a világ legjobbjai (ranglistát nézve) még hátravoltak. Lara Gut (5.) a felső szakaszon 18 százados előnyre tett szert, de elég volt egy szélesebbre vett ív és néhány bizonytalan mozdulat a buckákon, máris csak a pillanatnyi harmadik hely jutott neki, 2 századdal kapott ki Mancusótól. Az osztrákok üdvöskéje, Anna Fenninger (3.) is hasonló problémákkal küzdött, ő éppenséggel 4 tizedes előnyt szórakozott el az alsó részen, másként fogalmazva, a nagy tempót nem mindig tudta lekövetni léctartásban.
 
 
Fränzi Aufdenblatten (25.) felejtésre érdemes menete után Maria Riesch (9.) volt soron. Az összetett német éllovasa egyetlen látható hibát vétett csupán, pechére az épp a lankás részt megelőzően történt, így jelentős tempót, időt vesztett, a pillanatnyi ötödik helyen kötött ki, de később még többen megelőzték. Elsőként az olimpiai bajnok Andrea Fischbacher (6.), aki egy zaklatott, érintőre vett kapukkal teli menettel fért be 4 századdal a német elé. Elisabeth Görgl (30.) nagyon gyengén teljesített, viszont mentségére legyen mondva, hogy közeli barátságot ápol a súlyos balesete után jelenleg is mesterséges kómában tartott Hans Gruggerrel.
 
Tina Maze (16.) komoly sebességgel haladt lefelé, a végén aztán besokallt, jelentős hátrányt szedett össze. 20-as rajtszámmal Lindsey Vonn (1.) következett. A szépséges amerikai klasszis őrületes tempó mellett is bámulatos íveken síelt, elképesztő, ahogyan méterekkel beljebb is be tudja venni a kapukat, mint riválisai. Minthogy nem hibázott nagyot, így törvényszerűen át is vette a vezetést, s 43 százados előnnyel megnyerte újabb versenyét.
 
 
Elvileg már eldőltek a fontos kérdések, de azért várakozott még néhány kiváló gyorssíző, aki alkalmasint meglephette még Vonnt. Fabienne Suter (6.) például egészen biztatóan síelt, néhány apró megingást eltekintve makulátlan pályát teljesített, végül Fischbacherrel azonos idővel zárt. Ingride Jacquemod (33.) pontot sem ért menete után Nicole Hosp (10.) stílusos síelését láthattuk, egyetlen századdal maradt csak el Rieschtől, zsinórban második TOP-10-es eredményével alighanem ő is megváltotta jegyét Garmischba. Nadja Kamer (14.) is lassan, de biztosan visszanyeri tavalyi formáját, összességében bejött kockázatos menete. A két évvel ezelőtti győztes Jessica Lindell-Vikarby (25.) kicsivel több, mint másfél másodperces hátránnyal is csak alig tudott néhány pontot összekapirgálni, ez jellemzi a futam kiegyenlítettségét. Lucia Recchia (27.) is az utolsó pontszerzők közé fészkelte be magát.
 
Martina Schild (31.) ma sem tudott kikászálódni ebből a méretes gödörből, utána Britt Janyk (22.) és Regina Mader (24.) közepes menete következett. Elena Fanchiniban bízhattak még joggal az olaszok. A pálya felső részén még csak 1 tizedes hátrányt jelzett az LT, akár-akár egy dobogós helyezés is kinézett, aztán jöttek az újabb, s újabb hibák, a buckákon egyensúlyát vesztve végül kiszaladt a pályáról. 30-on túlról előbb két remek olasz futamot láthattunk, Daniela Merighetti a 17., Elena Curtoni a 15. helyen zárt. A szakág előző évi EK- ezüstérmese ezzel élete legjobb VK- szereplésének örvendhetett. Jól mentek az amerikaiak is. Már Laurenne Ross (19.) is remek első szektoridőn volt túl, majd besokallt, Leanna Smith (8.) viszont meg tudta őrizni tempóját, így élete első TOP-10-es helyezésével még egyetlen századdal Riescht is meg tudta előzni. A továbbiakban még egy pontszerzőt jegyezhettünk le, aki hogyhogy nem szintén amerikai, Stacey Cook, aki 51-es rajtszámmal zárt a 21. helyen.
 
Lindsey Vonn pályafutása 256. Világkupáján begyűjtötte 38. győzelmét és 72. dobogós helyezését, amivel természetesen megerősítette vezető helyét a szakági tabellán, illetve mintegy kétszáz pontos hátrányát ledolgozta 125 pontra összetettben. Ezek kétségkívül az ő napjai, zsinórban öt gyors szám és a kombináció, alapelvárásként bizonyára a vezetés átvételét, majd megerősítését fogalmazta meg magával szemben.
 
 
Anja Pärson már 347 Vk- versenyen van túl, ez a 94. dobogós helyezése, a szám 2005-ös és 2007-es világbajnokának ez a tízedik érme ebben a szakágban.
 
 
 
 
 
Anna Fenninger 21 éves kora ellenére már kilencvenkettő Világkupán indult, a remek formának örvendő, kiegyensúlyozottan teljesítő lánynak ez a harmadik dobogója, minden jel arra utal, hogy az egykori junior világbajnok nemsokára a felnőttek közt is megcsillogtatja tudását.
 
A hétvége programja holnap lesiklással, vasárnap pedig a menetrendszerinti újabb Szuper-G-vel folytatódik Cortinán.

 

A harmadik Szuper-G, Cortina d'Ampezzo, 2011.01.21.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva tanulmányozhatjátok!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr862603133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása