HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ivica Kostelić megállíthatatlan - Szuper-G-ben is diadalmaskodott

2011.01.21. 21:15 :: repens

 71. alkalommal áll rajthoz a férfiak mezőnye a legendás helyszínen, a kitzbüheli Hahnenkammon. A mai nap folyamán szuper-G-ben mérték össze tudásukat, amely óriási meglepetésre Ivica Kostelić győzelmével zárult, ezzel tovább növelte összetetbeli előnyét. A dobogó második fokára az osztrák Georg Streitberger állhatott, míg a bronzérmet Aksel Lund Svindal nyakába akasztották. A tegnapi nap folyamán hatalmasat bukó Hans Grugger a legutolsó jelentések szerint túl van az életveszélyen.

Amint arról már a tegnapi előzetesben beszámoltunk Hans Grugger óriásit bukott a csütörtöki lesikló edzés elején. Az osztrák versenyzőt az éjszaka folyamán megműtötték, az agyából vérrögöt távolítottak el. A legfrissebb információk szerint túl van az életveszélyen, állapota stabil, mesterséges kómában tartják. Felépüléséről az orvosok sem tudtak többet mondani.

Az időjárásra és a pálya állapotára senki nem panaszkodhatott. Az éjszaka folyamán több centi hó esett. A futam során az ég felhős, a hőmérséklet fagypont alatt volt. Az pályát a svájci Flatscher tűzte, és mint utóbb kiderült sokakat meg is tréfált. A 62 versenyző több, mint harmada esett ki a pálya valamely szakaszán, míg Kostelić a pálya egyetlen szakaszán mutatott magabiztosságával nyerte meg a versenyt. A rajtlistán Jan Hudec és Ondřej Bank még szerepelt, ám nem indultak végül el. Az eseményről természetesen a hírességek sem hiányozhattak, ahogy a korábbi évek sikerhalmozói sem: Didier Cuche, Bode Miller, Benjamin Raich és Michael Walchofer is a mezőnyt erősítette.

Yannick Bertrand kezdhette meg a száguldást, nagyobb hibák nélkül abszolválta a pályát (13), őt Andrej Šporn követte, hasonló futamot mutatva. (21) Majd következett a végső győztes, Ivica Kostelić. A pálya középső részén, a Hausbergkante-n lepipálta a mezőnyt, és az elmúlt hetekben mutatott formájára itt sem cáfolt rá, mint később kiderült óriási meglepetést okozott. (1) Romed Baumann következett, az osztrák a pálya alsó részén (ami sokakkal a későbbiek folyamán még kifogott), a Zielschussnál sodródott ki, de nagyobb problémák nélkül leért a hegy aljára. (5). Klaus Kröll követte, aki ugyanott hibázott, mint honfitársa, menteni azonban nem tudott, így kiesett. A norvég Kjetil Jansrud nagyobb hibák nélkül, ám nem túl jó időeredménnyel ért célba. (20) Stephan Görgl a pálya első szektorában verhetetlen volt, de ennek ellenére a sebessége nem volt meg ahhoz, hogy az élre repüljön (13). Az olasz Christof Innerhofernek a pálya kulcsszakaszán, a Hausbergkanten kellett óriásit mentenie, majd a Zielschuss-nál is hátrakerült a súlypontja és korrigálnia kellett. (11) Honfitársa Werner Heel különösebb gondok nélkül érkezett le (16), pont úgy mint az osztrák Hannes Reichelt. (9) Mario Scheiber-t is a Zielschuss tréfálta meg, miután egy bucka megdobta. (18) Adrien Theaux menetét nem lehetett kifogásolni (7), nem úgy mint Manuel Osborne-Paradis zaklatott futamát, folyamatos, igaz kisebb hibákat vétett a kanadai, ami meg is látszódott az idején. (29)

Következett a legjobb 7, akiktől a reklámtábla előtt ácsorgó horvát félhetett, ám itt sem talált legyőzőre. Georg Streitberger az első szektorban még a horvát előtt, ám a célban már pár tizeddel mögötte tanyázott, nagyobb hibákat nem követett el, de a középső szektorában a pályának ő is kapott több mint fél másodpercet. (2) Carlo Janka valószínűleg nem szívesen fog visszaemlékezni erre a futamára, a Zielschuss-szal kellett megküzdenie. (25) Michael Walchhofer-en is ugyanez a szakasz fogott ki, a testsúlya hátra került, amely súlyosabban is végződhetett volna, de az osztrák szépen mentett, bár kiesés lett a vége. Erik Guay nyugodt, hibáktól nagyrészt mentes, ám a mezőny élén állókhoz képest lassú menetet teljesített. (11) Tobias Grünenfelder a felső részen, a Seidlalmnál sodródott le az ívről, de továbbment. (8) Benjamin Raich Walchhofer-hez hasonlóan a Zielschuss-nál csavarodott ki a levegőben, majd ért talpra, búcsúzhatott a biztos pontszerzéstől. Aksel Lund Svindal sem bírta az élen állókat hátrébb szorítani, bár Kostelić-hez hasonló középső szektort teljesített, a végén 3 tizeddel így is alul maradt. (3) A hetes utolsó embere Didier Cuche volt, aki a Seidlalmnál bizonytalankodott (4.)

A legjobbak után Patrcik Staudacher következett, és a szokásos helyen, a Zielschuss-nál esett ki. Aleš Gorza nagyobb hibák nélkül ért a célba (19), nem úgy mint Gauthier De Tessiéres, aki egy eléggé zaklatott menetet produkált. (28) Andrej Jerman nem sokáig jutott, a pálya első részén, a Seidlalmnál búcsúzott. Az amerikai Bode Miller számos hibával tűzdelt futamot teljesített (10), ahogy honfitársa Ted Ligety is. (22) A világkupát korábban vezető, az utóbbi időben formáját vesztett Silvan Zurbriggen komoly hibát nem vétve ért le a hegyről. (6) A legjobb 30 versenyző sorát a svájci Patrik Küng zárta, sokak sorsát osztva, a Zielschussnál esett ki.

A későbbiek során számtalan versenyző intett búcsút a küzdelemnek idő előtt. A következő 10 versenyzőből összesen ketten értek célba. Sokan már a Seidlalmnál kiszálltak a versenyből. A kiesők sorát erősítette többet között Sandro Viletta, Andrej Križaj, vagy az olasz Matteo Marsaglia. A harmincas rajtszámúak közül a svájci Cornel Züger (24) és Joachim Puchner (26) ért célba.

Magas rajtszámmal, ám az előkelő 13. helyen ért célba Beat Feuz, a svájci az első szektorban még az élen álló horvát idejét is megverte, ám a Zielschuss-nál neki is hátrakerült a testsúlya. Hagen Patscheider szintén pontszerzőként fejezte be a napot. (23), ahogy Dominik Paris (27) is. Az utolsó, egy pontot érő harmincadik helyet - alegmagasabb rajtszámmal, 50-essel pontot szerző - svájci Ambrosi Hoffmann szerezte meg.

A hétvége programja a holnapi lesiklással folytatódik, amely - kiegészülve a vasárnapi szlalommal - a kitzbühel-i kombináció első szakaszának számít.

 

Ivica Kostelić immáron 227. világkupa rajtján van túl, amelyből 40-szer állt már a dobogó valamely fokán. Szuper-G-ben az eddigi legjobb eredményét érte el, korábban Garmisch-Partenkirchenből volt egy ezüstérme. Az elmúlt három hét alatt az ötödik versenyét nyerte és több mint 250 pontos előnnyel áll az összetett világkupa élén. A mezőny összefoghat ellene, hogy megállítsák a horvátot. 

 

 

Georg Streitberger 121 világkupa starton van túl. Ezzel az ezüstéremmel 4. alkalommal állhatott fel a dobogó valamelyik fokára. Az osztráknak azonban nem ez az első itt Kitzbühelben, tavaly is már bronzérmet akasztottak a nyakába. Jelenleg közel 50 ponttal a szakági világkupa élén áll.

 

 

Aksel Lund Svindal, 2010 szuper-G olimpiai bajnoka. 245. világkupa rajtjából eddig 34 végződött éremmel. Ebből egy második hely származik eme klasszikus pályáról, még 2009-ből.

 

 

 

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva elérhetitek excel-formátumban!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1002603806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása