HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Keppler 2. törvénye: Az alpesi sí gyújtópontjában Ausztria áll - de a németekkel már mindenütt számolni kell!

2010.12.17. 16:30 :: repens

A férfi alpesi sízők idei Világkupa-versenyei többnyire az osztrákokról szóltak - ma sem tört meg a sógorok hegemóniája. Walchhofer- győzelem, öt osztrák a top-10-ben - lassan osztrák háziverseny lesz a Világkupa... A mai nap hőse mégis egy német volt: Stephan Keppler hatalmas meglepetésre sokáig vezetve végül a 2. helyen zárt. Sok-sok éve vártak már ilyesmire a germán férfi gyorssízők... A hölgyek St. Moritzból elmaradt szuper-G versenyén úgy tűnik, átok ül: a mára tervezett pótlást sem sikerült megrendezni.

--------------------------------------------

NŐK, Val d’Isère: Dave985 beszámolója

Az időjárási szélsőségek sajnos alaposan átrendezik az idei versenynaptárat. Az eredetileg Sankt Moritzban esedékes, ám a viharos erejű szél miatt 8 versenyző után félbeszakított, majd elhalasztott Szuper-G futamot ma pótolták volna Val d’Isère-ben. A hétközi edzéseket még kisebb-nagyobb zökkenőkkel letudták, ám a francia-svájci határ mellett fekvő sítelepre éjszaka nagy mennyiségű, 30 centit is meghaladó hó hullott. Mivel a hózápor délelőtt sem akart elállni, előbb 13:30-ra tolták a kezdést, majd miután világossá vált, hogy néhány óra leforgása alatt lehetetlenség versenyzésre alkalmassá tenni a pályát, ismét törölték a futamot. Azt nem tudni, mikor pótolják, ha egyáltalán…

A tervek szerint holnap 10:30-től lesiklással, majd vasárnap szuper-kombinációval (10:45 – Szuper-G; 13:45 – szlalom) folytatódik a program.

--------------------------------------------

A soknevű Val Gardena (németül: Gröden, helyi ladin nyelvjárásban: Gherdëina) Olaszország egyik leghíresebb síterepe. A Dolomitok síparadicsomát rejtő völgyet sokáig csak fakitermelésre használták, míg aztán a XX. század második felében fokozatosan a téli sportok világhírű központjává vált (igaz, az első síversenyt már korábban, 1908-ban rendezték itt, de a mai versenyeknek otthont adó Saslongot csak 1969-re alakították ki). A jelenlegi mezőnyből Didier Défago, Hans Grugger, Bode Miller, Didier Cuche, Werner Heel, Aksel Lund Svindal és Manuel Osborne-Paradis is győzött már ezen a lejtőn - sőt, Michael Walchhofernek ez korábban már három alkalommal is sikerült. Nála többször csak az osztrák Franz Klammer (négyszer) diadalmaskodott ebben a völgyben - Val Gardenán nem lehet egyetlen versenyzőnek éveken át dominálni.

Hideg idő, és az első 10-15 síző után erősödő hóesés fogadta ma a mezőnyt. Az időeredményekből kiindulva azonban ez a hó nem befolyásolta túlzottan a verseny végeredményét.

Amelyik osztrák ma célbaért, pontot szerzett; rögtön az elsőként induló Romed Baumann remek sízéssel adta meg az alaphangot, 5. helyen zárt. Igencsak felejthető sízések következtek ezután: a svájci Patrick Küngnek (32.) és az amerikai Andrew Weibrechtnek (48.) igazán látványos hiba nélkül sikerült még a pontszerzésről is lecsúsznia. A norvég Kjetil Jansrud sem lehet felhőtlenül elégedett túl biztonsági menete után (29.), a kanadai Robbie Dixon kaput tévesztve kiesett, az amerikai Marco Sullivan pedig egyetlen századdal fért végül be az utolsó pontszerző helyre (30.).

7-es rajtszámmal érkezett a nap meglepetésembere, a német Stephan Keppler. Már majd minden szakágban a németek az osztrákok fő riválisai, ám a férfi gyorsszámok kivételt jelentettek - mostanáig. Keppler kiváló sízéssel vette át a vezetést, egyedül a cél előtti ugratónál bizonytalankodott egy kicsit. Végül életében először a dobogóra állt, annak is a 2. fokára.

A hazai pályán síelő Christof Innerhofer is gyengén jött (27.), az osztrákok ellenben nem voltak képesek ma (sem) gyenge idővel célba érni: Benni Raich végül alig maradt le a dobogóról, és összetettben újra favoritnak tűnik (4.). Bode Miller hozta szokásos, nagy hibákkal tarkított menetét - a pálya középső és alsó részét most egész jól összerakta, így végre pontokat szerzett (16.). Újabb osztrák, újabb jó sízés: Georg Streitberger végül 9. helyet szerzett. A sógorok is tudnak azért hibázni, ezt Hannes Reichelt bizonyította, aki jó részidővel a pálya felénél kiesett. A francia Adrien Theaux már az induláskor elrontotta saját versenyét, mikor beleakadt a léce a botjába - ehhez képest utána kiválóan jött, a 12. helyre érkezett. A kanadai Manuel Osborne-Paradis idei formájához képest egész jól (15.), az olasz Peter Fill viszont meglehetősen gyengén síelt (14.).

A szakági legjobbak hópelyhek között síelhettek - a gyengélkedőknek legalább van mire fogniuk eredményüket... A svájci Didier Cuche példának okáért nagy hibát nem vétett, épp csak nem volt elég gyors (11.), csakúgy, mint honfitársa, Tobias Grünenfelder (13.). Az újabb svájci, Carlo Janka egész biztatóan kezdett, ám a középső részen nem bírta a tempót Kepplerrel, végül a 8. helyen zárt. Újabb osztrák kieső következett: Mario Scheiber alighanem szerdai bukása miatt nem erőltette a dolgokat.

Mielőtt még elkezdhették volna a hóesést okolni a nagymenők, jött a kanadai Erik Guay, és századokkal maradt csak el Kepplertől, végül a 3. helyen zárt. Az újabb osztrák, Michael Walchhofer pedig végképp megmutatta, hogy nincs a pályával semmi gond: hatalmas előnnyel, közel hét tizeddel megelőzve a németet megnyerte a mai versenyt.

A favoritok közül már csak Aksel Lund Svindal maradt, a norvég nem is kezdett rosszul, ám aztán belassult, majd egy ugratónál el is esett. Szerencsére rögtön talpra állt, sérüléstől aligha kell tartani.

A szlovénok formán kívül versenyeznek idén, ezt Aleš Gorza egy gyors kieséssel bizonyította. A nagy öreg, a svéd Patrik Järbyn ma sem vallott szégyent: 17. helyével újra bizonyította, helye van ebben a mezőnyben. Ivica Kostelić pedig tovább halad a semmit nem érő rekord felé: továbbra is az idény valamennyi versenyén pontszerző, ám továbbra sem tud igazán előkelő helyen végezni (18.). A hazai nézőket Werner Heel kicsit megvigasztalta a mérsékelt olasz teljesítményért: megszerezte a verseny 7. helyét. Patrick Staudacher ellenben rögtön rontott is a dél-tiroliak hangulatán (24.)... A svájciak egyetlen elfogadhatóan teljesítő síelője idén Silvan Zurbriggen - Jankáék teljesítményének legnagyobb kritikája, hogy ebben a számban is Zurbriggen lett a legjobb helvét (6.)... Az első 30 induló sorát egy újabb jó osztrák sízés (Klaus Kröll, 10.) és egy gyenge szlovén zárta - Andrej Jerman legalább pontot szerzett (22.).

A pálya 30-on felül sem romlott, ennek csalhatatlan jele, hogy még a mezőny végéről is be lehetett jutni a pontszerzők közé. Rögtön a 31-essel induló kanadai François Bourque meg is szerezte a 19. helyet, mögé a 35-össel rajtoló szlovén Andrej Šporn férkőzött be (20. - idén egyértelműen ő a legígéretesebb a szlovén csapatból). Remekeltek a franciák: Yannick Bertrand 45-össel lett 21., Johan Clarey pedig 62-essel (!) jött be a 23. helyre. Az olasz Matteo Marsaglia 50-essel lett 25., megelőzve a 39-esként induló osztrák Stephan Görglt (26.). A svájciak számára legalább a vége jól sült el: Marc Gisin 52-essel jött be a 28. helyre. Persze, ez aligha vigasz, rettegve várhatjuk, a sziklakemény helvét sívezetés milyen büntetést szab ki az őket bizonyára kritizálni merészelő médiára...

Érdemes körülnézni a hátsóbb régiókban is. A kiesők közt láthatjuk például Hans Gruggert, vagy az idén nagyon eltűnő horvát Natko Zrnčić-Dimet (pedig most kiváló idővel érkezett az utolsó szakaszhoz). Hét versenyző most mutatkozott be az idényben, köztük ketten abszolút újoncok - de az edzéseken remeklő német Andreas Sander is csak azért nem újonc, mert egyszer már szerepelt egy Vk-futam rajtlistáján (akkor rajthoz sem állt, most 38. lett). Na és volt egy nagy visszatérő: a dél-tiroli Mirko Deflorian 2007 tavasza után rajtolt újra Vk-versenyen, immár moldáv színekben. No, igen: az olaszok bizonyára nem kértek belőle, miután kokainozás miatt másfél éves eltiltást kapott a "kiváló sportember"...

A két újonc egyike egy fiatal andorrai, Marc Oliveras, a másik pedig a Világkupa történetének alighanem legelső kazah versenyzője, az olimpián már megcsodált Igor Zakurdajev. 51. és 52. helyen zártak - az andorrai talán még fejlődhet, Zakurdajev aligha fog valaha is elmozdulni a mezőny végéről...

- Igor Zakurdajev (1987) - kazah (Ridder): Olimpia: 5 start (2x33.: szlalom és szuper-komb., 43. szuper-G, 50. lesiklás, 51. óriás; mind 2010 Whistler Creek); VB: 3 start (34. szlalom, 45, szuper-G, DNF1 óriás, mind 2009 Val d'Isère), Európa Kupa: 6 start, legjobb hely: 34. FIS-versenyeken 2 győzelem, 4 dobogó, mind Csimbulak-Almatiban (Kazahsztán).
- Marc Oliveras (1991) - andorrai (Pas de la Casa): Junior VB: 40. (szuper-G, 2010 Megeve), 47. (szuper-G, 2009 Garmisch-P.), 52. (lesiklás, 2010 Megeve); Európa Kupa: 3 start, legjobb hely: 36. FIS-versenyeken 4 győzelem, 5 dobogó.

 

Michael Walchhofer 35 évesen, pályafutása 228. Vk-versenyén 17. győzelmét szerezte. Val Gardenán már negyedzser győzött (másodszor szuper-G-ben), emellett négyszer 2. is lett - Klammer mellett a lejtő legendájává vált a salzburgi síző. Összetettben is jól áll, bár gyorsszám-specialistaként ez persze csak átmeneti helyzetnek tűnik - a szakági Világkupában azonban komoly reményeket táplálhat mindkét számában.

A 27 éves ebingeni síző, Stephan Keppler nem várt örömet szerzett a német szurkolóknak. Az idény eddigi futamain is remekelt - dehát a németek esetén ebben a szakágban már a pontszerzés is remeklésnek minősült eddig. Keppler 79. Vk-versenyén első dobogós helyét szerezte - a germánok bizonyára türelmetlenül várják a folytatást! Utoljára 1991. március 17-én járt ilyen elől német síző szuper-G-ben, amikor Markus Wasmeier nyert Lake Louise-ban. Érdekesség, hogy gyors számban az utolsó német siker épp itt született: Max Rauffer 2004-ben nagy meglepetésre nyerte a val gardenai lesiklást.

A kanadaiak mostanáig csak szenvedtek idén, talán most Erik Guay magára talált. A Mont Tremblant 29 éves sízője 144. Vk-versenyén 14. dobogós helyét ünnepelhette.

 

 

A mai verseny részletes eredménysora és statisztikái idekattintva táblázatként letölthetők!

A verseny végeredménye:

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr792522192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása