HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ligety nyerte a szezon első férfi óriás-műlesiklását

2010.12.06. 09:14 :: repens

A kombinációkat leszámítva végre valamennyi szakágban összecsaptak az alpesi sízők az idei Világkupa-szezonban. A férfiak persze nem most próbálkoztak először óriás-műlesiklásban, ám a söldeni verseny egy futam után félbeszakadt. Most, Beaver Creekben ilyen veszély nem állt fenn, hatalmas fölénnyel nyert a hazai havon a szakági címvédő Ted Ligety, mögötte a norvég Kjetil Jansrud és a szezonra hatalmasat erősödő osztrák csapat épp aktuális frontembere, Marcel Hirscher végzett. A svájci csapat újra formán kívül versenyzett, de ami most kétségkívül a legfontosabb: visszatért Dani Albrecht, méghozzá pontszerzéssel! -- Nyilatkozatokkal frissítve!

A tegnapihoz hasonlóan fagypont körüli hőmérsékletek fogadták a versenyzőket, a második futam elején a hó is hullott egy darabig. A pálya ennek megfelelően romlott is valamelyest, de aligha ez döntött a sízők között. Az első futam pályáját olasz, a másodikét francia edző tűzte - utóbb kiderült, a gall mester jól eltalálta fiai ízlését, a talján azonban mintha épp saját csapata ellen játszott volna...

Osztrákok, osztrákok, osztrákok. Erről szól idén a férfiszezon, és ami nagy különbség a tavalyihoz képest: most nemcsak sokan vannak, de közülük mindig képes is villanni valaki. Rögtön egy osztrákkal is indult a verseny, Marcel Hirscher hiba nélkül síelve adta meg az alapidőt, 6. helyen zárta a futamot.

A norvég Kjetil Jansrud nagy formában van, már szombaton is bizonyított, és ma is remekelt: nagy fölénnyel vette át a vezetést, és csak egy ember tudta később megelőzni (2.). Az első olasz, Massimiliano Blardone még viszonylag jól jött, bár ő sem tudta szokásos stílusát hozni ezen a pályán (5.). Carlo Janka menthetetlenül visszaesni látszik a középmezőnybe (12.), Ted Ligety azonban tegnapi kiesése után ma bizonyított: majd négy tizednyi előnnyel előzte meg Jansrudot és nyerte az első futamot.

Benni Raich ma el sem indult (állítólag hátfájással küszködik - eddigi eredményei alapján az se lenne csoda, ha kicsit máris feladta volna az idényt, legalábbis összetettben). 7-essel jött a második olasz, Davide Simoncelli, és ő is szenvedett egy jót az olasz edző pályáján, 8. helyet szerzett. Újabb erős osztrák menet következett, Philipp Schörghofer századokkal maradt csak le Hirschertől (7.). A francia szlalommenő, Jean-Baptiste Grange szerezte meg az első kieső büszke címét, majd újabb osztrák álommenet jött: Romed Baumann 3. helyről várhatta a folytatást.

A söldeni első futamban remeklő francia Cyprien Richard most sem jött rosszul (9.), a következő olasz, Alexander Ploner annál inkább (19.). 13-as rajtszámmal érkezett a mai nap győztese - Daniel Albrecht már akkor azzá vált, mikor elindult a rajtból, hosszú és nehéz rehabilitáció után végre ismét versenyezhetett a társakkal. Némiképp a többi svájci kritikája, de sokkal inkább az ő dícsérete: egyáltalán nem lógott ki, sőt! A 17. helyen, magabiztosan bejutott a második futamba. Aksel Lund Svindal bizonyította, ebben a szakágban továbbra is az élbolyban van (3., holtversenyben). Az igencsak mérsékelten síelő Didier Cuche (13.) zárta az első tizenötös bolyt.

Újabb gyenge olasz futam következett, Manfred Mölgg a 21. helyre jött. Ivica Kostelić a pálya alján rengeteget veszített (27.), mai teljesítménye után alighanem eltúloztam összetettbéli esélyeinek nagyságát - ebben a szakágban többet vártak tőle. A svájci Sandro Viletta honfitársaihoz hasonló időt produkált (14.), a francia Steve Missillier pedig remekelt (10.). A svájci Marc Berthod megszokott (azaz rossz) formáját mutatta (25.), a következő francia, Thomas Fanara viszont egész jól jött (18.). Újabb olasz következett, Michael Gufflernek annyira ízlett a hazai pálya, hogy másmilyenből már nem is kért ma (35.). A finn Kalle Palander 23. helyen bekerült a második futamba - éledtek a finn remények, hogy időtlen idő után végre pontot szerezhetnek. 

A harmadik norvég, Truls Ove Karlsen is kiválóan jött ma, a 11. helyről várhatta a folytatást. Hannes Reichelt volt a leginkább csalódást keltő osztrák a futamban, esélye sem volt a második futamra (40.). A cseh Ondřej Bank tartja remek formáját, ebben a számban is biztos pontszerzőnek tűnt (16.). A nap másik nagy visszatérője, a kanadai Jean-Philippe Roy is második futamba jutott(22.). A német Felix Neureuther 28-assal jött be a 14. helyre, az osztrák Christoph Nösig (37.) és a francia Gauthier de Tessières (36.) azonban gyenge teljesítménnyel zárta az első 30 induló sorát.

30-on túlról, meglepetésre jutott a második futamba az olasz Florian Eisath (20. - lehet, rá tűzték ezt a pályát?), az amerikai Warner Nickerson (24.) és a svéd Matts Olsson (26.). Kevésbé volt meglepő, hogy - igaz, csak a mezőny legvégén - befért a második futamba az amerikai Bode Miller (28.) és Tim Jitloff (29.), valamint az osztrák Stephan Görgl (30.). A svájci Silvan Zurbriggennek ma sem ízlett ez a lejtő - 31-essel 31. helyen zárt, és Kostelićhez hasonlóan elmélkedhet összetettbéli esélyei csökkenésén.

Két újonc mutatkozott be ma a Világkupában. A cseh Adam Zika eredménysora tűnik ígéretesebbnek: a cseh Študenec sízője a junior VB-ken többször is befért a top-30-ba, és igazán univerzális sízőnek tűnik - ha felnő a mezőnyhöz, valamennyi számban biztosíthatja az utánpótlást Csehországnak. A koreai Dzsung Dong-hjun alighanem sípályafutása legnagyobb élményeként a vancouveri téli olimpián való részvételt emlegeti - szlalomban indulhatott, már az első futamban kiesett. Zika egész biztatóan is síelt, nem lógott ki a mezőnyből (57.). Dzsung ellenben legfeljebb honfitársával, Kim Vu-szunggal volt versenyben (utóbbi sem rutinos résztvevő, hazáján kívül most először állt rajthoz Vk-viadalon) - ám rá se volt veszélyes (61.).

Adam Zika (1989) - cseh: Junior VB: 2x25. (szlalom, 2006 Mt. St. Anne; óriás, 2009 Garmisch-P.), 27. (szlalom, 2007 Flachau), 29. (szuper-G, 2007 Altenmarkt-Z.), 35. (lesiklás, 2007 Altenmarkt-Z.), Európa Kupa: 23 start, 1x29. hely. Észak-Am. Kupa: 4 start, 13. és 14. hely (óriás).
Dzsung Dong-hjun (1988) - dél-koreai: Olimpiai induló (szalom, DNF1 2010 Whistler C.); Európa Kupa: 3 start. Észak-Am. Kupa: 2 start, 15. hely (szlalom).

A második futamot hulló hópelyhek és biztonsági menettel beérkező sízők nyitották: Görgl végül 25., Jitloff 23. helyen zárt. Bode Miller sem jött gyorsan, ám ő legalább hibázott is - úgy tűnik, végülis pályán maradt, sőt, le is ért a célba a szintidőn belül, az utolsó helyen (27.). Kostelić másodjára összekapta magát, egy másodpercet vert az előtte lebattyogókra, és előrelépett a 18. helyre. Így sem örülhetett sokáig, a svéd Matts Olsson alighanem élete síelését mutatta most be (a második futam legjobbja), és a 12. helyre lépett előre. Berthod másodjára bizonyította, hogy képes még rosszabbul síelni, mint elsőre (26.), Nickerson előtt pedig csak élete első Vk-pontjai lebegtek célként (24.).

Finn tragédia következett: karnyújtásnyira volt hosszú évek után a pontszerzés férfi alpesi síben, ám Palander elesett, s így odalett az esély. Ki tudja, meddig kell még várni? Roy biztató formában tért vissza, Kostelić előtt tudott maradni (17.), Manfred Mölgg pedig emlékezett arra, mit is követel tőle vezetékneve egy második futamban - azaz kiesett. Eisath elég óvatosan jött, vissza is esett, ám aligha bánja (22.), Ploner viszont bizonyára többre számított (20.).

A francia edző által tűzött pályán az első francia, Thomas Fanara hihetetlen időt síelt - talán ha a középső szektorban jobb egy kicsit, még a 8. helynél is előbb végez. Dani Albrecht másodjára kicsit talán óvatosabbnak tűnt - nem akarta elrontani ezt a számára tökéletes napot, pontszerzéssel tért vissza a Világkupába (21.). Bank ennél jobb második futamokat szokott síelni (16.), mint ahogy Viletta is zárt már előrébb (13.). Neureuther alaposan hátraesett (19.), és Cuche-nek is meg kellett elégednie azzal, hogy az alsó részen belassulva századokkal Olsson elé jön be (11.). Janka kaputévesztéssel tette fel a koronát illúzióromboló hétvégéjére, majd Karlsen bejött Cuche elé (10.). Missillier-nek már nem ízlett annyira a hazai pálya, alaposan hátraesett (15.), Cyprien Richard viszont bizonyította, edzőjük - na és persze ő maga is - igencsak érti a dolgát (6.). Simoncelli nagy hibákkal a középmezőnybe esett hátra (14.), és Schörghofer sem tudta megismételni első futamban nyújtott remeklését, a pálya alján a franciák mögé szorult (9.).

Hirscher remek második menettel fellépett a dobogóra (3.), Blardone pedig hátralépett a két francia közé, a 7. helyre. Baumann sem akart lemaradni honfitársától, végül csak három századdal maradt le a dobogóról (4.). A Baumannal azonos idővel kezdő Svindal sem jött rosszul, ám a pálya alja neki kevésbé sikerült, és századokkal az 5. helyre szorult hátra. 

Jansrud és Ligety már az első futamban is kimagaslottak, a másodikban sem volt másképp. A norvég nagyszerűen síelt egészen az utolsó szektorig - ott legalább fél másodpercet eldobott. A vezetést így is bőven átvette, ám még hátravolt Ted Ligety. Az amerikai címvédő pedig nem kegyelmezett: végig tartotta a tempót, alul pedig sokat rá is vert Jansrudra, és megnyerte a Birds of Prey óriás-műlesiklását.

A 26 éves utahi Ted Ligety pályafutása 142. Vk-versenyén 6. győzelmét aratta. A tegnapi blama után ma helyre tudta rakni a helyi nézők hangulatát Coloradóban, és jelezte címvédési szándékát ebben a szakágban. Életében először győzött Beaver Creekben, bár dobogón már háromszor is állt ezen a helyszínen. 

 

Kjetil Jansrudnak továbbra sem akar összejönni az a fránya első győzelem. A 25 éves norvég, a szépnevű Peer Gynt Alpinklubb sízője már 101 Vk-versenynél jár, 4. alkalommal állhatott fel a dobogóra. A vinstrai sízőre is érdemes lehet odafigyelni ebben az idényben, ma nagyon meggyőző volt. 

 


A 21 éves annabergi fiatalember, Marcel Hirscher viheti tovább az osztrák tradíciókat ebben a szakágban. 52. Vk-versenyén már 10. alkalommal állhatott fel a dobogóra. 

 

 

Nyilatkozatok:

Ted Ligety:
- Ma végre minden összeállt. Pár évvel ezelőtt jó sokkal vezettem az első futam után, de akkor a másodikat túl könnyedén vettem. Ebből pedig tanultam, a második futamban is kockáztattam, és olyan keményen akartam menni, ahogy csak lehet. Ha feladom és ötödik leszek, az sokkal inkább dühít, mint amikor győzök vagy akár kiesek.
Jó dolog, ha az ellenfeleid egyben a barátaid is. Jansrud és én viccelődtünk a startnál, jó volt a légkör. Ez pedig megnyugtatott. Amikor először nyertem első futamot, megkérdeztem Akselt (Svindal, szerk.), mit is csináljak ilyen helyzetben, és azt mondta: "Csak síelj, ember!". Most épp ezt tettem, és hiba nélkül szépen lejöttem. Nagyon ritka eset, amikor két hiba nélküli futamot sikerül csinálnom.

Kjetil Jansrud:
- Tavaly többnyire lassú voltam az első futamokban, és nagyon gyors a másodikakban. Így tehát az, hogy második helyen álltam az első futam után, egészen új érzés volt.Úgy éreztem, jól síeltem a felső szakaszon, és jó menet volt. A második futam után is így éreztem, érdekes módon. De Ted nyolc tizeddel legyőzött... Ma külön kategóriát képviselt. Mindig azt mondom, az alpesi sí egyéni sport a rajttól a célig. Természetesen szerettem volna az élen végezni, de ilyen a sport, azt kapjuk, amit érdemlünk. Ha nyerni akarok, jobban kellett volna síelnem.

Marcel Hirscher:
- Azt hiszem, nagyon nehéz dolgom volt itt, Beaver Creekben. Nagyon elégedett vagyok az eredményemmel. A második futamban különösen jól sikerült a középső rész, aztán az alsó szakaszon időt vesztettem. A második futam kicsit kanyargósabb volt, ezért is tudtam keményebben nyomni. Így is tettem, és egész jó volt a futamom. Ligety és Jansrud jobban síeltek nálam, nagyszerűen, így aztán többet kell edzenem, és talán két hét múlva már egy szinten leszünk. 

 

Épp a söldeni félbeszakadt óriás-műlesiklás miatt eddig enyhe túlsúlyban voltak a Világkupában a gyors számok, ez meglátszik az összetett állásán is. Az osztrák Mario Scheiber vezet Cuche és Svindal, valamint Michael Walchhofer előtt. Közülük hosszú távon alighanem Cuche és Svindal küzdhet legelől - és persze azért nem szabad megfeledkezni a még mindig látótávolon belül lévő Kostelićről és Zurbriggenről. A tavalyi élmenők közül Janka most is gyűjtögette ugyan a pontokat, ám idei formája finoman szólva sem meggyőző, Raichnak pedig a pontgyűjtés is igen alacsony hatásfokkal sikerült.

A vasárnapi versenyek részletes eredménysora és statisztikái innen letölthetők!

Videó a versenyről itt!
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr842496111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása