HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló – 6. nap

2018.02.15. 21:10 :: GeoCucc

Nagy német és norvég győzelmeket, váratlan eredményeket, összességében pedig az olimpia eddigi legsűrűbb programját hozta a 2018-as téli játékok hatodik versenynapja. Címszavakban? Érmet szerzett Spanyolország, volt holtversenyes bronz és egy 66 éves várakozást szakított meg Németország.

Nagyrészt annak köszönhető, hogy a vártnál több esemény jutott február 15-ére, hogy végre meg tudták rendezni azokat az alpesi és biatlonszámokat is, amelyeket a korábbi napokban az erős szél miatt kénytelenek voltak átütemezni a szervezők. Az alpesi sízők már közép-európai idő szerint éjszaka és hajnalban megküzdöttek az érmekért.

Férfi lesiklásban Aksel Lund Svindal rögtön történelmi sikert is jegyzett, hiszen ő lett az első norvég, aki diadalmaskodott ebben a számban, 35 évével pedig egyúttal a valaha volt legidősebb győztes is az olimpiai alpesi síelés történetében. Norvégia ráadásul kettős diadalt aratott Kjetil Jansrudnak köszönhetően, míg a dobogó alsó fokára Beat Feuz állhatott fel.

Részletes összefoglaló a férfi lesiklásról ide kattintva olvasható.

A férfiak versenyét a női óriás műlesiklás két futama fogta közre, ahol Mikaela Shiffrin révén nem született ugyan váratlan győzelem, az első menetet követően még a második helyen álló amerikainak azonban nem volt könnyű dolga, és a második menetben utolsóként induló Manuela Mölgg hibájára is szüksége volt. Az olasz pedig rontásának következtében végül egészen a 8. helyig csúszott vissza, a dobogóra így egy norvég és egy olasz, Ragnhild Mowinckel és Federica Brignone állhattak fel. Két magyar résztvevője is volt a versenynek, közülük Hozmann Szonja a 49. helyen zárt, Maróty Mariann Mimit azonban a második futamot követően kizárták.

Részletes összefoglaló a női óriás műlesiklásról ide kattintva olvasható.

Biatlonban is rendeztek egy férfi és egy női versenyt – előbbiek a 20, utóbbiak a 15 kilométeres egyéni indításos futamban csaptak össze. A férfiaknál Martin Fourcade sokáig favoritnak tűnt, és az utolsó lövészetig aligha gondolhattuk, hogy bárki is megállíthatja őt az üldözésest követő második aranyérmének megszerzésében. A negyedik megállónál azonban az addig hibátlanul lövő francia két hibát is vétett – az utolsó két lövése ment mellé –, az így kapott kétperces időhozzáadással pedig már lehetetlen helyzetbe került. Szintén kettőt hibázott még a verseny elején Johannes Bø, aki viszont a síelésben remek tempót diktálva elsőként futott be, és még a hibátlanul lövő riválisok sem tudtak elé kerülni. Fourcade elé azonban hárman is befértek: a Vancouverben még horvát színekben bronzot szerző, de most már szlovénként induló Jakov Fak lett a második, Dominic Landertinger pedig a harmadik, és Fourcade elé bejött még a svéd Sebastian Samuelsson, aki fél perccel maradt el a győztestől, így egyetlen lövőhibája nélkül csodát is tehetett volna.

A svéd győztest és az igazi meglepetést azonban a hölgyek versenye hozta, ahol Hanna Öberg hibátlan lövészettel siklott be elsőként a célba, ilyenre pedig olimpián még nem volt példa a nők ezen számában. A szlovák Anastasiya Kuzmina két hibával jött be a második helyre, megismételve az üldözéses versenyben megszerzett ezüstérmét, de az előző két biatlonszám győztese, Laura Dahlmeier nyakába is volt mit akasztani, ő egy lövőhibát követően lett harmadik.

A női 10 kilométeres szabadstílusú sífutásban mindenki a síatlonban látott Kalla-Björgen-Parmakoski csata ismétlését várta, amit tulajdonképpen meg is kaptunk, azzal viszont aligha lehetett előzetesen számolni, hogy a 27 éves Ragnhild Haga mindannyiuk elől elorozza a rivaldafényt, és karrierje első világversenyen szerzett érmét a lehető legszebb stílusban szerzi: egy olimpia megnyerésével. Charlotte Kallának ezúttal a második hely jutott, és bár mögötte már csak egyetlen érmes hely maradt, mégis dobogóra állhatott Marit Björgen és Krista Parmakoski is, köszönhetően annak, hogy a norvég és a finn hölgy tizedre azonos idővel, Haga mögött 31,9 másodperces lemaradással értek célba, így két harmadik helyezettet hirdettek. Bár féltávig még Kalla vezetett, Haga elképesztő hajrával végül 20 másodperces előnyt épített ki vele szemben a célig.

Curlingben második játéknapját teljesítette a férfi és a női mezőny, és bár az ilyen korai tabellákból még gyakran elhamarkodott kiindulni, a hölgyeknél igencsak szürreális látványt nyújt, hogy a fő esélyesnek kikiáltott Kanada két vereséggel a tabella legalján áll, miközben a csendes középmezőnybe predesztinált Japán három győzelmével vezeti az értékelést.

A curlingcsarnokban ma zajlott eseményekről ide kattintva olvashattok bővebben.

A gyorskorcsolyázók számára ma egyetlen esemény volt terítéken, az viszont a leghosszabb, a férfiak 10 000 méteres versenye. A távot 12 perc és 40 másodperc alatt teljesítő kanadai Ted-Jan Bloemen nyakába került az arany, míg a címvédő holland Jorrit Bergsmának meg kellett elégednie az ezüsttel, a harmadik pedig az olasz Nicola Tumolero lett.

Hódeszkakrosszban sor került a sportág történetének második olimpiai címvédésére, a Szocsiban győztes Pierre Vaultier-t ugyanis nem lehetett megállítani ezen a látványos versenyen. Mitagadás, legyen szó bármilyen versenyszámról is, mindig azok a legélvezetesebbek és leglátványosabbak, ahol a versenyzők egyidejűleg rajtolnak, és közvetlenül egymás ellen versenyeznek, a hódeszkakrossz pedig pontosan ilyen: az előfutamok és a negyeddöntők után a hat legjobb küzdhet meg egymással az érmekért a döntőben. Vaultier végig őrizte enyhe előnyét, mögötte az ausztrál Jarryd Hughes és a spanyol Regino Hernandez ért célba, utóbbi révén Spanyolország 1992 után első alkalommal szerzett érmet téli olimpián, ami összességében is még csak a harmadik volt a mediterrán ország számára.

Női jégkorongban véget ért az alapszakasz, az A csoportban megrendezték a Kanada-USA rangadót, amit a juharlevelesek nyertek 2:1-re, a 3. és a 4. helyről pedig a finnek oroszok elleni 5:1-es győzelme döntött. Aggódnia viszont az A csoportból senkinek sem kellett, a lebonyolítás értelmében mindannyian továbbjutottak: az oroszoknak Svájc, a finneknek Svédország lesz az ellenfele a negyeddöntőben, a győztesekre pedig az elődöntőben a két észak-amerikai sztárcsapat vár. Eközben immár a férfiaknál is nagyüzemben robog a torna: az A csoportban Kanada és Csehország, a C-ben Finnország és Svédország nyitott győzelemmel.

Érdekes eseménynek ígérkezett a szánkó csapatverseny, amit még csupán második alkalommal rendeztek meg olimpián. Ebben a szakágban nem egyének, hanem nemzetek küzdenek egymás ellen, mindannyian négy sportolóval és három szánkóval. Elsőként a női szánkós csúszik le a pályán, leérve pedig rácsap egy táblára, amivel megadja a rajtjelet férfi egyes társának. Utolsóként a férfi párosok csúsznak, és a három menet összideje adja meg egy ország eredményét. A 13 csapatot felvonultató verseny a papírformának megfelelően a németek győzelmét hozta, amelynek tagjaként a női egyes bajnoka, Natalie Geisenberger, valamint a férfi párost megnyerő Tobias Wendl és Tobias Arlt duplázni tudtak, és a férfi egyesben bronzot szerző Johannes Ludwig is nyerhetett egy aranyat. A dobogó második fokára Kanada, a harmadikra Ausztria különítménye állhatott fel.

Győztek a németek páros műkorcsolyában is, erre a hírre viszont jóval többen felhúzták a szemöldöküket, elvégre legutóbb 1952-ben, vagyis 66 évvel ezelőtt nyerte meg ezt a számot Németország (egységes német színekben induló nyugati páros). A rövid programot követően Aljona Savchenko és Bruno Massot kettőse még csak a negyedik helyen állt, a második kűrben viszont szenzációsak voltak, és az alakításukért kapott 159,31 pont új világcsúcsot is jelent ebben a számban. Erre is szükség volt ahhoz, hogy összesítésben néhány tizedponttal a második helyre szorítsák a kínai párost, de a bronzot szerző kanadaiak ötpontos lemaradása sem számított tetemesnek a többiekhez képest.

A németek a csütörtöki két arannyal gondoskodtak arról, hogy helyük az éremtáblázat élén továbbra se legyen veszélyben, a norvégok viszont felugrottak a második pozícióba, átlépve a hollandokat. Az éremtáblát részletesen a jobboldali oldalsávban tanulmányozhatjátok.

Alternatív, saját fejlesztésű ponttáblázatunkban Norvégia csökkentette hátrányát Németország mögött. 

Folyamatosan bővülő táblázatunk az alábbi linken keresztül letölthető:

pjongcsang18tablazat

További olimpiai hírekért, beszámolókért, kövess minket Facebook-oldalunkon!

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr8313672742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása