HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Riesch meglepte barátnőjét pénteken

2010.12.04. 17:23 :: Dave985

A Lake Louise-ban tegnap megrendezett első lesikló futam abszolút favoritja kétségkívül Lindsey Vonn volt. Ő a szakág világ- és olimpiai bajnoka, az elmúlt három szezonban a Világkupán sem talált legyőzőre, rendszeresen óriási fölénnyel nyeri a leggyorsabb szám futamait. Nem utolsósorban hét alkalommal diadalmaskodott Kanadában, ebből az utóbbi öt győzelem az övé. Ma sem volt formán kívül, ám volt nála egy még gyorsabb. A barátnő, Maria Riesch mostani győzelmével – ne kiabáljuk el – jelezte igényét az összetett trófeára. A német tovább növelte előnyét összetettben. A férfiak első lesiklása Beaver Creekben az orkánerejű szél miatt elmaradt.
 
 
 
UPDATE! Repens jelenti a fagyos Beaver Creekből:
 
Beaver Creek neve már az 1976-os téli olimpia olimpia kapcsán is lehetséges helyszínként vetődött fel, bár ekkor ennek még vajmi kevés alapja lehetett: az alpesi sí ezen központja csak 1980. december 15-én nyitotta meg kapuit. 1999-ben Világbajnokságnak is otthont adott. A mai mezőnyből a norvég Aksel Lund Svindal a legeredményesebb ezen a helyszínen, ám tavaly a svájci Carlo Janka tarolt. A VB-re kialakított lejtő, a Birds of Pray ("Ragadozómadár") ma nem volt kegyes a férfi lesiklók mezőnyéhez. Az orkánerejű szél miatt a starthelyet lejjebb kellett hozni a szuper-G kiindulópontjára, a Napnak pedig nyomát se nagyon lehetett látni. Ilyen körülmények között esély sem volt a verseny elindítására. Fél órás csúszás után a további halasztgatást kerülendő másfél órára felfüggesztették a döntést, majd törölték a futamot. Egyetlen újonc lett volna a mezőnyben, a brit TJ Baldwin - aki elárulja, mi is valójában a keresztneve, fogadja őszinte hálánkat!
T. J. Baldwin (1990) - brit: Junior VB 18. (lesiklás, 2010 Megeve), 24. (szuper-G, 2009 Garmisch-P.), 33. (óriás, 2010 Les Houche), 12 Európa Kupa-részvétel, 11 Észak-Am. Kupa-részvétel (1x6. hely)
 
 
 
Ahhoz képest, micsoda farkasordító hideget vizionáltak a hétvégére, egészen kellemesnek mondható viszonyok (mínusz 8 fok, szélcsend) között rendezték meg a pénteki futamot. Mint arról már beszámoltunk, a britek egyetlen ütőképes (alpesi) sízője, Chemmy Alcott csúnyát bukott az első edzésen, aminek következtében kettős csonttörést szenvedett. Szerencse a szerencsétlenségben: az amputáció nem sokáig szerepelt a lehetőségek közt.
 
Emeljük ki külön, hogy az immár magyar állampolgár, akár pontszerzésre is esélyes Miklós Edit sajnos nem utazott ki Kanadába, ő csak Hausban debütálhat piros-fehér-zöld színekben. Ha a román szövetségiek is úgy akarják... (A friss információkkal majd hamarosan jelentkezünk, aggasztóan nagy a csend.)
 
Elsőként egy amerikai lány, Alice McKennis (11.) vágott neki az olimpiai pályának, szép, látványos hibáktól mentes menetével éppen csak szorult ki a legjobb 10 közül, a 11. helyen végzett. A második számú német gyorssíző, Gina Stechert (18.) a második szektorban rontott hatalmasat, az ott összeszedett hátrányán nem tudott már fordítani. A svájci különítmény előőrse, Marianne Abderhalden (14.) következett, tisztességesen helytállt önmagához képest, arra mondjuk aligha gondoltak volna a helvét szurkolók, hogy 14. helyezésével ő lesz a második legjobb svájci…
 
Johanna Schnarfnak (34.) egy egész hétvége kevésnek bizonyult arra, hogy összebarátkozzon a pályával, mérhetetlen késései mellett a tempó sem volt az igazi, nem csoda tehát, hogy pont nélkül maradt. A honfitárs Elena Fanchini (12.) érdemben is versenyre kelt az amerikai lánnyal, a legelső szektorban abszolút időt futott, szűk fél másodperces előnyét a pálya középső részén elkótyavetyélte, a három század plusz persze leginkább a szerencse műve volt.
 
Az osztrákok örülhettek, Anna Fenninger (5.) szektorról szektorra növelte előnyét, bő 6 tizedet vert rá, ami biztató, akár dobogóesélyes eredménnyel kecsegtetett. Egy jó darabig még igazán izgulnia sem kellett a fiatal osztráknak. Lucia Recchia (32.) Schnarf mutatványát ismételte meg, előtte és utána pedig két fiatal svájci leányzó csalta le a mosolyt szurkolóik szájáról. Előbb Dominique Gisin (15.) mutatta be, hogyan kell két elbaltázott kanyarral elrontani az egész pályát, majd Lara Gut (28.) ment érthetetlen indiszponáltsággal. A franciák sem tapsikolhattak örömükben, Revillet (31.) még pontot sem szerzett, de Marchand-Arvier (19.) teljesítménye is csak a középmezőnybe volt elegendő.
 
Mind az olaszok, mind a franciák azért örülhettek is valakinek. Az edzések során is biztató formában síelő Marion Rolland (7.), valamint Daniela Merighetti (7.) századra azonos idővel ért célba, a végeredménnyel mindketten elégedettek lehettek. Kettejük közt a Szuper-G olimpiai bajnoka, Andrea Fischbacher (10.) síelt, aki ugyan szintén nem konkurált Fenningerrel, a TOP-10-es eredmény remek folytatással kecsegtet. A királynők előtt még egy hazai reménység próbálkozott, ám Britt Janyk (39.) túlerőltette a dolgot, nagyon nem neki, idény eleji formája egy 39. helyezésre volt csak elegendő…
 
Lindsey Vonn (2.) a tőle megszokott agilitással vágott neki a futamnak, szegény Fenninger időeredménye az első szektort leszámítva nem is tudott konkurálni az amerikai klasszissal. Egészen elképesztő tempó, tökéletes ívek, mintha kottából síelt volna. A több mint egy másodperces különbség hűen példázza az élmezőny és Vonn közti differenciát. Lindsey láthatóan meg volt elégedve önmagával, kevesen gondoltuk volna, hogy lehet még ezen az időn faragni. A tavalyi szezonban jó néhány kiváló eredményt prezentáló Nadja Kamer (23.) tegnap sokat hibázott, a végén örülhetett a pontszerzésnek is.
 
Vonn arcáról legjobb barátnője csalta le a mosolyt. Maria Riesch (1.) titka a második-harmadik szektorban rejlett, azon a részen mintegy 4 tizedet adott az amerikainak, a véghajrában aztán hiába vesztett sokat, 12 század maradt még előnyéből. A két gigász első nagy összecsapását tehát a német nyerte. Arra aligha lehetett számítani, hogy bárki más versenyre kelhet velük. Aztán mégis… Julia Mancuso (4.) egészen az alsó részig jól tartotta magát, ott azonban elfogyott a tudomány, a mozgása nem követte az irdatlan tempót, így egy híján pontosan 1 másodperccel kapott ki Rieschtől. Egyszersmind virtuális dobogósnak vallhatta magát.
 
A technikai számokban látottak után üdítő meglepetésként hatott Anja Pärson (6.) szereplése, az utolsó idényét taposó svéd biztató formában síelt, akár még össze is jöhet valamilyen érem a hétvégén. Ingride Jacquemod (16.) fent nagyot rontott, gyorsan korrigált, ehhez képest elégedett lehet helyezésével. A svájciak becsületét némileg Fabienne Suter (9.) mentette meg, egy sima TOP10-es eredménynél azért minden bizonnyal többen bíztak a helvétek. Majd talán ma…
 
Három felejthető menet következett, előbb Stacey Cook (25.) szerzett néhány pontot, majd két 30-on túli eredménnyel zárt futamot láthattunk Rebensburgtól (34.) és Martina Schildtől. (48.) Elisabeth Görgl (3.) ott folytatta, ahol az előzőekben abbahagyta, kirobbanó formában kezdi az évet. Valamennyi szektorban századokkal követte csak a két klasszist, mindössze 9 századdal szorult Vonn mögé a harmadik helyre, az utolsó méterek döntöttek az amerikai javára.
 
Ezzel mindegyik dobogóra, TOP10-es eredményre komolyabb esélyekkel pályázó versenyzőn túl voltunk, a következő hármasból Maze (21.), Aufdenblatten (26.) és Marshall (27.) bezsebelt néhány pontot, Mader (37.) viszont pont nélkül maradt. Magasabb rajtszámokkal többen is szépet síeltek. Mindenekelőtt az olasz Francesca Marsagliát (46-ossal 13.) kell kiemelnünk, korábban ugyanis még soha nem szerzett pontot. Dicséret illeti még az amerikai Leanne Smith-t (33-assal 20.), a szlovén Marusa Ferket (37-essel 17.), a szintén amerikai Laurenne Rosst (39-essel 22.) és a svájci Andrea Dettlinget (41-essel 24.).
 
Három abszolút újoncot is avattunk a Világkupán, egyikük sem váltotta meg a világot elsőre. A hazai színekben induló Kelly McBroom 51. helyével nyerte külön versenyüket, egyetlen hellyel megelőzve a szlovénok valamivel tehetségesebbnek tűnő fiatal versenyzőjét, Ana Kobalt. A másik kanadai újonc, Stephanie Irwin nem ért célba.
 
Kelly McBroom (1989) - kanadai: junior-vb 10. helyezett (lesiklás, 2008 Formigal) és 25. helyezett (Szuper-G, ugyanott); 3x- EK- pontszerző (DH, SC), legjobb eredménye egy 6. helyezés (2009); 17x- FIS Race-dobogós (minden szakágban), ebből 4 futamgyőzelem (DH, GS, SC); további 9 dobogó az amerikai kupákon, 1 győzelem; 2x junior kanadai bajnok; kanadai hatodik(Szuper-G), nyolcadik(lesiklás) és tízedik(óriás)
 Stephanie Irwin (1990) – kanadai: junior-vb 10. helyezett (Szuper-G, 2010 Megève) és 28. helyezett (lesiklás, 2008 Formigal); 15x- FIS Race-dobogós (SL, GS, DH), ebből 4 futamgyőzelem; további 1 dobogós amerikai kupákon; junior kanadai második helyezett; kanadai hatodik (SG) és hetedik (SC) helyezett
Ana Kobal (1991) – szlovén: junior-vb 14. helyezett (Szuper-G, 2010 Megève) és 20. helyezett (lesiklás, ugyanott); 5x- EK- pontszerző (DH, SG, SC); 10x- FIS Race- dobogós (SG, GS, SL, SC), ebből 6 futamgyőzelem; 2x junior szlovén bronzérmes (GS, SL); szlovén ezüstérmes (lesiklás, 2010)
 
 
Napjaink két legnagyobb sízőnőjének első igazi összecsapását tehát Maria Riesch nyerte, aki 230. Világkupáján 15. futamgyőzelmét (lesiklásban az ötödik) aratta, s pontosan háromszor annyiadik alkalommal állhatott fel dobogóra. A hétvégét kihagyó óriás-műlesiklókkal szembeni előnyét így továbbnövelte az összetettben.
Lindsey Vonn, aki a szezon elején kissé optimistán 15 VK- győzelmet helyezett kilátásba, tehát kikapott barátnőjétől, ám mérlege ezzel együtt is félelmetes: 242. VK-ján 65. pódiumát (lesiklásban a 32.) könyvelte el.
Az olimpiai bronzérmes Elisabeth Görgl újabb harmadik hellyel gazdagodott, ez összességében a 24. dobogója 227 VK- rajtot követően.
 
Maria Riesch: „Úgy gondolom, győzni mindig izgalmas, és minden egyes győzelem nagyon különleges, hát még itt, Lake Louise-ban. Azt hiszem, jó pályát jöttem, és a tetején jó technikával síeltem. A pálya alján kicsit rosszabb voltam, de hála az égnek nem annyira, hogy túl sok időt veszítsek. Holnap megpróbálok jobb lenni. Ma jól éreztem magam, és megfelelő az önbizalmam, de holnap újra nagy lesz a harc és Lindsey mindent megtesz a visszavágásért, szóval majd meglátjuk.”
Lindsey Vonn: „Azt hiszem, egész jól síeltem, bár bizonyára jobb is lehettem volna a pálya középső részén, és nem nyújtottam a legjobbamat. Azért elégedett vagyok a formámmal. Hiszen csak századokkal maradtam le a győzelemről, így semmi esetre se volt ez valami szörnyű nap, majd holnap odaállok és megpróbálok visszavágni.„
Elisabeth Görgl: „Ma minden, amit akartam, összejött, boldog vagyok az eredményem miatt. Jól éreztem magam a léceken, boldog vagyok, szeretem ezt a pályát, ezt a lejtőt, a pálya állapotát, holnap is egy jó verseny jön majd.”

 

 
A folytatásban Szuper-G az uraknak 19:00-tól, a hölgyek pedig ismételnek lesiklásban 20:30-tól.
 
Női lesiklás I., Lake Louise, 2010.12.03.

 

 

 

 

 

 

 

 

A futam teljes eredménysora, az összetett illetve a nemzetek versenyének jelenlegi állása itt tekinthető meg! 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr982493021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása