HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Svéd csoda Aspenben

2010.11.29. 00:13 :: repens

Hatalmas meglepetés született Aspenben a női alpesi sízők idénybeli második műlesikló-versenyén. A svéd Maria Pietilä-Holmner élete síelésével, mindkét futamot megnyerve megszerezte élete első Világkupa-győzelmét. Mögötte a nagy esélyes Maria Riesch és a finn Tania Poutiainen végzett, több síző élete legjobbját érte el.

-5°C, felhők, sőt, a második futamban már szállingózó hópelyhek fogadták a hölgyek mezőnyét vasárnap Aspenben. A tegnapi nap történései, Worley némiképp meglepő győzelme után nehéz volt jósolni - ez az aspeni lejtő nem kedvez a papírforma-eredményeknek. A pályatűzők személyét megnézve se lettünk okosabbak: az első futam pályáját egy kanadai edző tűzte, ám a juharlevelesek ebben a szakágban finoman szólva sincsenek a topon. A második futam tűzője az a német Schwaiger volt, kinek áldásos pályatűzése nehezen feledhető nyomot hagyhatott sokunkban: az előző idényben és az olimpián is olyan pályákat sikerült tűznie, amik leginkább saját honfitársai dolgát nehezítették meg...

Az első futam osztrák király(nő)drámával indult: Marlies Schild rögtön az első kapura rálépett, így két méter után be is fejezte a mai napját - két nap, két kiesés; úgy látszik, ad némi hendikeppet a mezőnynek. A francia Sandrine Auberttől várhattuk leginkább, hogy megismétli a tegnapi francia remeklést - nem így alakult, továbbra sem találja a formáját - azért persze célbaért és továbbjutott (12.). A finn Tanja Poutiainené volt az első igazán jó menet, végül 4. helyen zárta a futamot. Maria Riesch igencsak széles íveken jött, ám - hasonlóan a tegnapi naphoz - ez nem hozott túl sok sikert, nagy esélyesként csak a 7. helyen  végzett. A szlovén Tina Maze ellenben kiválóan jött, nagyszerű alsó szakasszal Poutiainent is megelőzte (3.).

A cseh Šárka Zahrobská kedveli ezt a lejtőt, de idén talán kevésbé, mint általában (8.). Susanne Riesch szokása szerint túlvállalta magát, eljutott ugyan a célig, de magához képest gyenge idővel (15.).  8-assal érkezett a svéd Maria Pietilä-Holmner - és megmutatta, hogy korai volt a tegnapi óriás után leírnom a svéd csapatot. Persze, aligha a mi kritikánk motiválta a svéd lányt - hatalmas első szektorral, és hibátlan másodikkal az élről várhatta a második futamot. Fanny Chmelar hibátlanul jött le, és ezzel ő lett a legjobb német a futamban (5.) - ez az ő dícsérete mellett komoly kritika Rieschékre nézve. Lindsey Vonn sem hibázott, meglepően jó helyről várta a folytatást (10.).

Két kiesés következett: a horvát Ana Jelušić ezzel legalább lerövidítette az utóbbi időben megszokott szenvedését, a német Christina Geigertől azonban nem ezt szoktuk meg. A német mélyrepülést Katharina Dürr is folytatta, 17. helyével komolyabb reményei elszálltak. Az újabb kieső Manuela Mölgg lett, az olasz hölgy ismét kezdi rosszabbik arcát mutatni... Nicole Hosp viszont egyre jobb, az osztrákok neki köszönhetően Schild kiesése ellenére is győzelemben reménykedhettek, egy tizeddel se maradt el Pietilä-Holmnertől (2.).

Anja Pärsonon honfitársa remeklése sem segített,a  svéd legenda újra csak a második futamba jutásért izgulhatott (24.). Elisabeth Görgl jó kezdés után az alsó szakaszt alaposan elrontotta (20.) - tényleg csak Hospban bízhattak az osztrákok. A németek hangulatán kicsit javíthatott Kathrin Hölzl 13. helye, ebben a szakágban ez tőle kifejezetten jó eredmény. Nicole Gius ma se jött jól, de ezúttal legalább továbbjutott (21.). Újabb svéd következett, és Frida Hansdotter is kitett magáért: az alsó szakaszon kicsit megszenvedett ugyan, de így is a 14. helyre érkezett.

Michaela Kirchgasser az osztrák kiesők sorát gyarapította, a francia Nastasia Noens ellenben nagyon közel került ahhoz, hogy élete legjobbját érje el: Zahrobskával azonos idővel, a 8. helyre érkezett be. A finn Sanni Leinonen jól jött, biztosan továbbjutott (16.), Therese Borssen pedig tovább növelte a bravúros svéd futamok sorát (11.). A szlovák Veronika Zuzulová bizonyította, hogy nem volt véletlen a lappföldi remeklése, ezúttal is bejött az élmezőnybe, a 6. helyre.

Az olasz Chiara Costazza most mutatkozott be a szezonban - nem tartott sokáig, kiesett. A kanadai Anna Goodmannek csak a második futamba jutáshoz volt elég a "hazai pálya".  Az első harminc sízőt a hazaiakat gyenge sízéssel keserítő  Sarah Schleper (33.), és a borzalmasan gyengén síelő szlovén Maruša Ferk (44.) után a nagy formába lendülő francia Anemone Marmottan újabb jó síelése (19.) zárta.

A 30-on túliak mezőnyét Julia Mancuso kieesése nyitotta a - mérsékelt létszámú - hazai szurkolósereg nagy bánatára. Remekelt az olasz Irene Curtoni (38-assal 18.) és az osztrák Alexandra Daum (48-assal 22.). Második futamba jutott még a kanadai Marie-Michele Gagnon (35-össel 23.) és Eve Routhier (39-essel 30.), az amerikaiak visszatérője, Resi Stiegler (34-essel 26.), két svájci, Denise Feierabend (32-essel 27.) és Wendy Holdener (50-essel 28.), valamint a német Barbara Wirth (44-essel 29.). A tegnap óriásban győző Tessa Worley századokkal maradt le a második futamról, 31. helyre jött be. A kanadai edző örülhetett: az általa tűzött pályán három sízője is második futamba jutott - ettől a csapattól alighanem ez a maximum.

Két újonc mutatkozott be ma a Világkupában. A kanadai Irwin Madison képességeit nem ismerhettük meg, hamar kiesett. Az oroszok újabb debütánsa, Anasztaszija Kedrina célbaért, ám teljesítményéről mindent elmond, hogy mindkét argentín "sztársíző" megelőzte... Persze, egyik újonc eddigi eredménysora sem túl acélos.

Anasztaszija Kedrina (1992) - orosz: Junior VB 6. (kombináció, 2009 Garmisch-P.), 31. (szlalom, 2009 Garmisch-P.)
Madison Irwin (1991) - kanadai: Junior VB 36. (óriás, 2010 Les Houches)

A második futamot ezen versenyszakasz igen ritka vendégeként (ne szépítsük: életében nem szerzett még Vk-pontot!) Eve Routhier nyitotta. A kanadai hölgy lába nem remegett meg, kiválóan jött végig, és a 19. helyen zárt - így kell kezdeni a pontszerzést. Wirth már járt a második futamban (kétszer) - neki azonban ilyenkor a biztonsági menet a taktikája, most is így tett - furcsamód utolsó pontszerzőként, 27. helyével is élete legjobbját érte el. Nem volt vége a rekorddöntögetésnek: a svájciak alighanem új reménységet találtak, a 17 éves Wendy Holdener élete 3. Vk-futamán, először a második futamba jutva olyan pályát síelt, amilyet kevesen mertek volna - 18. hellyel szerezte meg élete első pontjait.

Feierabend nem tudott felnőni fiatal honfitársához, ám 21. helyével aligha elégedetlen (rég volt ilyen sikeres szlalomuk a helvét lányoknak!). Stiegler nagyon gyengén jött, ám legalább célba ért hazai szurkolói előtt (25.). Goodman közepes menete (23.) után Pärson következett. A pálya feléig úgy tűnt, végre magára talált a svéd sztár, ám aztán jöttek a nagyobbnál nagyobb hibák - 24. hely lett a vége (ráadásul ismét három honfitársa is megelőzte).

Gagnon kiváló menettel a 15. helyre lépett előre, míg Daum elég gyengén síelve Feierabenddel azonos idővel ért célba (21.). Gius közepesen teljesített, bár előző versenyei után akár jónak is mondhatjuk (17.); Görgl viszont bizonyára többet várt magától, Gagnont sem tudta megelőzni (16.).

Marmottan remeklése dicstelen véget ért, a francia lány már a pálya elején kiesett. Curtoni a biztos pontszerzésre hajtott, ezt el is érte (26.). Katharina Dürr másodjára alulmúlta első menetét (20.) - úgy tűnt, a "schwaigeri" pálya átka ismét hat. Leinonen egész jól jött, ám a pálya alsó részén kiesett, így két kieséssel zárta a hétvégét.

Susanne Riesch kiváló helyeket szerez, ha célbaér - fájdalom, ez az eset azonban igencsak ritkán fordul elő. Bár mondhatjuk úgy is, ő volt a  "schwaigeri" átok újabb német áldozata. Hansdotter folytatta a svédek álomszerű szereplését, 1,5 másodperces előnnyel vette át a vezetést Gagnontól, végül a 9. helyen zárt. Hölzl gond nélkül végigment, Hansdotterre nem volt veszélyes, ám 13. helyét így is megtartotta - ugyanis Aubert másodjára is formán kívül síelt (14.). Újabb svéd, újabb remeklés: ezúttal Borssen bizonyította, hogy ma valamiért hatalmas formában vannak a skandinávok - 7. helyen zárt. Vonn se jött rosszul, összettettben még sokat érhet a most szerzett 8. helye.

Zahrobská ritmustalanul, gyengén síelt, hátraesett a 12. helyre. Nastasia Noens a csehhel azonos idővel indult, ám jóval többet hozott ki a helyzetből: átvette a vezetést, végül a 6. helyen zárt - neki is ez élete legjobbja.

Maria Riesch nehéz helyzetből, hét tizedes hátrányból próbált visszatérni az élre, és mindent meg is tett: kiváló alsó szakasszal, nagy előnnyel átvette a vezetést. Zuzulová is mindent egy lapra tett fel, gyorsabban kezdett Rieschnél, ám alul belassult, végül meg kellett elégednie a 4. hellyel. Chmelar következett - mondjuk, hogy hatott az a bizonyos átok, ő sem érezte a pálya ritmusát (11.). Poutiainen is alaposan bekezdett, ám az alsó szakaszon neki is nagyokat kellett fékeznie, így Riescht ő sem tudta megelőzni - 3. helyen zárt.

Tina Maze nem tudta megismételni első futamban nyújtott bravúros síelését, alaposan hátraesett (10.). Hosp talán nem akart kockáztatni, de inkább csak ennyit tudott ezen a pályán - az 5. helyre esett hátra. Utolsóként Pietilä-Holmner érkezett, és beteljesítette a svéd álmot. Nem őrizgette igen jelentős előnyét, nekirontott a pályának, tovább növelte előnyét, így a végén már kicsit tényleg tartalékolhatott is - a második futamban is övé lett a legjobb idő, leiskolázta a mezőnyt!

Videó: Összefoglaló a versenyről

Videó: Pietilä-Holmner második futama 

 

 

 

 

 

Maria Pietilä-Holmner, az Umeå SK sízője 24 évesen érte el élete első Világkupa-győzelmét. Dobogón is csak egyszer állhatott korábban 104 futam  alatt, 2008 végén Leviben végzett a 2. helyen.

Maria Riesch 229. Vk-versenyén 44. alkalommal állhatott fel a dobogóra, összetettben magabiztosan vezet, és szlalomban is övé a vezető pozíció - nincs hát miért bánkódnia.

Tanja Poutiainen szokásához híven most is jól kezdi az idényt, 198. Vk-versenyén kereken 40. dobogós helyezését szerezte.

 

 

Maria Pietilä-Holmner: - Hú, ez az én napom volt. De a második futamot nem éreztem olyan jónak, így igencsak meglepődtem, hogy újra az 1. helyet láttam a nevem mellett, Hihetetlen, nagyon boldog vagyok. Ez a legjobb napom.

 

 

A verseny végeredménye (2010. 11. 28. Aspen, női műlesiklás)


 

A verseny statisztikái részletesebben itt megtekinthetők!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr82480163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása