HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Worley Aspen-specialistává lépett elő

2010.11.28. 10:30 :: repens

Észak-Amerikában, Colorado államban folytatódott a női alpesi sízők Világkupa-sorozata, szombaton óriás-műlesiklásban mérték össze tudásukat a hölgyek. Továbbra is remekelnek a németek ebben a szakágban, ám az első helyet mégis egy francia, Tessa Worley szerezte meg. Viktoria Rebensburg és Kathrin Hölzl is csak századokkal maradt le a győzelemről.

Aspen városát egykor a coloradói aranyláz hozta létre - az egykori bányászok mintájára most a világ legjobb sízőnői is aranyra vágyva érkeztek ide. A Lake Louise-i fagymizériához képest a hölgyek szinte napfürdőzhettek, a versenyen is "csak" -10 °C körüli hőmérséklet, és a napfürdőzésre is már-már elegendő fénymennyiség fogadta őket. A hómennyiséggel azonban akadtak problémák, nagyrészt mesterségesen, hóágyúkkal kellett létrehozni a pálya borítását.

Az első futam pályáját svéd edző tűzte - Anja Pärson és társai azonban rég nincsenek olyan formában, hogy ez a kis segítség komolyabb esélyt jelenthetett volna számukra. Elég egyszerűnek tűnt az első futam tűzése, nem is alakultak ki nagyobb különbségek az élmezőnyben.

Tina Maze kezdte a mai versenyt, a szlovén hölgy ideje a futam 7. helyére lett elég. Maria Riesch szélesebb íveken, ám láthatóan gyorsabban jött végig - végül mégis századokkal Maze mögé szorult (10.). A következő német, Kathrin Hölzl is kockáztatós menetet produkált, ám ez igencsak elrontott ívekhez, és gyenge időhöz vezetett (15.). Manuela Mölgg jó első futamot jött (5.) - az olasz hölgy ismerői már futhattak is fogadni arra, hogy a második futamát el fogja rontani...

A finn Tanja Poutiainen kiválóan jött végig (3.), ám a szezon első futamát megnyerő német Viktoria Rebensburg hét századdal még nála is jobb volt, ezzel meg is nyerte az első futamot. A svédek közül Maria Pietilä-Holmner érkezett elsőként - nem túl nagy idővel (13.). A francia Taina Barioz gyakorlatilag kiszállt a versenyből (22.), az olasz Federica Brignone pedig biztató kezdés után a pálya alsó szakaszára szedett össze nagyobb lemaradást (14.). Osztrákok következtek szép sorban: Michaela Kirchgasser egész jó időt jött (12.), a szezonban most bemutatkozó Eva-Maria Brem bemutatta, milyen egy "idény eleji forma" (19.), Elisabeth Görgl pedig megőrizte győzelmi esélyeit (4.). Az olasz Giulia Gianesini volt a mezőny első kiesője, majd a francia Tessa Worley bejött az egyre sűrűbb élboly közepébe (8.). Anja Pärson ismét nagy kalapáccsal verte szét saját hírnevének egy darabkáját (27.), úgy tűnik, ebben a számban már saját honfitársaival sem tud versenyre kelni...

Újabb osztrák érkezett, Andrea Fischbacher sem okozott csalódást (11.). Fabienne Suter az élbollyal ezúttal sem tudott versenyre kelni, a svájci lány a 17. helyet szerezte meg. Az amerikai Julia Mancuso tartja jó formáját, három századdal Rebensburg mögött, a futam 2. helyén ért célba (meg kell említeni, hogy a pályatűző svéd edző korábban az amcsiknál dolgozott...). Honfitársa, Lindsey Vonn viszont, úgy tűnik, hiába alapozott a versenyre újabb buja fotósorozattal, ez vajmi keveset segített abban, hogy közelebb lépjen az általa jósolt rekordmennyiségű futamgyőzelemhez: pár méter után kiesett. A svájciak nagy visszatérője, Lara Gut legalább már egy jó futamra képes, ezt most bizonyította (10.).

Újabb amerikai jött, Sarah Schleper ezúttal legalább a második futamig eljutott (21.). A francia Anemone Marmottan hatalmas meglepetésre kiváló sízéssel bejött a 6. helyre - az élmezőny ezzel ki is alakult. Az első 30 induló közt láttunk még néhány finoman szólva mérsékelt olasz teljesítményt: Nicole Gius nem fért be a második futamba (36.), Camilla Alfieri ezúttal sem volt képes célba érni, és Irene Curtoni is alig fért be a második futam mezőnyébe (25.). Az osztrák Stefanie Köhle (20.) és a német Lena Dürr (18.) gond nélkül bekerült, a brit Chemmy Alcott (40.), a francia Marion Bertrand (34.)és a svéd Jessica Lindell-Vikarby (31.) azonban lemaradt a második futamról.

A 30-on túliak mezőnyét Marlies Schild nyitotta - hosszú idő után tért vissza az óriás-műlesiklók mezőnyébe, hibázott is egy hatalmasat, ám így is második futamos lett (26.). Az osztrákok hangulatát még tovább javította, hogy Nicole Hosp már-már régi formáját idézte (36-ossal 16.), ráadásul Margret Altacher is befért a top-30-ba (47-essel 28.). A svédek is örülhettek kicsit a végén, két fiataljuk, Kajsa Kling (42-essel 23.) és Sara Hector (43-assal 24.) is bejutott a második futamba - mindkettő Pärsson előtt...

A második futamba jutottak mezőnyét a szlovák szlalomspecialista, Veronika Zuzulová (34-essel 29.), és a kisebbik Riesch, Susanne (49-essel 30.) zárta.

Nem múlt el sérülés nélkül a verseny, a nagyot eső német Carolin Fernsebnert hordágyon kellett elvinni. A kórházi vizsgálatok szakadást állapítottak meg a jobb térdében.

A mezőnyben ezúttal csak egyetlen újonc kapott szerepet - az orosz Vlagyiszlava Burejeva az első időmérő pontig se jutott el. Na, nem mintha eddigi eredménylistája alapján ezzel sokat veszítettünk volna...

Vlagyiszlava Burejeva (1989) - orosz: junior VB 31. (lesiklás - 2009 Garmisch-P.), 33. (óriás - 2009. Garmisch-P.)

A második futam pályáját osztrák edző tűzte - Obkircher láthatóan úgy döntött, kockáztat, és nehéz pályával próbálja még előbbre segíteni az egész jól álló osztrák lányokat. Tulajdonképpen ez némileg be is jött - bár voltak osztrák kiesők, és hátraesők, többen is hatalmasat léptek előre (a dobogóra viszont így se fértek fel...).

Két kieséssel indult a második futam: Susanne Riesch csak néhány kaput ment, Zuzulová pedig nagy nehezen lejutott a pálya aljáig, ám ott ő is kiesett. Az elsőként érkező osztrák, Altacher brutális időt ment (megközelíteni se nagyon tudta a mezőny hátralévő része!), és óriásit előrelépve a 12. helyet szerezte meg. Pärson csak annak örülhet, hogy célba ért (negyedik számú svédként...), a sok kieső miatt azért előrelépett (21.). Az osztrákok vezéráldozata Marlies Schild volt - a trükkös pálya elrontotta a nagy visszatérését, kiesett. Irene Curtonit talán elgondolkodtatták az első futam olasz kiesései, mindenesetre nagyon gyengén síelve csak az utolsó pontszerző helyre volt jó (24.). Jött a két fiatal svéd titán, elsőként a brutálisan bekezdő Hector - ha nem hibázik hatalmasat, talán egyedüliként vetekedhetett volna Altacher idejével, így "csak" Pärson elé jött be (19.). Kling biztonságit próbált jönni, ám ez végül még Hector ellen sem volt elég - Pärsont viszont ő is megelőzte (20.). Barioz egész jól jött, vagyis csak egy másodpercet kapott Altachertől (15.)...

Schleper másodjára sem jött nagyot (18.), Köhle pedig kifejezetten gyengén teljesített (22.). Brem tovább gyarapította a csalódást keltő osztrákok sorát, ő is kiesett. Dürr ezúttal nem tuda szokásos kiváló második futamát nyújtani (17.), Suter pedig a kiesők sorát gazdagította. Nicole Hosp viszont végképp visszatért az élbolyba, megelőzte Altachert és végül egészen a 7. helyig jött előre.

Az osztrák öröm nem tartott sokáig, Hölzl bizonyította, hogy első futama csak kisiklás volt - kiváló menettel a 15.-ről a 3. helyre lépett előre. Brignone is nagyszerűen síelt, ő az 5. helyre lépett előre. A svédek utolsó reménye, Pietilä-Holmner azonban a hátraesők sorát gyarapította, a 16. helyen zárt. Kirchgasser sem érezte a "hazai"" pálya ritmusát, alig vergődött el a célig, 23. helyen zárt. Fischbachernek már jobban ment, előrelépett a 6. helyre. Maria Riesch nem az igazi eddig óriásban, másodjára sem jött igazán jót (9.).

Gut második futama sem volt igazán jó - így is visszahozta Svájcot a rendszeres pontszerzők közé óriásban, aligha panaszkodnak rá (13.). Tessa Worley már nyert Amerikában - első futama után talán ő maga sem hitte volna, hogy most ismételni tud, mégis így történt! Kiválóan jött végig, és szerencséje is volt, hisz csak két századdal került Hölzl elé - mégis megnyerte a versenyt.

Maze formán kívüli második futamot produkált (14.), és Marmottan sem bírta el a nyomást, számára a 11. hely is kiváló teljesítmény volt. Mölgg hozta a papírformát, azaz a jól sikerült első futam után "természetesen" kiesett...

Görgl volt az osztrákok utolsó esélye, nem is jött rosszul, ám Worley és Hölzl idejével nem tudott mit kezdeni - végül nem fért fel a dobogóra (4.). Poutiainennél várható volt, hogy nem fog igazán ízleni neki a trükkös pálya, alaposan vissza is esett (10.). Mancuso sem mert eleget kockáztatni, ő is hátraesett (8.). 

Utolsóként a nagy esélyes Rebensburg érkezett. Hamar eladta előnyét, sőt, a 2. időmérő pontra egy tizedes hátrányt gyűjtött be - ám az alsó szakasza kiválóan sikerült, végül egyetlen századdal maradt csak el Worley-től (2.). Hiába végzett tehát két német a dobogón,a győzelmet mégis egy francia szerezte meg.

Tessa Worley alig múlt 21 éves, ám 37 futam után már három Vk-győzelem áll a neve mellett. Érdekes, hogy eddig csak akkor állt dobogón, ha meg is nyerte a versenyt. Aspenben már másodjára győzött (először 2008-ban), mellette Åréban tudott még felállni a dobogó legfelső fokára.

 

Viktoria Rebensburg 58. Vk-versenyén harmadik alkalommal állhatott dobogóra, és magabiztosan vezeti a szakági versenyt.

 

Katrin Hölzl sem akar lemaradni honfitársától a szakági versengésben, 113. futamán 8. dobogós helyezését szerezte.

 

 

Nyilatkozatok:

Tessa Worley:
Nagyon fárasztó volt. Kételkedtem, mikor fogok már végre elérni a célig.Nagyon, nagyon kemény volt. Ez egy nagyon nehéz lejtő, azt hiszem, ezért is szeretem.A második futam igazán kemény volt, de azt hiszem, velem voltak az ezredek.

Viktoria Rebensburg:
Elsőre persze azt gondoltam: "Ó, egyetlen század..." - de most tényleg boldog vagyok. Érzékeny vagyok, dehát ilyen a sport... Ezzel együtt kell élni. A második futam igen kemény volt. Sötét volt, és göröngyös a pálya, de jól végződött.
 

 

A verseny végeredménye (Női óriás-műlesiklás, Aspen, 2010. 11. 27.):

Részletesebben ide kattintva elérhetők a verseny statisztikái!


 

 

1 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr582478406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repens 2010.11.28. 12:58:26

A sportriporter-hölgynek ezúton is üzenném, hogy Anemone Marmottanra talán azért jut kevesebb figyelem az amerikai csapatban, mint Vonnra, vagy Mancusóra, merthogy szegényke soha életében nem is volt amcsi, hanem francia... Még szerencse, hogy a második futamra szólt neki valaki.
süti beállítások módosítása