HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Bombameglepetés: Grünenfelder futamgyőzelemmel ünnepelte 33. születésnapját

2010.11.29. 17:28 :: Dave985

Svájci győzelmet hozott a férfiak szuper óriás-műlesikló futama a kanadai Lake Louise-ban. Ez a mondat önmagában nem bírna túl nagy szenzációval, ám ha hozzátesszük, hogy a győztest Tobias Grünenfeldernek hívják, akkor már joggal kapjuk fel a fejünket. Az egész pályafutása során töltelékemberként elkönyvelt síző 33 esztendősen ért fel a csúcsra. Két oldalán az összetett világkupa tavalyi győztese, Carlo Janka és a másik meglepetésember, Romed Baumann állt a dobogón. Az összetettet Mario Scheiber vezeti. Sajnos idén sem úsztuk meg csúnya bukás nélkül a kanadai futamot, a német Andreas Strodlnál keresztszalag-szakadást diagnosztizáltak, az idény véget ért számára.
 
 
Akárcsak lesiklásban, ezen átmeneti szakágban is 2002 óta évről évre rendeznek versenyeket a festői szépségű Lajos-tótól nem messze fekvő sícentrumban. Ha fellapozzuk az évkönyveket, akkor Hermann Maier neve mellett a 4-est találjuk, a háromszoros világ- és kétszeres olimpiai bajnok legenda ugyanis négyszer diadalmaskodott Lake Louise-ban. A mostani mezőnyből Svindål a legeredményesebb a maga két győzelmével, de Miller, Kucera és Osborne-Paradis is nyert már itt.
 
Megközelítően mínusz 10 fok, verőfényes napsütés fogadta a 72 fős mezőnyt, valamint a szokottnál gyérebb nézősereget. A közel 2 és fél km-es pályát (kb. 650 m szintkülönbség) 44 kapuval és 41 fordítóval bolondították meg.
 
Elsőként a svájci Patrick Küng (10.) ereszkedett le, szépen, tiszta íveken síelt, a sebessége nem volt kiemelkedően magas, ez végül a 10. helyre volt elegendő, még soha nem zárt ennyire elől Szuper-G-ben. Az osztrák Georg Streitberger (14.) bő 5 tizeddel maradt el tőle, több komoly korrigálással együtt nem is zárt rossz helyen, több nagyágyút is maga mögé utasított. Ted Ligety (23.) a tőle megszokott kockázatvállaló stílusával próbálkozott, becsúszott a pontszerzők közé, de arcáról leolvasva ő is többre számított.
 
 
Romed Baumann (3.) következett, aki eredendően inkább óriás-műlesikló és kombinációs specialista, ehhez képest tegnap nem udvariaskodott, megtámadta a pályát, a jóval nagyobb sebesség a 4. szektorban meghozta gyümölcsét, senki nem tudta azt a szakaszt nála gyorsabban teljesíteni. A végén a svájcinál 42 századdal jobb időt mutatott az eredményjelző. A honfitárs Klaus Kröll (11.) mindenhol tartotta a lépést a top-idővel, csak épp a komolyabb technikát igénylő részen kapott rengeteget, így viszont nem volt sok esélye. A tegnap tökutolsóként záró, indiszponált Patrik Järbinnek (7.) alighanem megbocsátottak a svédek, ugyanis régi legjobbját idéző, látványos sízéssel harcban volt a pillanatnyi elsőségért, mint kiderült, a dobogóért, 25 századdal elmaradt Baumanntól, pechére ez „csak” a 7. helyezést jelentette számára.
 
Robbie Dixon (17.) menete mintegy felvezette a kanadai válogatott siralmas napi teljesítményét. A csodaember következett. Tobias Grünenfelder (1.) titka – legalábbis Baumann-nal szemben – a 3. szektorban rejlett, ahol csaknem 4 tizedet osztott ki az osztráknak. A pálya többi szakaszán egy kicsivel Romed volt a lassabb, ennek lett eredménye a 27 százados hátrány. Ekkor még kevesen gondoltuk volna, hogy akárcsak dobogóra is állhat ezzel az idővel Grünenfelder. Adrien Theaux (27.), pláne a még mindig 2007-es világbajnoki aranyérméből éldegélő Patrick Staudacher (51.) nem tudott maradandót alkotni. Werner Heel (13.) kiköszörülte a csorbát, hat csavarral a jobb karjában is egészen tisztességes pályát ment.
 
Hannes Reichelt (23.) felejtős menete után érkeztek a szakág legjobbjai. Elsőként Bode Miller (12.), aki alaposan bekezdett, de a túlzott vehemencia a trükkösebb részen megbosszulta magát, a rengeteg késés megtette hatását, kiszorult a legjobb 10 közül. Peter Fill (19.) egyáltalán nem volt versenyképes, szakaszonkénti 3-3 tizedes hátránnyal nem lehet a szűk élmezőnyt megszorongatni. A nézők megdöbbenve tapasztalták, hogy a tavalyi győztes Manuel Osborne-Paradis (15.) sem nyújtott kiemelkedőt, igaz, a tegnapi lesiklást nyerő Walchhofert (18.) ezzel együtt is meg tudta verni. A szakági erőviszonyokat ismerve akár még ez is számíthat a végelszámolásnál. A kanadaiak kedvét ez a gondolatmenet is csak másfél percig vidíthatta fel, mivel a szakági címvédő Erik Guay (17.) végleg pontot tett a nap végére.
 
Az izgalmas percek csak eztán következtek. Előbb Didier Cuche (5.) hergelte Grünenfelder idegeit, a veterán svájci végig 1 tizedes távolságból követte honfitársát, a végére talán elfáradt, így még a dobogóról is leszorult. Aksel Lund Svindålt (29.) már csak századok választották el tőle, ám a második ugratót elméretezte, s onnantól olyan szinten nem találta meg a pálya ritmusát, hogy örülhetett, hogy végül pontszerzőként zárt. Carlo Janka (2.) egészen a pálya feléig 3 századdal követte Grünenfelder etalonját, sőt, az utolsó időmérési pontnál már 8 századdal a maga javára billent a mérleg nyelve, az utolsó métereken valamiért másfelet visszavett tőle, magyarán 7 századdal a második helyre szorult az összetett címvédője. A tegnapi dobogó után újabbra vágyott Mario Scheiber (4.). Remek formában síelt, a középső részen ő is talált néhány századot, a végén ő még többet vesztett, 2 századdal kikapott Baumanntól, vagyis ugrott az újabb pódium. Sebaj, az összetettben átvette a vezetést. Benjamin Raich (8.) előtt nagy esély kínálkozott Svindål betlijével, amivel élni is tudott, magabiztos sízéssel értékes pontokat gyűjtött magának. Az olaszok hírnevét Christof Innerhofer (6.) mentette meg, az ominózus finisig rajongói akár a dobogóban is reménykedhettek.
 
Ezt követően már olyan síelők következtek, akik papíron nem nagyon szólhattak bele a legjobb 10 hely sorsába. A szlovén küldöttség tartotta ehhez magát, Andrej Jerman (25.) helyezése volt a napi csúcs kis szomszédunk szempontjából, Ales Gorza (30.) éppen befért a pontszerzők közé, Križaj (45.) és Markič (50.) távol állt ettől, Sporn pedig kaput tévesztett. Az amerikaiak sem remekeltek, Sullivan (46.) határokat feszegető menetével nem ment sokra, de az olimpián feltűnt Andrew Weibrecht (28.) sem fért be a pontszerzők közé, tegnap után ismét.
 
Ivica Kostelić (22.) hozta a papírformát, fontos pontokat szerzett az összetett szempontjából, Natko Zrinčić-Dim 43. helyezését pedig nehéz felmérni, ahhoz képest, hogy 66-os rajtszámmal érte ezt el, talán nem annyira botrányos. A németek felemás napot zártak. Annak feltétlenül örülhetnek, hogy Stephan Keppler (28.) személyében fix pontszerzőjük van a gyorsabb számokban. Andreas Strodl ugyanakkor nem sokkal később hatalmasat bukott, hosszú perceken át ápolták, kórházba szállították, ahol keresztszalag-szakadást diagnosztizáltak az orvosok. Azonnal meg is műtötték, ezzel véget is ért számára az idény, a hazai rendezésű vb elúszott.
 
A nap és a hétvége egyik embere Silvan Zurbriggen, a minél jobb összetett szereplésre ácsingózó svájci a tegnapi lesikló negyedik hely után, ma 31-es rajtszámmal a 9. helyen végzett Szuper-G-ben. A pontszerzők között találjuk még az osztrák Joachim Puchner (42-essel 21.), az amerikai Trevis Ganongot (46-ossal 20.), mindkettőjüknek ez a legjobb eredménye Szuper-G-ben, utóbbinak egyáltalában véve is. Yannick Bertrand (44-essel 28.) teszi teljessé a pontszerzők listáját.
 
Két abszolút VK- újonc is sílécet csatolt tegnap. A 19 esztendős osztrák Otmar Striedinger (53-assal 38.) tisztességesen helytállt, míg az amerikai Chris Frank (60-assal 63.) csak egy versenyzőt tudott megelőzni.
 
 
Otmar Striedinger (1991) - osztrák: 3x- EK- pontszerző (Szuper-G); 4x- FIS Race-dobogós (Szuper-G, lesiklás, óriás); osztrák hetedik (szuper-kombináció), kilencedik és tízedik (Szuper-G, mind 2009)
Chris Frank (1983) – amerikai: 32x- FIS Race-dobogós (mindegyik szakágból), 11 győzelem; további 6 dobogó az amerikai kupákon; amerikai 3. (óriás, 2010), ötödik (szlalom, 2010)
 
 
Tobias Grünenfelder egy nappal 33. születésnapja után életében először győzött Világkupa-versenyen, korábban négy dobogós helyezéssel büszkélkedhetett (ebből három Szuper-G-ben), mindannyiszor a harmadik helyet szerezte meg. A korosodó sportoló hiába nyerte meg négy alkalommal Szuper-G-ben (utóbbi két évben nem talált legyőzőre), kétszer pedig lesiklásban hazája bajnokságát, világversenyeken nem tudott kitörni a töltelékemberi státuszból, 16 TOP-10-es eredményén túl nem nagyon alkotott maradandót. Ma azonban minden összejött neki, így kis szerencsével, de ő is felért a csúcsra.
Carlo Janka 77. VK- fellépésén tizenötödik alkalommal állt dobogón, jelen szakágban mindössze másodszor.
Romed Baumenn 99. Világkupáján negyedik érmét gyűjtötte be, Szuper-G-ben eddigi legjobb eredménye egy 15. helyezés volt, még idén kora tavasszal, Kvitfjellből.
 
Ezen a hétvégén a hölgyek érkeznek Lake Louise-ba, az urak pedig a déli szomszédhoz, Beaver Creekbe látogatnak, ahol pénteken lesiklásban, szombaton Szuper-G-ben, vasárnap pedig óriás-műlesiklásban mérik össze tudásukat.
 


A verseny végeredménye (2010. 11. 28. Lake Louise, férfi Szuper-G)

 

 

 

 

 

 

 

 

Grünenfelder győzelmet érő menete (videó)

 

A verseny statisztikái részletesebben itt megtekinthetők!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr562481631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása