HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Húsz hónap után újra osztrák győzelem lesiklásban

2010.11.28. 12:32 :: Dave985

Az osztrákok egykori világbajnoka, Michael Walchhofer fölényes győzelmével ért véget a szezon első lesikló viadala a Lajos-tó partján. A második helyre századdal azonos idővel a honfitárs Mario Scheiber valamint Aksel Lund Svindål futott be. Az osztrák és a svájci különítmény első nagy összecsapását tehát sógorék nyerték.
 
 
Lake Louise-ban elsőként 30 éve rendeztek lesiklást, akkor a dél-tiroli Peter Plank bizonyult a legjobbnak. 2002-től kezdve viszont már kirobbanthatatlan helye van a versenynaptárban az olimpiai versenypályának. Egészen a mai napig csupán Stefan Eberharternek sikerült az a bravúr, hogy duplázzon Kanadában.
 
Népes, 70 fős mezőny vágott neki a több mint 3 km-es távnak, hatvanöten el is érték a célt, de a második világkupáján rajthoz álló svájci Christian Speschát – aki egyébként az EK összetett címvédője – utólag kizárták kaputévesztésért, az elsőként induló veterán Patrik Järbin pedig egy komoly hibát követően rengeteg időt vesztett, 18 másodperces hátránnyal a sereghajtó pozíciót foglalta el.
 
A svédet két amerikai követte, teljesítményben is, ugyanis mind Marco Sullivan (54.), mind az olimpia meglepetésembere, Andrew Weibrecht (37.) kicsúszott a pontszerzők közül. A svájciak rutinos versenyzője, Grünenfelder (28.) néhány századdal még vonalon belül maradt. David Poisson (32.) felejthető menete után Johan Clarey (5.) rukkolt elő szezononkénti egyetlen nagy futamával, közel másfél másodpercet vert a listát addig vezető svájcira. Ahogy haladtunk előre az időben, egyre inkább világossá vált, mennyire jó időt ment a gyorsszám-specialista.
 
A tavalyi szezon egyik nagy felfedezettje, Patrick Küng következett, aki ugyan közel 6 tizeddel elmaradt a franciától, végül befért a legjobb 10 síző közé, ami abból kiindulva kiváló eredmény, hogy kik is szorultak hátrébb. A sérüléséből visszatérő Jerman (27.) rosszabbik énjét mutatta, Andrej Sporn (14.) már valamivel jobban síelt, ám agresszivitása több súlyos késéshez vezetett, így meg kellett elégednie a dobogó pillanatnyi legalsó fokával. A tréningeken remeklő Hans Grugger (17.) nem szólt bele a legjobbak harcába, noha pályafutása mélypontjáról ő is kezd elmozdulni. Az egyetlen Vk- győzelmét éppen innen jegyző Peter Fill (16.) is keresi még régi önmagát.
 
A rekorddöntögetésre készülő, ennek megfelelően most is bevállalós Bode Miller (8.) menete, amivel jócskán elmaradt az élen állótól, után nyilvánvalónak tűnt, hogy aki Clarey-t felül tudja múlna, nagy eséllyel pályázhat a dobogó valamelyik fokára. Hans Olsson (49.) és a Szuper-G szakági címvédője, Erik Guay (24.) ettől igen távol volt, az osztrákok kiválósága, Klaus Kröll (6.) szűken, de Miller elé került, a franciával azonban ő sem tudott igazán konkurálni. Carlo Janka (7.) is inkább sógorunkkal volt versenyben, századok itt is ott, a második szektor döntött, ahol a francia abszolút legjobb részidőt futott, így 3 századdal mögéje szorult az összetett előző idénybeli győztese.
 
A hazaiak menője, Manuel Osborne- Paradis (13.) sem volt igazán ütőképes formában, így Clarey lassan reménykedhetett pályafutása második VK- érmében. Aksel Lund Svindål azonban a pálya második szakaszán le tudta dolgozni mintegy 3 tizedes hátrányát, a célban 18 századdal már ő volt a gyorsabb. Mario Scheiber az első és a harmadik szektorban uszkve 2 tizedes fórt gyűjtött össze magának, a végére azonban elfogyott a lendület, arra viszont elég volt, hogy az élre álljon – századra azonos idővel, holtversenyben.
 
Levegőben lógott a kettős győzelem lehetősége, ám Michael Walchhofer hamar lecsillapította a kedélyeket, a lesiklás egykori világbajnoka már az első szektorban is abszolút időt futott, ott szerzett előnyét az utolsó két szektorig tartotta, majd ott utánozhatatlan síeléssel jócskán tovább is növelte, így végül tekintélyes, 55 százados fórral állt az élre. A szakág tavalyi legjobbja, az egy évvel ezelőtti győztes Didier Cuche ezúttal nem tudott beférkőzni a legjobbak közé, egyetlen századdal Miller mögött a 9. helyre sorolódott. Werner Heelt (34.) egész hétvégén kereste a balszerencse, pénteken bukott, eltörte jobb karját, amit hat csavarral rögzítettek a helyi kórházban. Rajthoz tudott ugyan állni, de az eset rányomta bélyegét szereplésére.

A legnagyobb favoritok után is akadt azért néhány síző, aki adott esetben megtréfálhatta az élmenőket. Adrien Theaux (21.) inkább a biztosra törekedett, Szlovénia lesikló triumvirátusának harmadik tagja, Rok Perko másként gondolta, ez is lett a veszte. A következő hármas is pont nélkül maradt, Baumann (40.) esetében erre valahol számítani is lehetett, Zrinčić-Dim (42.) és különösen Robbie Dixon (31.) szereplése viszont kifejezetten csalódást keltett. Ivica Kostelić (11.) ugyanakkor ismét odatette magát, az összetettért járó kristálygömbért küzdő horvát nagyszerűen síelt, s ugyan végül kiszorult a legjobb 10 közül, legfőbb riválisai közül csupán Svindål tudott tőle jelentősebb pontmennyiség „rabolni”.
 
Innerhofer (23.) közepes menete után Silvan Zurbriggen (4.) következett, nem is akármilyen idővel. Végig versenyben volt a dobogóért, 9 század választotta el őt ettől a bravúrtól. Benjamin Raich (22.) pontot szerzett, de fontos pontokat vesztett legfőbb ellenfeleivel szemben. Magasabb rajtszámokkal is láthattunk néhány kiváló menetet, mindközül Jan Hudec (11.) vitte a prímet, aki negyvenkettedikként indulva elmondhatta magáról, hogy ő lett a nap legjobb kanadai lesiklója. A svájci Beat Feuz 49-essel a 18., a keleti szomszéd képviseletében Georg Streitberger 53-assal a remek 14. helyen zárt. Legmagasabb rajtszámmal két német került még a pontszerzők közé (Keppler 58-assal a 29., Strodle 59-essel a 25.), ezzel jelezték, a hazai rendezésű vb-n a férfi gyorssízők sem szeretnének teljesen lebőgni. Két VK- újoncot is avattunk, az amerikai Thomas Biesemeyer a 43., a kanadai Dustin Cook pedig 64 célba ért versenyző közül a 60. helyen zárt.
 
Thomas Biesemeyer (1989) - amerikai: junior VB 11. (Szuper-G - 2009 Garmisch-P.), 14. (lesiklás - 2009. Garmisch-P.); 15x- FIS Race-dobogós (lesiklás, Szuper-G, óriás), ebből 3 győzelem; további 3 dobogó az amerikai kupákon; amerikai 6. 2009-ben lesiklásban.
Dustin Cook (1989) – kanadai: junior VB 9. (lesiklás – 2009 Garmisch-P.), 22. (szlalom – 2009 Garmisch-P.); 15x- FIS Race-dobogós (szlalom és óriás), 9 győzelem; további 6 dobogó az amerikai kupákon; kanadai 3. (2010, óriás), negyedik (2009, lesiklás), valamint ötödik (2010, Szuper-G).
 
 
Michael Walchhofer révén az osztrákok 20 hónap elteltével örülhettek végre lesikló győzelemnek. 2003 világbajnoka 225. VK- fellépésén szakági 12., összesen 15. sikerét aratta. A csalódást keltő olimpiai szereplés és az utolsó pillanatokban elbukott Szuper-G-s kristálygömb után idén az utolsó nagy dobásra készül a 35 éves sportember, világbajnoki győzelemmel szeretné befejezni pályafutását.
Aksel Lund Svindål 231. Világkupáján kereken a 30. dobogóját könyvelhette el, ebből a nyolcadikat a „királydiszciplinában.”
Az egykori junior vb-ezüstérmes Mario Scheiber 91. alkalommal állt rajthoz a világ legjobbjai ellen, ez összességében a 13., a szakágban a 8. pódiuma.
 
Ma szuperóriás-műlesiklással fejeződik be a program Lake Louise-ban.

 

A futam részletes statisztikáját, valamint a nemzetek közti összesítést a linkre kattintva letölthetitek!

Férfi lesiklás, 1. verseny, Lake Louise:

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Összetett Világkupa állása (2 futamot követően):

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr902478611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása