HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Mégis a húszéveseké a világ?!

2010.02.25. 22:02 :: repens

A hölgyek óriás-műlesiklásával folytatódott szerdán a téli olimpián az alpesi sí programja – viszont csak csütörtökön fejeződött be. Nem volt kegyes az időjárás a síelőkhöz, az első futamban sűrű hóesés, ráadásképp a pálya felső szakaszán sűrű köd is nehezítette a dolgukat. A második futamot a leszálló köd miatt meg sem tudták rendezni, így csütörtökre halasztották azt.

Maga a pálya azonban nem volt nehéz, a német edző, Christian Schwaiger igen egyszerű vonalvezetést jelölt ki az első futamra, és Anja Pärson édesapja, Anders sem bonyolította túl a másodikat.

Az első futam első pályára lépő versenyzője a német Kathrin Hölzl volt, hiba nélkül lejött, ám nem elég gyorsan, ideje csak a 10. helyre volt elég – igaz, hátránya nem volt jelentős (0,7 másodperc). Honfitáársa, Viktoria Rebensburg főleg a pálya alján jött jobban, a 6. helyen zárt. A finnek klasszisa, Tanja Poutiainen egy másodperc feletti hátrányával kiszállt a versenyből (13.), az osztrákok fő esélyese, Kathrin Zettel viszont kitűnő idővel bizonyította, hogy az osztrákokkal ma is számolni kell; 3. helyen zárta a futamot. Nem az első eset egyébként, amikor Schwaiger pályáján az osztrákok remekelnek, Zettelnek jól jött a pályatűző személye. Az első olasz, Manuela Mölgg egy nagyobb hibával is bejött a 8. helyre, mint utóbb kiderült, ez volt a taljánok egyetlen értékelhető eredménye a futamban.

A svéd Maria Pietilä-Holmner tartósítja gyenge formáját (16.), a szlovén Tina Maze pedig újabb kitűnő futamon van túl, főleg a pálya alján jött kitűnően (5.). A francia Taina Barioz nagy meglepetésre kitűnő sízéssel átvette a vezetést Zetteltől, végül alig szorult a 2. helyre. Anja Pärson továbbra sem találja igazi arcát bukása után (12.), egy másodpercnél kisebb hátrányával azért még maradt némi esélye, főként mivel a második pályát Pärson-apuka tűzte.   A következő osztrák, Eva-Maria Brem meglepetésre produkált kitűnő menetet (4.), és még nem volt vége az osztrák napnak...

Az olaszok második embere, Federica Brignone a felső szakaszon hibázott, kiszállt a versenyből (20.). A németek sztárja, Maria Riesch ebben a számban is az esélyesek közé hozta fel magát, a második futamra is megmaradt az esélye (6.). A következő francia, Tessa Worley nem tudott olyan bravúrosan jönni, mint Barioz, de 9. helye számára is biztató lehetett. Újabb olasz, Denise Karbon, és egy még csúfabb menet, a 30. helyen zárta csak a futamot. Az osztrákok bravúrcsapatából egyetlen ember nem tudta felülmúlni a várakozásokat, Michaela Kirchgasser, neki meg kellett elégednie a 15. hellyel – egyébként tőle ez a reális, de honfitársaihoz képest most ez bizony gyenge volt.

Éles volt a kontraszt Kirchgasser és a következő osztrákként érkező Elisabeth Görgl között, az olimpiára csúcsformába lendülő Görgl ugyanis hatalmas meglepetésre átvette a vezetést, igaz, csak két századdal, ám így is megnyerte az első futamot. Talán a ködben vagy a hóesésben is lehetett valami kisebb javulás, ugyanis a 17-essel érkező Lindsey Vonn is brutálisan nagy idővel jött – ám kiesett az amerikai, újabb rögöt dobva a „vonncouveri álom” koporsójára. Ráadásképp honfitársával, Julia Mancusóval is kitolt, hisz sokáig ült a kerítés mellett esése után, így a már pályán lévő Mancusónak le kellett állnia, csak a 30. síelő után indulhatott újra. Ráadásképp utólag kiderült, Vonn ujjtörést szenvedett (ettől még persze indulhat szlalomban), Mancuso pedig előbb elsírta magát, majd kifakadt Vonn ellen - gyűlnek a viharfelhők az olimpia sikercsapatánál...

A svájciak technikai számokban borzasztó gyengék, ennek tükrében Fabienne Suter 11. helye kifejezetten jó, a cseh Šárka Zahrobskának pedig nem ez a főszáma, csak szlalomra edzett egy jót (28.). Az olaszok lebőgését Nicole Gius teljesítette ki 21. helyével, majd a francia Olivia Bertrand érkezett a középmezőnybe (17.). Az amerikai Sarah Schleper eész jól jött (14.), az egyszemélyes brit sísport, azaz Chemmy Alcott gyengébben (25.), Jessica Lindell-Vikarby pedig ismét magabiztosan nyerte meg a „hogyan szerepeljünk svédként minél rosszabbul” című versenyt (32.), pedig Pietilä-Holmner is úgy igyekezett... Az első 30-ból hátralévő sízők közül a francia Anemone Marmottan várakozás felett síelt (19.), az amerikai Megan McJames alatta (31.), az egyetlen norvégként induló Mona Løseth és a lengyel Agnieszka Gasienica Daniel kiesett, a svéd Kajsa Kling pedig nem volt féltékeny Lindell-Vikarby „elsőségére”, inkább bejött a 30-ba (24.).

Julia Mancuso második próbálkozása hasonló részidőkkel indult, mint az első, ám fokozatosan belassult, talán elfáradt, így csak a 18. helyre jött be. Jót jöttek az esélytelennek hitt kanadaiak, 30-on túli rajtszámmal fért be az első 30-ba Shona Rubens (22.), Marie-Michele Gagnon (23.), Marie-Pier Prefontaine (27.) és Britt Janyk (29.) is – százszázalékos teljesítmény! Rajtuk kívül csak egyetlen versenyző fért be még magas rajtszámmal a top-30-ba, a szlovén Ana Drev 26. helyről zárta a folytatást. Kát magyar indulónk számára felemásan ért véget a futam: Berecz Anna végigjött, viszonylag jól, a 47. helyet szerezte meg, Döme Zsófia azonban hiába jött majd egy másodperccel jobban nála, a gyorsaság hibát szült és búcsúzott a versenytől. A búcsúzók között találtuk még többek között a svájci Andrea Dettlinget és az első kolumbiai téli olimpikont, Cynthia Denzlert.

A második futamra tehát aludtak egyet a sízők, és bizony sokan elég álmosan is indultak. A szlalomosok közül jó néhányan úgy döntöttek, hogy nem lépnek pályára, hisz vészesen közeleg a szlalomfutamok ideje, így pl. a 28. helyen álló Zahrobská is visszalépett.

Az első futamot alaposan elrontó Karbon most sem jött jól, hibázgatott, ám így is jó pár helyet előrelépett (23.). A kanadai Britt Janyk nem panaszkodhat, tőle ebben a számban a top-30 is igen szép (25.), honfitársa, Marie-Pier Prefontaine annyira már nem lehet elégedett, hisz hátrébbcsúszott (29.). Ana Drev másodszorra is bravúrosan síelt, 19. helye nagy meglepetés, Alcott viszont másodjára is igencsak alulmúlta önmagát (27.). Kling is hibázgatott (26.), Gagnon valamivel kevesebbet, így a legjobb kanadai lett (21.) – honfitársa, Shona Rubens ugyanis alaposan hátraesett (28.).

Az olaszok vesszőfutása ma sem ért véget, Gius még Drevet sem tudta megelőzni (20.), és Brignone is csak alig jött be a szlovén elé (18.). A francia Anemone Marmottan iszonyú dühös lehet, fantasztikus menet után a pálya alján hibázott nagyot, minimum a top-10 meglett volna enélkül, talán még ennél is több (11.)! Így viszont még vezető pozícióban sem állt sokáig, Julia Mancuso ugyanis hibátlanul jött az alsó szakaszon, és bár kisebb hibái neki is voltak, csak Drev jött jobban nála a második futamban, végül 8. lett.

Olivia Bertrand előrelépett pár helyet (12.), Pietilä-Holmner viszont bizonyította, hogy mindig van lejjebb (24.)... Kirchgasser megtartotta 15. helyét, csakúgy, mint Schleper a 14.-et és Poutiainen a 13.-at. A finn hölgy meneténél azonban újabb olimpiához méltatlan bakit csodálhattunk meg: behalt az időmérő rendszer, csak hosszú másodpercek után derült ki a célban az időeredmény – még szerencse, hogy voltak látható hibák, így sejthettük, hogy nem valami nagy Tanja ideje. A sokadik rendezési hiba...

Pärson érthetetlenül rosszul jött, a pályát tűző apja sem ismert rá a menete alapján (22.). A svájciak a gyors számokban csalódást okoztak, most viszont Suter kompenzált: káprázatosan jött, végül alig csúszott le a dobogóról (4.). Hölzlnek közel sem ment ilyen jól, a németek világbajnoka a számára csalódást keltő 6. helyen zárt. Még rosszabbul járt Tessa Worley, egészen a 16. helyig zuhant hátra. Az olaszok fekete napját Mölgg tette még sötétebbé, bizonytalan síeléssel még Worley-t is alulmúlta – 17. helyen árt, így is ő maradt a legjobb olasz. Maria Riesch sem lehet elégedett, hátracsúszott a 10. helyre – ő viszont szlalomban még javíthat.

A németek elsőszámú esélyesévé lépett elő a 20 éves Viktoria Rebensburg, és elbírta a tétet: kitűnően kezdett, és végig tudta vinni a kezdeti lendületet – négy tizeddel átvette a vezetést. Igaz, rögtön a következő menetnél aggódhatott, Tina Maze végig tartotta a lépést, ám az utolsó szektorban a századok nem a szlovén hölgynek kedveztek, 0,04 másodperccel szorult a 2. helyre. Brem meneténél már a felső szektor után eldőlt, hogy nem veszélyezteti az élenállókat, végül a 7. helyre jött be. A következő osztrák, Zettel sem jött jobban, neki két szektor kellett ahhoz, hogy hátrányba kerüljön – csak Suter mögé jött be, a szám egyik esélyeseként még dobogóra se került. A francia meglepetésember, Barioz esetén sejthető volt a visszaesés, így is történt – egészen a 9. helyig zuhant hátra.

Az osztrákok tehát a nagyszerű első futam ellenére már csak Görglben bízhattak – hiába. A második szektorban nagy hátrányt szedett össze, így a végén hiába jött kitűnően, csak attól a blamázstól tudta megóvni a sógorokat, hogy végül dobogó nélkül zárják a számot: 3. lett.

Zahrobská visszalépésével megüresedett egy top-30-as hely, a 30.: a 33. helyről jó menetet produkáló finn Sanni Leinonen szerezte ezt meg. Az első kiesésre a 42. helyről induló spanyol Andrea Jardi-ig kellett várni, igaz, aztán még hárman kiestek. Nem is csoda: egyre sűrűbbé vált a köd, a végén már-már a verseny befejezéséért is aggódhattunk. Berecz Annát nem zavarták a körülmények, végigjött, sajnos egy sítő megelőzte az első futamhoz képest, ám a kiesések és visszalépések miatt így is előrelépett a 42. helyre. 60-an értek célba, ennek tükrében ez az eredmény kifejezetten jónak mondható.

Viktoria Rebensburg szemtelenül fiatalon, 20 évesen nyert olimpiát. A kreuthi lány a Világkupában nemhogy versenyt nem nyert, dobogóra is csak egyszer állhatott korábban: nem is oly régen, január végén Cortinán állhatott az óriás-műlesiklás dobogójának második fokára. Ez az első olimpiája, Super-G-ben magas rajtszámmal jött be 28.-nak. A bivalyerős német csapatban az eredmények alapján Hölzl és Resch mögött volt – végül mégis ő nyerte meg az aranyérmet a germánoknak.

Tina Maze a szlovének nagy bánatára hiába van élete formájában, nem akar összejönni az első szlovén arany. Talán majd szlalomban, szuper-G-s ezüstje, szuperkombinációs 5. helye, na meg mai ezüstje után abban a számban sem szabad leírni! Elisabeth Görgl is élete legjobb olimpiáját éli, már második bronzérmét szerezte a lesiklás után – az első futam eredményei után mégis csalódásként élhették meg a verseny végét az osztrákok.

A verseny statisztikái excel-táblázat formájában ide kattintva tanulmányozhatók.

 

VÉGEREDMÉNY:

 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Viktoria Rebensburg

Németország

2:27.11

2

Tina Maze

Szlovénia

2:27.15

3

Elisabeth Görgl

Ausztria

2:27.25

4

Fabienne Suter

Svájc

2:27.52

5

Kathrin Zettel

Ausztria

2:27.53

6

Kathrin Hölzl

Németország

2:27.58

7

Eva-Maria Brem

Ausztria

2:27.62

8

Julia Mancuso

USA

2:27.66

 

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia alpesi sí óriás műlesiklás alpesi sí olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr711790890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása