HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Andrea Fischbacher kihasználta a "hazai" pályát; tovatűnt a vonncouveri álom

2010.02.20. 21:50 :: repens

A férfiak után egy nappal a hölgyek mezőnye is összecsapott szuperóriás-műlesiklásban (röviden: szuper-G-ben). A lejtő ugyanaz volt, ahol korábban a horrorisztikus emlékű lesiklóversenyük kapott helyet – igaz, azóta lement egy szuperkombinációs lesiklás különösebb gond nélkül, bízhattunk tehát egy balesetmentes versenyben. A pálya tűzője az osztrákok edzője, Jürgen Kriechbaum lehetett; a Világkupában a saját tűzésű pálya azonban (eddig) ritkán hozott sikert a „sógornőknek”. A rajtlistán szereplő 53 név között örömmel pillanthattuk meg nemcsak a már két versenyt teljesítő Berecz Anna (46-ossal), de az olimpián most bemutatkozó 18 éves tehetségünk, Döme Zsófia (50-essel) nevét is. 

A legutóbbi olimpia óta igencsak kicserélődött a mezőny, a dobogósok (Michaela Dorfmeister, Janica Kostelić, Alexandra Meißnitzer) mind visszavonultak, csakúgy, mint az akkor 5. Carole Montillet-Carles; a 4. Kelly Vanderbeek és a 6. Martina Schild pedig sérülés miatt kényszerültek kihagyni Vancouvert. A Torinóban 7. helyen végző Lindsey C. Kildow itt volt viszont a mezőnyben, sőt, topfavoritnak számított – épp csak férjhezmenetele okán új néven, Lindsey Vonnként vált igazán közismertté.

Julia Mancusónak most is szerencséje volt a rajtszámokkal, elsőként, érintetlen pályán mehetett végig. Nem élt az eséllyel, több kisebb hiba mellett nagyon kiszélesített egy kanyart. Igaz, így is hosszú ideig átvette a vezetést, ám ez leginkább azzal magyarázható, hogy igencsak gyenge sízők kerültek a mezőny elejére (aki nagyobb név volt, az pedig hibázott), az amerikai végül a 9. helyen zárt. A brit Chemmy Alcott formája alaposan visszaesett mostanában, most is lassú volt (20.), a német Viktoria Rebnsburg pedig nagy hibája után másodpercekkel maradt el az élbolytól (28.). A spanyol Carolina Ruíz Castillótól nem várhattunk csodát, magához képest szépen jött, 18. helyet szerzett. Az első osztrák, Nicole Schmidhofer menetén még érződött a saját tűzésű pálya „átka”, kiesett. A következő német, Gina Stechert magához képest jól jött (15.), a szlovén Maruša Ferknek viszont nagyon nem jön össze ez az olimpia, ugyanazon ugrató után búcsúzott, ahol Schmidhofer – nagyon sokakat megtréfált még ez a pályarész.

A szebb napokat megélt svéd Jessica Lindell-Vikarby egész egyszerűen kiírta magát a top30-ból idén, ma is csak a sok kieső miatt fért be oda (26.) – pedig az olimpiai mezőny jóval gyengébb. Emily Brydon is azok közé tartozik, akiknek bukás ez az olimpia, kanadaiként számára még fájóbb lehet ez, ráadásul ma szó szerint is bukott (addig se ment jól). A svájci Nadja Kamer és a francia Marie Marchand-Arvier a szokásos helyen, az ugrató után búcsúzott. 12-essel jött a kombinációt nyerő Maria Riesch, és gyengén kezdett – a végén hiába jött jól, épp csak Mancusót tudta néhány századdal megelőzni, a 8. helyen zárt. A leggyengébb svájci, Andrea Dettling legalább célbaért, de továbbra se a helvét hölgyek olimpiája a vancouveri (12.). A franciák utolsó reménye, Ingrid Jacquemod sem hozta azt a formáját Kanadában, amit korábban láthattunk tőle, 10. helye ebben a szakágban azért nem rossz. A második osztrák, Anna Fenninger (16.) se váltotta meg a világot – ám ezzel véget is ért az „osztrák pálya átka”.

16-ossal jött ugyanis Elisabeth Görgl – és csak magát hibáztathatja, amiért gyengén indult el a startból (a síbot markolatával akadtak gondjai), enélkül ugyanis könnyen újabb dobogó lehetett volna a dologból. A pálya végén aztán jól jött, megfutotta a leggyorsabb utolsó szektort, ám hiába vette át a vezetést, végül meg kellett elégednie az 5. hellyel. Meglehetősen korán, 17-essel jött Lindsey Vonn, és felülmúlhatatlan első szakasza, valamint erős második szakasza után azt hihettük, véget is ér a verseny. Ám a pálya alján, ahol kanyarogni kellett, nem volt oly előnyös a Vonn által használt férfiléc, és több mint hét tizedes előnye negyedmásodpercre csökkent Görgl-lel szemben. Utóbb kiderült: ez a menet csak a dobogó 3. fokára volt elég, arra is csak alig! Fabienne Suter a svájciak olimpiai formáját hozta, biztos dobogóesélyesként lett 13.

19-essel következett az osztrákok fő reménye, Andrea Fischbacher, és megláttuk, kire is tűzte a pályát Kriechbaum. Az első szektorban alig maradt el Vonntól, onnantól pedig övé volt a pálya: folyamatosan növelve előnyét, több mint 0,7 másodpercet verve a sokak által biztos győztesnek tartott amerikaira – megnyerte a versenyt! Nadia Styger megmentette a svájciak becsületét, ebben a számukra legerősebb szakágban legalább egy 6. helyet biztosított számukra. Anja Pärson jött 21-essel – gyengén, alighanem továbbra is élt benne hatalmas bukása emléke (11.). Tina Maze maradt utolsónak a nagymenők közül, és hiba nélkül síelve, az utolsó szektort nagyon megnyomva bejött Fischbacher mögé a 2. helyre – szlovén ezüstérem született!

23-assal az amerikai Leanne Smith következett, nem veszélyeztette honfitársait, Ruíz Castillóval holtversenyben jött be (18.). A kanadai Shona Rubens volt hosszú idő után a trükkös ugrató újabb áldozata, majd honfitársa, a szintén gyenge formát mutató Britt Janyk jött be a 17. helyre. Az olasz Lucia Recchia kitűnően jött, igazi olimpiaspecialistaként torinói 8. helye után szerzett most egy 7.-et. Az amerikaiak is vesztettek egy embert: Chelsea Marshall a havon csúszva fejezte be futamát. Újabb olaszok jöttek, közülük a 28-assal sikló Elena Fanchinitől várhattunk legtöbbet, ám neki nem ízlik ez a lejtő, 14. lett. A 29-es Daniela Merighetti ezt a bravúrt mondhatja el magáról, hogy már harmadik alkalommal fejezi be a futamát ezen az olimpián, aligha büszke erre. 30-assal jött viszont a gyógyír az olasz sebekre, Johanna Schnarf, és a kombinációspecialistaként számon tartott dél-tiroli hölgy magabiztosan, hiba nélkül síelve, Vonntól alig elmaradva beérkezett a 4. helyre!

A 30-on túliak a sok kieső miatt szokatlanul előkelő helyekért csatázhattak, igaz, köztük még nagyobb volt a kiesők aránya, szinte kivétel nélkül ugyanannál a becsapós ugratónál. Az orosz Jelena Proszteva a 24. helyre érkezett be, a monacói Alexandra Coletti némi meglepetésre csak mögé sorolt be (25.). A francia Aurèlie Revillet (22.) és főleg a norvég Mona Løseth (21.) kihozta futamából a mximumot, és a lengyel Agnieszka Gasiencia Daniel (23.) is sokkal jobban síelt, mint lesiklásban. A 36-os számmal induló Georgia Simmerling végre valóban elstartolt két kihagyott versenyszám után, be is jött a 30-ba a kanadaiak nagy örömére (27.), a cseh Klára Křižová (38-assal 29.) pedig elrontott lesiklása után talán javított egy kicsit hangulatán. Az első 30-at a szerbek szlalomosa, Jelena Lolović zárta.

Rengeteg volt a kieső, csak 38-an értek célba az 53 indulóból – és sajnos az elsőként induló magyar, Berecz Anna is a kiesők közé került. Ráadásul Anna el is esett, pár másodpercig a frászt hozta ránk, hisz nehezen akaródzott felállni neki, ám végül szerencsére saját lábán távozott, minden bizonnyal megúszta sérülés nélkül. Döme Zsófia viszont végigjött, kicsit talán óvatosan, ám így is megelőzte Libanon egyetlen olimpikonját, Chirine Njeimet és a kazah Ljudmila Fedotovát, így a 36. helyen zárt. Zsófi 18 éves sincs, szerezhet ő még nekünk ennél sokkal nagyobb örömet is!

Andrea Fischbacher a Világkupában is csak egyetlen versenyt nyert szuper-G-ben (plusz egy másikat lesiklásban), olimpián pedig csak egy 13. helyet tudhatott magáénak. Idei formáját, és a lesiklásban elért 4. helyét figyelembe véve, hozzátéve ehhez azt, hogy osztrák tűzte a pályát – összességében mégsem nevezhetjük ezt olyan hatalmas meglepetésnek. Tina Mazénak is nagyon ért már egy jó szereplés, hisz élete formájában van ebben az idényben, szinte bármelyik számban dobogóesélyes – lesiklásban és kombinációban még nem jött össze neki, harmadjára azonban igen. Két szám még hátra van, ki tudja, ez lesz-e a vége? Az igazi meglepetés Lindsey Vonn (le)szereplése – már ha egy dobogót egyáltalán szabad ennek nevezni. Kanyargós volt a pálya, valódi szuper-G, és nem második lesiklás – innentől kezdve az amerikai hölgy esélyei alaposan lecsökkentek. Így is megszerezte második érmét Vancouverben, leginkább az őt túlsztároló amerikai média érezhet csalódást, ő maga talán annyira nem.

A mai verseny teljes eredménylistája és statisztikái idekattintva excel-táblázat formájában tanulmányozhatók.

 

 

VÉGEREDMÉNY:

 

VÉGEREDMÉNY:

 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Andrea Fischbacher

Ausztria

1:20,14

2

Tina Maze

Szlovénia

1:20,63

3

Lindsey Vonn

USA

1:20,88

4

Johanna Schnarf

Olaszország

1:20,99

5

Elisabeth Görgl

Ausztria

1:21,14

6

Nadja Styger

Svájc

1:21,25

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szuper g alpesi sí olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr441776884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása