HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Megszakadt Ligety nagy sorozata Kranjska Gorán, Hirscher nyert

2010.01.30. 16:00 :: repens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kranjska Gorán a második óriás-műlesikló versenyt teljesítették a férfi alpesi sízők. A mai versenyt az osztrák Marcel Hirscher úgy nyerte meg, hogy az első futam után csak az 5. helyen állt. Az első futam után élen álló Kjetil Jansrud jött be a 2. helyre, ez így is élete legjobbja; a tegnapi győztes, Ted Ligety 3. helyen végzett.

Egy rossz hír a mai nap ismertetője előtt: Didier Cuche mégsem úszta meg gond nélkül a tegnapi esést. Kéztörést diagnosztizáltak nála (helyesebben jobb kezének egyik ujja tört el a hírek szerint), és már meg is műtötték. Csak reménykedni lehet abban, hogy rajthoz tud állni Vancouverben...

 

Elsőként érdemes megemlíteni a mai napon a pályatűzők személyét: Ante Kostelić, az első futam tűzője ismét elképesztően nehéz vonalvezetést alakított ki, épp ennek köszönhetően kiszámíthatatlan és izgalmas első futamot láthattunk. Gyakori eset a technikai számokban, hogy egy pálya tűzése meghatározza, mely országok sízői dominálnak az adott futamban – ez azonban értelemszerűen a pályatűző fiait szokta kedvezően érinteni. A franciák edzője, Monsieur Perrin azonban meglepő módon nem saját csapatának, hanem az osztrákoknak szokott álompályát tűzni, a mostani második futam osztrák tarolását is ezzel lehet magyarázni. Az már a sógorok balszerencséje, hogy az első futam brutális pályáját viszont szinte kivétel nélkül elrontották...

Az első futamot Massimiliano Blardone nyitotta, nem jött tökéletesen, ám igencsak gyorsan, 2. helyet  ért ez neki a futam végén. Kjetil Jansrud indult másodikként, és káprázatosan síelt, igaz, a pálya végén ő sem jött hiba nélkül – ezen a borzalmsan nehéz pályán azonban ennyi belefért, a norvég zárta az élen az első futamot. A tegnapi győztes (és a korábbi két évben is elsőként záró) Ted Ligety nem találta a pálya ízét, igaz, így is bejött a 4. helyre. A svájci Carlo Janka szemre most sem jött jól, az eredményjelző óra némiképp mást mutatott: meglepően elől, a 3. helyen végzett. 

6-ossal következett Benni Raich, és átmentve tegnapi gyengébb formáját csak a 8. helyet kaparintotta meg. Aksel Lund Svindålnak viszont nem sikerült tartósítania jó formáját, gyenge menetével még Raichot sem tudta megelőzni (9.). Romed Baumann se sziporkázott (13.), Alexander Ploner viszont bejött a 6. helyre. Cyprien Richard 10-essel bejött 10.-nek, Philipp Schörghofer viszont borzalmas menettel csak 15. lett. Hannes Reichelt újabb kieséssel írta ki magát az osztrák olimpiai csapatból, majd Davide Simoncelli gyengébb futama következett (11.).  Marc Berthod az első 15 kimagaslóan leggyengébb tagjaként csak 20. helyet szerzett, majd Manfred Mölgg 7. helye zárta az első blokkot.

Ivica Kostelić ismét 16-ossal indult, ám ma célba is ért – igaz, az apja által tűzött pálya neki se feküdt igazán (12.). Utána pedig ismét a tegnapi képet láttuk– az első 13 helyet az első 16 célbaérő között osztották szét, az első 15-be magasabb rajtszámmal egyedül az osztrák Christoph Nösig férkőzött be, 30-assal lett 14.

A 16. helyért folyó különversenyt a 26-ossal induló Ondřej Bank nyerte, mögötte a második számú svájcivá előlépő Sandro Viletta zárt. Befért még az első 20-ba (a 20.-ként záró Berthod elé) a tegnapi két olasz meglepetésember, Florian Eisath (18.) és Michael Gufler (19.). Steve Missillier (21.) és Tim Jitloff (22.) magához képest jó helyről várhatta a folytatást, Truls Ove Karlsen (23.) már közel sem lehetett ennyire elégedett. A mai nap meglepetését a férfi szakágban Felix Neureuthert leszámítva szinte súlytalan német csapat tagja, Fritz Dopfer szerezte: 52-es rajtszámmal, életében először került be a második futamba, 24. helyről várhatta a folytatást. Thomas Mermillod Blondin rajtszámának megfelelő helyen zárt (25.), míg Kryštof Krýzl ismét 30-on felülről került be a második futamba (26.). A második futamba kerülők sorát két olasz, a leszereplő Alberto Schieppati (27.) és az első idei pontjaira hajtó Wolfgang Hell (28.), a borzalmas menetet bemutató svéd Markus Larsson (29.) és a fiatal osztrák, Björn Sieber (30.) zárta.

Ismét kimaradt a második futamból Gauthier de Tessières, újra kiesett Didier Dèfago, nem tudta megismételni tegnapi bravúrját Omar Longhi (31.) vagy Tommy Ford (kiesett) sem. A hazaiak számára rémálom volt ez a verseny: négy szlovén kiesett, egyedül az ifjú Patrick Jazbec jutott el a célig – a 44. helyen. Szinte biztosra vehető, hogy pont nélkül utazik az olimpiára a finn csapat, miután Jukka Leino tegnapi teljesítményét kopírozva a 33. helyen zárt.

A második futamban Perrin „osztrákálom”-pályája rögtön az első sízőnél, Björn Siebernél éreztette hatását, élete legjobbját érte el 23. helyével a fiatal osztrák. Larsson bizonyította, hogy tragikusan rossz első futama nem a véletlen műve volt, csak egy kiesés miatt lépett előre (28.). Hell érthető módon biztonságit síelt, a svéd elé persze így is bejött (27.), Schieppati viszont nehezen tud majd elszámolni mai futamaival (26.).  Krýzl a pálya alján jól jött, addig sajnos nem, a pillanatnyi vezetést így is átvette (22.). Mermillod Blondin nem érezte jól magát a saját edzője által tűzött pályán, megpróbált helyette más pályavonalat kitalálni, ebben a sportban sajnos ez kiesést jelent.

Fritz Dopfer folytatta a csodát: káprázatos második futammal, hatalmas előnnyel vette át a vezetést, és gondoskodott róla, hogy első pontszerzése sokáig emlékezetes maradjon, végül a 17. helyen zárt. Karlsen is jól jött, ám pechjére rosszkor indult, hisz Dopfert így sem tudta megszorítani; szép csendben felosont a német mögött a 18. helyre. Jitloff szokásos ijesztően rossz második futamát mutatta be, utolsóként zárt (29.). Missillier számára se jelentett semmi jót Perrin pályája, épp csak helyben maradt (21.). Berthod jó kezdés után nagyot hibázott, neki is meg kellett elégednie azzal, hogy legalább nem veszített pozíciót (20.). Gufler (24.) és Eisath (25.) alaposan hátraesett, és Viletta (19.) is csak Berthod-t tudta maga mögött tartani. Bank (15.) volt az első, aki Dopfer elé tudott kerülni, aztán jött az osztrák henger...

Schörghofer kezdte, feljött a 10. helyre, majd Nösig élete legjobbját érte el azzal, hogy nem csúszott hátrébb az első futamban elért 14. helynél. Baumann gyenge formáját jól jelzi, hogy egyetlen osztrák kivételként rajta még ez a pálya sem segített, 16. helye annyira nem is rossz az utóbbi versenyek alapján. Kostelić alighanem kihozta magából a maximumot, igaz, ez ezúttal csak egy 13. helyet jelentett. Simoncelli őrült menetet mutatott be, és ezúttal ez hasznos volt, felugrott az 5. helyre. Richard volt az egyetlen francia, aki előrébb tudott lépni ebben a futamban – na ő se jelentősen, csupán a 10.-ről a 9. helyre.

Svindål volt a következő visszaeső (11.), Raich pedig a következő osztrák, akinek feküdt a pálya, a 6. helyre jött fel. Mölgg is hátracsúszott (12.), Ploner viszont meglepően jó második futamot síelt – igaz, így is csak 7. lett. Hirscher betetőzte az osztrákok tökéletesre sikerült második futamát, ráadásul neki nem is volt jelentős az első futamban szerzett hátránya: a legjobb második futamot teljesítve nemcsak átvette a vezetést, de végig meg is őrizte, és megnyerte a mai versenyt.

Ligety mindent megtett, a pálya aljáig jók is voltak az esélyei, ám itt lemaradt, végül 3. lett. Janka látványosan rosszul síelt, és olyannyira hátraesett, hogy még Raich is megelőzte (8.) – újabb örömforrás az osztrákoknak, nagyon érik Raich győzelme összetettben. Blardone szokott bevállalós menete csak annyira volt elég, hogy ne essen nagyon hátra (4.). Jansrud élete nagy esélye előtt állt, ám csak félig tudott élni vele: 2. helyével megszerezte ugyan élete legjobb helyezését, ám élete első Vk-győzelmére továbbra is várnia kell.

 Marcel Hirscher 47. futamán második Vk-győzelmét aratta (Val d’Isère-ben győzött decemberben). Jansrud 94. futamán 3. alkalommal állt a pódiumra, ám most először jutott el annak 2. fokáig (tavalyról, Adelbodenből, illetve épp tegnapról volt 1-1 harmadik helye).  Ted Ligety jubilált, 134. futamán 20. dobogós helyét szerezte.

Összetettben Raich előnye nőtt Janka előtt, ráadásul holnap szlalom jön, ebben pedig csak az osztrák indul. A szakági Vk-ban Ligety továbbra is vezet.

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Visszatekintő:

Sölden

Beaver Creek

Val d' Isére 

Alta Badia

Kranjska Gora 1

 

Kranjska Gora (Szlovénia), Férfi óriás-műlesiklás

1. Marcel Hirscher (osztrák)

1:31,30

2. Kjetil Jansrud (norvég)

1:31,75

3. Ted Ligety (USA)

1:31,88

4. Massimiliano Blardone (olasz)

1:32,16

5. Davide Simoncelli (olasz)

1:32,39

6. Benjamin Raich (osztrák)

1:32,53

7. Alexander Ploner (olasz)

1:32,72

8. Carlo Janka (svájci)

1:32,90

9. Cyprien Richard (francia)

1:33,06

10. Philipp Schörghofer (osztrák)

1:33,26


A férfi óriás-műlesikló Világkupa állása (6 verseny után):

1. Ted Ligety (USA)

352 pont

2. Massimiliano Blardone (olasz)

309 pont

2. Marcel Hirscher (osztrák)

309 pont

4. Benjamin Raich (osztrák)

299 pont

5. Kjetil Jansrud (norvég)

254 pont

6. Carlo Janka (svájci)

241 pont

 

A férfi Összetett Világkupa állása (27 verseny után):

1. Benjamin Raich (osztrák)

967 pont

2. Carlo Janka (svájci)

897 pont

3. Didier Cuche (svájci)

746 pont

4. Aksel Lund Svindål (norvég)

661 pont

5. Ivica Kostelić (horvát)

611 pont

6. Ted Ligety (USA)

607 pont

7. Marcel Hirscher (osztrák)

598 pont

7. Silvan Zurbriggen (svájci)

538 pont

8. Julien Lizeroux (francia)

504 pont

10. Michael Walchhofer (osztrák)

492 pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr601714977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása