HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Teljessé vált osztrák siker – Svájc a gödör alján

2009.12.14. 11:00 :: repens

Kép forrása: www. life.com

 

A férfi alpesi sízők hétvégi programja óriás-műlesiklással fejeződött be Val d'Isère-ben. A tegnapi, borzalmas időjárási körülmények között tartott Super-G után most sokkal jobbak voltak a körülmények, ám a hétvége tendenciái nem változtak: sok kieső, osztrák fölény és svájci kudarc. A futamot Hirscher nyerte Blardone és Raich előtt; Janka kiesett, Cuche el sem indult. Raich a szakági Világkupában és összetettben is átvette a vezetést Jankától.

A tökéletes látási viszonyok között zajló első futamot Aksel Lund Svindål nyitotta, látható hiba nélkül, végül a 9. helyről várhatta a folytatást. Benjamin Raich kevéssel jobb volt nála (8.), Ted Ligety azonban elvesztette éremesélyét, hatalmas hibákat vétve, nagy hátránnyal érkezett be mögéjük (15.). Kjetil Jansrud nagyszerű részidőkkel haladt a cél felé, ám az utolsó kapuk egyikénél elcsúszott, és bár a pályán szánkázott be a célba, értelemszerűen utolsóként kiesett.

Massimiliano Blardone nagyszerű menettel vette át a vezetést, amelyet jó darabig meg is tartott, végül 2. helyen zárta a futamot. Két svájci jött volna – ám Janka feltéve a koronát szégyenletes eheti teljesítményére  háromból harmadszor esett ki (ismét háromból három – ám erre aligha büszke...), Cuche pedig váll- és derékfájása miatt el sem indult. Így aztán svájciak helyett az osztrákok jöttek, és jöttek – mind a mezőny elejére. Baumann és Schörghofer még kénytelen volt megelégedni azzal, hogy besoroljanak Blardone mögé (3., 4. hely), a 11-essel rajtoló Marcel Hirscher azonban már a vezetést is átvette. Hannes Reichelt 7. helye ilyen előzmények után már-már kudarcnak tűnt...

Az osztrákokkal csak az olasz csapat tudta felvenni a versenyt, Blardone mellett a 16-os Manfred Mölgg (5.) és a 21-es Alexander Ploner (6.) is jól jött – öt osztrák és három olasz alkotta az első 8-at. Ráadásképp a három olaszból kettő dél-tiroli, azaz félig-meddig osztrák...

Ami a mezőny többi részét illeti: a svájci blamát még tovább növelve Defago és Viletta is kiesett, így szégyenszemre mindössze egyetlen svájci jutott be a második futamba: a hónapok óta gyengén teljesítő Marc Berthod (11.). A svédeknek se megy mostanában, így Markus Larsson 10. helye kellemes meglepetésnek számított. A hazai szurkolók de Tessières-nek (12.), Missillier-nek (14.), Cyprien Richard-nak (16.), Mermillod-Blondinnek (19.), Lizeroux-nak (24.) és Pichot-nak (29.) is szurkolhattak a második menetben – igaz, egyikük sem állt túl jó helyen. Richard egyébként lekéste a rajtot, így 15-ös rajtszáma ellenére csak 45.-ként haladhatott végig a pályán.  Az eddig várakozáson alul teljesítő szlovén csapat a magára találó Gorza (13.) és a szezonban első Vk-versenyét futó Jazbec személyében két embert adott az első 30-ba. Említést érdemel még a szakágban legjobb eredményét elérni látszó cseh Krýzl (23.), és a Vk-ban idén bemutatkozó, már harmadszor a 30-ba kerülő norvég Haugen eredménye.

Nem ment jól az észak-amerikaiknak: a kanadai Roy és Bourqoe kiesett, Bode Miller és Tommy Ford pedig el sem indult. Sok volt a kieső, a 65 benevezett versenyzőből (62 tényleges induó) csak 41-en jutottak el a célig.

A második futamot az amerikai Jitloff óvatos menete indította – a pályán senkit nem előzött meg, ám a kiesők miatt így is két helyet lépett előre (28.). Sebastien Pichot következett – nagyot ment, sokáig vezetett (22.). Leif Kristian Haugen lassan hozzászokik a Vk légköréhez, ezúttal a 25. helyig jutott. Az osztrák Christoph Nösig idei első Vk-pontjait szerezte 23. helyével. Az amerikai Zamansky (27.) és a kanadai Dixon (26.) gyengén jött – ez főként utóbbi esetében meglepő.

Julien Lizeroux volt az első, aki meg tudta előzni Pichot-t – jól ment a hazaiaknak ebben a futamban (17.).  Krýzl menetét nehéz megmagyarázni: a cseh srác ahelyett, hogy élt volna a hatalmas lehetőséggel és bejött volna biztos pontszerzőnek, vad menettel próbálkozott, ennek kiesés lett a vége.

Michael Gufler volt az első olasz a futamban, nagy előnnyel át is vette a vezetést (14.). Janez Jazbec megelégedett a biztos pontszerzéssel (21.), és a német Felix Neureuther sem tudott ennél többet elérni (20.). Mermillod Blondin bejött Lizeroux mögé (18.), a norvég Truis Ove Karlsen pedig Gufler mögé (15.).

Guflertől egy másik olasz, Alberto Schiepatti vette át a vezető pozíciót (11.), amelyet aztán a parádés második menetet produkáló Ted Ligety (10.) vett el tőle. Cyprien Richard-nek  nem sikerült a második futam, a 24. helyre esett vissza, Steve Missillier azonban legalább honfitársait megelőzte (13.). Gorza is visszaesett (19.), csakúgy, mint de Tessières (16. – így Missillier lett a legjobb hazai). Marc Berthod a saját edzője által tűzött pályán sem tudott csodát tenni – legalább megtartotta 11. helyezését (holtversenyben Schiepattival), ám a svájciak számára ez egyértelmű kudarc.

Az első 10-ben inkább csak a sorrend cserélődött, a szereplők nem az első futamhoz képest. Ted Ligety is csak úgy lett 10., hogy Hannes Reichelt kiesett. Markus Larsson egész jól ment (8.), Svindål viszont még ennél is jobban (5.), Benjamin Raich pedig mindkettőjüket felülmúlta (3.). Ezt a sort szakította meg Reichelt kiesése, majd Alexander Ploner gyengébb menete (9.). Manfred Mölgg is kénytelen volt megelégedni azzal, hogy bejön Raich és Svindål közé (4.). Philipp Schörghofer és Romed Baumann kéz a kézben csúsztak vissza, előbbi 7., utóbbi 6. helyen zárt.

Massimiliano Blardone másodszorra is hibátlanul jött, át is vette a vezetést Raichtól. Marcel Hirscher viszont könnyedén felülmúlta, a fiatal osztráknak ezúttal sikerült két kockáztatós menetet is nagyobb hiba nélkül végigcsinálnia, így megszerezte élete első Vk-győzelmét.

A 20 éves Marcel Hirscher 38. Vk-futamán első győzelmét szerezte, korábban négyszer állt már a dobogón. Blardone 100. Vk-futamát ünnepelte meg 18. dobogós helyezésével, Raich 308. futamán 84. dobogójának örülhetett.

Osztrák győzelem és harmadik hely, Raich átvette a vezetést a szakági világkupában és összetettben is, Ausztria pedig magasan a legtöbb pontot szerezte a hétvége folyamán – taroltak a sógorok.

A vasárnapi versenyek teljes statisztikáját (mind férfi, mind női), valamint az egész szezon összevetését ide kattintva találhatjátok/ letölthetitek!

 

Val d'Isère (Franciaország), Ffi Óriás-műlesiklás

1. Marcel Hirscher (osztrák)

2:16,28

2. Massimiliano Blardone (olasz)

2:17,05

3. Benjamin Raich (osztrák)

2:17,60

4. Manfred Mölgg (olasz)

2:17,68

5. Aksel Lund Svindål (norvég)

2:17,81

6. Romed Baumann (osztrák)

2:18,08

7. Philipp Schörghofer (osztrák)

2:18,11

8. Markus Larsson (svéd)

2:18,26

9. Alexander Ploner (olasz)

2:18,32

10.Ted Ligety (USA)

2:18,43


A férfi Óriás-műlesikló Világkupa állása (3 versenyt követően):

1. Benjamin Raich (osztrák)

185 pont

2. Carlo Janka (svájci)

160 pont

3. Ted Ligety (USA)

156 pont

4. Didier Cuche (svájci)

136 pont

5. Massimiliano Blardone (olasz)

130 pont

 

A férfi Összetett Világkupa állása (10 versenyt követően):

1. Benjamin Raich

486

pont

2. Carlo Janka (svájci)

460

pont

3. Didier Cuche

384

pont

4. Aksel Lund Svindål

288

pont

5. Ted Ligety

281

pont

6. Michael Walchhofer (osztrák)

268

pont

7. Marcel Hirscher (osztrák)

235

pont

8. Romed Baumann (osztrák)

229

pont

9. Werner Heel (olasz)

228

pont

10. Didier Defago (svájci)

207

pont

 

 Korábbi óriásműlesikló futamok:

Sölden

Beaver Creek

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr81596964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása