HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Poutiainen nyerte a cortinai óriás-műlesiklást

2010.01.25. 12:00 :: repens

Cortina d’Ampezzóban óriás-műlesiklással zárult a hétvége programja a hölgyek mezőnye számára. Az 1993 óta íródó verseny királynője az osztrák Anita Wachter három győzelmével, a korábbi győztesek közül mindössze ketten tagjai a mostani mezőnynek. A 2003-ban diadalmaskodó Anja Pärsonon kívül a címvédő, egyben a szakági tabellát vezető Kathrin Zettel vághatott neki a mai viadalnak a duplázás jegyében.

Érdekesség, hogy tavaly hármas osztrák győzelemnek örülhettek nyugati szomszédaink, Zettel mellett Kirchgasser és Görgl is készen állt az ismétlésre – hogy aztán fájó bukás legyen a vége a sógorok számára. Hiába vezetett Zettel az első futam után, a versenyt a káprázatos második futamot teljesítő finn Tanja Poutiainen nyerte, Zettel ráadásul ki is esett. Nagy meglepetésre a dobogó második fokára állhatott a fiatal német, Viktoria Rebensburg, a 3. helyet honfitársa, Kathrin Hölzl szerezte meg, aki így a szakági Világkupában is visszavette a vezetést.

Az első futam osztrák tűzésű pályáján Poutiainen siklott le elsőként, méghozzá kifejezetten jó idővel, a futam 2. helyét szerezte meg végül. Tessa Worley nyitotta az első futam francia vesszőfutását, ugyanis kiesett. Manuela Mölgg következett, az olasz nézők bánatára közepes sízést mutatott be (10.). A svéd Maria Pietilä-Holmner már valamivel jobban ment, ám Poutiainent ő sem tudta megközelíteni (7.). 5-ös rajtszámmal érkezett Kathrin Zettel, és a számhoz illően jeles sízést mutatott be a pálya alsó szakaszán, így két századdal átvette a vezetést a finntől; mint utólag kiderült, ez futamgyőzelmet ért.

Kathrin Hölzl következett, a németek elsőszámú klasszisa ezúttal csak a 6. helyre jött be – később két honfitársa is megelőzte! A szlovén Tina Maze is elég gyengén jött önmagához képest, több mint egy másodperc hátránnyal csak 12. lett. Anja Pärson volt a következő kieső, a pálya felső szakasza sokakat megtréfált, köztük a svéd hölgyet is. Federica Brignone se járt sokkal jobban: az olaszok talán legesélyesebb sízője szintén a felső szakaszon hibázott nagyot, és bár végigment, nem fért be a második futam mezőnyébe. Kitűnő futamot jött viszont a 20 esztendős német, Viktoria Rebensburg, mindössze hat századdal maradt el Zetteltől, a 3. helyről várta a folytatást.

Michaela Kirchgasser dobogós reményei igazából egy futam alatt elszálltak, nagy hátránnyal a 11. helyre érkezett a tavalyi második. Taina Barioz is kiesett a felső szakaszon – a franciák számára kettőből kettő… 13-assal újabb német következett, az összetett Világkupáért küzdő Maria Riesch – szerencsét hozott neki ez a szám, az 5. helyet szerezte meg. Az osztrák reményeket egy kettős sikerre Görgl menete hozta vissza, 4. helyre érkezett, bár 3 tizedes hátránnyal. Az első 15-öt Denise Karbon 8. helye zárta, kisebb szépségtapaszt nyújtva a nem túl acélos olasz szereplésre.

Andrea Fischbachernek is ízlett az osztrák tűzésű pálya, 9. lett; Lindsey Vonnak viszont ebben a szakágban alighanem mindegy, ki tűzi a pályát, nincs túl sok esélye (23., talán jobb is, hogy van egy ilyen szám…). A svájciak legjobbja, Fabienne Suter csak 20. lett, majd újabb osztrák jött be a mezőny első felébe, Eva-Maria Brem 15. lett. Nicole Gius közepes futamot jött (17.), így legalább volt remény rá, hogy nem izgulja el a másodikat… Julia Mancuso ma a rosszabbik arcát mutatva nem fért be a 30-ba, majd Stefanie Köhle még tovább gyarapította a népes osztrák különítményt (18.).

23-assal Olivia Bertrand volt az első francia, aki végre el is jutott a célig (16.), majd Giulia Gianesini mutatott be egy meglepően jó menetet a hazai nézőknek (13.).  Sarah Schleper a „szokásos” helyen, a felső szakaszon kiesett (nem az amcsik napja volt ez), Camilla Alfieri pedig a hazai nézők bánatára kitűnő részidővel az alsó szakaszon hibázott, így kiszorult a 30-ból. A következő Bertrand, Marion is befért az első 30-ba (19.), a kitűnő idénykezdet után egyre inkább visszaeső brit Chemmy Alcott viszont lassú volt ehhez. Az első 30-at Ingrid Jacquemod (25.) és Jessica Lindell-Vikarby (26.) gyenge, ám legalább második futamot érő menete zárta.

A 30-on túliakat Šárka Zahrobská nyitotta, a cseh szlalomspecialista az idény során először került a második futamba óriásban (27.). Kiemelendő az olasz Irene Curtoni teljesítménye, aki 39-essel jött be a 14. helyre – bár tőle azért megszokhattuk, hogy ha elkapja a ritmust, képes egy-egy nagy eredményre. Bekerült még a legjobb 30-ba az amerikai Megan McJames (46-ossal 21.), a svájci Martina Schild (48-assal 22.), a francia Anemone Marmottan (54-essel 24.), a finn Sanni Leinonen (legmagasabb rajtszámmal, 63-assal 28., ebben az idényben ebben a szakágban először!), a német Lena Dürr (37-essel 29.) és a kanadai Shona Rubens (52-essel 30.).

Nem jutott a második futamba pl. az előző versenyen remeklő osztrák Ramona Siebenhofer, honfitársa, Karin Hackl, a gyorsabb szakágakból idekiránduló Aufdenblatten és Styger, vagy a kiesők sorát gyarapító teljes norvég csapat (közte a Vk-újonc Anne Cecilie Brusletto).

A második futamra brutálisan nehéz pályát alakított ki a franciák edzője, sokan áldozatul is estek ennek, főként a mezőny hátsó részéből. Döbbenetesen rosszul kezdték a hölgyek a futamot: Rubens legalább végigment (24. lett a kiesések miatt), Lena Dürrnek még ez sem sikerült, Leinonen pedig annyira elóvatoskodta a pálya alját, hogy alig előzte meg a kanadait (23.). Zahrobská volt az első, aki nagyobb hiba nélkül célba ért, jutalmul 3,5 másodperces előnnyel vette át a vezetést (20.). A bakiparádé folytatódott: előbb Lindell-Vikarby esett ki a pálya alján, majd Jacquemod a középső szakaszon.

A következő francia, Anemone Marmottan viszont igazolta, miért is talált ki ilyen eszeveszett pályát az edzőjük: a második futam 2. legjobb idejével a 17. helyre ugrott előre. Vonn (19.) és Martina Schild (18.) besoroltak mögé, ezzel alighanem mindketten elégedettek is lehetnek. Főként látva honfitársaik szenvedését: McJames a 21. helyre legalább bejött, Suter viszont kiesett. Marion Bertrand jól jött (15.), Köhle egy árnyalattal kevésbé jól (16.), Nicole Gius pedig mindkettőjüket felülmúlta (13.). Olivia Bertrand testvére idejével küzdött, azt végül felül is múlta (14.).

Brem másodszorra is egész jól jött, előrelépett a 10. helyre – úgy tűnt, tovább tart az osztrák sikersztori. Curtoni másodjára már kicsit megfontoltabban síelt, így is 12. lett, Gianesini pedig (magához képest) kitűnő futammal Brem elé került, a 9. helyre.  A 26 éves olasz életében először került a top 10-be Vk-futamon. Az élmezőnyből elsőként a szlovén Tina Mazénak sikerült igazán jól végigjönnie, sokáig vezetett is, végül a 4. helyen zárt. Kirchgassernek viszont a második futama sem sikerült, csak a kieséseknek köszönheti, hogy maradt a 11. pozícióban. Manuela Mölgg századokkal Maze mögé érkezett (5.), így is ő lett a legjobb olasz. Az osztrák kálvária folytatásaként Fischbacher a középső részen kiesett, majd a hazai szurkolók bánatára Karbon csak Mölgg mögé érkezett be (6.).

Pietilä-Holmner a 7. helyről indult, a 7. helyre is érkezett – nem valószínű, hogy örül ennek. Hölzl kitűnő felső szakaszának köszönhetően átvette a vezetést Mazétól. Maria Riesch a középső szakaszon hibázott, csak a 8. helyen zárt, így megtette a 19. helyen végző Lindsey Vonnak azt a szívességet, hogy csak néhány pontot hozott rajta. Az osztrákok rossz sorozatát a 4. helyről induló Elisabeth Görgl is folytatta, már a pálya elején kiszállt a versenyből, és hiába jutott el a célig, nagy hátránya miatt még pontot sem szerzett. A fiatal német, Viktoria Rebensburg tőle telhetően kihasznáta a nagy esélyt, átvette a vezetést, ám a pálya alján lehetett volna kicsit gyorsabb is. Poutiainen következett ugyanis, és egészen elképesztő alsó szektort produkálva, a második futam legjobb idejét elérve több mint egy másodperces előnnyel vette át a vezetést! Kathrin Zettel indult utolsóként, akit alighanem sokkolt a finn ideje (vagy csak szokása szerint elidegeskedte a futamot) – csak a 2. helyért volt harcban, majd az alsó szakaszon kiesett, teljessé téve az osztrák bukást.

Tanja Poutiainen 191. Világkupa-futamán 9. győzelmét szerezte. A 20 éves Rebensburg élete legjobbját érte el, most először állt dobogóra; honfitársa, Hölzl ötödik alkalommal került az első háromba. A szakági Világkupában Hölzl átvette a vezetést Zetteltől, összetettben továbbra is Vonn vezet Riesch előtt.

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Visszatekintő:

Maribor (Kathrin Zettel)

Lienz (Kathrin Hölzl

Åre (Tessa Worley)

Aspen (Kathrin Hölzl)

Sölden (Tanja Poutiainen)

Cortina d’Ampezzo (Olaszország), Női óriás-műlesiklás

1. Tanja Poutiainen (finn)

2:26,51

2. Viktoria Rebensburg (német)

2:27,56

3. Kathrin Hölzl (német)

2:27,96

4. Tina Maze (szlovén)

2:28,27

5. Manuela Mölgg (olasz)

2:28,36

6. Denise Karbon (olasz)

2:28,41

7. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

2:28,55

8. Maria Riesch (német)

2:28,69

9. Giulia Gianesini (olasz)

2:28,73

10. Eva-Maria Brem (osztrák)

2:28,87


A női óriás-műlesikló Világkupa állása (6 verseny után):

1. Kathrin Hölzl (német)

391 pont

2. Kathrin Zettel (osztrák)

365 pont

3. Tina Maze (szlovén)

272 pont

4. Tanja Poutiainen (finn)

247 pont

5. Viktoria Rebensburg (német)

221 pont

6. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

212 pont

 

A női összetett Világkupa állása (23 verseny után):

1. Lindsey Vonn (USA)

1106

pont

2. Maria Riesch (német)

1050

pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

829

pont

4. Anja Pärson (svéd)

736

pont

5. Tina Maze (szlovén)

624

pont

6. Kathrin Hölzl (német)

445

pont

7. Tanja Poutiainen (finn)

417

pont

8. Sandrine Aubert (francia)

385

pont

9. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

381

pont

10. Elisabeth Görgl (osztrák)

355

pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr151700312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása