HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A címvédő győzelmét hozta a söldeni óriás-műlesiklás

2009.10.25. 02:19 :: Dave985

 

 
A szakági címvédő sikerével rajtolt a 2009/2010-es női Világkupa- sorozat Söldenben. Az óriás-műlesiklást mindössze 1 százados előnnyel nyerte Tanja Poutiainen, megelőzve a hazaiak híresen peches üdvöskéjét, Kathrin Zettelt. A dobogó harmadik fokára a kristálygömb tavalyelőtti elhódítója, Denise Karbon állhatott fel. Nicole Hosp az első futamban keresztszalag-szakadást szenvedett, így számára 20-25 másodperc után véget ért a szezon.
 
Kiélezett versenyre volt kilátás, ugyanis az utóbbi négy söldeni verseny győztese rajthoz állt, sorrendben Pärson, Maze, Karbon és Zettel is nyerni tudott a tiroli pályán. De nem volt szabad elfeledkezünk a szakági címvédőjéről, a regnáló világbajnokról, vagy éppen a saját bevállalása szerint élete formájában lévő Hospról.
A söldeni pálya legalább két eltérő jellegű részből tevődik össze. A felső és a középső szakasz kimondottan meredek, több technikás, éles kombinációval, huplival, nehéz megtalálni azt az arany középutat, ami a túlzott rizikó és a nyugodt, ám időigényes síelés között van. Szó szerint férfias erőpróbát igényelt. Az alsó rész ellenben lankásabb, a kapuk is távolabb vannak egymástól, inkább hasonlít SzuperG- pályára. Az első pályát Anja Pärson apukája tűzte, a második megálmodója pedig az amerikai szakember volt. 360 méter a pálya szintkülönbség, 42 akadállyal kellett a versenyzőknek megbirkózniuk.
Este újabb friss hóréteg került a pályára. Ez még üdvözítő lett volna, reggelre azonban sűrű köd borította be a pályát, ami miatt a szervezők fél órával kénytelenek voltak elhalasztani a kezdést.
Drasztikusan romlott az idő előrehaladtával a pálya, beszédes, hogy a legjobb 10-ben mindössze Lindsey Vonn került be 10-en túli rajtszámmal. Komoly bravúrt hajtott végre az összetett címvédője, hiszen messze ez a leggyengébb száma. Mindazonáltal köszönetet mondhat Görglnek, aki borzasztóan elszúrta első futamát, mindössze a 17. időre volt képes. A hazaiak becsületét Kathrin Zettel mentette meg, éppen csak lecsúszott a virtuális dobogóról, ám így is csaknem 1 másodperces hátrányt szedett össze a legjobb időhöz képest. De a 12-es, 13-as rajtszámokkal induló Worley- Rebensburg kettős már két másodperccel következett, ez is jól mutatja az állapotokat.
Az első futam után két dél-tiroli olasz neve állt a lista elején. Denise Karbon 24 századdal utasította maga mögé Manuela Mölggöt. Harmadik helyről várta a folytatást Poutiainen, aki határozottan biztonsági menetet futott. A legjobb 10 között volt még két svéd sízőnő, Hölzl, Kirchgasser, valamint Maze. Kiemelésre méltó Daniela Merighetti, az olasz lány 67. indulóként jutott tovább a 24. legjobb idővel, valódi kamikaze futammal a háta mögött.
 
Nicole Hosp is a kiesők közt foglalt helyet, első ránézésre nem tűnt súlyosnak az esés. 20-25 másodperc telt el a futamból, amikor túlcsúszott az egyik éles kanyarban. Egy huppanó megdobta, majd a hátára esett, ekkor érzett Niki nyílaló fájdalmat a jobb térdében. Mentőhelikopterrel szállították a helyi kórházba, az orvosok felállították a diagnózist: térdszalagszakadást szenvedett. Még tegnap megműtötték, szinte biztosra vehető, hogy ezzel az egész idényének, így az olimpiának is annyi. Nagyon sajnálatos, Niki ugyanis saját bevallása szerint élete formájában volt, így pályafutása legerősebb szezonjára készült.
 
 
Délutánra sem volt sokkal bizalomgerjesztőbb a pálya minősége, a második 15-öst a pálya alsó részén kásásodó hó hátráltatta. Az olaszok sziporkáztak az első 10 között. Camilla Alfieri egészen frenetikus felső és középső szektort teljesített, ennek megfelelően sokáig utcahosszal vezetette a mezőnyt. Merighetti másodszor is nekiesett a pályának, vesztére, síléce beakadt az egyik akadályon, így oda lett a bravúros pontszerzés. Gianesini és Brignone valamivel megfontoltabban közlekedtek, ők le is értek. Riesch középszerű, de legalább hibákkal tarkított futama után „Lisi” Görgl következett, az osztrák lány igyekezte kárpótolni az érte kilátogatókat. Próbálkozását nem kísérte szerencse, a felső részen egy kemény fordulóján fenékre huppant, némi lendületvesztést követően még vissza tudott kecmeregni. Gyorsaságával egy 15. helyre tudta menteni ezt a versenyt. Alfieri mögött négy hazai versenyző foglalt helyet az első 15 lesiklót követően.
Barioz már 1,2-es előny tudatában indulhatott neki második pályájának, ám a lenti részen ő is 6 tizedet kapott az olasztól. A verseny ezen periódusában egyébként még úgy tűnt, Alfieri az alsó részen állítja megoldhatatlan problémák elé riválisait, mint később kiderült, az összeszedettebb síelést bemutató klasszisok éppen ott tudtak rá sokat verni. Elsőként a junior- világbajnok Rebensburg vette át az első helyet. Worley is hasonlóra pályázott, azonban a felső részen egyszer komolyan elvesztette az egyensúlyát, majd korrigálás közben fél lábon állva mentette a helyzetet. Ennek ellenére egészen korrekt időt futott.
Őt követték a gyors számok specialistái. Elsőként Suter remekelt a neki kedvező alsó részen. Pärson rutinjával megoldotta a feladatot, amivel az élre is ugrott, azonban több tizedet hagyott a pályában. Hölzl nem tudta igazán megszorongatni, tekintettel arra, hogy többször keresztbeálltak sílécei, ehhez képest a 7. helyezés szép eredmény. Vonn erősen kezdett, ám az echte óriás- műlesikló részen sokat vesztett, s ezt az utolsó szakaszon sem tudta behozni. Bár ahhoz képest, hogy ez messze a leggyengébb száma, a 9. hely jelzi, idén sem lesz könnyű megállítani.
 
Tina Maze ismeri és szereti Söldent, ennek megfelelően varázslatosan szép síelést mutatott be, a tempóval néha akadtak problémák, az utolsó rész előtt 2 százados hátrányban volt, végül azonban bő 1 tizedet rávert a svédre. Mindenki „Michi”-je már egészen más felfogásban kezdett, rizikós nyomvonalakkal hazardírozott, vesztére, 2. időmérési pontnál némileg növelt előnyén, végül kaput tévesztett, így Kirchgasser is kiesett. Pietilä- Holmner is bátran, erősen kezdett, kis híján ő is kipottyant ugyanott, de célba ért, méghozzá csupán 4 századdal Maze mögött.
Kathrin Zettel (rosszabbik) hírnevéhez méltó módon teljesített. Elsőrangú felső szakaszt hibákkal teli középső követett, egy alkalommal olyannyira kifordult alóla a léc, hogy csak komoly lendületvesztéssel tudott továbbmenni, ennek ellenére fantasztikus időeredménnyel át tudta venni a vezetést. Tombolt sok ezer osztrák, amikor már csak Poutiainen és a két olasz várt a startjelre. A finn nagyobb hibák nélkül síelt, s a mezőny legerősebb alsó részidejével egyetlen századdal Zettel elé került. A hazaiak üdvöskéje joggal csóválta a fejét, ilyen is csak vele szokott megtörténni… Mölgg hozta formáját, indulás után nem sokkal megdobta egy bucka, ennyi volt… Végezetül Karbon virított, nem minden negatív él nélkül mondom ezt, noha legalább leért, de a 2. futamot a leggyengébb idők egyikével tudta csak abszolválni.
 
A söldeni szezonnyitót tehát az óriás-műlesiklás szakági címvédője, s így a piros trikó tulajdonosa, Tanja Poutiainen nyerte meg. Ez volt a finn 9. Vk- elsősége. Kathrin Zettel a 24. (szakágban a 12.), Denise Karbon pedig 15. alkalommal állhatott fel dobogóra.
A hölgyekre most három hét szünet vár. Legközelebb a sarkkörön túl, Leviben, november 14-én jönnek össze egy jó kis szlalomozás kedvéért. A fiúk holnap folytatják, ugyancsak óriás-műlesiklásban.
 
 
Az Óriás-műlesikló Világkupa állása:

1
Poutiainen, Tanja
finn
100
pont
2
Zettel, Kathrin
osztrák
80
pont
3
Karbon, Denise
olasz
60
pont
4
Maze, Tina
szlovén
50
pont
5
Pietilä-Holmner, Maria
svéd
45
pont

 
Az összetett Világkupa állása:

1
Poutiainen, Tanja
finn
100
pont
2
Zettel, Kathrin
osztrák
80
pont
3
Karbon, Denise
olasz
60
pont
4
Maze, Tina
szlovén
50
pont
5
Pietilä-Holmner, Maria
svéd
45
pont
6
Pärson, Anja
svéd
40
pont
7
Hölzl, Kathrin
német
36
pont
8
Rebensburg, Viktoria
német
32
pont
9
Vonn, Lindsey
USA
29
pont
10
Alfieri, Camilla
olasz
26
pont

 

komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr681473089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása