HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Műlesiklásban sem talált legyőzőre Zettel

2010.01.18. 01:00 :: Dave985

 
A tegnapi óriás-műlesiklás után ismét Kathrin Zettel győzött Mariborban, mellette a hazaiak legnagyobb örömére, életében először Tina Maze és a világbajnok Maria Riesch állhatott fel a dobogóra. Összetettben és a szakágiban is Maria Riesch áll az élen.
 
Ma a hölgyek műlesiklásban mérték össze tudásukat Maribor mellett, Radvanje pályáján. Ha a múltba tekintünk, akkor vitathatatlanul Anja Pärson számít a pálya legeredményesebb versenyzőjének, a svéd klasszis összesen hétszer győzött Mariborban, ebből 2002 és 2005 közt zsinórban ötször szlalomban. Az elmúlt három alkalommal győzedelmeskedő versenyzők közül csupán Hosp hiányzott a nevezési listáról, a papírforma idén Schild és a címvédő Maria Riesch párviadalát ígérte.
 
A tegnapi kifogástalan időjárási körülmények mára tovatűntek, erős havazás fogadta az indulókat (rekordszámú, 92 fős mezőny gyűlt össze) és az ezúttal meglehetősen foghíjas lelátókon helyet foglaló nézőket. A legjobbak lesiklását követően még inkább fokozódott a hóesés, a versenyt mégis megtartották a szervezők.
 
Az első futamot Kathrin Zettel nyitotta, méghozzá energikus menettel. Az osztrák közszolgálati tv-nek adott interjújában tegnap „átszakadt gátakról”, „megszűnni készülő gátlásokról” elmélkedett, a jelek szerint kitűnő önismerettel rendelkezik „Kati”. Önbizalma teljében, ami kvalitásai ismerve nem fest dicső jövőképet a többiek elé így olimpia előtt… No, de ne szaladjunk ennyire előre! Zettel a 2. helyről várta a folytatást.
Zahrobská követte, aki hiába síel élményszámba menően, mint a fiuknál a szlovének, sokat nem ér vele, az éllovastól közel két másodpercet kapott, ami egy futamban borzasztóan sok. Riesch, a Mária versenyre szállt Zettellel, 12 századdal kikapott tőle, de elsőre nem tűnt reményveszettnek a helyzet.
 
Egészen addig, míg Marlies Schild le nem síelt. Az osztrákok olimpiai bronzérmes szlalomosára eleve az volt idén a jellemző, hogy vagy kiesik, vagy magabiztosan veri a mezőny, a délelőtt alapján ma utóbbira nyílt inkább kilátás. Mintha más ligában játszana, szemre is egészen más íveket használt, akárhogy is, az 1,09-es előnye rettenetesen soknak tűnt. A továbbiakban nem is „Raichné” ideje volt az elérendő cél a többiek számára, bár sajnos Schild etalonját elvéve is meglehetősen szétesett a mezőny…
 
A szakág – papíron – legjobbnak számító heteséből még Aubert hozta a tőle elvárhatót, a francia lány idén konstanson teljesít, tudását eredményekre váltja (Flachauban hibázott először), Rieschtől 4 tizedre a 4. helyen zárta az első futamot. Poutiainen mindössze 6 századdal maradt el a franciától, tőle azonban mégis többet vár az ember egy 7. helyezésnél. Vonn technikai számokban idén terített betli, ismét kizúgott. A nagy csúcsdöntögetések közt azért lassan ideje lesz ráfeküdnie a szlalomra, mert egy-két rontás lesiklásban, s a germán népség még akár meg is lepheti.
 
A legjobb tízbe rajtuk kívül még az elsőszámú svéd szlalomos, Pietilä- Holmner (Auberttel holtversenyben a 4.), a tavalyi katasztrofális versenyt követően egészen tűrhető Maze (9.), valamint két megszokott német arc, Susanne Riesch (6.) és Geiger (10.) került be, de utóbbi már 2 másodpercen túli hátránnyal.
 
Nemzeteket tekintve a megszokott képet festette a továbbjutók mezőnye. A németek örülhetnek, régen látott erős csapatuk van, a legjobb 10-ben három német szerepelt, de Chmelar (11.), Hölzl (13.) és Blieninger (27.) is a pontszerzés küszöbére került. Említsük azért meg a korrektség jegyében az érem másik oldalát is. Perner és Wirth nem ért célba, míg a köztudatba berobbant Dürr- lányok időeredménnyel estek ki. A franciák azonban a hétközi csillogás után mérsékelt szerepléssel rukkoltak ki, Aubert-en kívül még Noens (18.), Dautherives (20.) jutott tovább. Szegény Anne-Sophie Barthet (32.) sorsa néhány századon múlott, Marmottan (42.), Barioz (51.) és Marion Bertrand (60.) gyengélkedett, míg Tessa Worley bukott, utóbbi három néhai szlalomos pontszerzéseik ellenére alapvetően óriás-műlesiklók.
 
Az osztrákok hangulatot a kettős vezetés meghatározta, de azért nem szabad elfelejteni, hogy mindössze két további honfitársuk léphetett tovább. A gyorssízőként számon tartott Görgl 17. helyezése szenzációsnak mondható, Brem viszont – holtversenyben – csak az utolsó helyen jutott tovább. Kirchgasser újabb befejezetlen futammal gyarapította nem túl díszes statisztikáját, ifjabbik Schild (31.) 2 század híján, de kizúgott, Thalmann (49.) és Fenninger (63.) pedig jelenleg távol van a kívánatos színvonaltól.
A nyugati szomszéd technikai számokban kínosan vergődik, egyetlen hölgy sem fért be a legjobb 30-ba. Ehhez a legközelebb Bonjour (35.) állt, Pünchera (36.), Feierabend (41.), Hangl (47.), Abderhalden (54.), Gmür (56.) a vert mezőnyben zárt, a talán mindközül legjobb Grand pedig kiesett.
 
Az olaszok sem örülhettek maradéktalanul, hiszen noha négy versenyzőjük is továbblépett, mégis Costazza 16. helyezésével volt mindközül a legelőkelőbb helyen. Mölgg a 23., Karbon a 26., Gius pedig a 28. helyről várhatta a folytatást. Curtoni (39.) és Schnarf pedig kiesett. A szlovének kedélyállapotát Ferk (14.) biztató futama tovább javította, a horvátok közül is meglepően jó pozícióban tartózkodott Fleiss (21.), más kérdés, hogy Jelusić (36.) ellenben kiesett. A svédeknél Hansdotter (15.) hozta idén látott közepes formáját, Pärson (24.) a továbbjutásért is izgulhatott, hiába nyert oly sokszor pályafutása során ebben a számban, ahogy telnek az évek, a szlalom szép lassan leggyengébbik számává „nemesedett.”
 
Manapság már nem lepődünk meg a kanadai hölgyek tündöklésén, ami esetükben jelenleg a stabil pontszerzést jelenti, Acton (22.) volt a legerősebb a juharleveleseknél, de Gagnon (29.) is befért a legjobb 30-ba. Olimpián simán esélyesek a mezőny első felébe kerülésre, mindez nem mondható a hazai rendezés jogán minden bizonnyal szintén utazó Routhierről (33.), Phelanról (36.) és Miełžýnskiről (48.). Amerikai versenyzőt viszont nem láthattunk a folytatásban, Vonnon kívül az utóbbi hetekben remeklő McJames és Schleper is rontott, utóbbi olyannyira felkapta ezen a vizet, hogy dühkitörését az egyik kapu bánta. Mint ahogy Mancuso sem folytathatta.
A továbbjutók közt még két kellemes meglepetést találunk. Sanni Leinonen 12. helyezésére akadt már példa korábban, nála inkább az volt a kérdés, menetét képes lesz-e megismételni délben. Zuzulova (19.) pedig kezd kijönni a hullámvölgyből, talán szezon végére már a legjobbak közé is visszaverekszi magát. Tőle aztán minden kitelik. A Løseth-lányok hétközi tripla pontszerzésük után ma nulláztak, egyedül Mona ért célba, de ő is csak a 44. legjobb idővel.
 
 
A déli második futam Gagnon (28.) biztonsági síelésével kezdődött, a ranglistapontok miatt inkább nem reszkírozott, a célba érkezők közül senkit nem tudott megelőzni. Eva-Maria Brem rendesen oda is vert neki a felső részen, nem sokkal a cél előtt azonban kaput tévesztett, s noha áthaladt a célvonalon, az LT pedig az első helyre sorolta, az osztrák lányt természetesen kizárták a versenybírák. Az olimpiai szereplésért KIrchgasserrel vív nagy csatát, bár véleményem szerint az amúgy sem top Görglt nem terhelik túl, így megvan a 4 fős csapat.
 
Nicole Gius (20.) végre ment egy pofás második menetet, ehhez talán az kellett, hogy az előző elrontsa, szépen előrelépett. Blieninger (21.) szintén inkább a pontokért ment, ehhez képest nem sokkal maradt el az olasztól, akit honfitársa, Karbon rögtön meg is előzött 66 századdal, joggal örült, hiszen egészen a 13. helyig meg sem állt. Két svéd – egykori – világklasszis szlalomost is megvert, Borssen (17.) aránylag elfogadható, Pärson (26.) viszont tragikus meneten volt túl. Manuela Mölgg (12.) végig nagy csatát vívott az elsőségért, 6 század a javára döntött, tehát két olasz vezette a mezőny az első 10, sőt 15 indulót követően.
 
Előjött ugyanis a női betegség, nagyon kevesek képesek két jól összerakott menetet egy nap összehozni. Acton (23.), Fleiss (24.) és Dautherives (25.) nem tartozik e sízők közé, nem találták a helyes menetirányt. Noens (26.) pedig elkapkodta, végén örülhetett, hogy egyáltalán célba tudott érni. Köztük Zuzulova újra bizonyított, a két olasszal az alsó szakaszon képtelen volt konkurálni, de a 15. helyezés határozottan biztató. Görgl (19.) nem esett nagyon vissza, ennél több nem is volt szándékaiban síelését elnézve, Costazza (18.) ellenben nekiesett a pályának, rengeteg apró hibájával ő sem jutott előrébb. Hansdotter (22.) ismét alulmúlta önmagát, Ferk (16.) és Hölzl (14.) viszont elégedetten zárta a maribori hétvégét.
 
Hosszú szünet után Sanni Leinonen veszélyeztette igazán Mölggéket, noha egy kicsivel lassabb volt náluk a 2. futamban, bő 8 tizedes előnyét meg tudta tartani. A középső szakasz volt a kulcskérdés, ott a többiek 6-7 tizedével szemben tartani tudta Mölgg tempóját. A finnek feltörekvő tehetsége egészen a 7. helyig lépett előre, amivel pályafutása legjobb eredményét ünnepelhette. A hátralévő mezőnyt elnézve elsőre kevesen hittünk ebben, az öt követő Chmelar (8.) például egy komolyabb hibát is elkövetett, anélkül minden bizonnyal átvehette volna a vezetést. Geiger (10.) sem hazudtolta meg önmagát, idén már negyedszer került a legjobb 10 közé.
 
Tina Maze meghálálta a belé fektetett bizalmat, s élete szlalomjával, hatalmas előnnyel az élre állt, akár a dobogó sem volt elképzelhetetlen, minden a maradék 8 hölgyön állt, avagy bukott. Zahrobská (9.) és Poutiainen (11.) hozzájárult a szlovén örömünnephez, felejthető pályát mentek. De a nagyjából 2-2 tizeddel érkező hármasnak sem volt sok esélye Maze ellen, előnyük rögtön az első métereken hátrányba fordult. Susanne Riesch pedig nem síelt rosszul, előrelépett a 4. helyre, mögötte az utolsó nehezebb kombinációnál vert helyzetből mentő Aubert és a szintén korrektül síelő Pietilä- Holmner végzett.
 
 
Az első futam „dobogósai” közül elsőként Maria Riesch érkezett a pályára, de ő sem tudott mit kezdeni Mazével, így a tegnapi csalódást keltő eredmény csak összejött neki hazai pályán az újabb dobogó. A szakági éllovas számára ezután már csak a remény maradt, megőrzi a piros mellényt. Idén messze nem annyira domináns a német, stabilitásával mégis hengerel. Az osztrákok azonban nagyon eltalálták a fonalat, Zettel alig elmaradva Maze etalonjától hatalmas előnnyel állt az élre, amivel kellő nyomást helyezett honfitársa vállára. Az idén kizárólag szlalomban versenyző Marlies Schild alig valamit vesztett fórjából az első időmérési pontnál, nem sokkal később azonban rálépett az egyik kapura, így idén immáron harmadik alkalommal esett ki a versenyből, ezzel tulajdonképpen elvesztette esélyét a szakági kristálygömbre.
 
Kathrin Zettel pályafutása 8. Világkupa-győzelmét szerezte, viszont szlalomban (s egyáltalán óriás-műlesikláson kívül) most ünnepelhetett először. Tina Maze 19. (szlalomban első alkalommal), Maria Riesch pedig 37. alkalommal állt Vk- pódiumon. A Műlesikló Világkupában továbbra is Maria Riesch vezet 23 ponttal a legnagyobb kihívójának előlépő Zettel előtt. Összetettben a német vezet Vonn, s a feltörekvő osztrák előtt, de a program hátralévő részében a gyors (ill. kombinációs) számok vannak többségben, így az amerikai végső győzelme papíron nem igazán forog veszélyben.
 
Jövő héten rögtön Vonn számai következnek, Cortina d’Ampezzón sorrendben szuperóriás-műlesiklást, lesiklást és szuper-kombinációt rendeznek.
 
 
 

ALPESISÍ-VK, MARIBOR
NŐI MŰLESIKLÁS

 

 1.
Kathrin Zettel: 
osztrák 
 54.38
 48.60
 1:42.98
 0.00
 2.
Tina Maze:
szlovén
 55.17
 48.52
 1:43.69
 4.14
 3.
Maria Riesch:
német
 54.50
 49.76
 1:44.26
 7.46
 4.
Susanne Riesch:
német
 54.94
 49.40
 1:44.34
 7.92
 5.
Sandrine Aubert: 
francia
 54.90
 49.80
 1:44.70
 10.02
 6.
Maria Pietilä- Holmner: 
svéd
 54.90
 49.91
 1:44.81
 10.66
 7.
Sanni Leinonen: 
finn
 55.69
 49.28
 1:44.97
 11.59
 8.
Fanny Chmelar:
német 
 55.58
 49.49
 1:45.07
 12.18
 9.
Šarka Zahrobská: 
cseh
 55.06
 50.10
 1:45.16
 12.70
 10.
Christina Geiger:
német
 55.19
 50.15
 1:45.34
 13.75

 
 
 
 
A női Műlesikló Világkupa állása (7 versenyt követően):
 
 

1.       Maria Riesch:
433 pont
2.       Kathrin Zettel:
410 pont
3.       Sandrine Aubert:
361 pont
4.       Marlies Schild:
320 pont
5.       Šarka Zahrobská: 
318 pont
6.       Susanne Riesch:
270 pont

 
 
 
Visszatekintő:

Levi (Maria Riesch)
Aspen (Šarka Zahrobská)
Åre (Sandrine Aubert)
Lienz (Marlies Schild)
Zágráb-Sljeme (Sandrine Aubert)
Flachau (Marlies Schild)
 
 
A női Összetett Világkupa állása (20 versenyt követően):
 
 

1.       Maria Riesch:
922 pont
2.       Lindsey Vonn:
894 pont
3.       Kathrin Zettel:
829 pont
4.       Anja Pärson:
616 pont
5.       Tina Maze:
514 pont
6.       Sandrine Aubert:
385 pont
7.       Kathrin Zettel:
385 pont
8.       Maria Pietilä- Holmner:
345 pont
9.       Elisabeth Görgl:
329 pont
10.   Marlies Schild:
320 pont

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr431681069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása