HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Carlo Janka feltámadt Wengenben

2010.01.16. 17:10 :: repens

A férfi alpesi sízők Világkupa-mezőnye a svájci Wengenben a Vk-sorozat leghosszabb lesiklópályáján küzdött meg egymással. A hazai nézők nagy örömére a már a tegnapi szuper-kombinációban is remeklő Carlo Jankát ezúttal a külső körülmények sem gátolták, így nagy fölénnyel nyerte a versenyt. Pódiumra állt még a kandai Osborne-Paradis és a liechtensteini Büchel. A tegnapi győztes, Bode Miller kiesett; az osztrákoknak a szó szoros értelmében megfeküdte a gyomrát ez a hétvége; jól sikerült a visszatérése a két olasznak, Heelnek és Fillnek.

Bern kantonban, Interlaken kerületben fekszik Lautenbrunnen település, amely a világ egyik legszebb és legnehezebb alpesi sípályáját rejti. Hogy nem ismert a név? Nos, egyszerű a magyarázat: a közigazgatásilag Lautenbrunnenhez tartozó településrész, Wengen neve vált ismertté a világ téli sportjában, nem pedig az „anyavárosé”.  A három hegy, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau lábánál fekvő Wengen igazi síparadicsom, a Lauberhorn lejtőjén már 1930-ban is Világkupa-versenyt rendeztek, a hazai pálya előnyét élvező Christian Rubi nyert a premieren. Diadalmaskodott ezen a lejtőn többek között Karl Molitor, Toni Sailer, Marc Girardelli, Kristian Ghedina, Lasse Kjus vagy Stephan Eberharter; a jelenlegi mezőny csúcstartója Bode Miller, aki 2007-ben és 2008-ban is diadalmaskodott. Korábban nyert már egyszer Michael Walchhofer is, a tavalyi versenyt pedig Didier Défago nyerte – 24. alkalommal győzött hazai síző.

Fény derült Romed Baumann tegnapi megállásának okára: az osztrák csapat több tagja is ételmérgezéstől szenvedett, sokáig kérdéses volt a végül elinduló Walchhofer szereplése is. Christoph Gruber nem is indult el, miután egy edzésen megsérült. A svájciaknak is volt hiányzójuk, Ambrosi Hoffmann még a csütörtöki edzésen esett nagyot.

Az első induló a tegnap a lesiklófutamban remeklő hazai Patrick Küng volt, aki ezúttal is jó sízéssel adta meg a verseny alaphangját, 11. lett. Az amerikai Erik Fisher pocsék síelése (28.) után az idényben eddig pontot is alig szerző osztrák Georg Streitberger javított valamelyest esélyein a vancouveri keretbe kerüléssel kapcsolatban, századokkal ugyan, de az élre állt, végül 10. helyet szerzett. Adrian Theaux újabb pontokat szerzett (14.), csakúgy, mint Steven Nyman (21.), ám mindkettőjüknek volt már jobb napja. Patrik Järbynnek jó sok jobb napja volt már, ám a 41 éves svédtől már az is nagyon szép teljesítmény, hogy a több mint 2 és fél percig tartó pályán végigment, méghozzá nem is oly rosszul: 19. lett. Andrew Weibrecht kitűnő idénykezdet után kezd beleszürkülni a mezőnybe, mostani 13. helye azért egész jó.

8-assal jött volna a sérült Hoffmann, majd 9-essel érkezett a mezőny másik nagy öregje, a 39 éves liechtensteini Marco Büchel. Már az első szektorban hatalmas előnyt szedett össze, és ezt végig növelni tudta Streitbergerrel szemben, nyolc tizedes előnnyel vette át a vezetést, és bejelentkezett a dobogóra. Mint később kiderült, egyedül a pálya középső szakasza volt Büchel gyengéje – ketten tudták ezt kihasználni, így 3. lett a liechtensteini veterán.

Werner Heel hónapokat hagyott ki sérülés miatt, most nagyszerű sízéssel tért vissza. Gyenge kezdés után a pálya középső részén sokkal jobban jött Büchelnél, így végig nyílt volt kettejük versenye; végül egyetlen századdal szorult mögé, így 4. hellyel tért vissza. Honfitársa, Christof Innerhofer lassan végképp kiírja magát az élmenők táborából, egy 17. hellyel folytatta ezt a tevékenységét.

12-essel érkezett a tegnapi győztes, Bode Miller. A sízők nyilatkozataiból bizonyossá vált, ami már a tegnapi futamot látva is sejthető volt, vagyis hogy a mezőny elején sízőknek helyzeti előnyük volt akkor – Miller azonban ettől függetlenül nagyszerűen jött, így ma is az esélyesek közt volt. Nem is ment rosszul, végig partiban volt Büchelékkel, sőt az utolsó szektornál kevéssel vezetett is – ám a pályát záró S-kanyart nem tudta bevenni, lecsúszott az ívről, így a cél helyett a havon fekve fejezte be mai versenyét.

A kanadai Erik Guay (18.) és a svéd Hans Olsson (12.) szorgosan gyarapítják pontjaikat, ám az élmezőnytől most is elmaradtak. A 15-össel érkező szlovén Andrej Jerman viszont tartja jó formáját, Heelhez hasonló menetet produkált – nagy pechje volt, mindössze négy századdal maradt el Bücheltől, mégis csak az akkori 3., végül 5. helyre jött be.

16-22-es számmal jöttek szokás szerint a világranglista legjobbjai – ezúttal valóban közülük került ki a két legjobb. A 16-ossal induló kanadai Manuel Osborne-Paradis megfutotta a leggyorsabb első szektort, majd valamivel gyengébb folytatás után a pálya végén ismét beleerősített, és 0,16 másodperccel átvette a vezetést. Az osztrákok az idei évben nem a győzelemért, inkább az első tízért küzdenek ebben a szakágban, ezt a 17-essel induló Klaus Kröllnek 9. helyével sikerült is elérnie.

18-as számmal érkezett Carlo Janka, aki tegnap talán a legjobb lesiklást produkálta itt – most láthatóan nem romlott a pálya, tehát győzelmi eséllyel indulhatott. Az első szektorban negyedmásodperces hátrányt szedett össze, ám a pálya középső részén utánozhatatlanul síelt, így a zárószakaszon már valamivel lassabb menet is belefért: kilectizedes előnyéből majd három tizedet elvesztett az utolsó szektorban, ám így is óriási előnnyel vette át a vezetést. A még hátralévő sízők listáját elnézve a svájci siker ekkor biztossá is vált, a kérdés csak az volt, megszoríthatja-e valamelyik honfitársa Jankát.

Didier Défago esetén a válasz „nem” volt – hamar nagy hátrányt szedett össze, végül 7. lett. A norvég Aksel Lund Svindål továbbra sem az igazi (15.), és Didier Cuche meneténél sem kellett sokáig aggódnia Jankának – végül Jermannal holtversenyben az 5. helyet szerezte meg Cuche, ám ehhez kellett mindenkinél jobb utolsó szektora is. Az élmenők sorát Walchhofer zárta, gyenge menetére betegsége elég jó magyarázat (16.).

A francia David Poisson hamar kiesett, az olasz Patrick Staudacher pedig még a pontszerző zónából is kiszorult – nagy volt a kontraszt a legjobbak után. 25-össel indulhatott az olaszok másik nagy visszatérője, a nyári combsérülése után először pályára lépő Peter Fill – és Heelhez hasonlóan kitűnően sikerült a visszatérés. 8. helyével – na és Innerhofer és Staudacher borzalmas idényét elnézve – alighanem máris bekerült az olimpiai keretbe.

Tobias Grünenfelder viszont aligha lesz ott az olimpián, bár most is pontszerző, 23. helyre jött be, dehát a svájci csapat bombaerős ebben a szakágban... Johan Clarey ezúttal gyengén jött (25.); Marco Sullivan pedig egyenesen pocsékul, a 30-ba se fért be. Az első 30 indulót két osztrák zárta: a „cipőbetét-cserélő” Mario Scheiber (30.) és Hans Grugger (29.) csak a pontszerzésnek örülhet.

A 30-on felülieket Ivica Kostelić nyitotta – a horvát menő eredményes és pontgazdag kitérőt tett ebbe a számára elég idegen szakágba (20.). Tegnap 4. volt a lesiklófutamban a szlovén Andrej Šporn, így ma is sokat várhattunk tőle – egészen a pálya közepéig. Ekkor azonban nagyot hibázott (és hajszál híján nagyot esett), így meg kellett elégednie egy 27. hellyel. A tegnapi meglepetésemberek közül ma is egész jól ment a két olasz: Stefan Thanei 36-ossal 24. lett, míg a tegnap 3. időt elérő Dominik Paris 43-as rajtszámmal jött be a 22. helyre – azért nem csak az időjáráson múlott az a tegnapi helyezés... Igaz, Guillermo Fayed, Ralf Kreuzer és Beat Feuz ezúttal nem tudták beverekedni magukat a pontszerzők közé.

Legmagasabb rajtszámmal, 46-ossal a horvát kombináció-specialista, Natko Zrnčić-Dim szerzett pontot – ő tegnap hibázott ugyanúgy, mint ma Miller; ma javított és bejött a 26. helyre.

Carlo Janka 64. Világkupa-futamán hatodik győzelmét szerezte (tavaly szuper-kombinációban már nyert Wengenben), ráadásul győzelmével az összetett Világkupában is átvette a vezetést. Manuel Osborne-Paradis 74. futamán kilencedszer, Marco Büchel 260. futamán 18-adszor állhatott fel a pódiumra, a liechtensteini utoljára 2008. decemberében Beaver Creekben került az első háromba.

A szakági Világkupában Cuche és Janka kicsit meglépett a többiektől, ám még semmi nem dőlt el.

A program holnap műlesiklással folytatódik.

A mai versenyek (férfi és női együtt) részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Visszatekintő:

Bormio (DH)

Val Gardena (DH)

Beaver Creek (DH)

Lake Louise (DH)

 

Wengen (Svájc), Férfi lesiklás

1. Carlo Janka (svájci)

2:32,23

2. Manuel Osborne-Paradis (kanadai)

2:32,89

3. Marco Büchel (liechtensteini)

2:33,05

4. Werner Heel (olasz)

2:33,06

5. Didier Cuche (svájci)

2:33,09

5. Andrej Jerman (szlovén)

2:33,09

7. Didier Défago (svájci)

2:33,61

8. Peter Fill (olasz)

2:33,70

9. Klaus Kröll (osztrák)

2:33,83

10. Georg Streitberger (osztrák)

2:33,86


A férfi lesikló Világkupa állása (5 verseny után):

1. Didier Cuche (svájci)

296 pont

2. Carlo Janka (svájci)

284 pont

3. Manuel Osborne-Paradis (kanadai)

224 pont

4. Michael Walchhofer (osztrák)

215 pont

5. Werner Heel (olasz)

166 pont

6. Didier Défago (svájci)

160 pont

 

A férfi Összetett Világkupa állása (19 verseny után):

1. Carlo Janka (svájci)

757

pont

2. Benjamin Raich (osztrák)

689

pont

3. Didier Cuche (svájci)

526

pont

3. Aksel Lund Svindål (norvég)

502

pont

5. Michael Walchhofer (osztrák)

412

pont

6. Didier Défago (svájci)

401

pont

7. Ted Ligety (USA)

362

pont

8. Manuel Osborne-Paradis (kanadai)

348

pont

9. Manfred Mölgg (olasz)

320

pont

10. Marcel Hirscher (osztrák)

318

pont

10. Bode Miller (USA)

318

pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr231677274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása