HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Carlo Janka megmászta Vail Valley-t is!

2009.12.06. 12:13 :: Dave985

 
A svájci világbajnok, Világkupa-győztes ifjú titán két dobogós helyezés után nagy versenyben győzött az USA-ban, 2 századdal verte veterán kollegáját, Didier Cuche-t, aki ugyanekkora „fölénnyel” utasította maga mögé az összetett Világkupa címvédőjét, a mind inkább belelendülni látszó Aksel Lund Svindålt. Bode Miller pedig feltörőben! Újabb súlyos sérülés rázta meg a sportszeretőket…

 

 

 

A tegnapi szuper-kombináció keretében már megmutatták tudásukat a legjobbak lesiklásban, akkor az első négy helyet kibérelték maguknak a svájciak. A Vail Valley-i lejtőn rendezett lesiklásban az elmúlt években Bode Miller mondható a legsikeresebbnek, az egyesült államokbeli klasszis kétszer diadalmaskodott hazai földön a leggyorsabb számban, idén mégsem ő számított a legnagyobb favoritnak, elmondása szerint ugyanis kizárólag az olimpia lebeg szemei előtt. Egy-egy alkalommal Walchhofer (az osztrák két edzést is első helyen zárt) és Svindål is győzött, az edzések tanúbizonysága szerint nincsenek rossz formában
 
 
 
A pénteki számban csalódást keltően szereplő Silvan Zurbriggen ereszkedett le először, nem is akárhogyan, noha a felső részen láthatóan otthagyott több tizedet, nem véletlen, hogy az utána következők rendre gyorsabbak voltak nála, az ugratókkal, éles fordítókkal megspékelt részen azért képtelenek voltak tartani tempóját. A svédek veteránja, Patrik Järbin például már 5 tizeddel is vezetett a helvét előtt, a célig mégis közel 2 másodperces hátrányt szedett össze. Érdekes módon az a David Poisson vette át tőle a vezetést, méghozzá tekintélyes 63 századdal, aki először még nála is lassabban kezdte meg a pályát. Nem örülhetett sokáig a lihegőben, érkezett ugyanis Bode Miller, méghozzá nagy rössel, a felső részen már 1 másodpercen túl volt fölénye, az alsó részre azonban mintha elfogyott volna a szufla, bizonytalan íveket vett, az utolsó kapuk egyikénél pedig csupán néhány centivel fért be, egy század híján 4 tizeddel állt a tabella élére.
 
Az első edzésen győztes Ambrosi Hoffmann viszont túlsodródott, kiesett, a franciák kiválósága, Theaux pedig nem tudta követni Miller részidőit. A tegnap verseny győztese, Carlo Janka ma sem adott alább, kockázatos íveken száguldott alá, taktikája bejött, nagyobb sebességének köszönhetően 45 századdal a hazaiak üdvöskéje elé került. Olsson és Innerhofer századra azonos idővel egy hellyel szorultak le a virtuális dobogóról.
 
Őket követték a verseny igazi esélyesei. Svindål valamennyi időmérési pontnál tized körüli távolságra követte Janka idejét, az utolsónál még 4 százados előnye azonban a célvonalon áthaladva ugyanennyi hátrányba fordult át. Walchhofer a felső szakaszon elkövetett egy kisebb botlást, mindez elég is volt arra, hogy bő 5 tizedes hátrányt szedjen össze, amit nem tudott tovább javítani, igaz, rontani sem. 46 századdal maradt el a végső győztes Jankától, vagyis mindössze egyetlen századdal maradt le a dobogóról. Kanadai teljesítményét nem tudta megismételni Osborne- Paradis.
 
Vagyis már csak a két rutinos svájci klasszis és Heel várakozott a rajtjelre az esélyesek közül. Defago egy másodpercen túl érkezett a célba, Cuche már korántsem. Ő is tizedmásodpercnyi hátránnyal futotta a részidőket, az utolsó ugrató egészen kitűnőre sikeredett, így mindössze 2 századdal kapott ki az ifjú trónkövetelőtől! Werner Heel viszont nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, végül a 7. helyen zárt.
 
A hátralévők ugyan már nem veszélyeztették a dobogósokat, azonban többen alaposan kitettek magukért. Patrick Staudacher példának okáért 39-es rajtszámmal mindössze 69 százados hátrányt szedett össze, amivel befért a legjobb 6 közé, de meg kell említeni Mario Scheibert is, az osztrák – Walchi mellett egyedül – a TOP-10-ben végzett. A hazaiak üdvöskéje, a negyvenhetedikként induló Andrew Weibrecht lassan mind jobb rajszámokban bízhat, eddig az idény egyik nagy felfedezettje, most is alig maradt el a legjobb 10 mezőnyéről.
 
Carlo Janka két Lake Louisbe-ban szerzett dobogóját (és vb- 3. helyét) követően lesiklásban is felért a csúcsra, ez volt a fiatal svájci 4. Világkupa- elsősége, összetettben ennek megfelelően alaposan megugrott, karöltve a 22. szakági dobogóját teljesítő Cuche-sel. Svindål is elégedetten nyilatkozott 6. lesiklós pódiuma után, remélhetőleg neki is viszontlátjuk majd tavalyi formáját. A szakági világkupát a két svájci vezeti.
 
Folytatás ma este 17:45-től az óriás-műlesiklással. Adott tehát a triplázás lehetősége, elvégre a szakág regnáló világbajnokát Carlo Jankának hívják…
 
 
 
A végére egy újabb szomorú hír! A Beaver Creekben rendezett pénteki tréningen hatalmasat bukott a 2007-ben Val d’Iseres-ben élete első és egyetlen Vk- győzelmét arató Pierre- Emmanuel Dalcin! Mindkét lábában ínszalagszakadást, ezen felül agyrázkódást szenvedett, tetejében jobb keze el is tört és a válla is kificamodott. A 32 esztendős francia fontolgatja visszavonulását. Dalcin már a negyedik alpesi síző a sorban, aki súlyos sérülése folytán ki kényszerül hagyni a komplett olimpiai szezont. A söldeni szezonnyitón esett szerencsétlenül az osztrákok első számú versenyzője, Nicole Hosp, a múlt héten rendezett Lake Louise-i versenyeken pedig előbb T.J. Lemming, majd John Kucera is olyan sérüléseket szenvedett, hogy ki kényszerülnek hagyni a februári olimpiát. A hírek szerint a síszövetségek rendkívül tanácskozást hívtak össze a jövő hétre…
 
 
 
 
A szombati futamok (női és férfi együtt!) statisztikéi excel-táblázat formájában ide kattintva tanulmányozhatók!  Újdonság a táblázatban: új munkalapon feltüntetjük a Vk-pontverseny állását országok szerint.
 
 
 
 

ALPESISÍ-VK, BEAVER CREEK
FÉRFI LESIKLÁS
1. Carlo Janka
svájci
1:43,49
 
2. Didier Cuche
svájci
1:43,51
+ 0,02
3. Aksel Lund Svindål
norvég
1:43,53
+ 0,04
4. Bode Miller
amerikai
1:43,94
+0,45
5. Michael Walchhofer
osztrák
1:43,95
+0,46
6. Patrick Staudacher
olasz
1:44,18
+0,69
7. Werner Heel
olasz
1:44,20
+0,71
8. David Poisson
francia
1:44,33
+0,84
9. Didier Defago
svájci
1:44,51
+1,02
10. Mario Scheiber
osztrák
1:44,53
+1,04

 
 
A férfi Lesikló Világkupa állása (2 versenyt követően):
 

1.       Didier Cuche:
180 pont
2.       Carlo Janka:
160 pont
3.       Werner Heel:
116 pont
4.       Michael Walchhofer:
95 pont
5.       Aksel Lund Svindål:
60 pont

 
 
A férfi összetett Világkupa állása (5 versenyt követően):
 

1.       Carlo Janka:
360 pont
2.       Didier Cuche:
319 pont
3.       Benjamin Raich:
201 pont
4.       Michael Walchhofer:
155 pont
5.       Didier Défago:
153 pont
6.       Werner Heel:
152 pont
7.       Jean-Baptiste Grange:
146 pont
8.       Ivica Kostelić:
135 pont
9.       Ted Ligety:
125 pont
10.   Manuel Osborne- Paradis és
Aksel Lund Svindål:
118-118 pont

 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr861577585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása