HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ismét svájci dominancia: Didier Cuche lesiklásban is győzelemmel kezdett

2009.11.29. 10:45 :: repens

Szombaton Kanadában, Lake Louise-ban a férfi alpesi lesiklók is elkezdték az idényt, 78 versenyző vágott neki a pályának.

Korábban már lezajlott volna három edzés – ebből a második, csütörtöki elmaradt a rossz időjárási viszonyok miatt. Cuche már az első, szerdai gyakorláson letette a névjegyét: megnyerte a gyakorlást, Walchhofer, Dalcin, Dixon, Hans Olsson és Miller előtt. A pénteki edzésen már nem ment ilyen jól neki, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a hírek szerint ez az edzés jelentősen változó körülmények között zajlott. Ekkor Walchhofer nyert, Miller, Heel, Kucera és Hans Olsson előtt. Az edzéseken egyébként még 95 síző vett részt, a hátsóbb régiók versenyzői közül néhányan a futamon már nem indultak. Elég pocsék, havas idő, és sokak szerint túlságosan kemény pálya fogadta a versenyzőket.

Osztrák dömpinggel indult a futam, hisz az első öt indulóból négy a sógorokat képviselte – épp ezért komoly fricska volt számukra, hogy mégis egy francia, Adrien Theaux vezetett. Főként Raich magához mérten is elég gyenge menete lehetett fájdalmas az osztrák szurkolóknak, hisz már ekkor sejthető volt, hogy Benni pont nélkül zárja ezt a lesiklás-látogatást. Theaux idejét először a dél-tiroli Werner Heel múlta felül, az olasz már igen jó időt produkált, sokáig vezetett is. Joggal pedzegette a futamot hazánkban közvetítő sportadó riportere, hogy a gyors számokban a svájciak az osztrákok – és az egész mezőny – előtt járnak mostanság: Janka és Ambrosi Hoffmann is besorolt Heel mögé. Az osztrákok legnagyobb esélyese, Walchhofer bejött a két svájci közé, ám ezzel a sógorok el is lőtték utolsó puskaporukat, a svájciaknál pedig még hátravolt a fő esélyes.

Didier Cuche pedig esélyeshez méltó menetet produkált, végig magabiztosan síelt, a pálya alsó szakaszán pedig tizedeket vert Heelre, és átvette a vezetést. Tizennyolc versenyző után tehát Cuche, Heel, Janka, Walchhofer, Hoffmann és – a hazai szurkolók nagy örömére – John Kucera volt az első hat sorrendje – és bár sok jó síző volt még hátra, ez a sorrend már nem változott. A sérülése miatt az idényben most bemutatkozó Didier Defago veszélyeztethette volna még honfitársa győzelmét, ám túlvállalta magát, erősen érintőre vett egy kaput, így végül csak a 16. helyen zárt.

Pedig a pályaviszonyok nem romlottak tovább – a hó éppúgy esett, és természetesen a pálya jegessége sem változott. Sokan nagyon magas rajtszámmal be is érkeztek a mezőny első felébe, pl. a svéd Järbyn (55-össel 7.), az amerikai Weibrecht (62-essel 12.), vagy a pályafutása első top-30-as eredményét elérő svájci Patrick Küng (43-assal 11.) és kanadai Louis-Pierre Helie (60-assal 22.).  A hazai szurkolók összességében nem lehettek elégedetlenek, hisz Kucera és Helie mellett Osborne-Paradis (16.) és Guay (21.) is bekerült a pontszerzők közé. A svájciak teljesítményéről pedig mindent elmond, hogy hét versenyzővel képviseltették magukat az első 30-ban.

Amennyire elégedetlen lehet Raich, annyira örülhet összetettbéli vetélytársa, Ivica Kostelić, hisz a horvát fiú egyik leggyengébb számában ért el 18. helyezést – sokat érhetnek még ezek a pontok. Bode Miller viszont csak az edzéseken villogott, a futamon enervált síeléssel épphogy befért a 30-ba, holtversenyben a szintén jobbra számító olasz Innerhoferrel a 29. helyen zárt. Svindål makacs térdsérülése ellenére újra rajthoz állt – és újra hiába, most sem szerzett pontot. Könnyen lehet, hogy a norvégok élmenője kénytelen lesz átértékelni az idénnyel kapcsolatos terveit...

A futam hosszú ideig állt egy sajnálatos baleset miatt: az amerikai T.J. Lanning beleakadt egy kapuba, és nagyot bukott. Vélhetően komoly lábsérüléssel, helikopterrel szállították el a lejtőről. Lanning januárban már bukott egy nagyot, most tért vissza - nem tartott sokáig a visszatérése.

Cuche 299. futamán 11. győzelmét szerezte a Világkupában – ma vélhetően újabb győzelemmel szeretne jubilálni. Werner Heel 79. futamán ötödik alkalommal állhatott fel a pódiumra, Carlo Janka pedig 50. Vk-futamát ünnepelte hatodik dobogós helyezésével. Összetettben is érzékelhető a svájci fölény: Cuche vezet Janka előtt, mindketten megelőzték az eddig vezető Kostelićet.

A futam statisztikái excel-táblázat formájában ide kattintva tanulmányozhatók.

Folytatás ma este, szuper-óriásban.

 

Lake Louise (Kanada), FFI LESIKLÁS

1. Didier Cuche (svájci) 1:50.31

2. Werner Heel (olasz)    +0.44

3. Carlo Janka    (svájci) +0.62

 

A Lesikló Világkupa állása:

1

Didier Cuche

(svájci)

100

pont

2

Werner Heel

(olasz)

80

pont

3

Carlo Janka

(svájci)

60

pont

4

Michael Walchhofer

(osztrák)

50

pont

5

Ambrosi Hoffmann

(svájci)

45

pont

 

Az összetett Világkupa állása:

1

Didier Cuche

(svájci)

200

pont

2

Carlo Janka

(svájci)

120

pont

3

Ivica Kostelić

(horvát)

115

pont

4

Grange, Jean-Baptiste

(francia)

100

pont

4

Reinfried Herbst

(osztrák)

100

pont

6

Ligety, Ted

(USA)

93

pont

7

Raich, Benjamin

(osztrák)

85

pont

8

Werner Heel

(olasz)

80

pont

9

Massimiliano Blardone

(olasz)

50

pont

9

Mattias Hargin

(svéd)

50

pont

9

Michael Walchhofer

(osztrák)

50

pont

 

komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr191560331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása