HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn triplázott Hausban

2010.01.11. 13:07 :: Dave985

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lindsey Vonn ismét hengerelt, Haus im Ennstalban harmadik győzelmét is begyűjtötte, ezúttal Szuper-G-ben verte meg a világot. A dobogóra még az egyre jobb formába lendülő Anja Pärson, valamint – holtversenyben – Nadia Fanchini és Martina Schild fért fel. Miklós Edit egyetlen pozícióval maradt csak le a pontszerzésről. A szakágiban és az összetettben is Vonn vezet.
 
 
A tegnapi zűrzavar után ma nem ütközött akadályba a szuperóriás-műlesiklás jelzett időpontban történő megrendezése. Más kérdés, hogy a tegnapi, lesiklásnak nevezett versengéshez képest jó 240 méterrel magasabban kezdték a Szuper-G-t, de hát ezen mi már meg sem lepődünk…
 
Még a verseny előtt egy sajnálatos hír. Meglepve tapasztaltuk, hogy a svájciak Vk- győztes síelője, Dominique Gisin nem indult egyik lesikló versenyen sem. Vasárnap a muttenzi kórházban 70 perces műtét hajtottak végre a jobb térdén. A diagnózis szerint eltávolodott egymástól a belső- és külső meniszkusza, továbbá a keresztszalagja meghúzódott. Többhetes pihenőt rendeltek el, így könnyen lehet, hogy az olimpia is elúszott az emlékeim szerint 7-8 alkalommal műtéten átesett kiváló tehetségnek.
 
 
 
Nicole Schmidhofer (22.) gyengécske menete nyitotta a sort, azóta is gondolkodom, hogyan lehetett ennyi hibával pontot szerezni? A menetrendszerű svájci meglepetésember ma Martina Schild volt, életerős síeléssel 1,67 másodperccel vette át a vezetést, bár természetesen neki nem az osztrák lányka volt valódi ellenfele. Mint utóbb kiderül, a szakág legjobbjainak bicskája is kis híján beletört a rutinos brienzi sportoló idejébe.
Spanyolország egy szem magasan jegyzett alpesi sízője, Ruiz Castillo (20.) a tavalyi banszkói kettős pontszerzése óta képtelen a legjobb 30 közé verekedni magát, ez ma végre sikerült neki, más kérdés, hogy lesiklása után nem fogadtam volna rá. Lassan 10 éve annak, hogy még kislányként Sestriere-ben egyetlen Vk- dobogóját megszerezte a hispán, azóta is lelkesen és eredménytelenül törekszik az élmezőnybe.
 
Két osztrák hölgy következett, Stefanie Köhle (26.) és Regina Mader (13.) is pontot szerzett, utóbbi elégedetten nyugtázta mindezt, Köhle 30-ba kerülésére szintén nem tettem volna fel havi jövedelmemet, de hát ilyen szeszélyesek ezek a lányok… Nadia Kamer (7.) nem okozott csalódást, hozta a tőle elvárható TOP-10-es helyezést, s ami a svájciak közül kiemeli, stabilan képes szállítani ezeket az eredményeket. Nem ő lett a legjobb svájci, de ez láthatóan nem zavarta, olimpiai kerettagságát e hétvégén gyaníthatóan lefixálta.
 
Mario Rolland elsősorban lesikló, méghozzá a jobbik fajtából, Szuper-G-ben az elmúlt másfél évben lett pontszerzésre esélyes, mostani 12. helyezése eddigi legjobbja. Lindell-Vikarby szülési szabadságon morfondírozott kora ősszel, talán mindenki jobban járt volna, ha erre a szezonra tervezi az áldást, gyenge pontszerző helyek és kiesések váltják idén egymást statisztikai mutatójában, ma utóbbihoz húzhatunk be egy újabb strigulát. Jacquemod (13.) tartja jó formáját, míg Marchand-Arvier (25.) a pénteki, Val d’Isere-ből halasztott versenyt leszámítva e hétvégén nem tündökölt régi fényében. Még nagyobb meglepetésre Maria Riesch (24.) is kimondottan gyenge napot fogott ki, ezzel Vonn előtt komoly esély kínálkozott arra, hogy meglépjen német ellenlábasától.
 
A svájci lányok alaposan megnehezítik szövetségi kapitányuk dolgát, hisz Nadia Styger (9.) és Andrea Dettling (6.) és 10 között végzett, Suter és Aufdenblatten viszont újra kiesett, hasonlóan Dumermuthhoz. Ember legyen a talpán, aki a hektikus helvét csapatból kiválogatja az utazó 3-3 nevet. Van egyébként egy olyan érzésem, hogy a két gyors számra hat teljesen különböző név fog kiutazni. De ne felejtkezzünk el Lara Gutról, cserfes kis szőkeségünk ugyanis minap örömmel újságolta blogján, hogy végre el kezdett síelni, márpedig nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy ő bizony még bízik az olimpiai szereplésbe. St. Moritzban méh kvalifikálhat, ám ott valóban nagyot kell robbantania…
 
Anja Pärson az olimpiára csak összeszedi végre magát, egészen jól sikerült hétvégén van túl, két dobogós helyezés, egyszer éppen csak lemaradt róla, tegnap 32 századdal utasította maga mögé Schildet, ám különösen a pálya alsó szakaszán akadtak azért pontatlanságot. A formákat és a fent várakozók névsorára pillantva azonban a dobogót mintegy nyugtázhatta. Suter után rögvest Maze is kiesett, a szlovén szépség hétvégi mérlegére így nem lehet büszke, pénteki 20. helyezése után többre számított minden bizonnyal. Nadia Fanchini katasztrofális szezonkezdet után mára olimpiai éremesélyessé küzdötte fel magát, a svéddel is konkurált bizonyos szakaszokon, végül tőle elmaradt ugyan, de Schilddel holtversenyben feljött a második helyre, ami végül újabb dobogót ért számára.
 
Lindsey Vonn természetesen újra külön ligában versenyzett, valamennyi időmérési pontnál vezetett Pärson előtt, az alsó szakaszt egészen frenetikusan teljesítette, így nem volt meglepő, hogy tekintélyes, 53 százados előnnyel a tabella élére ugrott, amit már nem is engedett ki kezéből. Volt ugyan utána még néhány esélyes versenyző, de többségük roppant pocsék napot fogott ki. Görgl 19.), de különösen Brydon (36.) nagyon nem érezte az ütemet, Aufdenblattenről pedig már szóltunk.
 
Az osztrákok némiképp kozmetikázták siralmas hétvégéjüket, Fischbacher (5.) és Fenninger (8.) is beférkőzött a TOP-10-be, rajtuk kívül még négy hazai is pontot szerzett, említetteken kívül a 44-es rajtszámmal versenyző Margret Altacher (29.) is. Julie Mancuso (10.) idén először 10 között végzett, Marshall (21.) újra pontot szerzett, Recchia (15.) méltóképpen fejezte be remek hétvégéjét, az olasz mögött hármas holtverseny alakult ki Janyk, Alcott és Rebensburg előtt, a német hölgy is elsőrangú víkenden van túl. Külön ki kell emelni Tina Weirathert, a még mindig csak 20 esztendős lichtensteini (2006-os szezonban debütált a Világkupában) tegnapi 11. helyével hosszú idő után legjobb eredményét mutatta fel, korábban szuper-kombinációban volt egy TOP-10-ese.
 
A pontszerzők táborát gazdagította még az idősebbik Fanchini, Elena (23.), Schnarf (27.), Kling (28.) és Rubens (30). Kajsa Kling 60-as rajtszámmal elért idejével esett csak ki a pontszerzők közül Miklós Edit, aki így 17 századdal maradt el a 30. helyezettől. Sérülése után visszatérve önbizalomra okot adó hétvégén van túl a csíkszeredai lány, ugyanis tegnap is több nagynevű síelőt előzött meg. Ez ezúttal nem az obligát mentegetőzés részemről, Edit mögött végzett többek közt: Ferk (32.), Stechert(34.), Cook (35.), Brydon (35.), Siorpaes (38.), Merighetti (41.), Hölzl (45.), McKennis (46.) és Záhrobská (48.) is.
 
 
Lindsey Vonn 25 éves létére már most káprázatos eredménysorral rendelkezik, 223. Világkupáján begyűjtötte 28. futamgyőzelmét (Szuper-G-ben a 7.), a Hausban rendezett hétvégén összejött tehát a triplázás (Carlo Janka Lake Louise-i mesterhármasáról már korábban szóltunk), a kommentátor 1997-re hivatkozott, utánanéztem, ez nem igaz. Várom rutinosabb olvasóink véleményét, volt-e egyáltalán erre korábban példa, s ha igen, ki és mikor követte el? Válaszokat előre is köszönjük!
Vonn előnye a szakágiban közel 100 pont, összetettben pedig már a 200 ponthoz konvergál, idén sem lesz új a nap alatt, egyszerűen verhetetlen ez az egyébként végtelenül közvetlen, sztárallűröktől mentes asszony.
Anja Pärson 316. fellépésén 87. dobogóját ünnepelte, szakágban viszont „csak” nyolcadszor állt fel dobogóra. Az egykori junior-világbajnok Nadia Fanchini 111. rajtján kilencedik (szakágban 4., idei első), Martina Schild pedig 106. futamán harmadik pódiumának örülhetett, Torino lesikló ezüstérmese 2007 vége óta várt erre a pillanatra.
 
Holnap máris folytatódik az Alpesi Sí Világkupa, Flachauba utaznak a hölgyek egy jó kis szlalomozásra, a hétvégén ugyancsak a technikai számok dominálnak, Mariborban előbb óriás-műlesiklás, majd műlesiklás szerepel a programban. Hót várnak a meteorológusok, így nem várható fennakadás.
 
 
 
 
 

ALPESISÍ-VK, HAUS IM ENNSTAL
NŐI SZUPER-G

                                                                          

 1.
Lindsey Vonn: 
amerikai
 1:26,69
 
 2.
Anja Pärson: 
svéd
 1:27,22
 +0,53
 3.
Nadia Fanchini: 
olasz
 1:27,54
+0,85
 3.
Martina Schild: 
svájci
 1:27,54
 +0,85
 5.
Andrea Fischbacher:
osztrák
 1:27,86
 +1,17
 6.
Andrea Dettling:
svájci
 1:28,14
 +1,45
 7.
Nadja Kamer: 
svájci
 1:28,21
 +1,52
 8.
Anna Fenninger:
osztrák
 1:28,26
 +1,57
 9.
Nadja Styger: 
svájci
 1:28,41
 +1,72
 10.
Julia Mancuso:
amerikai 
 1:28,45
 +1,76

 
 
 
A Női Lesikló Világkupa állása (3 futamot követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
240 pont
2.       Nadia Styger:
145 pont
3.       Elisabeth Görgl:
136 pont
4.       Martina Schild:
115 pont
5.       Fränzi Aufdenblatten:
113 pont

 
 Visszatekintő:
 
 
 
 
A Női Összetett Világkupa állása (17 futamot követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
894 pont
2.       Maria Riesch:
702 pont
3.       Kathrin Zettel:
569 pont
4.       Anja Pärson:
551 pont
5.       Tina Maze:
411 pont
6.       Sandrine Aubert:
340 pont
7.       Elisabeth Görgl:
317 pont
8.       Kathrin Hölzl:
311 pont
9.       Maria Pietilä-Holmner:
289 pont
10.   Šarka Záhrobská:
253 pont

 

komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr61663445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mormota76 2010.01.11. 18:07:05

Gratula a honlaphoz részemről is! Sehol nem lehet olvasni ilyen részletes beszámolókat. Pénteken és szombaton volt szerencsém a helyszínen megnézni a versenyeket Hausban. Nagy élmény, és a legtöbb versenyző valóban közvetlen és barátságos!

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.11. 18:18:08

@mormota76: Tavaly Mariborba látogattam ki az óriás-műlesiklásra, nincs tőlünk olyan messze. Egy sor sízőnőt testközelből láthattam, a kisebbik Rieschsel (civilben volt, nővérkéjének szurkolt) és Putzerrel beszélgettem is egészen röviden, haverommal azért nagyjából ment a német nyelv.:P Lara pedig egy "Sziá"-t küldött M.o.-ra, sietnie kellett.:)
Maribort mindenkinek ajánlom, közvetlen a szervezés, ha van egy kicsi szerencséd és türelmed várni, beszélgethetsz a résztvevőkkel, legtöbbjük nagyon örül, ha megszólítják, hiszen ne felejtsük, valahol rétegsport a sí, így szeretik, ha körbezsongják őket.:)
Idén sajnos nem megyek, úgy néz ki...

mormota76 2010.01.11. 18:41:40

Sajnos Maribor határidős munka miatt nem fér bele, pedig nincs messze (Pécstől sem). Nekünk is sikerült most hétvégén pár autogrammot begyűjteni, meg fotó is készült nagyon sok. Sikerült úgy időzíteni az idei telelést, hogy még egy Red Bull Salzburg - Alba Volán hokimeccset is meg tudtunk nézni. Alpesi sí versenyen először talán 2006-ban voltunk Zauchenseeben, azóta csak a mostani jött úgy össze, hogy el tudtunk menni rá.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.11. 18:54:53

@mormota76: Na, hát ez az. Én voltam olyan balga cetli, papír nélkül kimenni. Nem gondoltam volna, hogy a sportolók közt válogatnom is kell majd, arra számítottam, hogy majd a tömegben szurkolok egy jót és megyek haza. Fényképezőm pedig lemerült, így az érkezésről készült képeken kívül nincsen anyagom. Lara hiánya miatt nincs akkora késztetésem kimenni, meg aztán dolgom is lesz. De majd talán jövőre!:)

mormota76 2010.01.11. 22:19:07

Papír és toll az nálunk sem volt, de előre aláírt autogramm kártyákat osztogattak a lányok, nekünk Vonn, Schmidhofer és Fischbacher adott. Először én sem tudtam hogy fogok majd aláírást szerezni toll nélkül, de hát ebben is profik :)

mormota76 2010.01.12. 08:45:46

Valahol lehet nézni a ma esti flachaui versenyt? Az Eurosport műsorán nem látom. Esetleg a neten valamely online tévécsatornán?

repens 2010.01.12. 11:20:56

@mormota76:
zulu.mk/live/nasha-tv
Macedón csatorna, ezen általában látni lehet az alpesi sí versenyeket.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.12. 11:37:05

A macedón csatornát ki is tettem a linkek közé.

mormota76 2010.01.12. 17:35:05

Sajnos a linken nekem nem megy semmi. Livestreamet írt az ORF is, de azon az ORF 2 műsora van csak :( sport.orf.at/
illetve a stream: tvthek.orf.at/live

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.12. 17:45:15

@mormota76: Valamiért nem adja ma a közvetítést. A linkkel pedig fingom nincs, mi a fene van. Beraktam már huszadjára, mégsem nyitja úgy még, rendre be kell ütögetni a html-kódot. De mondom, most eleve nem adja...
süti beállítások módosítása