HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Szlovén siker Bormióban!

2009.12.29. 19:00 :: repens

Legendás helyszínen fejeződött be a férfi alpesi sízők számára az idei év: az Olasz-Alpokban, a Bormio melletti Vallecetta hegyen, a közrettegésnek örvendő Stelvio lejtőjén csaptak össze a legjobb lesiklók. Ez a pálya gyakran okoz meglepetést, nehéz az esélylatolgatás – ám a végeredmény alighanem így is meglepetésnek nevezhető. Bármennyire is kedveli ezt a pályát a szlovén Andrej Jerman, idei (le)szereplése és nem is oly régi nagy esése után kevesen sorolták őt az esélyesek közé – mégis nyert! A második helyen a verseny végén Mario Scheiber állt, ám utólag diszkvalifikálták, így Défago lépett a helyére. Az előzetesen talán legnagyobb esélyesnek tartott Walchhofernek meg kellett elégednie a 3. hellyel.

Két alkalommal, 1985-ben és 2005-ben VB-t is rendeztek ezen a helyszínen, az 1993/94-es szezon óta állandó tagja a Világkupának. Olyan legendás sízők arattak sikereket ezen a pályán, mint Pirmin Zurbriggen, Hermann Maier, vagy épp a ma is aktívak közül Bode Miller és Benni Raich.

A pálya főbb adatai:

Start:    2.255 m tszfm.

Cél:      1.268 m tszfm.

Pálya hossza:   3.186 m

Legnagyobb lejtés:       63 %

 

Tökéletes körülmények között került sor a versenyre – az esetleges rossz szereplést ezúttal nem lehetett az időjárásra fogni. Viszonylag kevesen, 54-en neveztek, végül 52-en indultak el (Scott Macartney és az ausztrál Craig Branch nem indult). Nem volt itt pl. a családjával karácsonyozó Bode Miller, a lesiklásban eléggé esélytelen Benni Raich, vagy a régóta sérült, hazájában a napokban az év férfi sportolójának választott horvát Ivica Kostelić.

Mario Scheiber bizonyára sokáig emlegeti még ezt a versenyt – első síelőként nagyszerű idővel érkezett a célba, ám a lassításokat látva sejteni lehetett, hogy számára még nem ért véget a verseny a célbaéréssel. A versenybíróság nem állt a helyzet magaslatán, csak a verseny után majd egy órával vált hivatalossá: Scheibert diszkvalifikálták.

A következő sízők tehát egy „nemlétező” idővel küzdöttek; bár a következő két osztrák, Streitberger  (27.) és Gruber (29.) nem nagyon küzdött, másodpercekkel voltak lassabbak. Az amerikai Steven Nyman (16.) időnként elég távol kóricált a pályaívtől, ám így is megelőzte a két „rendben” beérő osztrákot.

5-ös rajtszámmal érkezett az idényben eddig pontot is elvétve szerző Andrej Jerman – a szlovénről azonban tudni kell, hogy nagy kedvence ez a pálya! Bizonyította is, hogy ezen a lejtőn partiban van a legnagyobbakkal; a középső szakaszon fenomenális volt, így egy gyengébb kezdés és zárás is belefért – átvette a vezetést, és végig meg is tartotta.

Jerman honfitársa, Rok Perko esetén az alacsony rajtszám bizony furcsának tűnt – 30-on kívüli eredményével tett is azért, hogy legközelebb ne induljon ennyire elől. A francia David Poisson sem tartozik a nagy nevek közé, ám most nagyszerűen jött, bár Jermanra (na és Scheiberre) nem volt veszélyes, végül a 4. helyen zárt. Egy ismertebb francia, Adrien Theaux következett – ám csak Nymannal versenyzett, és végül tőle is elmaradt (19.).

A liechtensteiniek nagy öregje, Marco Büchel öregesen kezdte az idényt, ám lassan formába lendül: kitűnően kezdett, Jermannál is gyorsabb volt – a végére elfáradt, de 6. helyével így is elégedett lehet. A kaput tévesztő kanadai Guay szerezte meg az első kieső büszke címét (aligha erre hajtott), majd az amerikai Marco Sullivan is kis híján csatlakozott mellé, komolyat küzdött a pályán maradásért az alsó szakaszon (28.). Ambrosi Hoffmann korábbi jó szereplései után nehezen tud elszámolni ezzel a botrányosan gyenge menettel (40.!), Innerhofer idei éve alapján viszont már-már siker a pontszerzés is (14.). A kanadai Robbie Dixon tartotta jó formáját (12.), a svéd Hans Olsson viszont szolidarított Hoffmannal (38.)...

A „nagymenők” sorát ezúttal Osborne-Paradis nyitotta, nem is ment annyira rosszul a kanadai, végül a 10. helyen zárt. Hosszú idő után Défago meneténél kezdhetett először igazán a végéig aggódni Jerman – na azért a pálya közepétől infarktus már nem fenyegette, a svájci inkább Scheiber „off” idejével versengett. Défago a 3. helyen ért célba, végül 2. lett – fura egy nap volt ez...

Svindålnak nem ízlett ez a lejtő, meg kellett elégednie a 20. hellyel. Carlo Janka Raich távollétében meglóghatott volna összetettben – dehát már az edzéseken látszott, hogy messze van korábbi formájától, a 11. helye tulajdonképp kellemes csalódás. Walchhofer volt az osztrákok nagy esélyese – ma azonban Jermant nem lehetett megközelíteni, Walchhofer pedig végül Défagótól is elmaradt kevéssel, meg kellett elégednie a 3. hellyel (ami persze csak a verseny után vált azzá). A következő osztrák, Klaus Kröll sincs élete formájában, most egy tisztes 8. helyet ért el. A szakági legjobbak sorát Didier Cuche zárta, egész jól jött, 5. helyével az összetett éllovasok közül a legjobb eredményt érte el.

A francia Johan Clarey Val Gardenán nagy meglepetést szerzett 3. helyével – ezután most legalább ekkora meglepetés volt 32. helye... Az amerikai Erik Fisher a kiesők sorát gyarapította, majd három iszonyú gyenge produkció következett, svájci (Küng, 34.), svéd (Järbyn, 39.) és amerikai (Weibrecht, 35.) előadóművészek közreműködésével.

28-assal érkezett Tobias Grünenfelder – tőle az edzések alapján sokat várhattak a svájciak, be is jött a 7. helyre. Romed Baumann gyengén jött, végül Scheiber kizárásának köszönhetően lett pontszerző (30.), Patrick Staudacher pedig kieséssel és aggasztó kézfájással zárta az első 30-at.

Lesiklásban nem jelent nagy választóvonalat a 30-as rajtszám, ezt most is megtapasztalhattuk. A szlovének örömét gyarapítva Andrej Šporn bejött 15.-nek, majd (az el sem induló amerikai Macartney után) Hans Grugger 9. helyével szépítette az osztrákok enyhén vérszegény szereplését. A német Stephan Keppler talán magát is meglepte 13. helyével, az olasz Thaneitől (26.) viszont szinte kötelező volt a pontszerzés. Pontszező helyre jött be Yannick Bertrand (22.), az idénybeli első pontjait szerző svájci Cornel Züger (25.) és a francia Guillermo Fayed is (17.) – a 31 és 39 közötti rajtszámmal indulók közül csak a német Peter Strodl nem szerzett pontot!

Lassan persze kezdett gyengülni a mezőny, így pl. a Vk-újonc svájci Jonas Fravi nagyon gyengén jött; a másik újonc, az olasz Mattia Casse azonban átkozhatja a sorsot: 0,16 másodperccel maradt le a pontszerzésről, 31. lett. Ráadásul a legvégén veszítette el ezt a pár századmásodpercet... A német Andreas Strodl úgyszintén dühönghet: nem tudni, mit csinált a pálya felső szakaszán – az biztos, hogy a leggyorsabb utolsó szakaszt érte el, ám így sem tudott feljönni a pontszerzők közé.

Bejött még a pontszerzők közé a svájci Ralf Kreuzer (18.), a horvát kombinációspecialista, Zrnčić-Dim (21.), a szlovén Andrej Križaj (51-essel 23. – szlovén nap volt ez!) és az osztrák Puchner (24.).

Andrej Jerman pályafutása 139. Vk-futamán második győzelmét szerezte, 2007. február 23. (Garmisch-Partenkirchen) után szerzett újra győzelmet Szlovéniának; a 31 éves kranji katona utoljára majd két éve Chamonix-ban állt dobogón. Didier Défago 303. Vk-futamán 13. dobogós helyét szerezte, Walchhofer 215. Vk-futamán 43. alkalommal állhatott a pódiumra..

Összetettben Carlo Janka vezet, Raich és Cuche előtt, a szakági Vk-ban Cuche áll az első helyen.

A mai versenyek (férfi és női egyaránt) részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Végeredmény, férfi lesiklás, Bormio (Olaszország):

1. Andrej Jerman (szlovén)

2:00,32

2. Didier Défago (svájci)

2:00,85

3. Michael Walchhofer (osztrák)

2:01,35

4. David Poisson (francia)

2:01,55

5. Didier Cuche (svájci)

2:01,60

6. Marco Büchel (liechtensteini)

2:01,63

7. Tobias Grünenfelder (svájci)

2:01,83

8. Klaus Kröll (osztrák)

2:01,93

9. Hans Grugger (osztrák)

2:02,00

10. Manuel Osborne-Paradis (kanadai)

2:02,03


A férfi lesikló Világkupa állása (4 versenyt követően):

1. Didier Cuche (svájci)

251 pont

2. Michael Walchhofer (osztrák)

200 pont

3. Carlo Janka (svájci)

184 pont

4. Manuel Osborne-Paradis (kanadai)

144 pont

5. Didier Défago (svájci)

124 pont

 

 

A férfi összetett Világkupa állása (15 versenyt követően):

1. Carlo Janka (svájci)

577

pont

2. Benjamin Raich (osztrák)

565

pont

3. Didier Cuche (svájci)

481

pont

4. Aksel Lund Svindål (norvég)

454

pont

5. Michael Walchhofer (osztrák)

393

pont

 

Update: Scheiber diszkvalifikálásának oka mégsem a pályában keresendő (íme, az idegen nyelvű tv-közvetítésből nyert félinformációk hátulütője...). A kizárás oka a szabálykönyv B3.2. pontja, amely a felszereléssel kapcsolatos előírásokat tartalmazza. A sícipő vastagsága nem haladhatja meg a 43 mm-t, míg Scheiber cipője 44,52 mm vastag volt. 

 

Visszatekintő:

1. lesiklás, Lake Louise (Didier Cuche)

2. lesiklás, Beaver Creek (Carlo Janka)

3. lesiklás, Val Gardena (Manuel Osborne- Paradis)

 

 

komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr781630889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása