HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Elisabeth Görgl elrontotta Vonn mesterhármasát

2009.12.07. 13:00 :: repens

 
Két lesiklás után egy szuperóriás-futammal zárult a női alpesi sízők programja Kanadában. Farkasordító hidegben két nagy sorozat is megszakadt: ezúttal nem Lindsey Vonn nyert – és voltak kiesők. Hatalmas meglepetésre a rutinos osztrák, Elisabeth Görgl nyerte a versenyt, egy hajszállal megelőzve Vonnt. Maria Riesch és Emily Brydon ezúttal leszorultak a dobogóról.
 
 
 
Csodaszép, tiszta, igazi napozóidő, alig -20 °C fogadta a melegedni vágyókat a kanadai Lake Louiseban vasárnap, a hölgyek szuperóriás-műlesikló futamán. A nagy hideg ellenére úgy tűnt az időeredményekből, hogy a mezőny második felére sokat romlottak a körülmények a pálya alsó részén – persze lehet, csak az élmenők teljesítettek ott fantasztikusan. 59-en indultak, és az előző két nap bravúros hagyományát megszakítva ezúttal nem látták meg mind a célvonalat, öten is kiestek.
 
 
Julia Mancuso rajtolt elsőként; az amerikai hölgy magára találni látszott az elmúl versenyeken – hát most nem ezt bizonyította, borzasztóan gyengén ment, pontot sem szerzett. A következő indulónak, az osztrák Stefanie Köhlének nem volt nehéz megelőznie őt, nem is kevéssel. Csakhogy 3-as rajtszámmal érkezett a francia Ingrid Jacquemod, és megmutatta, hogyan is kell jól jönni ezen a pályán: közel másfél másodpercet vert az osztrákra. Nem árulunk el nagy titkot: kevesen tudták megközelíteni ezt az eredményt – felülmúlni pedig mindössze ketten!
 
Negyedikként érkezett Nicole Schmidhofer, és gyenge első szektora után bizonyára úgy döntött, megpróbál valami másban első lenni: kiszélesítette a pályát, és megszerezte a hétvége első kiesőjének büszke címét! Mielőtt nekikeseredtek volna az osztrákok, következőként jött a pénteki meglepetésember, Holaus egy egész jó idővel, végül 9. lett.
 
A hazaiak első embere a kevéssé ismert Kelly Vanderbeek volt, 11. helye kifejezetten jó eredmény. Rögtön utána jött Emily Brydon, aki előző két napjával magasra tette a mércét, ennek tükrében 17. helye alighanem csalódást jelentett a helyszínen fagyoskodó kanadaiaknak. A 8-as számmal rajtoló francia Marchand-Arvier Holaus-szal volt nagy versenyben, végül 10. lett, a 9-essel induló Anna Fenninger viszont komolyan megszorongatta Jacquemod-t, végül csak 4 századdal szorult mögé – és mint később kiderült, ennyivel szorult le a dobogóról az osztrák lány.
 
A 10-essel érkező Elisabeth Görglnek pénteken nem ment túl jól, szombaton már 6. lett – vasárnap pedig elképesztő síelést mutatott be. A pálya felső szakaszán egyszerűen csak jó volt, az alsó két szektorban viszont egyszerűen utolérhetetlen, így hattizedes előnnyel jött be Jacquemod elé. Persze Vonn érkezéséig azért nem kezdhetett el igazán ünnepelni...
 
11-edikként jött az első svájci, Andrea Dettling. Sem ő, sem honfitársai nem voltak veszélyesek a dobogósokra, ám – főleg előző napi vesszőfutásaik után – ezen a futamon egészen vállalható teljesítményt nyújtottak. Dettling példának okáért 8. helyezést szerzett. Kis kanadai kitérő (Britt Janyk, 13. hely) után jött a következő két svájci, Fränzi Aufdenblatten és Nadja Kamer, gyengébb, de pontszerző menettel (18-18. hely holtversenyben). Maria Riesch Super-G-ben kevéssé jegyzett, így még az első turnus végén, 15-össel érkezett – Jacquemod és Fenninger mögé, összetettben még értékes lehet ez az 5. hely.
 
A gyors szakágakban megszokott módon 16-22 rajtszámmal következtek a világranglista legjobbjai. Elsőként a svéd Lindell-Vikarby mutatta be egy gyenge menettel, hogy az idény első Super-G versenyén ez a besorolás még vajmi kevéssé igazodik a jelenlegi erőviszonyokhoz. Fabienne Suter viszont két borzalmas lesiklás után végre bizonyította, hogy nem felejtett el síelni a nyári szünetben, 6. helyével a legjobb svájci lett. Tina Maze is némiképp kiköszörülte a tegnapi csorbát, 12. helyével további pontokat gyűjtögetett összetettben. Anja Pärson érezhetően szeretett volna már többet elérni az állandó pontszerzésnél – ehelyett még ez se jött össze neki, hisz kiesett.
 
Ezúttal 20-assal érkezett Lindsey Vonn – a korábbi időket elnézve ő lehetett Görgl egyetlen ellenfele. Indult is szépen a szokásos Vonn-parádé: az addigi legjobb első szektor, majd egy félelmetes és utánozhatatlan második – fél másodperces előny, ugyan hogy lehetne ezt elveszíteni?! Hát – így. Görgl valami olyasmit talált a pálya alsó szakaszán, amit senki más, így hiába ment Vonn szinte hibátlan menetet, a végén mindössze három századdal, de lemaradt az első helyről. A triplázás tehát nem sikerült, de a hétvégén szerzett két első és egy második hely aligha teszi csalódottá az amerikait.
 
21-essel jött ezúttal Nadia Fanchini, a formán kívül teljesítő olasz hölgy most először végre pontszerző lett, de 25. helyét aligha sorolja majd fel pályafutása legnagyobb sikerei között. Az osztrák Andrea Fischbacher zárta az élmenők blokkját, megszokott módon a pontszerző zóna közepére síelte be magát (14.).
 
Éles kontrasztként a reklámszünet utáni első síző a spanyol Ruíz Castillo volt – talán mondani sem kell, ezúttal is ugyanúgy kilógott a sorból, mint az előző két napon. Igaz, Mancusot megelőzte – kell-e ennél nagyobb kritika az amerikai számára? Az osztrák Regina Mader is képes volt alulmúlni önmagát (sőt, Ruíz Castillót is), így igazi felüdülés volt látni a 25-össel induló Nadja Styger kitűnő síelését, amely 7. helyet ért a rutinos helvétnek. A német Viktoria Rebensburg alig pontszerző (27.) menete után újabb svájci, Martina Schild érkezett a középmezőnybe (16.), majd egy következő svájci, Dumermuth érkezett – a kiesők táborába. Az első 30 indulót a francia Marion Rolland és az olasz Lucia Recchia gyenge menete zárta.
 
A 30-on túli versenyzők közül elsőként kell kiemelni a brit Chemmy Alcottot, aki – magához képest – kitűnő formában kezdte az idényt, ezúttal 45-össel jött be a 15. helyre. A brit női alpesisí-sport egyetlen képviselője az olimpián akár meglepetést is okozhat. Az amerikaiak közül ezúttal „csak” egy ember okozott meglepetést: Keely Kelleher 42-essel jött be 20.-nak. A hazaiak viszont három meglepetésembernek is örülhettek: Larisa Yurkiw (32-essel 24.) és Shona Rubens (38-assal 26.) mellett Georgia Simmerling lett az a versenyző, akinek legmagasabb rajtszámmal sikerült pontot szereznie (52-essel 29.). Bejött még a pontszerzők közé a német Gina Stechert (34-essel 22.), és két olasz, Daniela Merighetti (40-essel 28.) és Wendy Siorpaes (39-essel 30.). Úgy tűnik, Siorpaesnek jobban megy, ha nem az első 30-ból indul... Érdekesség, hogy a leggyorsabb első szektort a 43-assal induló Dominique Gisin érte el, ám ezzel el is lőtte puskaporát a svájci lány, nem szerzett pontot sem.
 
Ha már „30-on túliak”: az olasz Daniela Ceccarelli közel 35 évesen gondolta úgy, hogy megpróbálkozik a pontszerzéssel. A hétvége mindhárom versenyén elindult, végig is ment – pontot azonban nem szerzett.
 
 
 
Elisabeth Görgl 28 évesen, pályafutása 198. futamán 3. Vk-győzelmét aratta (Super-G-ben az elsőt), 2008. márciusa után állhatott fel újra a dobogó tetejére. Lindsey Vonn 213. Vk-futamán 51. alkalommal, Ingrid Jacquemod 264. futamán negyedszer került be az első háromba. A francia lány régóta várt már erre a sikerre, utoljára 2005. elején végzett ennyire elől.
Összetettben Vonn így is átvette a vezetést, ám Riesch továbbra is ott liheg a nyakában.
 
 
E hétvégén a hölgyek is visszatérnek Európába, egész pontosan a svédországa Arébe, ahol előbb szombaton óriás-műlesiklásban, vasárnap pedig szlalomban mérik össze tudásukat.
 
 
 
Végeredmény, női szuperóriás-műlesiklás, Lake Louise (Kanada):

1. Elisabeth Görgl (osztrák)
1:51,33
2. Lindsey Vonn (USA)
1:50,06
3. Ingrid Jacquemod (francia)
1:51,53
4. Anna Fenninger (osztrák)
1:50,76
5. Maria Riesch (német)
1:50,41
6. Fabienne Suter (svájci)
1:51,17
7. Nadia Styger (svájci)
1:51,29
8. Andrea Dettling (svájci)
1:51,54
9. Maria Holaus (osztrák)
1:51,61
10. Marie Marchand-Arvier (francia)
1:51,70


A Női Szuperóriás-műlesikló Világkupa állása:

1. Elisabeth Görgl (osztrák)
100 pont
2. Lindsey Vonn (USA)
80 pont
3. Ingrid Jacquemod (francia)
60 pont
4. Anna Fenninger (osztrák)
50 pont
5. Maria Riesch (német)
45 pont

 
A Női Összetett Világkupa állása (7 versenyt követően):
1. Lindsey Vonn
389
pont
2. Maria Riesch
361
pont
3. Kathrin Zettel (osztrák)
220
pont
4. Tina Maze (szlovén)
173
pont
5. Anja Pärson (svéd)
172
pont
5. Elisabeth Görgl
172
pont
7. Tanja Poutiainen
165
pont
8. Emily Brydon
154
pont
9. Kathrin Hölzl
136
pont
132
pont

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr541579959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása