HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Aksel Lund Svindal Garmisch-Partenkirchenben is jól kombinált

2011.02.14. 18:00 :: repens

Elkezdődött az alpesi sí világbajnokság második hete, ma a férfiak szuper-kombinációjára került sor. Finoman szólva is hiányos mezőny állt rajthoz, ám ez a győztest bizonyára nem zavarta: Aksel Lund Svindal hibátlan síeléssel, már a lesiklás után is élen állva nyerte meg a VB-címet. A dobogó második fokára a remek VB-t maga mögött tudó Christof Innerhofer állhatott fel, mögötte egy másik olasz, Peter Fill végzett. Az esélyesnek tartott Silvan Zurbriggen a szlalomban kiesett, Ondřej Bank a szlalomot, Benni Raich és Natko Zrnčić-Dim a lesiklást rontotta el. 28 síző jutott el a szlalom céljáig, a kisebb sínemzetek közül sokan örülhettek: finn top-10, bolgár 11. hely, spanyol, szlovák és fehérorosz top-20, andorrai, bosnyák, ukrán, kazah top-30... Más kérdés, hogy ez sajnos egyben a verseny színvonalát is jelzi.

Néhány napja, a szakági előzetesnél már keseregtem a szuper-kombinációs szakág sanyarú helyzetéről - a mai rajtlista ezt fényesen alátámasztotta. A 41 sízőből, akiknek neve a rajtlistán szerepelt, nagy jóindulattal is csak mintegy 15 nevezhető egyáltalán rendszeres Világkupa-pontszerzőnek. Ritkán láthatunk két andorrait egy VB top-30-as listáján... Hiányzott a toronymagas esélyes, a vakációzó Ivica Kostelić, csakúgy, mint a hiányában szintén komoly esélyessé előlépő, szívproblémával küszködő Carlo Janka. Magyar versenyző ma sem volt a rajtlistán, a magyar fiúk bemutatkozására még mindig várnunk kell.

A lesikló futam rajtjánál, a Kandahar-2 lejtőjén a korábbiaknál valamivel hidegebb idő, "mindössze" 4°C fogadta a sízőket. Aligha bánkódtak emiatt, az utóbbi napokban már inkább az olvadás, mint a jegesség zavarta a résztvevőket. A pályát már sízők és nézők egyaránt megismerhették az elmúlt napokban, igaz,a rajthelyet pár méterrel arrébb rakták - nagy különbséget ez nem jelentett.

A lesiklópálya adatai:
Start: 1690m
Cél: 770m
Hossz: 3300m
Szintkülönbség: 920m
Kapuk száma: 44

Az amerikai Tim Jitloff kezdte a lesikló futamot, igen gyenge síeléssel szenvedte végig magát a lejtőn - lényeg, hogy eljutott a célig (29.). A norvég Lars Elton Myhre is technikai síző, mégis sokkal jobban jött (18.), persze az amerikai még viszonyítási alapnak sem volt igazán jó. A spanyol Ferran Terra lesiklásban jeleskedhet inkább, az utolsó métereken szorult csak a norvég mögé (20.). A cseh Martin Vráblik képességeit a Vk-ból ismerhetjük, így nem is okozott meglepetést a több másodperces hátránya - Jitloffot így is megelőzte (28.). Az andorrai Kevin Esteve Rigail is gyorssíző, ő már a papírformának megfelelően át is vette a vezetést - a másfél másodperces előnye pedig meglepően nagy volt, soha nem járt még ilyen magasságokban (9.).

A bolgár Georgi Georgievtől nem volt félnivalója az élen állónak, a többieket viszont megelőzte, ő is nagyon elégedett lehetett (15.). Az első igazán jó síző Ondřej Bank volt a pályán, magabiztos, jó sízéssel gyengébbik számában is átvette a pillanatnyi vezetést - a célegyenesre kissé túl széles ívben fordult rá (5.). Az amerikai Ted Ligety kövekezett, a papírformának megfelelően nagy hátrányt szedett össze (11.). Az olasz Dominik Paris volt az első igazán jó lesikló a pályán, ám meglepő módon ő sem tudott versenyre kelni a cseh idejével (8.). Honfitársa, Paolo Pangrazzi kombinációs specialistának nevezhető, így hibákkal tarkított menete ellenére is reménykedhetett még némi előrelépésben (14.).

A svájci Beat Feuz gyenge felső szakasz után megmutatta valódi tudását: főleg a Freie Falltól jött hibátlanul, közel kilenc tizedet vert Bankra (2.). Az osztrákok tucatembere, Joachim Puchner érthetetlenül gyenge lesiklás után várhatta gyorssízőként a további visszaesést (17.). A horvátok megmaradt reménye, Natko Zrnčić-Dim szinte esélytelen helyzetbe hozta magát a szlalom előtt, úgy tűnik, nem bírta az esélyesség terhét (16.). A svéd Hans Olsson már néhány másodperc után lesodródott a pályán, így a verseny első kiesője lett. Újabb olasz következett, Peter Fill vérbeli lesiklóként kifejezetten gyengén jött a középső szakaszon, alig fért be Bank elé (4.).

A szakági menők sorát Kjetil Jansrud nyitotta, jó sízés után a Freie Fallét és az alsó szakaszt nagyon elrontotta - komolyan sajnálhatja (13.). Benjamin Raich a mostani mezőny legjobb szlalomosa, a kérdés csak az volt, mennyi hátrányt szed itt össze. A válasz: alighanem túl sokat, Ligetyvel és Jansruddal versengett (12.). Silvan Zurbriggen nagy esélyt kapott Kostelić távolmaradásával, egyelőre élt is vele: egy másodperces hátránnyal ért célba, igaz, Banktól kevéssel kikapott (6.). Bode Miller a szezon nagy részére jellemző - azaz: iszonyatosan gyenge - arcát mutatta (10.), szlalomban most már tényleg csoda kellett volna. Kis probléma: nála mostanában szlalomban az is csoda, ha célba vergődik...

Újabb osztrák volt soron, Romed Baumann a lesiklóversenyhez hasonlóan most is elrontotta a felső szakaszt, majd szétesett a mozgása - kiesés lett a vége. A norvég Aksel Lund Svindal mesterien csinálta meg az ugratókat és a Freie Fallét, hat tizedes előnnyel átvette a vezetést, és nyerte is a futamot (1.). Utolsó valódi ellenfélként az olasz Christof Innerhofer érkezett, jó kezdés után a végére jelentős hátrányt szedett össze (3.).

Nagy váltás: Innerhofer után az andorrai sísport másik büszkesége, Roger Vidosa startolhatott. Nem okozott meglepetést, csak Vráblikékat előzte meg (25.). A lengyel Maciej Bydlinski még rosszabbul járt: annyira megzavarta a szokatlanul jó rajtszám, hogy kiesett. A mezőny erősségét jól jelzi, hogy 25-össel következett Cristian Javier Simari Birkner, az argentín klán férfitagja egy jobbosban oldalára esett, nagyot mentett, hogy el tudta kerülni a hálót. A versenyének persze így is vége volt, hisz egyik léce is lecsatolt.

A finn Andreas Romar más kategória, mint az előző néhány síző, a középső szakaszig tartotta is a lépést Svindallal. A végére persze megnőtt a hátrány, ám így is bizonyította kiváló formáját (7.) - persze szlalomban ő sem nagyon bízhatott az előrelépésben. A horvát Dalibor Šamšal célja ebben a számban a túlélés lehetett - nem sikerült, nagyot esett, alighanem a bal térde bánta.

Hosszabb szünet után jöhetett az utolsó osztrák, Björn Sieber technikai sízőhöz képest elfogadhatóan síelt (19.), kár, hogy az eseményt közvetítő sportadó fontosabbnak érezte néhány interjú beszúrását, mint a verseny további közvetítését. A brit T.J. Baldwin is szép csendben és láthatatlanul kiesett, sérülés valószínűleg nem történt. Az első 30 induló sorát a horvát Tin Široki zárta - ő nem Kostelićék szintje, annak is örült, hogy leért (24.), a célban sokakhoz hasonlóan elhasalt.

A viszonylag sok kieső miatt komoly bravúr kellett ahhoz, hogy valaki ne férjen be a top-30-ba. Igaz, az utolsó sízők közül már csak a lett Roberts Rode búcsúzott, így mégis akadt négy balszerencsés, akik csak a szlalomfutam legvégére kaptak így besorolást. Minden dícséretet megérdemel viszont a bolgár Nikola Csongarov, aki 21. lett; az olasz-moldáv Mirko Deflorian pedig időtlen idők után találta magát egy második futamban (22.). A fehérorosz Jurij Danilocskint is kevesen várták volna ennyi síző elé (23.), a lengyel Michal Klusak (26.) és a szlovák Jaroslav Babušiak (27.) viszont csak a papírformát hozta. Az értékes 30. helyet elkeseredett csatában, kiváló, hajszállal tíz másodpercen (...) belüli hátránnyal a bosnyák Igor Laikert szerezte meg.

30-on túlra szorult az ukrán Rosztiszlav Fescsuk (31.), a kazah Dmitrij Koskin (32.) és Tarasz Pimenov (34.), valamint a szlovák Matej Falat (33.). Időeredményüket inkább fedje a feledés jótékony köde...

 

A második futamra a mezőny Garmischból átvándorolt Partenkirchenbe, a Kandaharról a Gudibergre. Svindal várhatta fő esélyesként a rajtot, leginkább talán Banktól és Zurbriggentől tarthatott, de ők mintegy másfél másodperces fórból indultak. Miller, Ligety, Raich, Jansrud 2,5-3 másodperc környékén sorjáztak egymás után, nagy csodának kellett történnie, hogy ők beleszóljanak az érmekért folyó csatába. Főleg úgy, hogy ez a hatalmas hátrány is 10.-13. helyeket ért, tehát ők sem a mezőny elején indultak. Volt azonban egy (helyesebben két) nagy kérdőjel az elején: Innerhofer és Fill. A két olasz gyorssíző közül főleg Innerhofer szokott jól szlalomozni kombinációban idén, ráadásul a pályát olasz edző tűzhette.

A szlalompálya adatai:
Start: 960m
Cél: 750m
Szintkülönbség: 210m
Kapuk száma: 62 (ebből 61 fordító kapu)

Laikert kezdte a második futamot a már-már nyáreleji, 10 fok feletti időben. Különösebb gond nélkül lejött a bosnyák, ezzel láthatóan boldog is volt (23.). Jitloff nem csak a célbaérésre hajtott, javított is borzalmas első futama után az amerikai (14.). Vráblik erősebbik száma a szlalom, ennek megfelelően egész jól ment végig a cseh versenyző (17.). A szlovák versenyző már kevésbé, Babušiak hatalmas hófelhőket állított elő, igaz, célba ért (19.). Klusak már az elején elvétett egy kaput, visszagyalogolt, ám innentől kezdve senkire nem lehetett veszélyes (27.). Vidosa kapura lépett, így ő is hegyet mászhatott, a lengyelnél is többet vesztett (28.).

Široki le-lecsúszkált az ívekről, néhány századdal Vráblik mögé csúszott (18.). Danilocskin érezhetően óvatosan síelt, helyezést akart a fehéroroszoknak, ezt el is érte (20.). Deflorian két másodperces előnnyel érkezett, sikerült az egészet eladnia, ám holtversenyben Jitloffal a pillanatnyi első helyre érkezett (14.). Csongarov jó kezdés után oldalára esett, ezzel elszálltak a bolgár reményei az igazán jó eredményre (22.). Terra bátran dobálta a léceket, végülis kifizetődött a sajátos stílus (16.).

Sieber Chamonix-ban nagyot égett szlalomban, most nagyobb hiba nélkül lejött, át is vette a vezetést (13.). Myhre aztán gyorsan helyretette az osztrák menetét, majd két másodperces előnnyel jött az élre - a második futam legjobb idejével a 7. helyig lépett előre. Puchner magához képest most nem jött rosszul, Myhrével persze nem versengett, de megelőzte Siebert (12.). Zrnčić-Dim már a felső szakaszon hátrányba került, aztán hiába jött jól, csak a norvég mögé érkezett (8.).

Georgiev nagyon szép napot szerzett Bulgáriának: magabiztos szlalommal bejött mindkét osztrák elé, a bolgár alpesi sí legjobb eredményét érte el (11.). Pangrazzi jó szlalomosként az élre törhetett, az olasz tűzésű pályán ezt meg is tette - jó jel a későbbi taljánoknak, és nagy eredmény a fiatal kombináció-specialistának (6.). Jansrud lécei nagyon szétcsúszkáltak, nem tudott versengeni az éllovasokkal (10.). Raich hozta a kötelezőt, fél másodpercet vert Pangrazzira is - a kérdés csak az volt, mire lesz ez elég. Később kiderült: a dobogóra sem (4.)...

Ligety gyenge kezdés után hozta már-már megszokott kiesését, az amerikaiaknak már csak egy reményük maradt. Persze ez a remény nem tartott sokáig, Miller már a második kapunál azt hitte, síugró-versenyen van, és megpróbálta átvinni a pálya menti hálót... Esteve Rigail nem szlalomos, de még ehhez viszonyítva is talán túlzottan óvatos volt (21.).

Paris is a kiesők sorát gyarapította, az olasz gyorssíző is kapura lépett. Romar nem tudott olyan jól jönni, mint Chamonix-ban, Zrnčić-Dim mögé esett vissza, így is top-10-ben zárt (9.). Zurbriggen feltette a koronát hónapok óta tartó vergődésére: kiesett abban a számban, amelyben a visszalépések után őt tarthatták az egyik legnagyobb esélyesnek. Bank sem tudott hiba nélkül lejönni, elvesztette óriási előnyét Raich-hal szemben, most rosszabbik arcát mutatta szlalomban. Egy már-már megnyert dobogót dobott el ezzel a futammal a cseh sí büszkesége (5.)...

Fill a pálya alsó szakaszán majdnem elesett, ennek ellenére megtartotta előnyét. (A magyar riporter nagyon meglepődött rajta, az olaszok biztosan nem - szerintem mások sem, a két olasz már jó néhány kombinációs szlalomban bizonyított idén... - szerk.) Innerhofer esetén biztosak lehettünk benne, hogy jobb lesz Fillnél (Chamonix-ban is a szlalomja repítette még előbbre), a kérdés csak az volt, mennyivel: majd egy másodperces előnnyel vette át a vezetést, ezzel bizony Svindalra is komoly nyomást helyezett. Végül meg kellett elégedniük a dobogó két alsóbb fokával, de aligha bánkódnak a taljánok.

Svájci dráma: Beat Feuz élete szlalomjával még az első helyre is esélyes volt, ám néhány kapuval a vége előtt hibázott, biztos érmet dobott el magától. Utolsóként pedig következett Svindal: biztonsági menetet síelt, így is majdnem elesett a végén, de megmentette - több mint egy másodperces előnnyel nyerte a versenyt és ezzel a VB-t!

Persze, lejött még a maradék négy síző is. Fescsuk biztonsági menettel top-30-as helyet szerzett Ukrajnának (25.), Koskin azonban kiesett. Falat egész jól síelt, 24. hely lett a jutalma, míg végül Pimenov révén a kazahok is örülhettek egy célbaérőnek (26.).

A világbajnok portréja:

Aksel Lund Svindal

Született: 1982. december 26., Lørenskog
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-) kombináció
Olimpia: aranyérmes (Szuper-G; Vancouver, 2010), ezüstérmes (lesiklás; Vancouver 2010), bronzérmes (óriás-műlesiklás; Vancouver 2010), ötödik (Szuper-G) és hatodik („óriás”) helyezett 2006 Torino
Világbajnokság: négyszeres világbajnok és aranyérmes (szuper-kombináció; Val d’Isère 2009 és Garmisch, 2011; lesiklás és óriás-műlesiklás, mindkettő Åre 2007), ezüstérmes (kombináció; 2005, Bormio), bronzérmes (Szuper-G; Val d’Isère 2009), továbbá három ötödik, egy hatodik és két hetedik helyezés
Junior-világbajnokság: aranyérmes (kombináció), ezüstérmes (Szuper-G) és kétszeres bronzérmes (lesiklás, szlalom), mind 2002 Tarvisio
Világkupa-debütálás: 2001, Sölden
Világkupa-rajt: 252
Vk-futamgyőzelem: 14 (5 Szuper-G, 4-4 lesiklás és óriás-műlesiklás, 1 szuper-kombináció)
Vk-dobogó: 35 (11 Szuper-G, 10 óriás-műlesiklás, 8 lesiklás, 6 kombináció)
Vk-összetett: kétszeres győztes (2006/2007 és 2008/2009), második helyezett (2005/2006)
Vk-szakági: kétszeres győztes Szuper-G-ben (2005/2006 és 2008/2009), győztes óriás-műlesiklásban és kombinációban (mindkettő 2006/2007), negyedik helyezett lesiklásban (2008/2009)
Európa Kupa: az összetett harmadik helyezettje, a szlalom győztese és az „óriás” negyedik helyezettje (mind 2002/2003), 7 dobogós helyezés, 5 győzelem

További eredményei: tizenötszörös norvég bajnok (négyszer „óriásban”, háromszor Szuper-G-ben, szlalomban és kombinációban, kétszer lesiklásban); két Szuper-G-ben aratott győzelem az Ausztrál-Új-Zélandi Kupában; 12 győzelem különböző FIS- versenyeken.

Aksel Lund Svindal még mindig alig múlt 28 éves, ám már gyakorlatilag mindent megnyert, amit csak alpesi síző megnyerhet. Van olimpiai aranyérme, ezüstérme, bronzérme, a mostani már a negyedik világbajnoki címe, kétszer megnyerte már az összetett Világkupát, négyszeres szakági Vk-győztes... Garmisch-Partenkirchenben most került először olyan kézbe az első hely, aki már jó alaposan hozzászokhatott ehhez az érzéshez. A szám címvédőjeként érkezett ide, és meg is tartotta címét - a győzelmet nem kell magyarázni!

A Lørenskog falucskában született Aksel Lund Svindal viszonylag későn érő típus, tualjdonképp csak húsz évesen kezdték el megismerni az alpesi sí szerelmesei. Persze, ebben nyilván szerepet játszik nemzetisége is, a norvégok nem szeretik elsietni a dolgokat, csak alapos felkészítés után engedik rá a világra az újabb és újabb tehetségeket.

2002-ben Tarvisio-ban, a junior-VB-n épp ebben a szakágban tűnt fel az ifjú Svindal, miután megnyerte a kombinációt. Mellékesen begyűjtött még egy ezüstöt is szuper-G-ben, és egy-egy bronzot lesiklásban és szlalomban. Figyelemreméltó eredménysor, de ez csak a kezdet volt!

Egy évre rá, St. Moritzban már a felnőttek között tündökölt, óriás-műlesiklásban egy VB-5. hellyel tette le a névjegyét. Junior VBs remeklésekor ez a szakág különös véletlen folytán úgyis kimaradt... A 2005-ös VB-n, Bormióban már az érem is sikerült, újfent kombinációban, Benni Raich mögött zárt ezüstérmes pozícióban. 2007-ben, Åréban aztán felkapaszkodott a dobogó legfelső fokára, rögtön két számban is: a lesiklás mellett az óriást is megnyerte.

Persze, ekkorra már a Világkupában is szép eredményeket tudhatott magáénak. 2005. november 27-én Lake Louise-ban megszerezte élete első Vk-győzelmét, a változatosság kedvéért szuper-G-ben. Ha már így belelendült, az idény során nem is adta sokkal alább, és elhódította a szakági Világkupát, két ponttal megelőzve a legendás Hermann Maiert. 2006/2007-ben még magasabbra lépett: megnyerte a kombináció és az óriás szakági kristálygömbjét, valamint ezekkel együtt az összetettet is! A szenvedő fél ezúttal is egy osztrák volt, Raichot utasította maga mögé.

2007. november 23. komoly törést jelentett Svindal pályafutásában. Szó szerint értendő, Beaver Creekben egy lesiklótréningen hatalmasat bukott, ezzel idénye be is fejeződött. A visszatérése azonban fergetegesre sikeredett: 2008/2009-ben újra az ő kezébe adhatták az összetett Világkupa győzeleméért járó elismerést, ráadásul a Val d’Isère-i VB-n szuper-kombinációban aranyat, szuper-G-ben bronzot nyert.

A 2009/2010-es szezonja ehhez képest kicsit gyengébbre sikeredett, az összetett címét nem sikerült megvédenie. Így is újabb kategóriával növelte dicsőséglistáját, hisz a vancouveri olimpián szuper-G-ben nem talált legyőzőre. Alighanem ez is volt az oka a relatíve gyengébb Vk-idénynek, Kanadára hegyezte ki a formáját a norvég, és el is érte a célját. Lesiklásban egy ezüstöt és óriásban egy bronzot is begyűjtött még, mintegy mellékesen, ezzel az olimpia alpesi sí-versenyeinek egyik legnagyobb sztárjává vált.

A mostani idényben felemás teljesítményt nyújtott, egy-egy remeklés után érthetetlen betlik következtek. Könnyen lehet, hogy ebben a szezonban is kristálygömbök nélkül marad, az összetettért folyó harcot már ő is feladta Kostelić ellen, és kedvenc szakágaiban sem áll igazán jól. Ettől még persze a Vk-ban sem szabad őt leírni, ráadásul idei legerősebb száma, az óriás még a VB-n is hátravan! Lehet, most is "beáldozta" a Világkupát egy világeseményért? 

Christof Innerhofer eleddig állandó résztvevője az éremátadásnak: szuper-G-ben aratott győzelme és lesiklóbronza után most harmadik versenyén a még hiányzó ezüstérmet is kipipálhatta. Fájdalom, ezzel alighanem véget is ért számára a VB, a technikai számokban minden bizonnyal mások képviselik az olasz színeket. Bár eddigi teljesítményét elnézve lehet, vele jobban járnának, mint pl. egy tét elviselésére képtelen Mölggel...

A képen látható 28 éves castelrottói lakos, Peter Fill felemásra sikeredett idény után állhatott most VB-dobogóra. Nem ez az első alkalom számára, Val d'Isére-ben szuper-G-ben már begyűjtött egy ezüstöt. Most is talán valamelyik gyors számban tűnt inkább éremesélyesnek, kombinációban az utóbbi versenyeken Innerhofer már háttérbe szorította. Csakhogy a VB-n olasz szemszögből minden szám Innerhoferről szólt eddig, igaz, Fillnek a mai napon ez a másodhegedűs szerep is VB-bronzot ért!

Férfi szuper-kombináció, Garmisch-Partenkirchen, világbajnokság

A világbajnokság valamennyi versenyéről, futamáról részletes statisztikát készítettünk, mindezt egy helyen a linkre kattintva elérhetitek!



 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szuper kombináció 2010/2011 alpesi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr972660726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása