HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Alpesi sí VB: "You're the Hero, Lizz!"

2011.02.08. 16:20 :: Dave985

A 41. Alpesi Sí Világbajnokság tegnap esti ünnepélyes megnyitóján is kulcsszerepet vállalt Elisabeth Görgl, elénekelte a vb hivatalos dalát, egy kicsit önmagának is, ma dél körül pedig valóban hőssé vált „Lizz”, Michaela Dorfmeister 2003-as győzelme után újra osztrák világbajnokot avattak Szuper-G-ben! Mindössze öt századdal maradt el a legjobb időtől Julia Mancuso, a dobogó harmadik fokára pedig Maria Riesch állhatott fel. Lindsey Vonn-t a jelek szerint padlóra küldte a múlt heti bukás, nagyon régen nem látható dekoncentráltsággal síelt, végül címvédőként csak a 7. helyet tudta megszerezni. Helytálltak a magyar lányok, a mieink közül Miklós Editet (31.) csak a Világkupából jól ismert pontszerzők előzték meg, de Berecz Anna (36.) is csak tizedekkel maradt el az argentin Simari Birknertől.
 
 
Mint tegnapi előzetesünkben már szó esett róla, a hírhedt Kandaharon a kétszeres világbajnok Ulrike Maier halálos kimenetelű balesete óta, egészen a tavalyi Világkupa- fináléig nem rendeztek a hölgyek számára versenyeket. 2010-ben sem az eredeti, rettegetett pályán bizonyíthattak a hölgyek, a gyengébbik nem képviselőinek külön szakaszt jelöltek ki a szervezők, lényegében csak a célegyenesben kapcsolódik össze a nők és a férfiak pályája.
 
Mindezek ellenére sem volt úri lányoknak való a Kandahar- W! A Szuper-G mintegy 1300 méter magasságban, a pálya legmeredekebb részének számító Waldeck-en veszi kezdetét, amit egy rendkívül technikás traverz követ, ahol komoly erőket fitogtatva keresztbesíelnek a lányok. Ezután érkeznek meg egy gyors jobb-bal kombinációhoz, ez az Eishang és a Ramwiesen, mint előbbi nevéből ki lehet találni, ezen a részen nem övezi a pályát erdőrengeteg, így a ma dél körül is hétágra sütő nap sugarai fokozzák a jegesedést. Nagyon könnyen le lehet kerülni az ideális ívről, a hibát több kapun keresztül viszik magukkal, tetemes időveszteség szerezhető csak ezen a rövidke részen. Kis pihenésre, feltöltődésre alkalmas szakasz után elérkezünk a Höllentor-hoz (a „Pokol kapujához”), mely a pálya legmeredekebb, így leggyorsabb része, az itt szerzett tempó viszik magukkal az „FIS- Schneisé”-n, ami lényegében egy hajlított balos kanyar, ez vezet el minket a „Tauber-Schuss” nevű ugratót követően a férfipályába torkolló célegyenesbe.
 
A pálya paraméterei:
- startmagasság: 1305 m
- célmagasság: 770 m
- hosszúság: 2180 m
- szintkülönbség: 535 m
 
A lányok egy jó része elégedetlen volt a pályával, túl veszélyesnek találták az előző napi esőzések nyomán megvastagodott jégréteg miatt. Nicole Hosp a sajtótájékoztatón sem vett vissza az agarakból, nyilvánosan lekorholta a rendezőket. Lindsey Vonn arcáról sem a megszokott céltudatosságot lehetett leolvasni, a címvédő amerikai klasszis még azt sem zárta ki, hogy múlt heti, Hinterreit-on történt bukása miatt nem áll rajthoz a mai versenyen, mivel pontosan tudja, hogy ezen a pályán félsszel, visszafogottan nem lehet jól teljesíteni.
 
A rendezők kitettek magukért a nyitónapon. A plusz 5 fokot is jócskán meghaladó hőmérséklet sem okozott jelentékeny pályaromlást, ez nekünk jó hír volt, így a mieink sem vágtak neki hendikeppel futamuknak. Másrészt fergeteges volt a hangulat, csaknem csordultig megteltek a lelátók, a német szurkolók igazi világbajnoki hangulatot teremtettek, pedig még csak kedden vagyunk…
 
A pályát elsőként a svédek visszafogottan teljesítő egykori Vk- futamgyőztese, Jessica Lindell-Vikarby (14.) járta végig. Nem is annyira rosszul, az első két szektorban voltak gondjai, komolyabb fékezései, helyezésével elégedett lehetett. Egy darabig a svéd állt a tabella élén. Marion Rolland (21.) nem igazán kedveli a buckás, jeges pályákat, a kanyarokat még annyira sem, ennek megfelelően kis híján kizuhant a „pokolba”, nagy nehezen azért bevette az ominózus kaput. Leanne Smith (19.) cortinai kiemelkedő teljesítményét ma sem tudta megismételni, neki is a technikás részen voltak komoly nehézségei. Margot Bailet (25.) számára már az is nagyszerű teljesítmény volt, hogy rendszeresen 50-en túli rajtszámokkal kivívta a vb-részvételt, a fiatal francia remek kezdés után gyorsan tetemes hátrányba került, a pálya végére már teljesen szétesett. Laurenne Ross (16.) nem eléggé bevállalós, ám összességében korrekt menettel hízelgő pozícióban zárta első vb-versenyét.
 
A svéd vezetésnek egy olasz vetett véget, Daniela Merighetti (9.) kiváló lesikló és pocsék Szuper-G- versenyeken volt túl ebben az évben, ma azonban kitett magáért gyengébbik számában is. Néha alternatív íveken, viszont jelentős tempóban közlekedett, egy század híján fél másodperccel vette át a vezetést. Az ő királysága aztán végképp pünkösdinek bizonyult, miután érkezett újdonsült junior-világbajnok honfitársa. Elena Curtoni (6.) a tisztább, szebb síelési stílusával még jobban járt, jó negyed szekundummal taszította le az élről Merighettit. Hatodik helyezése káprázatos teljesítmény, bár aki végigkövette decemberi-januári formáját, az tudhatta, benne volt a levegőben ez a kiugróan szép szereplés.
 
Más kérdés, hogy ő sem sokáig örülhetett, éllovasként biztosan nem, mert érkezett az év másik felfedezettje, Anna Fenninger. (5.) Az osztrák lány annak ellenére hozta elegáns stílusát, hogy állítása szerint nagyon ideges volt a futam előtt, és végig küzdenie kellett. Gyönyörű nyomvonalon haladt, a végén talán túlságosan is, ugyanis közel négy tizedes előnyének jó részét eladta, egyetlen századdal ezzel együtt is az élen kötött ki. Három svájci volt soron, elsőként Dominique Gisin próbálkozott, nem is akárhogy, az utolsó szakasz előtt ő is csak egyetlen századdal maradt el Fenningertől, vagyis gyaníthatóan át tudta volna venni a vezetést, ám az utolsó kapuk egyikénél túlvállalta magát, s kiesett. Fabienne Suter (8.) zaklatott menettel operált, a meredek részen néha aggasztó mértékben késett, végső helyezése a tőle elvárható szinten mozog. Nadja Kamer (13.) csak a felső szakaszon konkurált az osztrákkal, tőle majd lesiklásban várható kiugróbb eredmény.
 
A tegnapelőtt még Világkupa- versenyt nyerő Viktoria Rebensburg jelen pillanatban lázas betegen fekszik ágyában, erősen kérdéses vb-szereplése, a mai futamot természetesen ki is kellett hagynia. (Viharfelhők gomolyognak a német csapat feje fölött, az olimpiai bajnok mellett a vb-címvédő Kathrin Hölzl indulása is kétséges, krónikus hátfájdalmakkal küzd hetek óta.)
 
Ingrid Jacquemod (17.) abszolút visszafogott menettel a középmezőnyben zárt, a pocsék januárt maga mögött tudó Tina Maze (11.) futama sem volt túl épületes, leszámítva az utolsó szektort, amit tanárian oldott meg. Olimpiai ezüstérmesként talán többet vártak tőle a szlovének. A francia csapat csődjét a szám két évvel korábbi ezüstérmese, Marie Marchand-Arvier (20.) tette teljessé, gyakorlatilag alig akadt olyan pontja a pályának, ahol eltalálta az íveket, folyamatos késésben volt.
 
A 16-os rajtszámmal, a kiemelt csoportból elsőként Elisabeth Görgl (1.) érkezett, szenzációsan síelt a mai napon. Egy apró hibát a végén fel lehetett fedezni, ez mentette meg a többieket a teljes esélytelenségtől, máskülönben tőle soha nem látott pengés menetet produkált. Maria Riesch (3.) is összeszedetten mozgott, bár az utolsót kivéve minden szektorban lassabb volt kicsivel az osztráknál. A célban is mindössze 21 százados hátrányt mutatott az eredményjelző, joggal aspirált egy éremre. Az olimpiai bajnok Andrea Fischbacher már az első, egyébként nem különösebben nehéz részen ronthatott egy komolyabbat, már ott közel 7 tizedes hátrányban volt, görcsösen próbált a helyzeten változtatni, s ahogyan ez ilyenkor lenni szokott, bukás lett a vége. Keresztbeálltak lécei az egyik jobbos forduló előtt, eltrafálta velük a kaput, majd néhány száz méteren keresztül csúszott a jeges pályán, végül a második hálósor megfogta. A kiesése kívül más baja nem esett.
 
Jó néhány perc telt el, míg rajtengedélyt kapott Lara Gut. (4.) A svájci tininek talán betett a várakozás, talán nem, menete teljesen rendben volt, igazán persze ő is csak Riesch-sel volt versenyben, az utolsó szektor döntött kettejük között, így Lara végül leszorult a dobogóról. Anja Pärson (10.) is csak az első szakaszon tartotta a lépést Görgl-lel, aztán nehezen találta egyensúlyát, sorjáztak a bizonytalanságok, így végül egy TOP-10-es eredménnyel nyitotta alighanem utolsó vb-jét a szám korábbi kétszeres világbajnoka. Julia Mancuso (2.) épp ellentétes utat járt be, mint Anja. A felső részen került komoly hátrányba, több mint 4 tizedes elmaradásakor kevesen hittük volna, hogy akárcsak a dobogóra felférhet. Ehhez képest a pálya második felét eszményien síelte meg, a „Höllentor”-nál talán senki sem maradt annyira magasan, mint ő, ennek megfelelően kimagaslóan erős tempóban folytathatta, olvadt a különbség méterről méterre, a pálya volt rövidebb a „kelleténél”, 5 század még így is maradt kettejük közt.
 
Görgl gyors lélegzetváltás után jobban izgulhatott, mint valaha, az utolsó személy, aki megfoszthatta aranyától, nem volt más, mint a gyorsasági szakág többszörösen koronázott királynője, Lindsey Vonn. (7.) Érződött mozgásán a múlt heti – elsősorban mentális – sérülés nyoma, rendkívül bizonytalanul síelt, önmagához képest különösképp. Egyik szektorban sem tudott versenyre kelni az osztrákkal, a végére már annyira szétesett, hogy a dobogótól is távolra került. A látottak fényében át kell nekünk is értékelni sok mindent a lesiklás és a szuper-kombináció előtt…
„Ma fejben nem voltam ott a pályán, ürességet éreztem odabent. Úgy néz ki, hibás döntés volt ma rajthoz állnom. Át kell gondolnom a következő napok teendőit, mert jelenleg teljesen tanácstalan vagyok.”
 
Nicole Hosp (11.) mellett a végsőkig kitart a szakmai stáb, úgy néz ki, jól döntöttek, amiért nem Margret Altachert indították Szuper-G-ben, hiába nem az igazi a jeges pálya, alig maradt el például Pärsontól és így a legjobb 10-től. Maruša Ferk (27.) satufékkel jutott túl a pálya legkritikusabb pontjain, jól láthatóan tartott a Kandahartól. Johanna Schnarf (23.), majd az őt követő Carolina Ruíz Castillo (26.) sem találta a ritmust, rengeteget korrigáltak, így csak a mezőny második felében végeztek. Stacey Cook már az első szektor után nem sokkal búcsúzott, elmérte az egyik éles fordítót, a kanadai Britt Janyk (16.) sem tudott igazán csodát tenni, a tőle elvárható pozícióban zárta a nyitószámot. Elena Fanchini (18.) közepes menete után Gina Stechert zárta le az első harmincast. Egészen tűrhető részidő után bukott, nagy sebesség mellett a hálóról vágódott vissza a pályára. Egy ideig izgulni kellett állapotáért. Néhány percig nem kelt fel, bevágta a fejét, a nyakát, kellett egy kis idő, míg helyére kerültek a dolgok, majd a garmischi lány tapsvihar kíséretében lesíelt a célba.
 
Az inkább technikai síző hírében álló Marie-Michele Gagnon (22.) is rajthoz állt jobb híján a kanadai csapatban, nem is ment annyira rosszul. A lesiklás junior-világbajnoka, Lotte Smiseth Sejersted sem ért el a célba, a nagy akarásnak nyögés, pontosabban kaputévesztés lett a vége. A lengyel Karolina Chrapek (34.) bizonyította, hogy az Universiade nem egyenlő a vb-vel, az akkori ezüstérem ma a vert mezőnyben végzett. A spanyol Andrea Jardi és a cseh Klara Křižová sem talált el a célig, utóbbiból elő is törtek a könnyek, Erzurumban többszörös éremesélyesként csúnyán leszerepelt, most még a vb-n sem verekedte be magát a legjobb 30 közé. A szintén óriás-műlesikló kanadai Marie-Pierre Prefontaine (24.) korrekt menete után újabb két kieső, előbb a lengyel Agnieszka Gasienica Daniel, majd az andorrai Mireia Gutierrez rontott, utóbbi talán nagyobbat is az egészségesnél, sokáig állt a verseny. Köztük még az orosz Anna Sorokina (33.) teljesítette a távot, 6 másodpercen is túli hátránnyal.
 
A hátralévő nyolc lány között foglalt helyet a két magyar is, sajnos a sok megszakítás miatt egyiküket sem láthattuk. Miklós Edit (31.) a pálya alsó részén volt leginkább elemében, részideje befért a legjobb huszonöt közé, egyébként az ismert előzményeket figyelembe véve remekül szerepelt. Az említetteken kívül még az egykoron óriás-műlesiklásban hatszoros Vk- futamgyőztes María José Rienda (28.) és a Világkupában edződő monacói színekben versenyző, egyébként olasz Alexandra Coletti (30.) tudta kevéssel megelőzni, egyedül a belorusz Maria Skanova (29.) helyezése fájó egy kicsit, de ezt tudjuk be annak, hogy néhány hetes erőltetett menet után érkezett a vb-re Edit.
 
Berecz Anna (36.) az Universiadén elért 14. helyezése után ma sem vallott szégyent, megverte azokat, akiket ranglistás pontjaik alapján meg kellett, a Vk-ból ismert argentin milliomos Simari Birkner- család egyik tagjától, Maria Belentől is csak néhány tized választotta el.
 

A világbajnok portréja:
 
Elisabeth Görgl
 
Született: 1981. február 20., Bruck an der Mur
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-) kombináció
Olimpia: kétszeres bronzérmes (lesiklás és óriás-műlesiklás; Vancouver, 2010)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (Szuper-G; Garmisch, 2011), bronzérmes (szuper-kombináció; 2009, Val d’Isère), negyedik (lesiklás; 2009, Val d’Isère) és hatodik (Szuper-G; 2009, Val d’Isère) helyezett
Junior-világbajnokság: bronzérmes (szlalom; 1999, Pra Loup)
Világkupa-debütálás: 2000, Sestriere
Világkupa-rajt: 240
Vk- futamgyőzelem: 3 („óriás” 2, Szuper-G 1)
Vk- dobogó: 26 (12 „óriás”, 4-4 lesiklás és Szuper-G, 3 szlalom, 2 kombináció, 1 parallel szlalom)
Vk- összetett: negyedik (2007/2008) és hatodik (2009/2010)
Vk- szakági: második (Szuper-G 2007/2008 és 2009/2010; „óriás” 2007/2008), negyedik („óriás” 2003/2004 és 2008/2009; ill. kombináció 2009/2010)
Európa Kupa: az összetett és a szlalom, ill. óriás-műlesikló szakág győztese (2002/2003); 9 győzelem, 19 dobogó
 
További eredményei: ötszörös osztrák bajnok (szlalom 2004 és 2005; kombináció 2005; Szuper-G 2006 és 2010), egy győzelem az Észak-Amerikai Kupában, hét győzelem FIS- versenyeken, a Trofeo Topolino* kétszeres győztese
 
* Nem hivatalos gyermek világbajnokság.
 
A 30. életévét hamarosan betöltő Elisabeth Görgl (az 1960-ban olimpiai bronzérmes Traudl Hecher-Görgl lánya) több mint 10 éves osztrák kerettagsága ideje alatt számos alkalommal bizonyította tehetségét, de az igazi nagy siker mindezidáig váratott magára, a gyors számokban a Götschl- Dorfmeister kettős, óriás-műlesiklásban Meissnitzer, majd Zettel, szlalomban pedig Marlies Schild személyében mindig volt olyasvalaki, aki háttérszerepre késztette. Garmisch előtt is a feltörekvő új generáció valamelyik tagjától várták az áttörést, bár lehetett tudni, hogy Görgl nagyszerű formában érkezett a vb-re.
 
Görgl 2000-es debütálásakor egyetlen hellyel maradt el attól, hogy a második futamban pontokért harcolhasson szlalomban. Kb. három év múlva a bormiói műlesiklásban Janica Kostelić mögött végzett, ez volt első dobogója a Világkupában, öt év múlva, 26 éves korában nyert először a maribori óriás-műlesikláson. Még fiatalként három térdszalag-szakadást szenvedett, az utóbbi 10 évben elkerülték a sérülések. Imádja a zenét, szeret (és tud) énekelni, szabadidejében jógázik, thaiboxol, vagy kiruccan egy kis wellnessre.
 
„Mindenki azt mondta rólam, hogy hatalmas tehetség lakozik bennem. Túl gyakran is, így egyre kevésbé hittem benne.” – nyilatkozta Görgl az ORF-nek győzelme után nem sokkal, majd így folytatta: „A futam előtt igyekeztem összeszedni minden gondolatomat. Tudtam, hogy neki kell esnem a pályának, máskülönben nincs miről beszélni. Minden tervem megvalósult, minden apróság előnyömre fordult, tudatosan tettem a dolgomat, a sebességgel sem voltak gondjaim. Elértem pályafutásom csúcsára, ahonnan még nem szeretnék leugrani.”
 
Julia Mancuso egykoron öt világbajnoki címet nyert a juniorok közt, majd valósággal berobbant a köztudatba, amikor teljesen váratlanul két bronzérmes szerzett a 2005-ös világbajnokságon, majd egy év múlva olimpiai bajnokságot nyert óriás-műlesiklásban. Négy Világkupa-győzelmen és egy vb-ezüstön kívül egészen 2010-ig háttérbe szorult, amikor aztán Vancouverben két ezüstéremmel vétette észre magát. Idén is a közvetlen élmezőny tagja a két gyors számban, így mostani remeklése sem számít igazi meglepetésnek.
 
 
 
Maria Riesch eredménysoráról csak egészen röviden, van egy sanda gyanúm, hogy írunk mi még róla bővebben is. A szlalom olimpiai, világbajnoki és Világkupa címvédője, a szuper-kombináció olimpiai bajnoka, 18-szoros Vk- futamgyőztes, az összetett idei éllovasa. Közismert, hogy gyors sízőként kezdte pályafutását, többek közt szakági kristálygömböt is szerzett Szuper-G-ben, az utóbbi három szezonban aztán ráfeküdt a szlalomra a hórihorgas német, azóta a szakág egyik királynője, Marlies Schild mellett. A ma látottak alapján a lesiklás, de még inkább a szuper-kombináció legnagyobb favoritja.
 
A világbajnokság holnap 11 órai kezdéssel a férfiak szuper óriás-műlesiklásával folytatódik, arról majd repens tudósítja olvasóinkat.

 

Alpesi Sí Világbajnokság, Garmisch, női szuper óriás-műlesiklás, végeredmény:

A világbajnokság valamennyi eredménye egy helyen megtekinthető (részidőkkel, egyedi pontozással) a linken elérhető excel-táblázatban.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szuper g magyar sportolók alpesi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr812647119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása