HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Junior-vb: Elena Curtoni révén olasz aranyérem a zárónapon

2011.02.06. 11:54 :: Dave985

Tegnap délelőtt a lányok szuper óriás-műlesiklásával befejeződött a 30. Alpesi Sí Junior Világbajnokság Crans-Montanán. A zárószám Elena Curtoni győzelmét hozta, az olasz lány mögött a svájci Jasmin Rothmund és az osztrák Cornelia Hütter állhatott fel még a dobogóra. Döme Zsófia ismét helytállt, a 33. helyen zárt. Az Universiadén is a végéhez közelednek a sportesemények, az utolsó előtt szám a női szlalom volt, amiben amerikai bajnokot avattak, Sterling Grant egy lengyel és egy szlovák versenyzőt utasított maga mögé nagy csatában.
 
Verőfényes napsütés, szép számú nézősereg, remekül előkészített pálya a „Piste Nationalé”-n. Pazar körítés a junior-vb utolsó napján. A „korosztályos világranglista” legjobb helyezettjei egy kivételtől mind tiszteletüket tették délelőtt, az a bizonyos egy természetesen nem más, mint Lara Gut, aki Világkupa- győzelmének is köszönhetően az abszolút rangsor harmadik helyét foglalja el Lindsey Vonn és Maria Riesch mögött, vagyis kimondottan éremért utazik Garmischba. Ha valaki nem tudná, jövő kedden éppen e számmal veszi kezdetét a világbajnokság.
 
No, de visszatérve az ifistákhoz, Gut hiányában sokesélyesnek ígérkezett a záró versenyszám. Az összetett Európa Kupát toronymagasan vezető, szlalomban tegnapelőtt junior-világbajnok Jessica Depauli mellett a svájciak reménysége, Priska Nufer, két olasz (Curtoni és Agerer) vágott neki kiemelt esélyesként a viadalnak, de a sort folytathatnánk napestig, az osztrák, a francia és az amerikai csapat is erősnek tűnt, s akkor még nem beszéltünk a lesikló bajnok Sejerstedről, vagy az első német éremért sílécet csatoló Hronekről.
 
Abby Ghent (21.) harmatos produkciója után rögtön szurkolhattak a svájciak, két hazai síelő következett. Corinne Suter (9.), aki csak névrokona Fabienne-nek, 17 éves létére energikus menettel beverekedte magát a TOP-10-be, ami, bár volt egy nagyobb hibája, feltétlenül becsülendő. (Az 1994-1995-ös, Junior-1-es korosztályban elsőként zárt.) Jasmin Rothmund (2.) még nála is magabiztosabban síelt, remek tempót diktált, mintegy 8 tizedes előnnyel átvette a vezetést. Mona Løseth (16.) két erősebbik számát kieséssel zárta, ma érthető módon nem feszegette a határokat, így legalább helyezettként búcsúzott ettől a világversenytől. A francia Jennifer Piot ellenben a pálya középső részén kisodródott a pályáról, óriás-műlesiklás után másodszor is kiesett.
 
Hatossal a verseny győztese érkezett. Elena Curtoni (1.) vállára talán túl nehéz teher rakódott a junior-vb előtt, sokan, mi is többszörös éremvárományosként tekintettünk rá. Ehhez képest a lesiklásban szerzett 10. helyét két kiesés követte. A Világkupa cortinai állomásán egy 10. és egy 15. helyezéssel büszkélkedő olasz lány zárásként azért kitett magáért. Remek ritmusban síelte meg a pályát, a célba ugyan nem övezte részéről kitörő öröm futamát, 3 tizedes előnye elégnek bizonyult az aranyéremhez.
 
Veronique Hroneken (7.) állt, vagy bukott a német csapat mérlege, nem is ment annyira rosszul, bejött a pillanatnyi dobogó harmadik fokára, de a kereken egy másodperces lemaradás nem sok jót ígért a továbbiakra, várakozott még elég kiválóság a rajtállásban ahhoz, hogy az éremszerzésre komolyan ne aspiráljon. Rögtön két osztrák nullázhatta volna esélyeit, de ekkor még szerencséje volt. Mirjam Puchner (13.), Joachim kisebbik húga nem jött jól, de ő még mindig jobban járt, mint az egyik éles jobbosban búcsúzó Jessica Depauli, aki szintén több éremért érkezett Svájcba, de annyira azért nem kell szomorkodnia, szlalomban diadalt aratott.
 
Hronek álmainak Lisa Magdalena Agerer (5.) vetett véget, az óriás-műlesiklás ezüstérmese nagy versenyben ugyan, de 8 századdal eléje került a sorban. Ő sem sokáig reménykedhetett az újabb éremben, a hazaiak nagy örömére Priska Nufer (4.) kicsivel több, mint másfél tizeddel maga mögé utasította az olasz színekben versenyző osztrák lányt. Az őt követő két osztrák lány közül megint csak az egyiknek jött ki a lépés, Tamara Tippler nem ért le a célba, Cornelia Hütter (3.) viszont remek részidők után kilenc századdal letaszította a dobogó legalsó fokáról a végén aprót hibázó svájci lányt. A lesiklás bajnoknője, Lotte Smiseth Sejersted (7.) is szerepet követelt magának a századok harcában, végül Hronekkel azonos idővel érte el a célvonalat. Két francia lány, Marchand és Baud kiesése között még egy svájcinak örülhettek a kilátogatók, Jasmine Flury (6.) négy századdal beférkőzött a Sejersted- Hronek duó elé.
 
Ezzel a verseny érdemi része lezárult. A továbbiakban még kiesett néhány nagyobb név, úgymint a kombináció két svájci érmese, Thürler és Hählen és a kiábrándító vb-t záró osztrák Ramona Siebenhofer, de Ana Kobal (15.) is talán kicsivel jobb szereplésben bízott. Viszonylag magas, 28-as rajtszámmal a legjobb 10 között zárt a mindössze 16 esztendős francia kislány, egy bizonyos Estelle Alphand. (10.) Az ismerős név nem a véletlen műve, a korábbi világbajnoki bronzérmes, összetett Vk- győztes, később Dakart nyerő Luc Alphand lányáról van szó.
 
Döme Zsófia személyében az utolsó versenyszámban is indult magyar. Durván hét másodperccel gyengébb idővel 36 célba érkezőből (75 fős rajtlista) a 33. helyen zárt, egy szlovák, egy lett és egy spanyol lányt előzött meg.
 
Elena Curtoni 2006 óta szerepel különféle FIS- versenyeken, de annak ellenére, hogy egyetlen győzelmét épp szlalomban érte el, kétszeres junior olasz bajnoknak mondhatja magát eme szakágban (lesiklásban is nyert), első junior-vb-jén óriás-műlesiklásban alkotott maradandót, nővérével, Irenével ellentétben ő inkább a gyorsabb szakágak és a kombináció felé vette az irányt. A 2009-es garmischi junior-vb-n bronzérmes lett kombinációban, karrierje csak aztán vett komoly lendületet. Az előző szezonban rendszeres TOP-10-es eredmények után Caspoggio-n győzni tudott szuper-kombinációban, a szakági trófea mellett összetettben harmadik helyét is megszerezte. Idei évtől rendszeres résztvevője az olasz A- keretnek, formája határozottan felfelé ível.
 
Jasmin Rothmund 2006-ban, tehát 15 éves korától síel nemzetközi versenyeken, Lara Guthoz hasonlóan saját apja által alapított, fenntartott klubban. (A szlalomból ismert Esther Good csapattársa.) 2010-től rendszeresen a legjobb 10 közt szerepel ezeken a versenyeken, két dobogós helyezését, közte egy győzelmet szlalomban érte el. Kombinációban 6., Szuper-G-ben 7., lesiklásba 10. volt tavaly a juniorok közt. A legnagyobb eddigi sikere egy svájci felnőtt ezüstérem, szintén szlalomban.
 
Cornelia Hütter neve kevesebbet mond, pedigtavaly két napon belül a juniorok és a felnőttek közt is 5. helyen végzett a nemzeti bajnokságban, lesiklásban. További öt dobogós helyezést szerzett különböző alacsonyabb rangú versenyeken. Még nem robbant igazán, egyedül lesiklásban szerepel a ranglista legjobb százában. Most két bronzéremmel térhet haza, ami akár nagy löketet adhat további pályafutásának.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zárszóként néhány gondolatot az éremtáblázatról. A legeredményesebb nemzet a házigazda Svájc lett: három arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal. Ez a 11 érem több mint bármikor korábban, az eddigi csúcsot az előző otthon rendezett világverseny, Hoch- Ybrig tartotta, 1996-ban nyolc éremmel zártak. Ha a felnőtt vb-ket is idevesszük, akkor is csak az 1987-es vb múlja felül, amit – mit ad Isten? – szintén Crans-Montanán tartottak. Ott két kivétellel valamennyi számot hazaiak nyerték.
 
A junior-vb legeredményesebbjei a két aranyérmet szerző Boštjan Kline és Reto Schmidiger, az érmek számát tekintve Justin Murisier vitte el a pálmát, három új medáliát tehet ki a vitrinbe. A hölgyeknél valamennyi szakágban különböző győztest hirdettek, Wendy Holdener persze szintén kiemelkedőt nyújtott, a lesikló bronz és az óriás-műlesikló ezüst után kombinációban aranyérmet akasztottak nyakába.
 
A magyarok közül, mint várható volt, Döme Zsófia (33. szlalomban, 34. Szuper-G-ben) volt legközelebb a középmezőnyhöz, de a többiek sem vallottak szégyent.
 
 
Az elmúlt egy hétben reményeink szerint sikerült megismertetni olvasóinkkal a jövő nagy ígéreteiként számon tartott fiatalokat, annak ellenére is, hogy sajnos élő közvetítés híján mi is inkább csak a sötétben tapogatóztunk. Ígérjük, hogy a jövő évi kiírásról sem maradtok le.
 
 
A törökországi Erzurumban zajló Téli Universiade is a végéhez közeleg, a hagyományos menetrend szerint a két szlalommal fejeződik be a program, már ami az alpesi síelést illeti. Nyolcvanegy fő szerepelt a rajtlistán, de egy török lány mellett a mi Berecz Anna sem állt rajthoz, betegség miatt maradt távol. Talán már el is utazott haza, hogy aztán ereje teljében képviselhesse hazánkat a hétfőn kezdődő világbajnokságon. Anna sikeresen szerepelt az elmúlt napokban, Szuper-G-ben a 14., óriás-műlesiklásban pedig a 20. helyet tudta megszerezni, tehát formája biztatónak tűnik.
 
A mindössze 200 méter szintkülönbségű pályát első ízben az amerikai Terry Leonard tűzte, szempontjából sikeresen, hiszen a 4-es rajtszámmal induló Sterling Grant az élről várhatta a délutáni folytatást, továbbá Lindsey Cone (6.) és Erika Ghent (7.) személyében két másik tanítványa is a legjobb 10 közt foglalt helyet. Grant menetével igazán csak a szlovák Jana Gantnerová bírt konkurálni, ez a 15 százados hátrány még bőven kezelhetőnek tűnt. A lengyel Aleksandra Kluś-Zamiedzowy és a már jól ismert olasz Chiara Carratu már több mint 7, a cseh Michaela Smutna pedig mintegy 9 tizedes elmaradással követte az amerikait. Túlzás lenne kiegyenlítettnek nevezni a mezőnyt, hiszen a 8. helytől lefelé már két másodperces hátránnyal következtek a delikvensek.
 
Meglepően remekül síeltek a japánok, Mizukucsi a 8., Kaneko a 11., Okamoto a 16., Ide pedig a 17. helyről várhatta a folytatást. A kiesők közt találunk két kiemelt csoportban indult szlovákot, Lukáčovát és Huckovát, az óriás-műlesiklás bajnokát, Vanwagnert, a szerb Ignjatovićot és a finn Rovét.
 
A második futam pályáját francia edző tűzte. Gall szlalomosok nem voltak igazán kecsegtető helyzetben, a 33-as rajtszámmal induló, lesiklásban aranyérmes Aude Aguilaniu, ő jó két és fél másodperces elmaradással a 13. helyről várhatta a folytatást. Tulajdonképpen élt is a „hazai” pályával, előrelépett egészen a nyolcadik helyig. Túlzás lenne azt állítani, hogy megdönthetetlen időt állított volna fel a romániai származású síelő, az óriás-műlesiklás ezüstérmese, Lucia Mazzotti (7.) már közel egy másodperccel vette át tőle a vezetést. A legjobb japánként a 10. helyen zárt Mizukucsi Kaori, valamint az amerikai Erika Ghent elkövetett két komolyabb hibát, mindketten visszacsúsztak, a 10., illetve a 9. helyre.
 
Lindsey Cone-nak (5.) előnye már az egy másodpercet is meghaladta, ezzel együtt sem ment biztonsági menetet, a dobogóra ezzel együtt sem volt esélye, túl nagyok voltak a különbségek. Rögtön a cseh Michael Smutna (4.) eléje került néhány századdal, az olasz Carratu (6.) ellenben teljesen szétesett a végére, így egy helyet azért előrelépett az amerikai lány. Carratu rontása azért különösen fájó, mert az első futamot követően mindössze három század választotta el a képzeletbeli dobogótól.
 
Aleksandra Kluś (2.) 18 századról vágott neki a ritmusosra tűzött pályának. Erőtől duzzadó, tempós, szép menettel kereken egy másodperccel vette át a vezetést, ő futotta meg a legjobb időt délután, az addigi leérkezők közül mindenki legalább 7-8 tizeddel elmaradt tőle. Fel volt tehát adva a lecke tehát a szlovák és az amerikai lánynak. Jana Gantnerová (3.) visszafogott kezdés után (8 tizedet kapott a pálya felső részén) összeszedte magát, az utolsó métereken még a lengyelt is felülmúlta, így a dobogós helyezést magabiztosan hozta. Sterling Grant (1.) is eladta minden előnyét a felső részen, 8 százados hátrányba került, a végén aztán ő is kiosztott 2 tizedet Klusnak, ami az aranyérmet jelentette számára.
 
A 24 esztendős Sterling Grant az előző szezonban rendszeres tagja volt az amerikai Világkupa-keretnek, eddigi 14 rajtja során kétszer jutott el a második futamba, mérlege egy 29. helyezés Aspenből. Idén valami oknál fogva mellőzik. A junior-világbajnokságokról egy 6. hely a legjobb eredménye, ezt még 2006-ban ért el. 10 dobogós helyezésén belül háromszor győzött az Észak-Amerikai Kupában, 2006-ban és 2009-ben megnyerte a szakági serleget. Tizenháromszor győzött különböző FIS- versenyeken, a legnagyobb sikert azonban kétségtelenül tegnap érte el.
 
 
 
Aleksandra Kluś-Zamiedzowy már 25 éves, 13 alkalommal csatolt lécet a Világkupában, de egy második futamos kiesés a legjobb, amit el lehet mondani eredményeiről. A juniorok közt egy 35. helyezés jelentette számára a csúcsot, a legutóbbi felnőtt világbajnokságon viszont remekül kihasználta a sok kieső adta kivételes alkalmat, a jól csengő 24. helyezéssel zárta első felnőtt világversenyét. A juniorok közt három arany- és három ezüstérmet szerzett hazája bajnokságain, a felnőttek közt kétszeres ezüst- és bronzérmes. Az Ausztrál-Új-Zélandi Kupában három, FIS- versenyeken 22 dobogós helyezéssel büszkélkedhet. Nincs a szlalom- világranglista legjobb 200 helyezettje közt.
 
Jana Gantnerová versenyzett már Világkupán (6 indulás, egy DNQ2), junior-vb-n (6. helyezés, szlalom, 2008), felnőtt világbajnokságon (DNF1, 2009) és két olimpián (24. helyezés, szlalom, 2010), de a kiugró eredmény nála is váratott még magára. Ötszörös szlovák bajnok, háromszoros ezüstérmes, 15 FIS- dobogó fűződik még nevéhez.
 

Szólj hozzá!

Címkék: szlalom szuper g magyar sportolók alpesi sí junior vb alpesi sí universiade

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr882641829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása