HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Pärson kombinált a legjobban St. Moritzban. Miklós Edit pontszerző!

2010.01.30. 02:01 :: Dave985

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anja Pärson idei első győzelmét aratta St. Moritzban, a szezon második szuper-kombinációs viadalán. A szám 2007-es svéd világbajnoka mellé még az osztrák Michaela Kirchgasser valamint a szakági Világkupát és az összetett pontversenyt is vezető Lindsey Vonn állt fel a dobogóra. Félig-meddig a magyar alpesi sízés sikerének is tekinthetjük, hogy a román színekben versenyző erdélyi Miklós Edit életében második alkalommal pontot szerzett a Világkupában, a csíkszeredai sportoló a 28. helyen zárt.
 
 
 
 
St. Moritz az Alpok 12 leghíresebb síparadicsomának egyike, az Inn felső folyása mentén, az Engadin völgyében elhelyezkedő kicsiny, 5000 lelkes település. 60%-ban német, 20%-ban olasz ajkúak lakják a Graubünden kantonban elterülő falut. Két olimpiának is otthont adott a festői szépségű síterep. 1928-ban a II. Téli Olimpiai Játékok mellett még 1948-ban sereglettek itt össze a világ legjobb sportolói. Marc Berthod szülőhelyén eleddig három Alpesi Sí Világbajnokságot (1934, 1974, 2003) rendeztek, a Világkupa 1971-ben debütált, de igazából csak a 2000-es években vált rendszeres házigazdává; emellett a szkeleton és a bob is nagy népszerűségnek örvend. Különösen az utóbbi rendelkezik messzire nyúló hagyományokkal, az első bobot ugyanis 1889-ben építették St. Moritzban. 2013-ban világbajnokságnak ad otthont a falu.
 
 
A szezon második szuper-kombinációját rendezték pénteken. A szakág világbajnoki címvédője, Kathrin Zettel apróbb sérülését kúráltatja egy klinikán, így az olimpiai indulás érdekében kihagyja ezt a hétvégét. Szuper-kombinációban idén rendezik a harmadik viadalt St. Moritzban, az azóta visszavonult Janica Kostelić mellett még Anja Pärson győzött ebben a számban.
 
A mínusz 12 fok ellenére szép számban látogattak ki a méltán nevezetes Corvigliára, s azon vették észre magukat, hogy a német Gina Stechert (4.) rögtön elsőként olyan alapidőt állított fel, ami úgy tűnt, akár a részgyőzelemre is elegendő lesz. Egésze a 20-on felüli rajtszámmal induló versenyzőkig nem igazán forgott veszélyben a német időeredménye. Pellissier (50.) rontott menete után rögtön egy nagyágyú próbálkozott, Maze (35.) azonban némileg elmaradt a várakozásoktól, bár hozzá kell tenni, hogy a különbségek nem voltak olyan nagyok, hogy műlesiklásban jelentős előrelépésre ne nyíljon lehetősége. Smith (19.), Dettling (16.) és Alcott (18.) hozták a tőlük elvárhatót, Brem már kevésbé, az osztrák volt a női szinten nehéznek számító pálya első „áldozata”. Kirchgasser (12.) viszont csak az alsó részen kapott sokat a némettől, mindössze 5 tizedes lemaradást szedett össze, ami ismerve a két hölgy szlalombeli tudása közti különbséget, már ekkor dobogóesélyessé lépett elő a „Milka-lány”.
 
Schnarf (21.) hibákkal tarkított menetét követte Emily Brydon (22.), akinél a formaidőzítéssel komoly gondok figyelhetők meg, ahogy közeledik a hazai rendezésű olimpia, úgy esik mindinkább vissza. Rabea Grand (26.) ellenben egészen biztatóan teljesített, ahhoz képest, hogy főszáma a műlesiklás. Marusa Ferk (4.) még nagyobb bravúrt hajtott végre, végig konkurált a némettel, s mindössze 13 századdal szorult mögéje. A hozzá hasonlóan a második futamban erősebb Záhrobska (37.) nem remekelt, vaskos pontszerzési reményeinek ezzel lőttek. Az inkább gyorssíző hírében álló Merighetti (40.) szereplés egyértelmű kudarc, mint ahogy Aubert (52.) is megfosztotta magát az igazán jó szereplés esélyétől, annyira azért különb szlalomos bárkinél, hogy közel 4 másodperces hátrányból komoly reményei lehetnek. Görgl (23.) egyébként szintén nem veretes menete már üde színfolt volt az előzőekhez képest. Stechert onnantól bízhatott akár a futamgyőzelemben is, amikor Pärson (9.) sem tudott kifogni rajta, a szűk 2 tizedes különbség persze összességében a svédnek kedvezett. Suter (10.) is nagyjából Anja tempóját nyújtotta, bár a felső részen elkövetett hibája nélkül nagy valószínűséggel átvette volna a vezetést.
 
Fenninger (14.) közepes menete vezette fel a futam igazán érdekfeszítő fázisát. Természetesen Lindsey Vonnra gondolok, aki szokás szerint kiosztotta a mintegy 6 tizedes csomagját ellenfelének. Teljesen azért nem volt megelégedve menetével, joggal, az egyik ugratónál kissé kisodródott, aminek következtében némi lendületet is vesztett. Pärsonnal szembeni 8 tizedes hátránya csak a svéd klasszis idei szezonban látott műlesiklásait tekintve tűnt elegendőnek. Vonnt követte Maria Riesch, aki St. Moritzban próbálja ki először versenykörülmények közt a férfi léceket, reményei szerint így csökkentheti lemaradását barátnőjével szemben. Nos, okosabbak nem lettünk arra vonatkozólag, hogy vajon az amerikai irdatlan fölénye mennyiben köszönhető hosszabb léceinek, ugyanis Riesch, miután az első szektorban 15 százados hátránnyal állt, elkésett egy kaput, véget ért versenye.
 
 
A verseny ezen pontján mindenki biztosra vette, hogy az élbolyban jelentős változás már nem következik be. Némileg váratlanul mégsem Vonn várhatta az élről a délutáni folytatást, az idei szezonban csak vegetáló Fischbacher további 33 századot hasított le az amerikai idejéből. Szintén nem várta senki, hogy az 50-es rajtszámmal induló Mancuso 4 századdal befér Stechert elé a pillanatnyi dobogóra. A legjobb 10-ben a gyorsasági számokban penge indulók azért szép számban képviseltették magukat. Marchand-Arvier (6.), Kamer (7.), Styger (8.) és Fanchini (10.) is ígéretes helyről várhatta volna a folytatást, jó részük inkább edzésnek fogta fel ezt a délelőttöt, a szlalomot kihagyták.
 
A 30 közt hemzsegtek az osztrákok, az említetteken túl Schmidhofer (15., 63-as rajtszámmal!), Altacher (24.), Mader (25.), Köhle (26.) is virtuális pontszerző helyen zártak. A csíkszeredai Miklós Edit a remek 30. helyen zárta a lesiklást, ami jó előjel a holnapi Szuper-G előtt, ebben a számban tavaly ugyanitt pályafutása egyetlen Vk- pontját jegyezte.
 
A lesiklást bő 20 percig meg kellett szakítani. A 60-as rajtszámmal induló kanadai Georgia Simmerling hatalmasat bukott a pálya középső szakaszán, aminek következtében mentőhelikopterrel egy közeli kórházba kellett szállítani. A 20 éves sportoló 10. Világkupáján máris megfizette a tanulópénzt, lábtörést diagnosztizáltak nála, így ki kell hagynia az olimpiát. Simmerling egyébként úgy került az utazó keretbe, hogy még a szezon első harmadában két csapattársa, Kelly Vanderbreek, majd Larisa Yurkiw is hasonlóan súlyos sérülést szenvedett. Mint ismert a férfiaknál a világbajnok John Kucera mellett Francois Bourque és Jean- Philippe Roy is kidőlt a sorból.
Csak erős idegzetűeknek!
 
 
A délutáni műlesikló futamon tehát elsőként Miklós Edit rajtolt, nem követett el nagyobb hibát, s ahhoz képest, hogy elsősorban gyorssíző, egészen ritmusos, bár nem túlzottan gyors menettel nagy lépést tett a pontszerzés felé. Az első 10 után a 6. helyen állt, Cook (37.) , Mader (32.) és Köhle (38.) legyőzése bravúrszámba ment. Pedig rögtön utána szinte két másodperccel erősebb szlalomot láthattunk a kanadai Shone Rubenstől (10.), amivel egészen a legjobb 10-ig menetelt, természetesen élete legjobbját teljesítve. Az osztrák kettős kieséssel felérő hibája mellett Edit malmára hajtotta a vizet Revillet, majd Grand rontása is. Altacher (19.) törte meg az osztrákok rossz sorozatát, Görgl (4.) pedig sokáig a legjobb szlalom tulajdonosaként kis híján a dobogóra is felkapaszkodott. Brydon (20.) a technikai számban nem tudta kompenzálni pocsék lesiklását, Schnarf (7.) ellenben meglepően túl is szárnyalta.
 
Egy sor síző kihagyta a délutáni műlesiklást, mint pl. az egészen impozánsan kezdő Leanne Smith, Schmidhofer, Jacquemod, Fanchini és Styger. Chemmy Alcott (11.) az utóbbi hetek mérsékeltebb teljesítménye után újra megörvendeztette Nagy-Britanniát, Lindell-Vikarby (21.) és Dettling (18.) pedig a várt visszaesést prezentálta, mint ahogy Fenninger (13.) sem tudott konkurálni az éllovas hármassal. Kirchgasser (2.) viszont idei legjobb szlalomján volt túl, s noha egy kicsivel elmaradt honfitársától, a lesiklásban szerzett előny elegendőnek bizonyult, hogy bő fél másodperccel átvegye a vezetést.
 
Suter (5.) felfelé ívelő formája bizakodással töltheti el a hétközben teljes melankóliába zuhanó svájciakat (erről majd holnap bővebben…), az osztrákok ellen azonban. nem volt esélye. Papíron, csak az idei műlesiklásból kiindulva Anja Pärsonból sem néztük ki, hogy a legjobb szlalommal (43,11) rukkol elő, az olimpiai bajnok lassan hírnevéhez méltó formába lendül, akkor pedig jaj az ellenfeleknek! A dobogója szinte biztosan megvolt, reálisan kettő, esetleg három versenyzőnek volt esélye ellene. Kamer (15.) nem volt ezek közt, mint ahogy Marchand-Arvier (6.) sem, a francia hölgyre azért nagyon érdemes lesz figyelni Vancouverben. Marusa Ferk (9.), ha Pärson ellen nem is, de a dobogóért jó eséllyel szállt volt harcba, már amennyiben rögtön az indulásnál nem nézi el a pálya vonalvezetését, ottani rontását hiába kompenzálta remek szektoridőkkel, alaposan visszaesett. (Mondjuk, míg így sem annyira…)
 
Stechert (9.) előnye tudatában nem ment bele semmi kockázatosba, mint ahogy Mancuso (14.) sem feszítette sokáig a húrt. Lindsey Vonnak már 8 tizedes előnye volt a svéddel szemben, de ezt már az első szektorban leadta, a végén 92 százados hátránnyal éppen felfért a dobogóra, 5 századdal verte Görglt. Noha végre célba ért, csupán a 16. legjobb szlalomidő volt az övé, vagyis maradéktalanul aligha lehetett elégedett. Fischbacher (12.) pedig egyszerűen elizgulta, így Pärson idei első győzelme már zsebben volt.
 
A versenynek azonban még messze nem volt vége, nekünk különösen drukkolni kellett Editért. Isabelle Stiepel (30.) néhány századdal, de mögötte végzett, ellenben nem várt meglepetésként Bailet (22.) és Abderhalden (27.) eléje került a tabellán. Maze (8.) és Zahrobská (16.) felzárkózására már kevésbé kaptuk fel fejünket. Őket három olyan versenyző követte, akik sajnos szintén a „mi lányunk” elé keveredtek, sorrendben Feierabend (26.), Mona Løseth (24., szakágban először pontszerző) és Merighetti (23.). Camilla Borsotti (25.) futam után már komolyan is aggódnunk kellett, de szerencsére Kathrin Hölzl (29.) megtette nekünk azt a szívességet, hogy elrontsa futamát. Más már nem veszélyeztette Editet (Aubert kiesett), aki így a 27. legjobb szlalomosként élete legjobbját érte el. Bravó!
 
 
Anja Pärson pályafutása 41. Világkupa- futamát nyerte, szuper-kombinációban harmadik alkalommal diadalmaskodott. Kirchgasser 2., Vonn pedig 8. szakági dobogóját szerezte meg. A szakági tabellán változatlanul Vonn áll az élen, 10 ponttal előzi meg Pärsont és 50 egységgel Görglt. Az összetettben tovább növelte előnyét Riesch előtt, a 3. helyre viszont előrelépett Pärson.
Miklós Editnek az utolsó lesiklókig izgulnia kellett, de végül sikerült a bravúr, 28. helyen zárta a versenyt, amivel élete legjobbját érte el, s 3 pontot kasszírozott.
 
A program Szuper-G-vel és lesiklással folytatódik St. Moritzban.
 

ALPESISÍ-VK, ST. MORITZ
NŐI SZUPER-KOMBINÁCIÓ

 

 1.
Anja Pärson 
svéd 
 1:17.43
 43.11
 2:00.54
 
 2.
Michaela Kirchgasser 
osztrák
 1:17.68
 43.29
 2:00.97
 + 0,43
 3.
Lindsey Vonn
amerikai
 1:16.61
 44.85
 2:01.46
 + 0,92
 4.
Elisabeth Görgl 
osztrák
 1:18.38
 43.13
 2:01.51
 + 0,97
 5.
Fabienne Suter
svájci
 1:17.50
 44.63
 2:02.13
 + 1,59
 6.
Marie Marchand-Arvier 
francia
 1:17.38
 44.83
 2:02.21
 + 1,67
 7.
Johanna Schnarf 
olasz
 1:18.29
 43.93
 2:02.22
 + 1,68
 8.
Tina Maze
szlovén
 1:18.94
 43.29
 2:02.23
 + 1,69
 9.
Gina Stechert 
német
 1:17.19
 45.06
 2:02.25
 + 1,71
 10.
Shona Rubens 
kanadai
 1:18.54
 43.78
 2:02.32
 + 1,78
28.
Miklós Edith 
magyar
 1:18.58
 45.58
 2:04.16
 + 3,62

 
A női Szuper-kombinációs Világkupa állása (2 versenyt követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
160 pont
2.       Anja Pärson:
150 pont
3.       Michaela Kirchgasser:
130 pont
4.       Elisabeth Görgl:
110 pont
5.       Maria Riesch:
80 pont
6.       Anna Fenninger és Fabienne Suter:
60-60 pont

 

Visszatekintő:

1. Val d'Isere (Lindsey Vonn)

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr501713951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása