HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn Val d'Isère-ben is iskolázott

2009.12.18. 23:59 :: repens

 

Forrás: www.life.com

A hölgyek az idény első szuperkombinációját hajtották végre ma Val d'Isère-ben, méghozzá eléggé elborzasztó körülmények között: a lesiklófutam -20 °C körüli hőmérséklete valamelyest enyhült ugyan a második, szlalomfutamra, ám cserébe egyre sűrűbbé vált a hóesés. A körülmények ellenére a „szokásos” menetrend szerint zajlott a verseny, azaz Vonn és Maria Riesch mögött a harmadik helyért zajlott csak a verseny. Ráadásképp Vonn már-már megalázó fölénnyel utasította maga mögé a teljes mezőnyt.

 

A sérültek száma időközben tovább emelkedett, ezúttal a kanadaiakat sújtotta a balszerencse, Kelly Vanderbeek és Larissa Yurkiw dőlt ki sérülése miatt hosszú hetekre. Marie Marchand-Arvier esetén is sérüléstől tarthatunk, hisz bár benevezett a mai futamra, nem láttuk a rajtnál.

A lesiklófutamot Dominique Gisin nyitotta egy egész jó menettel, amely végül a 8. helyre volt jó. A pontszámítás sajátságai miatt az elmúlt idényben 1-2 jó futamot kifogó, ám ettől eltekintve kevéssé ismert szlovén Ilka Štuhec indult másodikként – a következő futamon már aligha láthatjuk ilyen elől, borzasztóan lassú volt. Nem feküdt a pálya a szlovénoknak, ezt támasztotta alá Tina Maze menete is – 19. helyet ért neki. Nadja Kamer volt az első kieső, majd Marusa Ferk megcáfolva a szlovének „pályaiszonyát”, önmagához képest egész jó időt jött (16.). Az osztrák Brem elszállt, 7 másodperces hátrányával a pontszerzés is alig tűnt elérhetőnek; honfitársa, Regina Mader viszont meglepően jó idővel jött be (13.). Marchand-Arvier nem indult, így Rabea Grand következett (25.), majd Sandrine Aubert pocsék lesiklása keserítette a francia nézőket.

Andrea Dettling személyében a második svájci kiesőt csodálhattuk meg, majd a külső körülmények közbeszóltak, a 12-essel induló kanadai Brydon menetét megszakították – mint később kiderült, kifejezetten jól járt ezzel.  Kirchgassernek ezúttal nem ment túl jól (18.), Merighetti pedig telibe talált egy kaput – talán nem lett baja. A déltiroli Johanna Schnarf jött 15-össel, nem túl jól (21.), és Zettel sem lehetett maradéktalanul boldog 14. helyével. Zettel után jöhetett ismét Brydon, és nagyszerű menetet produkált, 1,4 másodpercet vert az addig vezető Gisinre, végül 3. lett a futamban.

Túl sokáig mégsem örülhetett a kanadai, hisz rögtön utána érkezett Maria Riesch, és ha kevéssel is, de Brydon elé érkezett be. Alighanem a körülmények is kedveztek ekkor a nagymenőknek, hisz a következőként érkező Görgl 4., majd Pärson 5. lett. Fabienne Suter gyenge idei évét jól jelzi, hogy most sem tudott élni az eséllyel, csak a 10. helyről várta a folytatást. Anna Fenninger következett, az osztrák hölgy 7. lett. Lindsey Vonn 22-essel érkezett – és amikor célba ért, gyakorlatilag véget is ért a verseny. Hiába volt hátra még egy futam, Vonn több mint másfél másodperces előnye Riesch és Brydon, valamint több mint 2 másodperces előnye mindenki más előtt egyértelmű amerikai sikert ígért.

Persze érkeztek még jópáran az első futamban. Lindell-Vikarby ismét csak gyengén (26.), Chemmy Alcott lassan már a középmezőny élének stabil tagjaként (12.), Gina Stechert pedig még a brit hölgynél is jobban (11.). Kling és Mancuso kiesett, köztük Feierabend bejött a 22. helyre. Aufdenblatten nagyszerű (6.), majd az osztrák Altacher iszonyatosan gyenge menete zárta az első harmincat.

A harmincon felüliek közül kiemelendő az olasz Lucia Mazzotti (31-essel 9.) és a svájciak Schildje, Martina (53-assal 15.). A már-már szokásos amerikai meglepetésember szerepét ezúttal Leanne Smith (44-essel 17.), Stacey Cook (48-assal 23.) és Kaylin Richardson (39-es rajtszámmal, ám az időjárás miatt másodszorra, 52. indulóként jött be a 27. helyre) vállalta magára. Jó helyről várta idénybeli első Vk-futama folytatását a hazai pályán versenyző Pellissier (33-assal 20.), az olasz Stiepel (46-ossal 24.) és az idénybeli első pontjaira hajtó svájci Abderhalden is (35-össel 28.). Előrelépésben bízhatott a legmagasabb rajtszámmal, 57-essel 30-ba kerülő liechtensteini Weirather (29.), a monacói Alexandra Coletti viszont 30. helye ellenére csekély esélyekkel várhatta a szlalomfutamot.

A második futamban – szokás szerint – az első 30 fordított sorrendben lépett pályára, őket követték helyezésük sorrendjében a 30-on felüliek. Coletti esélyei gyenge második futama után tovább csökkentek, inkább csak a sok kiesőben bízhatott – mint a végén kiderült: hiába. Weirather azonban tartja jó formáját, másodperceket vert a monacóira, végül 20. helyen zárt. Abderhalden se jött jól, végül neki se jöttek össze az első idei Vk-pontok; Richardson viszont egész jól jött (22.). Lindell-Vikarbynak sikerült kicsit előrelépnie (23.), dehát elég rossz helyről indult... Rabea Grand (14.) volt az első, aki megelőzte Weirathert, Stiepel pedig még a svájcit is felülmúlta (12.). Cooknak nem ízlett a szlalom, visszacsúszott (27.), Feierabend viszont előrelépett (15.) – a második svájci is jól ment a svájci edző által tűzött pályán. Schnarf kicsit előrelépett, tőle ez szlalomban nem rossz (18.), Pellissier-től pedig nagyon is jó teljesítményt láthattak a hazai nézők: kitűnő futammal mindenkit megelőzött az előtte sízők közül, végül a 10. helyen zárt. Pályafutása első Vk-pontjait szerezte a fiatal francia – rögtön 26-ot.

Tina Maze volt az első kieső – dühítő hibát vétett, pedig az első szektorban gyorsabb volt bárkinél (az utána sízőknél is!). Kirchgasser esetén sejthető volt, hogy javít – na de ennyit?! Az osztrák hölgy a második futam legjobb idejét, a középső és alsó szektorban legjobb szektoridejét futotta, másodperceket vert az addig leérkezőkre, és nagyon sokáig az élen állt – végül 4. lett.

Cookhoz hasonlóan Smith is visszaesett (19.), Ferk viszont valamelyest megvigasztalta a Maze miatt szomorkodó szlovéneket (13.). Martina Schildnek sem ment jól a szlalom, a 24. helyre esett vissza. Két osztrák következett, és egyikük sem szerepelt a várakozásnak megfelelően. Az éremesélyes Zettel főleg a pálya középső részén bizonytalankodott, így sokkal elmaradt Kirchgassertől, végül 8. lett. Regina Mader hatalmas hibája után csak becsületből jött végig, pontszerzésre nem volt esélye. Az egyszemélyes brit csapat, azaz Alcott ismét kitűnően jött, befért az első tízbe (9.). Stechert sokat csúszott hátra (21.), ahogyan Suter is (16.) – Fabienne-en a svájci tűzésű pálya sem segített. Lucia Mazzotti élete legjobb eredményét érhette volna el, ha végigmegy – ám nem bírta a terhet, és a pálya közepén kiesett.

Dominique Gisin sem tudott csodát tenni a „sajáttűzésű” pályán (16.), Aufdenblatten kiesése után pedig elszálltak a svájci remények. Az osztrák remények azonban eközben csak egyre nőttek: Fenninger bejött Kirchgasser és Zettel közé (végül 6.).

Pärson következett, 1,6 másodperces előnye 1-2 éve még kétségtelenné tette volna, hogy bejön a pillanatnyi első helyre – ám idén nem ez a helyzet: folyamatosan veszített előnyéből, és végül Kirchgasserrel holtversenyben érkezett be. Bizonyosra lehetett venni, hogy ez csak rövidéletű első helyet jelent a svédnek, így is lett: Elisabeth Görgl menete után ismét magában egy osztrák állt az élen. Brydon célja a szlalomban csak a túlélés lehetett: a nem épp műlesikló-alkatú kanadai hölgy 7. helye (pl. Zettel előtt) igencsak dícséretes.

Riesch alaposan megizzadt Görgl idejével, ám végül szállította a kötelezőt, átvette a vezetést – és várhatta a csodát. Hisz ahhoz, hogy Vonn eladja előnyét, csodának kellett volna történnie – ám az alpesi sípályákon még így, karácsony táján se jellemzőek a csodák. Vonn könnyed síelgetéssel is több mint egy másodpercet megőrzött előnyéből, magabiztosan nyerte a versenyt.

A 30-on túliak közül kiemelkedett Aubert: gyorsabban jött, mint Vonn, és a 35. helyről felküzdötte magát a 11. helyre! Bejött még a pontszerzők közé Margot Bailet (24. holtversenyben), Elena Prosteva (26.), Lotte Smiseth Sejersted (28.), Margret Altacher (29.) és Eva-Maria Brem (30.). A francia, az orosz és a norvég hölgy is élete első Vk-pontjait szerezte.

Zárásképp a szokásos adatok a szokásos nevekkel: Lindsey Vonn már 216 Vk-futamnál és 25 győzelemnél, Maria Riesch 203 startnál és 33 dobogónál tart. Görgl is állt már dobogón ebben a hónapban (Lake Louise-ban győzött Super-G-ben), 201. Vk-futamán 22. dobogóját szerezte.

Folytatás holnap lesiklással.

A mai versenyek teljes statisztikáját (mind férfi, mind női), valamint az egész szezon összevetését ide kattintva találhatjátok/ letölthetitek!

Val d'Isère (Franciaország), Női Szuper-kombináció

1. Lindsey Vonn (USA)

2:37,55

2. Maria Riesch (német)

2:38,71

3. Elisabeth Görgl (osztrák)

2:38,94

4. Anja Pärson (svéd)

2:39,64

5. Michaela Kirchgasser (osztrák)

2:39,64

6. Anna Fenninger (osztrák)

2:40,50

7. Emily Brydon (kanadai)

2:40,69

8. Kathrin Zettel (osztrák)

2:40,72

9. Chemmy Alcott (brit)

2:41,79

10. Marion Pellissier (francia)

2:42,01


A női Szuper-kombinációs Világkupa állása (1 futam után):

1. Lindsey Vonn (USA)

100 pont

2. Maria Riesch (német)

80 pont

3. Elisabeth Görgl (osztrák)

60 pont

4. Anja Pärson (svéd)

50 pont

5. Michaela Kirchgasser (osztrák)

45 pont

 

A női Összetett Világkupa állása (10 versenyt követően):

1. Maria Riesch (német)

521

pont

2. Lindsey Vonn (USA)

521

pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

362

pont

4. Anja Pärson (svéd)

298

pont

5. Tina Maze (szlovén )

275

pont

6. Elisabeth Görgl (osztrák)

274

pont

7. Kathrin Hölzl (német)

196

pont

8. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

195

pont

9. Emily Brydon (kanadai)

190

pont

10. Šárka Zahrobská (cseh)

168

pont

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr851607894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása