HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Vonn visszavágott, gyors számokban idén még veretlen

2012.12.08. 18:03 :: Dave985

Lindsey Vonn sokadjára igazolta klasszisát azzal, hogy miután tegnap kulcsfontosságú csatát vesztett az összetettért, ma hibátlan síeléssel felül tudta múlni a bombaformának örvendő listavezetőt. Tina Maze mögött – Lake Louise után ismét – Julia Mancuso állhatott fel a dobogóra Szuper-G-ben. A hazai szurkolók számára a legnagyobb örömforrást Fabienne Suter nyújtotta, aki két csapnivaló versenyhétvége után alig-alig maradt csak le a pódiumról. A nap legnagyobb hőse Tessa Worley, aki 31-es rajtszámmal érte el legjobb szakági eredményét. Miklós Edit ma sem vallott csődöt, magas rajtszámmal tartotta a lépést több Világkupa-dobogóssal, végül a 43. helyen fejezte be a versenyt.

Az Európa majdhogynem minden szegletét elérő hóvihar Sankt Moritzot sem kímélte, a program átcsoportosítása, halasztása helyett itt elegendőnek bizonyult a pálya kiadós megnyirbálása. Jócskán kevesebb, mint másfél km-es táv és mindössze 30 fordító kapu várt a mezőnyre egy 500 méteres szintkülönbségű pályára. A hol felerősödő, hol elcsendesedő szélmozgás még így is érezhetően kihatott egyes versenyzők eredményére, noha a verseny végkimenetelét érdemben azért nem befolyásolta.

Hab a tortán, a pálya nyomvonalát a szlovénok kapitánya állította össze, Tina Maze szája íze szerint természetesen nem egy helyen szűk fordulókkal volt megspékelve, ne csodálkozzunk tehát, hogy a TOP-10 fele nettó óriás-műlesiklókból tevődött össze.

Példának okáért Veronique Hronek (12.) is az átmeneti szakágak mestere volt világ életében, értsd junior-korában, ma is szemmel látható hatalmas hiba nélkül teljesítette a távot. Karrierje második legjobb Világkupa-eredménye kerekedett ki belőle. Margret Altacher (21.) menetére elsőre a korrekt jelző tűnt megfelelő jelzőnek, hiába kapott alig két tizedet, olyan szoros volt a küzdelem, hogy végül a húszból is kiszorult az osztrák. Regina Sterz (10.) – leánykori nevén Regina Mader – már jóval vehemensebben támadta a kapukat, szépen rugózta ki a bukkanókat, egy kelleténél szűkebbre vett kapu miatt csak 14 századdal vette át a vezetést. Nicole Hosp (33.) nem idézte tegnapi formáját, bizonytalanul tapogatózott a pályán, azt is lassan. Verena Stuffer (42.) stílusától idegen volt a nyomvonal, a mezőny végén induló Miklós Editet is csak 5 századdal bírta megelőzni.

Carolina Ruíz Castillo (19.), majd Daniele Merighetti (22.) sem sziporkázott, előbbi kielégítő sebesség mellett gyakran lecsúszott az ideálisnak mondható ívről, utóbbiból viszont hiányzott a kellő vehemencia. Viktoria Rebensburg (6.) igazolta elsőként erős sejtésünket, miszerint ez a nap az óriás-műlesiklókról szólhat. (Nem mintha gyönge lenne ő Szuper-G-ben, elvégre egy VK- győztesről beszélünk személyében.) A felső szektort mesterien síelte meg, 6 tizedes előnyéből pedig nem tudott olyan sokat leadni, hogy élre ne ugorjon meggyőző fórral. Elisabeth Görgl (18.) továbbkeresi régi formáját, panaszkodik lépten-nyomon, holott a rutinos osztrák – megítélésem szerint – szimplán minden idegszálával a februári schladmingi vb-re hegyezi ki legjobbját. Ő a formaidőzítés igazi mestere, ne feledjük! Elena Curtoni (9.) erős tempó mellett egyszer mélyre került, mindemellett idén először csillogtatta meg tudását. Andrea Fischbacher (25.) esete nagyban eltér Görgl-étől, bántóan soványka produkciót tett le megint az asztalra, sokat elmond, hogy a célban maga sem értette, hogyan kaphatott egy másodpercet a tabella vezetőjétől.


Rebensburg elsőségének titkát egyértelműen a pálya tetején kellett keresni, rendre 5-6 tizedes hátrányból kerültek képernyőre a sízők, melyben a felerősödő szél is szerepet játszhatott. Dominique Gisin (11.), majd az amerikai Leanne Smith (15.) is komoly tizedet fogott a németen az alsó szektorban, utóbbi egy nagy mentéssel együtt is. Fränzi Aufdenblatten kívánta megalapozni a svájci sikernapot, biztató kezdés (36 százados hátrány) után azonban teret vesztett, belerongyolt egy bukkanóba, így be sem tudta venni az egyik szűkre tűzött kapukombinációt. Jessica Lindell-Vikarby (49.) még pechesebb volt, viharos erejű szélben kellett teljesítenie a pálya felső részét, teljesítménye ezzel együtt sem ütötte meg a szintet.

Lara Gut nyitotta meg az élcsoportot, aki tegnapi parádés futama után ma fejébe vette, a végletekig ki fogja használni a pályában rejlő lehetőségeket. Sajnos átlépte azt a bizonyos határt, sok volt a kockázat, túl nagy volt a tempó, eldőlt az egyik kritikus ponton. Tina Maze (2.) elsőként már a nyitószakaszon felülmúlta Rebensburgot, majd miután megduplázta előnyét középen, csak az volt a kérdés, mennyivel veszi át a vezetést tőle. Láttuk, bőven fogható a német a végén, na de a bő egy másodperces különbség láttán nehezen értettük, ezt most hogyan?...

Anna Fenninger követte Larát minden szempontból, elfogta az ifjonti hév, túl szűk kanyarvételekkel próbálkozott. Maria Höfl-Riesch (5.) nem volt valódi ellenfél, már a felső részen beszedett fél másodpercet, sok apró bizonytalanság összesen szűk egy szekundumot jelentett. Julia Mancuso (3.) remekül kezdett, egészen az utolsó szektorig bírta sebességgel, majd belassult, a pillanatnyi második hellyel azonban így is jó esélyei voltak a dobogóra. Mivel a szervezők a zökkenőmentes, épp ezért gyors lebonyolítás mellett döntöttek, Lindsey Vonn (1.) felső szakaszából sem láttunk sokat. A részidőt megpillantva abszolút legjobbat síelt, 11 százados előnyét hajszálpontosan megtartotta középen, majd a lankásabb befutónál maximálisan aktivizálódott a Vonn- faktor, az elképesztően magas végsebesség, ami végül 37 századdal kivívott győzelmet eredményezett. A svájciak kedvében járva Fabienne Suter (4.) váratlanul összeszedte magát, két szektor után még úgy tűnt, akár még egy dobogó is összejöhet, egy elmért piros kapu fosztotta meg tőle.

Közepes, majd rossz menet érte egymást felváltva, Laurenne Ross (17.), Stefanie Moser (32.), Marion Rolland (28.), Francesca Marsaglia (45.) tálalásában, az olaszoknak egyébként sem ment, mint mutatta Elena Fanchini gyötrelmes menetét lezáró kiesése. Míg Sejersted (28.) és Marchand-Arvier (27.) csak néhány pontot csipegetett, Stefanie Köhle (8.) alaposan belehúzott, sokáig másfél másodperc környéki hátránnyal haladt, élete legjobb Szuper-G-ét futotta, ő lett a nap legjobb osztrákja. A másik meglepetést a 31-es rajtszámmal induló Tessa Worley (7.) szolgáltatta, alig-alig maradt el a sokkal jobb körülmények közt síelő Rebensburgtól. Mondanom se kell, mindkét érintett hölgy elsőrangú óriás-műlesikló.

Pontot szerzett még az olasz Lisa Agerer (23.), a szlovén Ilka Štuhec (24.), a német Lena Dürr (45-össel a 13. – élete első szakági pontszerzése), az osztrák Nicole Schmidhofer (48-assal a 15.), Stacey Cook (26.), a norvég Ragnhild Mowinckel (50-essel a 19. – élete legjobbja), a svéd Sara Hector (30. – első szakági pontszerzése), valamint Marie-Michele Gagnon (56-ossel a 13. – legjobb szakágija). Miklós Edit két szektoron keresztül a 35. hely környékén tartózkodott, a végén azonban sokat vesztett sebességéből, így a 43. helyen fejezte be a versenyt 3,40-es hátránnyal. A pontszerzés tehát elmaradt, de a fontos ranglistapontok kellettek ahhoz, hogy a jövőben majd Szuper-G-ben is előkelőbb rajtszámokkal tudjon indulni. Nem mellékesen így is megelőzött kilenc jó nevű sportolót, továbbá olyan többszörös Vk- dobogós specialistáktól maradt el hajszálnyival, mint Kamer, Fanchini, vagy Abderhalden.

 

Kiheverte tehát a tegnapi fiaskót, s tökéletes futammal vágott vissza szlovén riválisának Lindsey Vonn. Az amerikai klasszis pályafutása 57. Világkupa-sikerét ünnepelte, ebből a huszadikat szuperóriás-műlesikilásban, ami természetesen rekordnak számít. Sőt, 101. alkalommal állhatott fel VK- dobogóra, amivel megdöntötte Vreni Schneider vonatkozó rekordját.

Szemlátomást keservesen vette tudomásul az elmaradt első szakági győzelmet, a nap nagy nyertese mégis inkább Tina Maze, hiszen mindössze húsz pontot bukott az amerikaival szemben – sokkal kevesebbet, mint amit holnap minden valószínűség szerint nyerni fog. A mai volt Maze 43., szakágbeli nyolcadik dobogója.

Julia Mancuso formájára sem lehet panasz, már ami különösen a Szuper-G-t illeti, hiszen a második versenyen is dobogóra tudott állni, karrierje során 33. alkalommal – ha így folytatódik az év, ő lehet Vonn elsőszámú kihívója szakági szinten.

Holnap azonban egészen más versenyszám kerül terítékre, óriás-műlesiklásban ismét csipkednie kell magát Vonnak, ha 200 ponton belül akarja követni Mazét.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g Címkék 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr204954690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása