HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Az extrém sport újabb áldozata: elhunyt Nick Zoricic

2012.03.11. 11:22 :: repens

Gyászol a sívilág. Szombaton, a svájci Grindelwaldban rendezett síkrossz Világkupa-döntőn bukott, és elhunyt a kanadai Nick Zoricic. A 29 éves síző kevéssé sikeres alpesi sí karrierjét hagyta ott a síkrosszért, a nyolcaddöntőben bukott, és fejsérüléseibe halt bele.

Nick Zoricic 1983. február 19-én született. A bosnyák származású sportoló 5 évesen költözött szüleivel Kanadába, ahol Torontóban telepedtek le. A Craigleith színeiben próbálkozott betörni az alpesi sí élmezőnyébe, ám sikertelenül. Mindössze 4 Világkupa-verseny adatott neki, mindannyiszor szlalomban, és egyszer sem jutott el a második futamig. Bemutatkozásakor, 2003. november 23-án Utahban, Park Cityben kieséssel nyitott, majd Olaszországban, Madonna di Campiglióban és a szlovén Kranjska Gorán nem sikerült továbbjutnia a második körbe. Kranjska Gorán egy év múlva kapott még egy esélyt, ám ekkor sem járt sikerrel - ezzel be is fejezte Vk-szereplését. Legalábbis ebben a sportágban... Az EUrópa Kupában azért még hosszabb ideig indulgatott, 2006. január 5-én Oberjochban el is ért egy 16. helyet. Az Észak-Amerikai Kupában a top-10 is összejött neki, 16 alkalommal, a szlalom mellett itt a lesiklás kivételével valamennyi szakágban sikerült villantania.

Zoricic nem elégedett meg a középszerű alpesi síző szerepével, többre vágyott, így 2008-ban sportágat váltott. Nem is volt túl nagy a váltás, hisz a síkrossz tulajdonképpen erősen rokonítható korábbi sportágával - csakhogy még annál is jóval veszélyesebb. Az ugratók mellett itt ráadásul egyszerre többen is vannak a pályán, tovább fokozva az esetleges veszélyforrásokat. 36 alkalommal startolt a síkrossz Világkupában 2009. január 19-i Lake Placidban történt bemutatkozása óta, 2 alkalommal sikerült dobogóra állnia. Ráadásul felfelé ívelt a karrierje: 2011. januárjában sikerült első dobogóját összehoznia St. Johannban (2.), 2012. januárjában pedig Les Contamines-ben szerzett 3. helyet. A svédországi Branasban egy 13. hellyel melegített a grindelwaldi Vk-döntőre, ahol úgyszintén a 13. helyre rangsorolták volna - ám ezt már nem élte meg...

A tegnapi grindelwaldi nyolcaddöntők során  Zoricic elvétette az utolsó ugratót, elszállt jobbra, és fejjel a pálya széli védőhálónak ütközött. Az esés után öntudatlanul elterült, és hiába érkezett azonnal a segítség. 45 percen át a helyszínen küzdöttek az életéért, majd helikopterrel az interlakeni kórházba szállították, ahol azonban már nem tudták megmenteni. 12:35 perckor belehalt súlyos agysérüléseibe. A versenyt törölték, helyesebben áttolták mára.

A kanadai csapat edzője, az osztrák Max Gartner összetörten nyilatkozott:

- Nick tehetséges versenyző, és remek ember volt, mindenki szerette. Részvétünket fejezzük ki mindenekelőtt a szüleinek és a családjának.

A télisportok esetén soha nem szabad elfelejteni: veszélyes sportágak. Gyakran hallhatunk tragédiákat, amelyek az amatőr sízőktől (emlékezhetünk a közelmúltbéli osztrák gyerektragédiára) a legjobbakig bárkit érinthetnek. Nem mindegy azonban, mekkora ez a kockázat. Az alpesi síben, amelynek főleg a gyors számai nyugodtan pályázhatnak a legveszélyesebb télisport címére, a halál egyre ritkábban fenyegeti a versenyzőket. Igaz, a sérülések - akár az egészen komolyak is - nem kerülhetők el, ám a biztonsági intézkedések eredményeképp nagyban javíthatók a túlélési esélyek. Az extrém sportoknál sajnos kevésbé tűnnek fejlettnek az ezzel kapcsolatos intézkedések. Bizonyos szakágakban, pl. a síakrobatikában a "nyaktörő" mutatványoknál a jelző szó szerint értendő - maguk a versenyzők is, habitusuknál fogva, tudatosan teszik kockára testi épségüket, akár életüket, hogy a zsűri kegyeibe férkőzzenek. A kanadaiak rövid idő alatt másodszor gyászolhatnak, hisz nemrégiben Sarah Burke, a síakrobatika egyik sztárja vesztette életét edzés közben.

Burke-re még mindenképp igaz a fenti gondolatsor, Zoricic esetének viszont épp az az igazi tragédiája, hogy bár extrém síző volt, nem ilyen szakágban tevékenykedett. A síkrossz az extrém sportok ellenzői számára is az egyik legemészthetőbb sportág, tulajdonképpen sima alpesi sí - épp csak mesterséges ugratókkal bonyolítva. Ami persze ennél is nagyobb különbség, az az, hogy a síkrosszban ténylegesen együtt indulnak, egymás mellett, test-test ellen küzdenek a sízők. A testi kontaktusok jelenthetik a legnagyobb veszélyt, ám Zoricic esetén még csak erről sem volt szó - egyszerűen borzasztóan rosszul, ill. rossz helyre esett. Hogy a pálya menti védőfelszerelés mennyire volt biztonságos, hogy vajon tényleg csak a balszerencse okozta-e, hogy így végződött a történet - ezt csak a helyi szervezők tudhatják. A balesetről számos helyen tettek közzé videót, ez alapján érthetetlenül közel helyezték a hálót a pályához - persze bizonyára a domborzati viszonyok is behatárolták a lehetőségeket. Egy bizonyos: Zoricic halála után a síkrosszban - és általában az extrém téli sportokban - is fel fognak erősödni azok a hangok, amelyek a versenyzők minél nagyobb biztonságára, a "kevesebb vérre" helyezik a hangsúlyt - még ha ezzel "bizonyos" kontinenseken csökken is a sportág népszerűsége...

Zoricic balesetéről oldalunkon nem teszünk közzé videót. Az alábbi linkre kattintva - saját felelősségre - megtekinthető egy felvétel: LINK.

Szólj hozzá!

Címkék: gyász freestyle sí síkrossz

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr644309168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása