HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Rebensburg az ofterschwangi nyitónap győztese

2012.03.02. 20:46 :: repens

Ofterschwangban a hölgyek egymás után kétszer is megmérkőznek óriás-műlesiklásban, az első, pénteki verseny Courchevel (majd később Soldeu) pótlása volt. Most végre nem volt akadálya a versenynek, aminek a hazaiak duplán örülhettek: Viktoria Rebensburg nyert, és átvette a vezetést a szakágiban a gyengélkedő Tessa Worley-től. Dobogóra állhatott még Tina Maze, és holtversenyben Elisabeth Görgl, valamint Irene Curtoni.

Tökéletes időjárás, csodálatos napsütés, azonban +7°C-os "hőség" fogadta a sízőket. A pálya ehhez képest egész jól tartotta magát, de persze így is nagy hátrányt jelentett a magasabb rajtszám. Már 4-5 síelő után nagyobb kádak alakultak ki.

Az első futam pályáját a kanadaiak edzője tűzhette, Tina Maze indult elsőként. Elkövetett egy hibát a középső részen a szlovén hölgy, így is egész jó eredményt ért el (2.). A hazaiak nagy reménysége, Viktoria Rebensburg követte, a felső és középső szakaszon kitűnően síelt, ám az utolsó részen nagyot hibázott. Nagy előnyt adott el ezzel, igaz, 11 század így is megmaradt, sőt a futamgyőzelem is meglett (1.). Elisabeth Görgl hiba nélkül teljesített, így is csak a 3. helyet szerezte meg, 3 századdal maradt el Mazétől. Lindsey Vonn különösebb gond nélkül lejött (10.), majd Federica Brignone közepes menetét láthattuk (14.). A szakági listavezető, Tessa Worley szemmel látható hibát nem követett el, mégis közel egy másodpercet kapott Rebensburgtól (6.).

Anna Fenninger a felső szakaszon hibázott, kaput tévesztett, Maria Riesch  hibája pedig bukást is ért, saját lábát ütötte ki - pedig egész biztató volt a részideje. Sütött a nap, úgy tűnt, a kádak miatt jó eredményt nem igazán lehet elérni.

Épp az olvadozó pálya miatt minden dícséretet megérdemel Jessica Lindell-Vikarby, aki 12-es rajtszámmal szerzett 4. helyet, alig 4 tizeddel maradt le Rebensburgtól. Manuela Mölgg 16-ossal szerzett 5. helyet - az olasz lánynál örök kérdés a második futam... Az olaszok örömét fokozhatta Denise Karbon 8. helye, a francia Taina Barioz sem bánkódhatott egy másodperces hátrányával, és 9. helyével.

Az osztrák Stefanie Köhle 21-essel lett 11., Irene Curtoni pedig 22-essel 12. - kis reménysugár a hátsóbb régióknak. Közepes menetet futott Anemone Marmottan (12.) és Tanja Poutiainen (15.), a 16. helyre pedig egy nagy visszatérő, az 57.-ként rajtoló Nadia Fanchini fért be. Veronika Zuzulová (17.) és Lena Dürr (18.) is felülteljesített, Eva-Maria Brem pedig lassan régi arcát idézi (19.). Marlies Schild hozta a kötelezőt (20.), Kathrin Zettel hozta az újabb égést (22.) - a két osztrák közé a szlovén Ana Drev ékelődött be (21.). Marin Bertrand magas rajtszámmal lépett tovább (23.), Lara Gut viszont nem okozott sok örömet a sok sebből vérző svájci csapatnak (24.). Továbblépett Giulia Gianesini (25.), holtversenyben Mateja Robnik és Lisa Magdalena Agerer (26-26.), és Veronique Hronek (28.). Az első 30-at két hatalmas csalódás zárta - Michaela Kirchgasser enervált futamánál (29.) talán csak Anja Pärson újabb szenvedését volt rosszabb látni (30.).


Két és fél másodpercen belüli hátránnyal lehetett csak továbblépni - a folytatás igencsak izgalmas második futamot ígért. Az osztrákoknak pedig sok jót, hisz az ő edzőjük tűzte a második futam nyomvonalát.

Pärson kezdte a második futamot, ám rajta a szűz hó sem segíthetett (25.). Kirchgasser rögtön rá is vert egy másodpercet a svédre (18.), majd Agerer rögtön megnyitotta a kiesők sorát. Hronek nagyot hibázva jócskán elmaradt (26.), Robnik viszont alaposan megszorongatta Kirchgassert (19., 3 év után újra pontszerző). Gianesini túlságosan megfogta a léceit a meredek részen (23.), Gut viszont különösebb hiba nélkül lejött, át is vette a vezetést (14.). Nem sokáig örülhetett, Bertrand rögtön megverte, bár alul sokat vesztett a francia (12.), Zettel viszont sok ívtévesztéssel spékelve mögéjük érkezett (16.).

Drev a meredeken nagyon a biztonságra ment (20.), Schild sem tette oda magát igazán (17.). Brem annál inkább, nekirohant a pályának, valahogy sikerült is átvennie a vezetést alsó szakaszával (11.). Lena Dürr jobb csuklója közeli ismeretséget kötött az egyik kék kapuval, remélhetőleg sérülés nélkül megúszta a bukást. Zuzulová másodszorra nem tudott olyan bravúrosan síelni, eléggé elfogyott a végére (24.). Nadia Fanchini viszont felülmúlta első futamát is, a középső szakaszon kiemelkedett, 6 tizedet adott Bremnek - hosszú évek után tért vissza az élmezőnybe (6.). Poutiainen borzalmas hibákkal tarkítva vergődött el a célig (22.), Brignone sem találta meg a ritmust (22.).

Marmottan becsülettel kerülgette a kádakat, kicsit sokba került (15.), Irene Curtoni viszont megmutatta, lehet még ezen a pályán is jól síelni: igaz, majdnem leadta előnyét - de maradt 8 század (3.). Köhle különösebb gond nélkül lejött (8.), Vonn annál inkább küzdött, talán túlságosan is pattogott (10.). Barioz annyit késett, mint egy átlagos MÁV-szerelvény, alaposan hátraesett (21.). Karbon majdnem elérte az olaszoknak a hármas vezetést, épp csak az utolsó kapuval támadt kisebb problémája - nevezetesen az, hogy rossz oldalról kerülte meg, így kizárták.

Worley fokozatosan leadta előnyét, valamiért ez a lejtő nem ízlett a franciának (7.). Mancuso a meredeken viszonylag jól jött, így is visszaesett (9.), majd jött Mölgg - és jött a jósolható végeredmény, a kiesés. Valószínűleg rosszul tanulta meg a pályát... Lindell-Vikarby az alsó részen hibázott, 2 századdal elmaradt Curtonitól - ennyin múlt a dobogója (5.).

Görgl a "hazai" pályát próbálta kihasználni, felemás eredménnyel - több mint egy másodperces előnyét leadta a célig, Curtonival azonos idővel ért be (3.). Maze sem jött sokkal jobban az osztráknál, az alsó részen viszont jobban érezte a ritmust, majd 6 tizedet szerzett (2.). Rebensburg a felső szakaszon be is gyűjtött 3 tized előnyt, a pálya alján nem volt olyan dinamikus, mint Maze, ám 6 század megmaradt előnyéből. Kifejezetten szoros versennyel indult a hétvége - remélhetőleg a folytatás is hasonló lesz.

Viktoria Rebensburg 94. Világkupa-versenyén 9. alkalommal állhatott fel a pódiumra, 5.-ször a legmagasabb fokára. Ráadásképp a szakági versengésben is átvette a vezetést a gyengélkedő Worley-től. Tina Maze 293 verseny után 36 dobogónál jár, Elisabeth Görgl neve mellett 271 verseny és 35 dobogó szerepel. Irene Curtoni 103 verseny után szerezte meg élete első top-3-as helyezését.

 

Köszönjük Lászlónak a segítséget!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012 ofterschwang

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr44285190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása