HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Pinturault és Mancuso nyerték a moszkvai paralellversenyt

2012.02.22. 15:00 :: repens

Münchenben hó hiányában elmaradt, így az alpesi sízők idénybéli egyetlen "City Event"-jére (alias paralellverseny, paralellszlalom, paralellóriás...) került sor tegnap Moszkvában. A FIS nagy újítása nézőszám szempontjából továbbra is beváltja a hozzá fűzött reményeket, de az azért sokat elárul, hogy egy focimeccs miatt az utolsó pillanatban az egész programot előbbretolták. A nők mezőnyében Julia Mancuso, a férfiaknál az élete első Vk-győzelmét arató Alexis Pinturault bizonyult a legjobbnak.

A cikk kivételesen egy szubjektív panasszal indul... Moszkva jó messze van tőlünk, kisebb számítások alapján találhatta ki az ember, mikor is kezdődik nálunk a helyi idő szerint este 8-tól induló program (5-kor). Sajnos, e cikk írója elkövette azt a hibát, hogy elvégezte a számítást, angyali nyugalommal leült délután 5-kor a TV elé - majd elcsattant egy halk anyázás... A verseny szervezői ugyanis nem kívántak vetélkedni a CSZKA Moszkva - Real Madrid BL-meccsel, ezért úgy döntöttek, egyszerűen előbbtolják a programot. Tanulság: néha jobban jár az ember, ha a hivatalos honlap helyett inkább a tévéműsorból tájékozódik... A negyeddöntőkig így aztán jobbára csak az időeredmények alapján következtethetünk a történésekre.

A mezőny elméletileg a Világkupa krémje, a legjobb 15 síző, plusz a hazaiak egy reprezentánsa. Ehhez képest főleg a férfiak mezőnyében elég elkeserítő volt a felhozatal... A gyors számok specialistái nem kértek ebből a számukra eleve sikertelenséget magában hordozó eseményből - pedig már magában az indulás 15 Vk-ponttal kecsegtetett. Sokakban felvetődött a gondolat, hogy a frissen műtött Ivica Kostelić is megjelenik a rajtban - és begyűjti az ezért járó 15 pontot. A horvát azonban nem kért ebből, mint elmondta, már lemondott az összetettről. Na és persze egy kis fricska is ez egy bizonyos vetélytársának - Ivica nem a kiskapukat (bármely oldalról) megkerülve küzd a győzelemért...

FÉRFIAK:

A paralell az a versenytípus, ahol nyugodtan mondhatjuk: egy kép többet mond minden szónál, a szöveges beszámoló előtt jöjjön is egy ábra a férfiak versenyének összefoglalásaképp!

A nyolcaddöntők papírformának látszó párosítással kezdődtek, hisz Marcel Hirscher a hazaiak "outsider"-ével, Alekszander Horosilovval került össze. Az orosz ennek ellenére alaposan megszorongatta az első futamban nevesebb riválisát - igaz, a másodikra elfogyott a tudomány. A második párban Alexis Pinturault magabiztosan verte Christof Innerhofert - az olasz hibázott az első futamában, dehát a másodikban is sokkal kikapott. Mario Matt az első futamban összeszedett előnyének köszönhetően legyűrte Ted Ligety-t, majd újabb osztrák jutott tovább: Romed Baumann ellenfele, Stefano Gross első futambéli kieséséből profitált, hiába jött másodszorra jobban az olasz. Steve Missillier két végletekig szoros menet után ejtette ki Aksel Lund Svindalt, Felix Neureuther dolgát pedig Adrien Théaux kieséssel könnyítette meg az első futamban. André Myhrer rögtön az elején nagy győzelemnek örülhetett: szlalomos riválisát, Cristian Deville-t sikerült kettős győzelemmel búcsúztatnia - ez volt az első kör papíron legerősebb párosítása. Beat Feuz mindent megtett, gyorssíző létére végig tartotta a lépést Philipp Schörghoferrel, sőt, a végén 3 századdal jobbnak is bizonyult nála.

A negyeddöntőben kissé váratlanul végetért Hirscher versenye - hiába jött jobban az első futamban Pinturault-nál, a második futamát alaposan elrontotta. Az osztrák háziversenyt Baumann nyerte Matt ellen - szoros első futam után Matt a másodikban nem jutott el a célig. Neureuther az első futamban nagy előnyt gyűjtött be Missillier-vel szemben, a másodikban már biztonságit síelhetett, így is megtartotta előnyét. Feuz számára Myhrer már nagy falat volt, az első futamban két tizedet kapott a svédtől, a másodikban pedig alig talált le a célba.

Az elődöntőket Pinturault és Baumann összecsapása nyitotta, az első futam alját kissé ellazsálta a francia, így minimális hátrányt gyűjtött be. A második futamban viszont mindent beleadott - elképesztő iramban cikázott a kapuk között, már ekkor érezni lehetett, meglehet első győzelme. A másik elődöntőben Neureuther és Myhrer pontosan egyszerre hibázott - a német tovább tudott menni, a svéd nem, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a továbbjutás. A második futamban Myhrer mindent megtett, de ez csak arra volt elég, hogy a német sarkában érjen be a célba.

A "bronzmeccsen" Baumann nem tudott mit kezdeni Myhrerrel, mindkét futamban kikapott a svédtől, aki így dobogóra állhatott. A döntő első futamában Neureuther remekül kapta el a rajtot, és bár minimálisra csökkent az előnye, 6 század így is maradt belőle. A második futamban viszont Pinturault bemutatta elődöntős síelését, 17 századdal előbb jutott a célvonalig, ezzel megnyerte élete első Vk-versenyét.

Alexis Pinturault egy hónap múlva tölti be 21. életévét, remekül sikerült idényét koronázta meg élete első Vk-győzelmével. Nagyon érett már ez a courchevel-i sízőnek, 41. Vk-versenyén 4 dobogóval a háta mögött sikerült most első alkalommal felállnia a pódium legmagasabb fokára. Felix Neureuther 142. versenyén 13., André Myhrer 118. versenyén 12. alkalommal fért be a top-3-ba. A nap győztese mégis az egyébként a negyeddöntőben kieső Marcel Hirscher, aki átvette a vezetést összettben Kostelićtől - igaz, Feuz nem szakad le róla.

 

 

 

 

 


NŐK:

A női nyolcaddöntők is egy előre lefutottnak látszó párharccal kezdődtek - Anna Szorokina valóban nem is tudta megszorongatni Lindsey Vonnt. A Viktoria Rebensburg - Kathrin Zettel párharc már jóval izgalmasabbnak tűnt, azonban a német első futambéli kiesése után nem lehetett kérdéses Zettel továbblépése. Julia Mancuso nem adott esélyt a gyorssíző Daniela Merighettinek, majd jöhetett egy újabb kiegyenlítettnek tűnő párharc: Elisabeth Görgl és Nicole Hosp összecsapása. A két osztrák valóban végig egymás mellett síelt, a célban viszont mindkétszer Hospnak kedveztek a századok. Tina Mazét csak az első futamban tudta megszorongatni Anja Pärson, a második futamot alighanem fel is adta. Újabb osztrák párharc jött, újabb szoros eredménnyel: Michaela Kirchgasser vesztett helyzetből jött vissza, és búcsúztatta Anna Fenningert. Marlies Schild az első futamban 7 századdal jobbnak bizonyult Tessa Worley-nél - pont ugyanennyit hozott vissza a francia a másodikban, ám a szabályok szerint az osztrák lépett tovább. Maria Riesch megköszönhette Federica Brignonénak az első futamban elkövetett hibáját - bár a másodikban enélkül is odapakolt még fél másodpercet az olasznak.

A negyeddöntők rögtön meglepetéssel indultak: Zettel első futambéli fél másodperces hátrányát Vonnal szemben még lehet hibával magyarázni, de hogy a másodikban hogy tett hozzá még fél másodpercet ehhez, azzal nehezen számolhat el az osztrák technikai specialista. A következő amerikai-osztrák párharc is tengerentúli sikerrel ért véget, Mancuso viszont alaposan megizzadt, hátrányból fordított Hosppal szemben. Az osztrákok becsületét Kirchgasser mentette meg - igaz, nem kellett most sokat tennie, a mindkét futamban nagyokat hibázó Maze szinte önmagát ejtetteki. A Riesch-Schild álomcsata végig szoros versenyt hozott, a végén 4 századdal a német hölgy bizonyult jobbnak.

Az első elődöntő amerikai párharcot hozott, az egymással nem a legjobb viszonyban lévő Mancuso és Vonn közül végül az előző örülhetett - ehhez kellett az is, hogy Vonn az első futamban néhány méter után búcsúzzon. A másik elődöntőben Kirchgasser és Riesch végig fej-fej mellett haladt, 3 századdal nyert az osztrák.

A 3. helyért újabb nagy párharc következett tehát: Vonn és Riesch csapott össze. Az első futam után úgy tűnt, eldőlt a párharc, hisz Riesch 3 tizedes előnyt szerzett. A második futamban viszont olyannyira eltötyörögte az elejét a német, hogy Vonn szinte rögtön beérte, és innen már nem volt visszaút - Lindsey Vonné lett a bronz. A döntő meglepően sima párharcot hozott - ami talán még meglepőbb, hogy Julia Mancuso bizonyult ennyivel jobbnak Kirchgassernél. Mindkét futamot nyerve, több mint fél másodperces előnnyel ért célba az amerikai a második futamban érthetetlenül visszafogottan síelő osztrák előtt.

Julia Mancuso 320. Világkupa-versenyén kereken 30. alkalommal állhatott dobogóra, 7.-szer annak legmagasabb fokára. Michaela Kirchgasser is jubilált: 172. versenyén 10. alkalommal került fel a pódiumra, Lindsey Vonn pedig 295. versenyén 93.-szor fért be a top-3-ba. Vonn azért is örülhetett, mert ezúttal is tovább növelte előnyét összetettben - lassan lehet számolgatni, mikor nyeri meg matematikailag is...

2 komment

Címkék: moszkva alpesi sí alpesi sí világkupa parallel szlalom 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr794172158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi4 2012.02.22. 18:15:46

Én azért nem biztos, hogy ennyire lesajnálnám ezt a versenyt.
Persze nagyon fontos a nézőcsalogatás is - azt ne felejtsük el, hogy akik ezt a blogot olvassuk, azok eléggé be vagyunk oltva a síeléssel, akár végignézzük azt is, hogy lesiklásban egy versenyző tök unalmasan meg vagy 2 percig, alig van kapu, aztán alig látszik miért kapott ki 4 másodperccel (:)). Ezt egy külsős soha nem nézné meg, de egy ilyen paralel verseny olyanokat is odacsalogat, akik soha nem néznék meg az alpesi versenyt.
Másrészt egy ilyen verseny sokkal jobban kihozza a versenyzőkből is a harci szellemet, magasabb az adrenalinszint - nem is mindig a világ legjobbja nyer, mert kérdés, hogyan bírja a feszültséget.
Technikailag a verseny meg valahol a szlalom és óriás között van, a versenyzőknek is egy újabb oldalát mutatja meg.
Ne felejtsük még azt sem el, hogy a győztes a pontok mellett 40.000 svájci frankot kapott...
Nem tudok róla, hogy ezt akarnák a kombináció helyett, de izgalmas verseny és egy kicsit bulis is. Nekik is legyen már néha jó. Svindal meg a blogjában külön örült neki, hogy utána odamentek a focimecsre.

sannyak 2012.02.22. 18:29:35

Ennek a versenyformának egyre nagyobb jövője lehet,hiszen egyre több téli sportág költözik a nézőkhöz közel,városközpontba,stadionba.
München,és Moszkva évekre előre bent van a naptárban,de Bécs,New York,London,,vagy 2018-as téli olimpia idején egy koreai,vagy japán várost keresnek rendezőnek.
Most azon megy a vita jár-e ezért Világ Kupa pont ezért a rövid sielésért....

Engem nagyon kellemes meglepetés ért,mivel a kedvenc Kirchgasserem várakozáson felül szerepelt (de nagyon!).Én nem vártam tőle semmit,jó az a 15 pont,szinte az összes ellenfele jobb volt idén nála RTL-ben...
Erre szerzett egy második helyet!
Nagyon örülök neki,remélem a "rendes" versenyeire nagy önbizalmat ad neki ez a sok szerzett bónus-pont.
süti beállítások módosítása