HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Höfl-Riesch a győzelemnek, Vonn ötödik lesikló kristálygömbjének örülhetett Szocsiban

2012.02.19. 02:35 :: Dave985

Höfl-Riesch Vonn Szocsi DH 2012.JPG

Az urak után egy héttel a szebbik nem legjobbjai is képviseltették magukat a 2014-es téli olimpia alpesi síversenyeinek helyszínén, a „Rózsatanyán”. A lesiklást magabiztos fölénnyel idén először Maria Höfl-Riesch nyerte, megelőzve a világbajnok Elisabeth Görgl-t, valamint az ötkarikás címvédő Lindsey Vonnt. Utóbbi harmadik helyével is bebiztosított zsinórban ötödik szakági elsőségét, e tekintetben tehát máris beérte minden női csúcs tartóját, Annemaria Moser-Pröllt. A versenyt egyébként 51 síző után félbeszakították a nagy köd miatt, s mivel addigra a mezőny 70%-a leért, Miklós Edit neve mellé a DNS került. Nagyon nagy kár, mivel Edit biztatóan várta a napot az edzések tükrében.

A három órás időeltolódás miatt az ottani idő szerinti 13 órai kezdés remekül beleilleszthető volt a két óriás-műlesiklás közé. A pályáról sok újdonságot nem tudunk elmondani, előző héthez képest alig változott a Rosa Khutor, a lányok valamivel lejjebbről rajtoltak. Maradt a rettentően keményre jegesített pálya, így magasabb rajtszámmal sem volt lehetetlen remek időt futni. A nyomvonal első részét szűk kanyarok, keresztbe futások szabdalták, inkább tűnt Szuper-G-nek, mint vérbeli lesiklásnak; a későbbi részen aztán egymást érték a vadabbnál vadabb ugratók, noha biztonsági kritériumokat szem előtt tartva a szervezők lecsíptek itt-ott keveset belőlük. A lányok is ugyanúgy nagyon pozitívan nyilatkoztak a pályáról, Tina Maze jelzett csak annyit, hogy a pályamunkásokból kevés van – az Olimpiáig még van idő ezen segíteni.

 

A második edzést törölték ugyan a felerősödő szél miatt, alapjában véve pompás idő fogadta a hölgyeket Szocsiban, mondjuk az első harminc leérkezése után – többet nem nagyon mutatott a sportcsatorna – kevesen gondoltuk volna, hogy idővel a futam érvényessége is veszélybe kerülhet.

 

Maruša Ferk (14.) egészen korrekt alapidővel nyitotta a versenyt, a szlovén lány rendszeresen bekéredzkedik a középmezőny első felébe, az őt követő két sportoló viszont pont nélkül zárta a napot, Fränzi Aufdenblatten (35.) teljesítménye mindenképp csalódás, Ilka Štuhec (31.) hajszálon múlt pontszerzése még a fiatalsággal járó hektikusság számlájára volt írható. Verena Stuffer (16.) sem tudta sokáig tartani Ferket, rendre lesodródott, három tizeddel sorolt mögéje. Lucia Recchia (21.) a kialakult vaskos hézagban talált helyet magának, pontszerzése nem forgott veszélyben. Alice McKennis (10.) váratlanul összeszedett menetet produkált, bő négy tizeddel szorította lejjebb a legjobb időt, a 23 éves amerikait idén először köszönthettük a legjobb 10 között, eredménye azért meglepő, mert előzőleg csak ritkán került a pontszerzők közé.

Leanne Smith (26.) kevésbé volt elemében, a majdani győztessel szembeni hátránya bőven meghaladta a három másodpercet. Nadja Kamer garmischi második helye után ma nem villogott, fásultan mozgott, alig-alig tartotta léceit a kanyarokban, a nyüglődés vége kicsúszás lett, nehezen fogja meg az esést, de baja nem lett. Anna Fenninger (15.) ívhasználatával nem voltak különösebb gondok, sebességével annál inkább, így csak a pillanatnyi harmadik hely volt elérhető számára. Stacey Cook (9.) már két amerikai vezette a versenyt, kilenc századdal került McKennis elé. Cooknak ez már az ötödik TOP-10 helyezése lesiklásban, remek idényt fut kétség kívül. Sokáig mégsem állhatott a reklámtáblák előtt, Marie Marchand-Arvier (8.) ugyanis további hat századdal lejjebb szorította eredményét.

Elena Fanchini (27.) ma nem volt versenyképes, Marion Rolland (5.) már annál inkább, a francia nehezen beleköthető, szép menettel vívta ki az elsőséget, hat tizedet vert honfitársára, karrierje során csak egyszer végzett előrébb. Andrea Fischbacher (22.) alighanem várja már katasztrófával felérő idénye végét, Lara Gut (17.) sem lehet ezzel másként, növelte a svájci tini problémáját, hogy megrándította vállát, miközben beleakadt keze egy jeges hupliba.

Vonn Szocsi DH 2012.JPG

Rövid reklámszünet után már a szakági legjobbak voltak soron. Lindsey Vonn (3.) rögtön elsőként megadhatta volna az alaphangot, edzéseredményei fényében mindenki tőle várta a győzelmet. Ehhez képest saját szintjén kimondottan szolidan szerepelt, túlméretezte ugratóit, a tőle megszokott ívek is elmaradtak, nagyobb hibát nem láttunk tőle, mégis mindent elmondott, hogy alig fél másodperccel tudta csak átvenni a vezetést. Maria Höfl-Riesch (1.) menete testesítette meg az eszményit a mai napon, tanítani kellene fordulóit, ugratói is remekül jöttek ki, egy század híján 6 tizedet vert barátnőjére, nem csoda, hogy tátott szájjal fogadta a kialakult helyzetet. Elisabeth Görgl (2.) futama után még egy hellyel hátrébb csúszott a vereséget sportember módjára kezelő Vonn, 43 századdal így is kikapott a némettől. Kettejük közt azért lesiklottak még négyen, köztük volt Tina Maze (12.), aki az utolsó, egyébként nagyszerűen sikerült edzés végén, a célban összeakadt a kamerás manussal, szerencsére az első riadalmak után megnyugodhatott, nagy baja nem lett. A szlovén lánynak nem volt esélye, két másodpercen túli hátrányt szedett össze. Daniela Merighetti (7.) változatlanul konstans formának örvend, minden gond nélkül besorolt az élmezőnybe, hasonlóan Julia Mancusóhoz (6.), bár az amerikai egy valamivel tisztább menettel többre is pályázhatott volna. Tina Weirather (4.) bő nyolc tizedet szedett be, szomorkodni persze nem volt oka, mert hihetetlen, de már a hetedik szakági TOP-10-es helyezésénél tart az ifjú lichtensteini.

Sejersted Szocsi DH 2012.JPG

Mariella Voglreiter (42.) kapcsán hetek óta rejtély, mit keres a legjobb harminc között, ma is lefelé lógott ki a mezőnyből. Johanna Schnarf (11.) precíz, helyenként agresszív stílusban tudta le a pályát, alig maradt le a TOP-10-ről, Laurenne Ross (18.) is elégedett lehet nagy vonalakban szereplésével. Lotte Smiseth Sejersted irgalmatlanul nagyot esett, az edzések után vérmes reményeket tápláló norvég junior-világbajnok többször megforgott a levegőben, de szerencsére saját lábán hagyhatta el a helyszínt. Aurélie Révillet (19.) abszolút vállalható menete után Anja Pärson (24.) okozott újfent csalódást, lassú, körülményes volt végig, ugratókat sem érezte igazán. Carolina Ruíz Castillo (36.) mai menete nem ért pontot, a legjobb harmincat záró Viktoria Rebensburg (20.) viszont lassan, de biztosan visszatalál idény eleji lesikló formájához.

A harmincon túlikat Kathrin Zettel (34.) nyitotta, inkább a másnapi kombináció jegyében, eredménye ehhez mérten elismerésre méltó. A több gyatra menet és a kifogástalan pálya miatt a később indulók is jó esélyekkel pályáztak egy-egy komolyabb pontmennyiségre. Stefanie Moser (23.) esetében ez nem annyira meglepő, Kajsa Kling (30.) inkább a versenyigazgatói döntésnek köszönhette egy szem pontját. Nicole Schmidhofer (13.) 37-es rajtszámmal érte el karrierje legjobbját, majd néhány gyengébb menet után még hárman szereztek pontot negyven környéki rajtszámmal: név szerint Denise Feierabend (29.), Camilla Borsotti (28.) és Marion Pellissier (24.).

Joggal reménykedhettünk a magyar pontszerzésben, Miklós Edit rákapott a pálya ízére, reálisnak tűnt, hogy egy mondjuk három és fél másodperces hátránnyal begyűjtse első pontjait lesiklásban. Sajnos az időjárás másképp akarta. Leereszkedett ugyanis a köd, az átmeneti fázisban egyedül Nicole Hosp (32.) tudott értékelhető időt síelni. Hosszú, mintegy fél órás pauza után Atle Skårdal versenyigazgató a verseny lezárása mellett döntött, s mivel a mezőny 70%-a, vagyis 46 fő lebotorkált a célba (ezt azért meg akarták várni), eredményt lehetett hirdetni. Edit neve mellé így egy DNS került.

Höfl-Riesch Görgl Vonn Szocsi DH 2012.JPG

Bágyatag szezonkezdet után mostanában ördögi formában síel Maria Höfl-Riesch, 66. dobogója, 22. győzelme ez pályafutása során, lesiklásban nyolcadik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Elisabeth Görgl a 34., Lindsey Vonn pedig a 92. pódiumánál tart.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Lindsey Vonn harmadik helyével is magabiztosan tartotta 200 pont fölött előnyét a szakági pontversenyben, ami két futammal a vége előtt egyszersmind azt is jelentette, hogy az amerikai klasszis zsinórban ötödszörre is elhódította a Lesikló Világkupát. Erre korábban csak az osztrákok legendája, Annemarie Moser-Pröll volt képest 1971 és 1975 között. Igaz, neki volt még további két elsősége.

Ha nem történik semmi váratlan, holnap újabb kristálygömbbel gazdagodhat Vonn, akkor rendezik ugyanis a szezon utolsó szuper-kombinációját.

1 komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr814132979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.02.19. 17:11:13

Én nagyon félek,hogy 2 év múlva az olimpián is ilyen rossz időjárás lesz.
Szinte olyan,mint Vancouver-ben volt,amikor szinte mindig más napon rendezték az adott versenyt,mint amire ki volt tűzve!
(Két napos női óriásműlesiklás....)
Ez versenyzőknek borzasztó lehet!
süti beállítások módosítása