HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Megtartották Andorra első Vk-versenyét, de minek?

2012.02.11. 15:19 :: repens

Bemutatkozott a Világkupában Andorra - egy biztos, emlékezetes módon. A viharos szél miatt elmaradt a tegnapi óriás, ma pedig a tervezett óriás helyett szlalomot rendeztek. Csakhogy még a legtechnikásabb számba is beleszólt a szél! Hiába mondhatjuk, hogy papírforma a vége, hiába nyert Marlies Schild Hansdotter és Zettel előtt - ha egy verseny úgy végződik, hogy az utolsó induló (Poutiainen) egyszerűen meg kell hogy álljon egy átláthatatlan hóviharban, az nem nevezhető fair versenynek...

120211soldeu_mazlis.jpg

Új helyszín mutatkozott be az alpesi sí Világkupában: az andorrai Soldeu-Grandvalira a pireneusi törpeállam első Vk-versenyének adhat otthont. Nem járnak jó idők mostanság a Pireneusi-félsziget alpesi sísportjára, szinte csak Carolina Ruíz Castillo maradt hírmondóként a spanyolok közül, az andorraiak ifjú büszkesége, Kevin Esteve Rigail pedig (jelenleg még?) nagyon messze van az élvonaltól. Talán az, hogy visszatért a Vk-sorozat ebbe a régióba, adhat némi lökést a sportágnak. Az Avet névre hallgató lejtő a mezőny nagy része számára újdonságot jelent, igaz, Lena Dürr már nyert itt Európa Kupa versenyt.

Az Avet megmakacsolta magát, az erős szél miatt tegnap elmaradt a (Courchevelből idetolt) óriás-műlesiklás, és a további program is borult: megcserélték a szlalomot és az óriást, azaz ma szlalomban csaptak össze a hölgyek.

A pályatűzők nevét meglátva akár már ünnepelhetett is Ausztria (Schild formáját elnézve egyébként is nyugodtan tehették): örök vesszőparipám, a német sikerek első számú ellensége, az egyébként a németeket edző Christian Schwaiger tűzte a második futam pályáját. Az első futam tűzése a svéd edző, Soulard keze munkáját dícsérte. 59 síző nevezett a mai versenyre, a megszokott nevek, azaz a két Simari Birkner zárták a listát.

Michaela Kirchgasser nyitotta az első futamot, az alsó részen hatalmasat hibázott (21.). Tina Maze már az elejétől jobb volt az osztráknál, a pálya aljával azért neki is meggyűlt a baja (11.). Tanja Poutiainen századokkal Maze előtt érkezett az alsó szakaszra, ahol aztán több mint 1 másodpercet adott a szlovénnek - futamgyőzelmet ért ez a zárórész (1.). Kathrin Zettel lassú felső szakasz után már tartotta a lépést Poutiainennel (4.), majd jött a nagy esélyes Marlies Schild. Felül ő se volt gyorsabb a finnél, majd középen is nagyot fékezett - alul pedig ő is sokat vesztett (5.), több mint 7 tizedet kellett visszahoznia a "Schwaiger-pályán". Maria Höfl-Riesch remek kezdés után a középső részen kiesett, majd Veronika Zuzulová vert a pálya aljáig majd 3 tizedet a finnre, hogy aztán nagyokat hibázva majd 9 tizedes hátrányra váltsa (7.).

120211soldeu_pouti.jpg

Lena Dürr is gyorsan kezdett, a pálya alján viszont ő is beszedett 8 tizednyi hátrányt (6.). Frida Hansdotter érkezett először a svédek közül, a "hazai tűzés" remek eredményt ért számára (3.). Christina Geiger remekül megsíelt alsó szakasszal pár századdal a svédet is felülmúlta (2.), Šárka Zahrobská viszont ma is lefelé lógott ki az élmezőnyből (16.). Lindsey Vonn néhány nagyobb fékezéssel érkezett az alsó szakaszra, ahol energiaital-gyártó szponzora szárnyakat adott neki - nem repült messzire, inkább csak csúszott pár métert. Nastasia Noens bátor, ám hibákkal teli menete (12.) után újabb svéd jött, Therese Borssen: a középső szakaszon elvesztette a ritmust, így is másodpercen belül maradt (8.). Manuela Mölgg a feltámadó szélben esélytelen volt a jó eredményre (17.) - kérdésesnek tűnt, meddig tart az első 15 utáni kötelező szünet.

A szervezőket viszont nem zavarta a szél, Tessa Worley-t annál inkább - hatalmas hátrány lett a vége (27.). Nicole Hospot a szél sem zavarta, az alsó szakaszon azért sokat kapott (10.). Marie-Michelle Gagnon kihasználta a csituló szelet, egy nagyobb hibával épp befért másodpercen belülre (9.). Emelie Wikström nem tudta folytatni a svéd remeklést, több hiba után, a cél előtt pár kapuval szép ívben elrepült balra. Anne-Sophie Barthet hibákkal tarkított menete (23.) után Irene Curtoni elég szenvedős szlalomját láthattuk (13.), majd Fanny Chmelar minél hamarabb elfelejtendő sízése (31.) után jöhetett az újabb reklámszünet.

Mikalea Shiffrint a középső részen majd elnyelte a szélvihar - addig sem jött kiemelkedően (20.). Bernadette Schild pocsék sízése (25.) után Denise Feierabend kissé túlságosan biztonsági menete jött (22.), majd Sandrine Aubert is átkozhatta a fel-feltámadó szelet (29.). Katharina Dürr elvétett egy kaput, hegymászás után esélytelenül csorgott a célba (51.), majd Erin Mielzynski is szinte leállt az egyik kapu előtt - így is továbbléphetett (28.).  Az első 30-at Wendy Holdener gyenge sízése (32.) után Carmen Thalmann biztató menete zárta (14.).

30-on túlról kiemelkedően jól síelt egy svéd (mily meglepő), Anna Swenn-Larsson 42-essel jött be a 15. helyre. Az osztrák Alexandra Daum a 18., a francia Laurie Mougel a 19. helyről várhatta a folytatást. A második futamba jutott még két német, Veronika Staber (48-assal 24.) és Barbara Wirth (49-essel 30.), valamint a japán Kijoszava Emiko (26.).

A búcsúzók közt találjuk többek között a gyengén síelő Nicole Giust, Marina Nigget, Julia Mancusót, illetve a célig el sem jutó Lotte Smiseth Sejerstedet.

A második futamot Barbara Wirth kezdte, gond nélkül leért - Schwaiger pályáján ez egy némettől nagy bravúr (21.). Aubert  néhány kapu után kiesett, majd Mielzynski verekedte át magát a hófelhőn, fél másodperc előnnyel ért célba (18.). Worley biztonsági menete (23.) után Kijoszava következett - neki sem volt szerencséje, újból viharos szél fújt, talán emiatt zárt orraeséssel. Bernadette Schild hiába jött viszonylagos szélcsendben, így is kikapott pár századdal Mielzynskitől (20.), Staber pedig biztonsági menetet produkált (22.). Barthet remekül kezdett, a szél viszont neki se kedvezett - így is 4 tizeddel átvette a vezetést (15.).

Feierabend besorolt Barthet mögé (17.), majd érkezett második osztrákként Kirchgasser: a meredek részen kicsit bizonytalankodott, ám a szélcsendet (na és a "Schwaiger-pályát") is kihasználva majd 1,4 másodperccel vette át a vezetést (9.). Shiffrin az alsó részig az osztráknál is jobban jött, ott viszont eladta előnyét (10.). Mougel élete első második futamát síelte, érthető módon csak a cél volt a célja (24.). Harmadik osztrákként Daum is remekelt, egészen az alsó részig, ahol a szélvihar és hibák együttese több mint másfél másodpercébe került (13.). Mölgg hozta a szokásos "Mölggös" második futamot, ha precízek akarunk lenni: ezúttal a pálya alján egy balosban, előre vetődve sikerült esnie. Zahrobská lassú menete (16.) után jöhetett a reklámszünet.

Swenn-Larsson már a rajttól szélviharban vergődött, így esélye sem volt jó eredményre (14.). Jött a negyedik osztrák, Thalmann: a szél illedelmesen elcsitult, viszont a meredek részen hibázott - így is előre érkezett (12.). Irene Curtoni a meredeken belefutott a hóviharba, hatalmas mentésekkel vergődött el a célig (19.). Noens az alsó szakaszig 1,4 másodpercre növelte előnyét - csak 6 tizedet adott el belőle, nagy előnnyel vette át a vezetést (4.). Maze nagy hátrányt szedett össze, főleg az alsó szakaszon volt nagyon lassú (11.). Ötödik osztrákként Nicole Hosp indult - hatalmas hibát vétett a meredeken, majd hamarosan rálépett egy kapura. Schwaiger talán veszített varázsából?

Gagnon nagyobb hiba nélkül lejött, beérkezett Kirchgasser elé (8.), majd jöhetett az utolsó reklámszünet. Borssen aligha örült a szünetnek, hisz újra feltámadt a szél - talán ezen múlt, hogy elmaradt Noens-tól (6.). Zuzulová másodjára is nekirontott a pályának, a meredeken bele is hibázott, végül egyetlen századdal előzte meg Borssent (5.). Lena Dürr már az elején elvesztette a ritmust (mást nem is vár az ember Schwaiger tűzésekor), Borssen mögé tudott besorolni (7.).

120211soldeu_mazlis2.jpg

Marlies Schild magabiztosan növelte előnyét, közel egy másodperces előnnyel jelentkezett be a győzelemre (1.). Zettel másodjára is lassan kezdett, ám a folytatással most sem volt nagy gond, Noens elé érkezett (3.). Hansdotter a felső részt remekül síelte, még a középső részen is őrzött egy tizedet előnyéből - a pálya alján viszont nem tudott elég gyorsan kanyarogni (2.). Geiger az esélytelenek nyugalmával indulhatott (főleg a pályatűző okán), ennek ellenére remekül kezdett - a meredeken viszont ő is hozta a kötelező német kiesést. Danke schön, Herr Schwaiger!

Poutiainen állíthatta csak meg Schildet, ám már a felső szakaszon leadott 2 tizedet. Aztán az osztrákoknak besegített az időjárás: a meredek szakaszon átláthatatlan hóviharba került a finn, egyszerűen nem tudott továbbmenni.

Egy Vk-versenyen az dönt, hogy kinek hogyan fúj a szél, az első futam győztese egyszerűen nem látja a pályát a második futamában. EZT ÍGY NEM LETT VOLNA SZABAD ELENGEDNI! Remélhetőleg holnap nem fogják egy hasonlóan zajló óriás-műlesiklással tépázni a sportág hírnevét.

Schild Hansdotter Zettel Soldeu SL 2012.JPG

Marlies Schild 190. Vk-versenyén 35. győzelmét, és 61. dobogóját szerezte. Ha valakinek esetleg még kérdéses volt, ki nyeri idén (is) a szakági Világkupát, már aligha az... Frida Hansdotter 88. versenyén 2. dobogóját szerezte, 2009 Ofterschwang után szerzett újra 2. helyet. Kathrin Zettel 147. versenyén 37. alkalommal állhatott a pódiumra.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

3 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr54093829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.02.13. 18:41:49

repens!
Megkérhetnélek arra,hogy részletesebben írd le Kirchgasser első futamát,(2-3 mondat),főleg a hibát írd le,ha még emlékszel rá,mert sajnos az első futamot nem láttam.

Előre is köszönöm!

(Poutiainent én is nagyon sajnáltam!)

repens 2012.02.14. 21:20:15

Hűha, jó kérdés... Lehet, hogy keverem mással, de hosszas gondolkodás után az a kép ugrott be, hogy a cél előtti kapuknál teljesen lesodródik, alig fér be a kapukba. De nem garantálom, hogy tényleg Kirchgasser volt az!

sannyak 2012.02.15. 17:07:17

Köszönöm,hogy megpróbáltál segíteni!
süti beállítások módosítása