HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Beat Feuz születésnapi győzelme Szocsiban

2012.02.11. 13:05 :: repens

Bemutatkozik a 2014-es olimpia alpesi lesiklásának helyszíne: a férfiak mezőnye ezen a hétvégén Szocsiban, egészen pontosan a Krasznaja Poljana közelében fekvő Roza Hutor ("Rózsatanya", vagy ha így jobban tetszik: Роза Хутор) lejtőjén csapnak össze. Szombaton lesiklással kezdődött a program, Beat Feuz 25. születésnapján fontos győzelemmel növelte esélyeit a szakági és összetett versengésben. A kanadai Benjamin Thomsen újra villantott, élete legjobbjaként 2. helyet szerzett, Adrien Théaux fért még fel a dobogóra.

120211sochi_feuz.jpg

Bernhard Russi, az alpesi sí Tilkéje tervezte a Roza Hutort, amely sokak tetszését elnyerte. Igaz, egyesek szerint a pálya felső részét túlságosan is kanyargósra alkották - ez persze már nem Russi, hanem a FIS pályakijelölőinek sara. Akadtak azért kritikus hangok, Cuche pl. az ugratókat sokallta, a pálya keménységét pedig a lecsatolódott lécek ma is bizonyították.

-10°C, jó látási viszonyok fogadták a férfi alpesi lesiklókat Szocsiban, a Roza Hutoron. A szokásosnál többen, 64-en neveztek a mai versenyre - néhányan talán már a 2014-es olimpia jegyében ismerkedtek a pályával.

120211sochi_helyszin.jpg

Yannick Bertrand síelhetett először a pályán, eléggé meggyűlt a baja a kanyarokkal, az ugratókat azért szépen abszolválta - így sem lett ebből ma pont (37.). Travis Ganong következett egy kisebb szünet után (talán a szél erősödött fel), a felső szakaszon sokkal jobban jött, a pálya alján nagyot hibázott. A franciát így is bőven verte, a pontról ő is lecsúszott (31). Guillermo Fayed nagyobb hiba nélkül jött végig, át is vette a pillanatnyi vezetést (27.), majd újabb amerikai érkezett: Erik Fisher bal léce leoldott, így elsőként tesztelte élesben a védőháló teherbíró képességét - átment a vizsgán az eszköz. Peter Fillnek sem kedvezett tehát a szerencse, hosszú kényszerszünet után indulhatott csak útnak. A felső szakaszon nem is volt túl gyors az olasz, aztán viszont egyre jobban begyorsult, 6 tizeddel vette át a vezetést (21.).

Kjetil Jansrudnak a kanyargós rész érthetően jobban tetszett, majd némi meglepetésre a pálya alján tovább növelte előnyét a norvég, egy remek 7. hely lett a jutalma. Carlo Janka is folytatta a sorozatot, századokkal Jansrud elé érkezett (5.). Adrien Théaux a pálya középső részén jó pár tizedet vesztett, 6 századdal így is átvette a vezetést, és dobogón zárt (3.). Christof Innerhofer az első időmérő pontig se jutott: egy balosban lecsatolt a jobb léce, nagy bravúrral talpon tudott maradni. Jan Hudec is nagy hatásszünet után indulhatott tehát, a kanadai menetére viszont ez sem lehet mentség - a chamonix-i győztes ma eléggé leszerepelt (24.).

120211sochi_theaux.jpg

Didier Défago lassú kezdés után remek középső szakaszt síelt, ám az alsó részen visszaesett (10.). Johan Clarey felül nagyot hibázhatott (sajnos, nem láthattuk - lehet, a szél volt a gond), több mint egy másodpercet vesztett (22.). Aksel Lund Svindal ma sem találta önmagát, hajszálra volt egy nagy eséstől - megúszta, de csak a célbaérésnek örülhetett (13.). Joachim Puchner is sokat szedett be felül, ám néhány század híján visszahozta a célig (6.). Andrej Šporn majd másfél másodpercet szedett össze a második ellenőrző pontig, valószínűleg nála is a szél szólhatott közbe (26.).

A reklámszünet után a szakági menők sorát a 25. születésnapját ünneplő Beat Feuz nyitotta, több mint 6 tizedes hátrányból jött vissza a középső részre, a célig pedig ezt közel 6 tizedes előnyre váltotta. Talán a szél, talán a fényviszonyok, talán a vax okozta - egy biztos, nem lehetett végig legjobbnak lenni. Feuz felül volt gyengébb, alul viszont szinte utolérhetetlen. Romed Baumann elmondása szerint a holnapi kombinációra koncentrál - az biztos, a mai lesiklását jobb is minél hamarabb elfelejteni (14.). Hannes Reichelt őrült tempót vállalt, volt, hogy fél lábon síelt - 76 század előnyből így lesz 1,1 másodperc hátrány (9.). Erik Guay egyre növekvő hátránnyal a középmezőnybe érkezett (20.). Didier Cuche sem tudta tartani a lépést honfitársával, váratlanul hátulra érkezett (12.). Bode Miller az általa folyamatosan kritizált felső, kanyargós részen szedett össze nagy előnyt - amit aztán a pálya többi részén leadott (4.). Biztos hogy annyira rosszul járt a kanyargós pályával? Klaus Kröll végig hátrányban volt, Cuche elé azért bejött (8.).

120211sochi_feuz2.jpg

Az újabb reklámszünetet követően is osztrákokkal folytatódott a verseny. Mario Scheiber a felső szakaszon még Feuz-cal versengett, aztán viszont a mezőny aljára küzdötte le magát (30.); Max Franz pedig végig egyenletesen lassú volt (27.). Silvan Zurbriggen már felül is hatalmas hátrányt szedett be, a pontszerzésért izgulhatott - nem jött össze (32.). Georg Streitberger edzéselsőként nagy reményekkel vághatott neki - épp ezért lehetett nagy koppanás az osztrákoknak, hogy már az első időmérő pontnál fél másodperc hátrányt mutatott az óra. Streitberger végül több mint 2 másodpercet szedett össze (25.), Feuz pedig megnyugodhatott - ám csak látszólag. Benjamin Thomsen ugyanis újabb remek sízéssel bizonyított: a pálya alján még Feuznál is sokkal jobb volt, öt tizeddel csökkentve hátrányát a 2. helyre érkezett! Ambrosi Hoffmann a pontszerző zónából is kiszorult (40.), majd Dominik Paris jó sízéssel előkelő helyre érkezett (11.). Stephan Keppler térdsérülése miatt végül nem állt rajthoz, azaz csak 29 síző alkotta a top-30-at.

120211sochi_thomsen.jpg

A 30-on túliak sorát Ivica Kostelić nyitotta, a horvátok sztárja végre képes volt egy épkézláb lesiklás bemutatni - igaz, ez is csak 2 pontot ért (28.). Magas rajtszámmal síelt remekül az olasz Siegmar Klotz (48-assal 15.), Mattia Casse (40-essel 18.) és Matteo Marsaglia (36-ossal 23.), a német Andreas Sander (37-essel 16.), a finn Andreas Romar (41-essel 17.) és a francia David Poisson (44-essel 19.).

A tekintélyes számú nevezőből végül 6-an el se rajtoltak (köztük Pinturault és Berthod), Benni Raich és Natko Zrnčić-Dim pedig pocsék sízéssel melegített a holnapi szuper-kombinációra. Az oroszoknak van még hová fejlődni 2014-ig: két indulójuk, Alek Glebov és Andrej Bisztrov a mezőny végén zárt.

120211sochi_dobogo.jpg

Beat Feuz boldog születésnapot szerzett magának: 60. Világkupa-versenyén megszerezte élete 4. győzelmét. Összetettben már csak 50 pont választja el Kostelićtől, és a holnapi szuper-kombinációban bármi megeshet... Benjamin Thomsen Chamonix-ban teljesen váratlanul szerzett egy 5. helyet, ennek tükrében talán már nem is volt olyan meglepő az újabb bravúr - 28. versenyén megszerezte élete első dobogóját a 25 éves kanadai. Adrien Théaux 136. Vk-versenyén 5. pódiumának örülhetett.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!


A szakági versengésben Didier Cuche előnye 26 pontra olvadt Klaus Kröll előtt, akit egyetlen pontos hátránnyal követ Feuz. A hétvége programja holnap az idény utolsó szuper-kombinációjával folytatódik.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr974093495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása