HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

3 század döntött: Maria (Höfl-)Riesch immáron asszonyként sem nyeretlen

2012.01.29. 18:35 :: Dave985

Höfl-Riesch Höfl St. Moritz SC 2012.JPG

Nem jött össze a triplázás, dacára remek szlalomjának, Lindsey Vonn 50. Világkupa-győzelme még várat magára. A kétszeres olimpiai bajnok Maria Höfl-Riesch idei első sikerének kulcsa meggyőző délelőtti produkciója volt, amikor alig két tizeddel maradt csak el gyors számban amerikai vetélytársától. A dobogó harmadik fokára péntek után ismét Nicole Hosp állhatott fel, az osztrák mostani eredménye vérbeli bravúr, hiszen a 28. helyről tört előre káprázatos műlesiklásával. Miklós Edit Szuper-G-ben némileg elmaradt pénteki lesikló formájától, kevesebben is estek ki szlalomban, ugyanakkor 40. helyezése mellé meg kell jegyezni, rengeteget javult szlalomban két nap alatt. A magyar versenyzővel jövő héten Garmischban is találkozhatunk.

Garmisch SG 2012.jpgHárom sikertelen halasztás után törölték a férfiak mai szuperóriás-műlesiklását Garmischban. A sűrű köd miatt lehetetlenné, balesetveszélyessé vált volna egy akár lerövidített hosszúságú pályán is a verseny megrendezése. Az esetleges pótlásról később dönthetnek.

...........................................................................................................................................................

A hétvégét megelőzően háromszor rendeztek szuper-kombinációt Sankt Moritzban, Janica Kostelić 2006-os sikerét két Pärson- győzelem követett, a legutóbbi elsőség pedig két nappal ezelőtt Lindsey Vonn nevéhez kötődött, aki korábban már kétszer is dobogóra állhatott itt hasonló versenyszámban. Svájci részről eddig Fabienne Suter 2008-as harmadik helye volt a legjobb szakági eredmény. Pénteki szlalomos bukása után ezt megismételni idén nem volt esélye, sőt, ma kiderült, hogy elszakadtak térdszalagjai jobb lábában, minimum hat hónapot ki kell hagynia, így számára is véget ért az idény.

Az osztrák Meinhard Tatschl állította össze a délelőtti pályát, ami Szuper-G-hez méltóképp kellően kacskaringós volt, különösebb ritmusváltások nélkül, az ideális nyomvonal tartásához így is komoly erőkifejtés és lankadatlan koncentráció volt szükséges. A bőven 2000 méter magasságban fekvő Sankt Moritzban az elmúlt évek során többször gondot okozott a sűrű ködfátyol, ha jobban tetszik, felhőrengeteg, s noha ez idén sem volt másként, kisebb periódusokat nem számolva alapvetően minden sportoló egyenlő esélyekkel haladhatott le a pályán.

Elena Fanchini (14.) siklásánál még a pálya alsó része volt kevésbé átlátható, az olasz átütőerőt nélkülöző menetét mégsem kérheti ezen számon. Margot Bailet (38.) így sem tudott versenyre kelni vele, majdnem két másodpercet szedett össze, az alsó részre teljesen elfogyott ereje, nagyon lesodródott. Wendy Holdenernek (37.) is sokat kell még gyúrnia a gyors számokra, most is csak a franciát tudta kevéssel megelőzni. Francesca Marsaglia (6.) nem vitás, élete legjobbját teljesítette délelőtt, egy nagy mentéssel együtt is a legjobb hat közül várhatta a folytatást. Margret Altacher (15.) a roppant kiegyenlített középmezőnyben foglalt helyet, Federica Brignone (46.) viszont csak satufékkel bírt visszakecmeregni a pályára, így csak a sereghajtó pozíció jutott ki neki.

Lotte Smiseth Sejersted (16.) három tizeddel a pillanatnyi tabella negyedik helyére szorult, hozzá hasonlóan csak az erősebb szlalomban bízhatott Michaela Kirchgasser (31.) is, aki egyetlen századdal maradt le csupán a szűzpálya adta kiváltságról. A délutáni történéseket figyelembe véve pláne mérgelődésre ad okot mindez. Johanna Schnarf (5.) továbbfolytatta a remek olasz szériát, öt századdal élre is állt, habár fent egy nagyobb lesodródást, lent pedig egy ormótlan fékezést is bemutatott, még nagyobb eredmény is kisülhetett volna ebből. Camilla Borsotti (21.) péntekhez képest valamivel visszafogottan szerepelt, hasonlóan a két napja ötödikként zárt Maruša Ferkhez (29.). Marion Pellissier (8.) tartotta pislákoló lángon a francia reményeket, ugyanez svájci kivitelben Denise Feierabend (16.), akinek elmaradása még nem volt olyan vészes, közel 5 tized a dobogóhoz képest, ám így bánhatja, amiért a vége felé a porhanyós hóra is kimerészkedett.

Vonn St. Moritz SC 2012.jpg

Julia Mancuso (10.) önmagához képest egyáltalán nem ment jól, szét- szétcsúsztak lécei, sok volt a bizonytalanság, szerepléséről mindent elárul, hogy sok kombinációs lesikló is előtte végzett. Köztük volt Kathrin Zettel (6.) is, az osztrák már három tizeddel is vezetett Schnarf előtt, a Rominger- Sprungot elmérte, így Marsaglia-val holtversenyben csak a második hely jutott neki. A győzelmi esélyeiről sem kellett lemondania, miután Lindsey Vonn (1.) mai produkciója azért hagyott némi kívánnivalót maga után. Miközben egészen elképesztő íven, nagyon magasról abszolválta azt a keresztsíző részt, ahol a többiek alig tudták átpasszírozni magukat, becsúszott néhány túlsodródás, párszor kilépett tojástartásból. Jellemző, hogy így is bő 9 tizedet adott az olasznak. Anja Pärson (9.) formája nem tette lehetővé, hogy igazán értékén kezeljük Vonn menetét, bár ő lényegében csak az első és utolsó szektorban gyűjtötte össze hátrányát.

Anna Fenninger (3.) néhány belefékezés híján tisztességesen szerepelt, gond nélkül bejött az akkori második helyre, az őt követő Tina Maze (13.) viszont ma valamiért nem vállalt megfelelő tempót, másodpercen túli hátránnyal kiszállt az elsőségért folytatott küzdelemből. Nem úgy Maria Höfl-Riesch (2.), ahol barátnője hibázott, három tizedet is rávert, a későbbiekben, ezt a két tizedes különbséget már gond nélkül tartani tudta, előlépve a verseny elsőszámú esélyesévé. Elisabeth Görgl (4.) sem maradt le sokkal tőlük, bár két szektor után még nehéz helyzetben volt, kevéssel Fenninger mögé sorolt. Nicole Hosp (28.) nem volt délelőtt eléggé precíz, két másodpercen túli hátrányból kevesen gondolták volna, hogy dobogós reményei lehetnek.

Marie Marchand-Arvier (20.) sem volt olyan összeszedett, mint tegnap, különösebb esélye nem maradt jó szereplésre. Andrea Fischbacher a célegyenesre fordulva tévesztett kaput, Daniela Merighetti (12.) besorolt a középmezőnybe, Anne-Sophie Barthet (36.) erősebbik számában bízhatott. Marie-Michele Gagnon (30.) a szerencse kegyeltjeként épp besurrant a legjobb harminc közé, hasonlóan még Elena Curtonihoz (24.), Tessa Worley-hez (26.) és Laurenne Rosshoz (23.). Leanne Smith (18.), Lisa Magdalena Agerer (19.), Stefanie Moser (24.) és Lara Gut (27.) még viszonylag tűrhető rajtszámmal tették meg ugyanezt, igazán kiemelésre méltót azonban csak ketten produkáltak. Tina Weirathertől (22.) még romló pályán is valahol elvárható volt ez a haditett, ám az, hogy az utána érkező Lena Dürr (10.) 49-es rajtszámmal hogyan került a bőven vett élmezőnybe, azt szerintem még maga sem tudja.

Miklós Edit (44.) 51-es rajtszámmal vághatott neki a pályának. Aránylag tiszta, széles íveket húzott, tempóban persze elmaradt a legjobbaktól, a célba 3,86 századmásodperces hátránnyal ért, ami ma a 44. helyhez volt elegendő. Az amerikai Alice McKennist és a már említett Brignonét előzte meg. 1,43-ra volt a pontszerző helyektől, tehát reálisan nézve nem számolhattunk újabb magyar pontokkal.

.............................................................................................................................................................

Hosp St. Moritz SC 2012.jpg

A ragyogó napsütés alaposan kikezdte a pályát, többek közt így fordulhatott elő, hogy az elsők közt szlalomozók jelentős előrelépéseket produkáltak a szlovén tűzésű pályán.

Marie-Michele Gagnon (7.) rögtön karrierje második legjobb eredményének örülhetett, tökéletesnek mondható menetével Ferk (14.) nem tudott mit kezdeni – így is rengeteget javított, Nicole Hosp (3.) ellenben rátett még egy nagy lapáttal, hét tizedet vert a kanadai egyébként többek számára úgyszintén megközelíthetetlen idejére, a harmadik konkrétan hat tizedre követte Gagnont… Lara Gut (22.) a biztos célba érésen kívül egyébre nem vágyott, idén először ért célba műlesikláson, ez is valami. Tessa Worley (20.) csalódást keltett, csak alig-alig múlta felül a svájcit. Elena Curtoni (11.) tetemes hátránnyal került a pillanatnyi harmadik helyre, aligha gondolta volna, hogy ebből kis híján legjobb VK- helyezésének beállítása kerekedik. Az őt követő három gyorssíző csupán akkora tempót mert bevállalni, ami feltétlenül elég lesz a pontszerzésre: Moser (24.), Ross (29.) és Weirather (26.).

Camilla Borsotti (16.) révén már egy fokkal épkézláb menetet láthattunk, óriás-műlesiklóként azért befigyelt nála is néhány megbicsaklás. Marchand-Arvier (28.) és Agerer (21.) is érezhetően nem kedvenc szakágukban síeltek, össze is szedtek két és fél másodpercet, Smith pedig már a pálya felső részén belebonyolódott a vertikális kapukba. Lotte Smiseth Sejersted (6.) volt az előbb említett lány, akinek legalább hat tizedre sikerült megközelítenie Gagnont, ennek köszönhetően kevéssel befurakodott a kanadai elé. A norvég reménységet egy hely választotta el attól, hogy beállítsa élete legjobbját, szakági szinten ezt persze könnyedén teljesítette. Denise Feierabend (12.) vállát nyomta a teher, nem bírt a mázsás súllyal, már fent eladta komplett előnyét, jellemző a mai versenyre, hogy még egy ennyire összeszedetlen szlalommal is be lehetett kerülni a középmezőny elejére.

Két újabb gyorssíző, Altacher (19.) és Fanchini (27.) korrekt, illetve vergődős menete után rögtön elérkeztünk Tina Mazéhez (5.), s a szlovén lány tudatosította bennünk, hogy Hosp valami egészen elképesztő űridőt állított fel. Szektoronként 3, 4, majd 5 tizedet vesztett az osztrákkal szemben, sok volt a hiba, fejben mintha nem lett volna a pályán, a vége majdnem hat tizedes hátrány lett. Ezek után nem volt oly meglepő, hogy Merighetti (17.) nem rúgott labdába (önmagához képest egészen korrektül teljesített). Mancuso egy másodperccel gyengébb nyitószektor után lába közé vette a sorozót, Dürr (25.) eleve remegős lábakkal kezdett, a nagyobbik letörésnél aztán csak méretes rendőrkanyar után tudta folytatni, elúszott az elsöprő eredmény lehetősége, élete első szakági pontjai így is összejöttek.

 

Anja Pärson (10.) esetén annak is örülni lehetett, hogy a középmezőny műlesikló tudását hozni tudta, két inkább gyors számokban villogó társa, Pellissier (18.) és Marsaglia (15.) széles kapuvételekkel, de tisztes tempóban haladtak célig. Kathrin Zettel (9.) láthatóan nem síelt jól, ám esetében már lehetett érezni a pálya drasztikus romlását is, a szektoronkénti 8-8 tizedes veszteség másként nehezen magyarázható. Azért mindent elárult a pénteken még remeklő osztrák menetéről, hogy a lesikló Johanna Schnarf (8.) megőrizte pozícióbeli előnyét. Elisabeth Görgl (4.) már bőven másodpercen túli előnyből indult, amiből 4 tizedet rögtön az elején elvesztett, majd egy-két megtorpanással további egy szekundumot a végén, az alacsonyabb végsebességet kárhoztatja, amiért három tizeddel végül lemaradt a dobogóról. Anna Fenninger (13.) csak fent elbukott másfelet, egyedül az utolsó szektorban nyújtott elfogadható színvonalon. Amikor már-már úgy tűnt, csodát látunk, Maria Höfl-Riesch (1.) talán idén először összeszedettségről tett tanúbizonyságot technikai számban. Hiába síelte meg nagyságrendileg Sejersted részidőit, előnye súlyos tizedekkel csökkent, az utolsó szektorban azonban ő is tartotta a lépést Hosppal, így végül 51 századot megőrzött majdnem két másodperces fórjából. Lindsey Vonn (2.) önbizalomtól telve iramodott neki, érezhető volt, hogy a triplázás és az 50. győzelem többet ér számára, mint holmi szakági kristálygömb. Vérbeli műlesiklóként helytállt, a délután hatodik legjobb idejét síelte, egyetlen apró rontását kivéve nem találni hibát menetében, talán épp azon a ponton vesztette el a csatát. Végül 3 századdal szorult barátnője mögé.

DDD St. Moritz SC 2012.jpg

A folytatást Kirchgasser nyitotta meg, a kelleténél többet kockáztatott, hamar kiesett. Mint az várható volt, a gyorsasági számokban indulók pontszerzésre alkalmatlannak bizonyultak. Kellemes meglepetésre Priska Nufer (30.) életében először ponttal gazdagodott hazai pályán. A szlalomosok közül Barthet kiesett, így egyedül Wendy Holdener (23.) gyűjtött értékes pontokat. Miklós Edit (40.) végül nem előzött meg senkit, akár az összesítést, akár csak a szlalomot nézzük, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy jóval energikusabb műlesiklást mutatott be a péntekihez képest, mintegy hat másodperccel maradt el Hosp idejétől, közvetlen környezetét pedig igencsak megközelítette.

Höfl-Riesch Vonn Hosp St. Moritz SC 2012.JPG

Maria Höfl-Riesch idén először állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a kétszeres olimpiai bajnok karrierje 21. Világkupa- győzelmét könyvelhette el, kombinációban ez a negyedik a sorban. Lindsey Vonn bizonyos szinten még így is jubilált, ez szám szerint már a 90. dobogója. Nicole Hosp is kerek számot ünnepelhet, 50. VK- pódiuma bizonyára sok lelki erőt ad majd számára a szezon folytatására.

A szakági pontversenyt Vonn vezeti 180 ponttal, őt Maze követi 125, Hosp 120 és Riesch 110 ponttal. Ők négyen pályáznak a kis kristálygömbre, melyről majd a február közepi szocsi verseny fog dönteni. Ma sikerével Riesch felkúszott az összetett harmadik helyére, de hátránya így is közelít 600 pontra Vonnhoz és 200 egységre Mazéhez képest.

 

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el!

 

Ha az időjárás engedi, jövő héten Garmischban folytatják a lányok, ahol a két gyors számban mérik össze tudásukat – Miklós Edittel a mezőnyben.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr423970507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.02.01. 18:30:04

Dave,nagyon szívesen írok neked,de ha valami érdekel,főleg az én kedvencemről,kérdezzél,szívesen válaszolok,ha tudok.
Láttam,hogy az Index-en lévő tippversenyen figyelembe vetted,a tőlem kapott információkat.
Én nagyon örültem volna,ha a kedvencem eléri azt a 6-dik helyet amire te tippelted.
De ez olyan balszerencsés nap volt számára!
Múlt héten a mennyekben,most meg a földön!
A fene vinné el azt a 0,01 másodpercet,már megint(mint a VB-n a csapatverseny döntőjében)!Szinte gondoltam,hogy ennek a 0,01 másodpercnek később döntő jelentősége lesz Kirchi számára.Sajnos látszott,hogy szeptember óta,csak a verseny előtti héten volt csak "hosszúléc" a lábán,bár ahhoz képest nem volt rossz,de biztos többet várt magától.Én ekkor olyan 14-15-dik helyben kiegyeztem volna.De aztán látszott,hogy ennél sokkal jobb eredmény (6-8 hely)is elérhető egy jó szlalommal.
Sajnos a 0,01 másodperc miatt (1-2-3) helyett csak 31-diknek indulhatott neki a pályának.
A szlalomban biztos ő is tudott volna olyan időt elérni,mint Gagnon jó pályán,csak sajnos ő már nagyon elhasznált pályán versenyzett,és mindent egy lapra tett fel,(talán a dobogóért...)de pórul járt...
Nagyon sajnáltam,hogy megszakadt egy szép sorozat,és Szuper-Kombiban 0 pontja van,és a 3-dik verseny Szocsiban lesz teljesen ismeretlen pályán.
Garmischba nem megy,mert a Kandaharon tavaly is félt,csak jövő héten versenyez Andorrában.
süti beállítások módosítása