HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Didier Cuche nyerte a garmischi lesiklósprintet

2012.01.28. 13:46 :: repens

Nem kedvezett az időjárás a férfi alpesi sízőknek: a köd miatt az egyébként is sokat kritizált Kandahar szervezői alig több mint egy percesre rövidítették le a mai lesiklóverseny pályáját. Sprintfutam ida vagy oda, ezúttal is a Garmischban hagyományosan remeklő Didier Cuche és Erik Guay szerezte meg az első két helyet, Hannes Reichelt állhatott még fel a dobogóra. Cuche ezzel a szakágiban átvette a vezetést a ma nagyot betliző Beat Feuztól, aki azért is sajnálhatja a mai napot, mert az összetettben vezető Ivica Kostelić nem indult ma.


A Világkupa-éllovas Ivica Kostelić nélkül zajlott a férfi alpesi sízők lesiklása Garmisch-Partenkirchenben. A horvát síző érthető módon nem indult el - a gyors számokban nem találja korábbi formáját, így inkább rápihen a folytatásra, kérdéses, a holnapi szuper-G-n egyáltalán indul-e. Marcel Hirscher gyors számokban egyébként sem indulna, így Beat Feuz kapott egy nagy esélyt a felzárkózásra összetettben - nem tudott élni vele. A hatalmas múltra visszatekintő Kandaharon 2010 után versengtek ismét a legjobb férfi lesiklók a Világkupa-sorozat keretében, akkor Carlo Janka nyert Mario Scheiber és Erik Guay előtt. 2007-ben Guay nyert Andrej Jerman és Didier Cuche előtt - korábban a szlovén és a svájci is nyert már ezen a lejtőn. A tavalyi VB-n is Guay bizonyult legjobbnak Garmischban (igaz, kissé más pályán), Cuche mellett Innerhofer állhatott még dobogóra.

Az elmúlt napokban a szervezők rengeteg kritikát kaptak, többek szerint nem készítették elő megfelelően a pályát. Ráadásul az időjárás ma sem fogadta kegyeibe a versenyzőket, a pocsék látási viszonyok miatt lerövidített pályán indították útjára a lesiklókat. Talán nem is baj, így a Kandahar legveszélyesebb részei kimaradtak, alul pedig tökéletesen tiszta volt az idő, nem volt veszélyben a sízők testi épsége. Bode Millert az óra nem fogadta kegyeibe - az amcsik botrányhőse ezúttal a rajtszámsorsolásra (ki tudja hányszoros visszaesőként) nem volt képes időben odérni. Emiatt 16-os rajtszáma ellenére 30 hellyel hátrébbsorolták, csak a 45-ös rajtszám után jöhetett le.

Andrej Šporn kezdhette a mai versenyt, gond nélkül leért az alig több mint egy percesre rövidített lejtőn (4.) - minden idők legrövidebb lesiklópályáját láthattuk ma. Guillermo Fayed nagy sebességet vállalt, ennek több szélesre vett ív lett az ára (15.), Jan Hudec pedig a pálya alján kapott ki a szlovéntől (12.). Hans Olsson gyengécske siklása (38.) után Carlo Janka következett, a svájci lassú kezdés után hiába igyekezett (17.). Peter Fill végig századokra követte Špornt, a cél előtti szakaszon viszont az olasz sem tudott elég gyors lenni (13.). Ambrosi Hoffmann jelentősen elmaradt az előtte sízőktől (30.), majd Joachim Puchner is a cél előtti métereken kapott sokat a vezető szlovéntől (10.).

Patrick Küng a második szakaszt remekül síelte meg, ám egy-két kisebb bizonytalanság után csak Puchnerrel holtversenyben ért célba (10.). A 10-essel induló Silvan Zurbriggen próbálta Küng menetét utánozni, ám a végén nem találta meg a helyes nyomvonalat (18.). Christof Innerhofer messze van tavalyi VB-formájától, ám most remekül síelt - egészen a kritikus alsó szakaszig, ahol 35 százados előnyt adott le; Špornnal azonos idővel ért célba (4.). Adrien Theaux tisztes hátránnyal ért az alsó szakaszra (Innerhoferhez képest), ott viszont sokat visszahozott (9.). Erik Guay a második szakaszon hibázott egy komolyabbat, ennek ellenére 12 századdal átvette a vezetést, végül a 2. helyen zárt. Hannes Reichelt ki is használta a kanadai hibáját, azonban nem volt elég gyors, 3 századdal kapott ki a célban (3.). Johan Clarey besorolt Innerhoferék mögé (7.), majd következhetett a legjobbakat megelőző kis szünet.

Bode Miller hűlt helye után Klaus Kröllön volt a sor, ő nyithatta tehát a szakági menők sorát. Az osztrák sem tudta kihasználni Guay hibáját, a századok sem kedveztek neki (8.). Beat Feuzot alaposan megvárakoztatták a szervezők, sikerült is megzavarniuk. Már a felső szakaszon nagy hátrányt gyűjtött be, ami a végére óriásira nőtt (23.). Didier Défago sem tudott jól jönni (22.), Didier Cuche viszont kiválóan kezdett, és hat tizedes előnyéből 27 századot sikerült is megőriznie a célig - másodjára nyert a Kandaharon (1.). Aksel Lund Svindal továbbra is a hullámvölgy alján pihen (31.), Romed Baumann erőtlen menete (20.) után pedig Cuche kezdhetett is megnyugodni.

Dominik Paris bátor kezdés után alaposan megküzdött a buckásodó pályával, összességében így is remek időt futott (6.). Kjetil Jansrud látható hibákat vétve jött végig (19.), Marc Gisin számára pedig egy-két túl szűkre sikerült kapuvétel jelentett komolyabb hátrányt (14.). Werner Heel idén csak a pontszerzésért küzd - ezúttal is hiába (32.). Stephan Keppler egy kapunak síelve oldalára esett, szerencsére gond nélkül felállt. Yannick Bertrand menetét látva sem volt sok aggódnivalója Cuche-nek (37.), a francia is hatalmas hátrányt szedett be. Georg Streitberger érdekesen kalimpált a levegőben a pálya ugratójánál, pedig egyébként nem lett volna olan rossz a sízése (29.). Az első 30-at egy újabb osztrák, Mario Scheiber zárta, a második szakaszon egészen messzire sodródott egy balosban, itt el is szállt a versenye (39.).

A 30-on túliak sorát amerikaiak tömege nyitotta: Erik Fisher a mezőny végével küzdött (32.), Andrew Weibrecht szokott őrült menete még kevesebbet ért (42.), Marco Sullivan honfitársaihoz képest sokkal jobban jött (28.), Travis Ganong pedig egy századdal őt is felülmúlta (27.). Matteo Marsaglia a felső szakaszon vesztett rengeteget (40.), majd Andreas Sander magához képest remek menettel biztosította, hogy legyen pontszerzőjük a hazaiaknak is Garmischban (21.). Max Franz másodpercen belülre érkezett, ismét a mezőny első felében foglalhatott helyet (15.). Patrik Järbynt is megdobta az a kapu, ahol Keppler kiesett, így a svéd veteránnak sem sikerült a pontszerzés (41.). Wiley Maple-nek nem volt esélye a pontszerzésre (46.), ahogyan Mattia Cassének sem, az olasz több helyen is lesodródott (42.).

Andreas Romar lábáról lecsatolt a léc, nagyot esett a finn, szerencsére felállt. Gasper Markič remekül kezdett, ám utána ő sem volt elég gyors (47.), Natko Zrnčić-Dim pedig a célbaérésért is nagyot küzdött (45.). David Poisson többször is kísértette a szerencséjét, valahogy eljutott a célig (42.). Rok Perko alig csúszott le a pontszerzésről (34.), majd jöhetett Bode Miller, aki előtt előzékenyen rendberakták a pályát - cserében persze jó sokáig állhatott a rajtban. Többször is megbillent, főleg a pálya alján küzdött hatalmasat, végül a pontszerzés se jött össze (35.).

A hátralévő sízők közül kiemelendő a kanadai Benjamin Thomsen, aki 46-ossal tudott 23. helyet szerezni, valamint a szebb napokat megélt, ma csak 49-essel induló, 25. helyet szerző Tobias Grünenfelder. Életében először szerzett pontot az 50-essel rajtoló kanadai Conrad Pridy, aki Grünenfelderrel azonos idővel ért célba (25.).

Didier Cuche Kitzbühel után Garmischban is nyerni tudott, ez volt jubileumi, 20. Vk-győzelme, valamint 64. dobogója. A svájci veterán ezzel a szakági küzdelemben is átvette a vezetést Feuztól. Erik Guay 16. alkalommal állhatott dobogóra, míg Hannes Reicheltnek a mostani a szintén a 16. pódiuma.

A verseny valamennyi hivatalos statisztikája itt letölthető!

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr803963282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása