HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild sorozatának vége, az osztrákokénak nem

2012.01.22. 16:00 :: repens

Kirchgasser Kranjska Gora SL 2012.JPG

Vasárnap a szlalom volt műsoron Kranjska Gorán a női alpesi sí Világkupában. Az egyetlen kérdésnek előzetesen az tűnt: megállíthatja-e valaki Marlies Schildet? A válasz: önmaga - néhány kapu után búcsúzott, így végre másnak is esélye nyílt szlalomot nyerni az idényben. Az osztrákoknak így sem volt okuk a búslakodásra, a második futam osztrák tűzésű pályáját egyértelműen uralták, Michaela Kirchgasser pedig már az első futam után is az élen állt, élete első szlalomgyőzelmét szerezte Poutiainen és Zuzulová előtt. Érdekesség: a szepességi Barbara Kántorová élete első pontjait szerezte.


Megfelelőnek mondható körülmények, -3°C és enyhén felhős idő fogadta a versenyzőket Kranjska Gora Podkoren 3 elnevezésű lejtőjén. Az első futam pályáját a szlovák Zuzula (aligha véletlen névazonosság), a másodikét az osztrák Obkircher tűzte - vagyis már a kezdés előtt tovább nőttek Schild esélyei, aki ráadásul az eddigi utolsó, 2007-es kranjska gorai versenyt is nyerte Zahrobská és Zuzulová előtt. 73 versenyző vágott neki a versenynek.

Schild Kranjska Gora SL 2012.JPGAz első futamot Tanja Poutiainen kezdte, különösebb gond nélkül leért (3.). Maria Höfl-Riesch követte, túlságosan is nagy lendülettel vágott neki, pár kapu után el is tévesztette az ívet. Michaela Kirchgasser óvatos kezdés után a végére begyorsult, és három tizeddel átvette a vezetést, nyerte is a futamot (1.). Marlies Schild óriási meglepetésre nem tanult Riesch hibájából, gyakorlatilag lekopírozta a német menetét, ugyanannál a kapunál nem fért be, és búcsúzott a fő favorit. Kathrin Zettel pocsékul kezdett, egy kaput is kidöntött, elkeserítő hátránnyal ért célba (17.). Három osztrákból kettő elszállt!

Veronika Zuzulová remekül kezdett Zuzula pályáján, a végére viszont eladta fél másodperces előnyét (2.). Tina Maze is előnnyel nyitott, ám a pálya alján nagyon darabosan mozgott (4.). Šárka Zahrobská továbbra is tartja pocsék formáját, ma is lefelé lógott ki az élbolyból (14.). Frida Hansdotter remek sízése (6.) után következett Lindsey Vonn, aki alaposan megszenvedve a pályával, azért előkelő helyen továbblépett (8.).

Therese Borssen már az elején hátrányt gyűjtött be, amit aztán lassacskán 7 tizedre növelt (7.), Nastasia Noens viszont elrontott ívekkel hatalmas hátrányt gyűjtött be (11.). Marie-Michelle Gagnon kapura lépett, csakúgy, mint Manuela Mölgg, Christina Geiger pedig gyenge idővel zárta az első 15-öt (12.).

Tessa Worley tegnapi győzelme után ma sem okozott csalódást (10.), könnyedén továbblépett, Emelie Wikström viszont a felső szakaszon hasraeséssel zárta a hétvégéjét. Fanny Chmelar is a betliző németek sorát gyarapította (25.), Lena Dürr viszont remek sízéssel az élmezőnybe érkezett (5.). Mikaela Shiffrin most nem (most sem?) tudta bizonyítani, miért tartja a szakma szupertehetségnek - az biztos, nem a mai botorkálása miatt (32.). Anne-Sophie Barthet gyenge menete (30.) után Denise Feierabend biztató részidő után búcsúzott.

Katharina Dürr nem tudta kihasználni a reklámszünet jelentette előnyöket, pár kapu után búcsúzott. Nicole Hosp óvatos menete (12.) után Irene Curtoni az alsó szakaszon szedett össze nagy hátrányt (15.), Bernadette Schild pedig még nála is gyengébb volt (23.). Az első 30 induló sorát a formán kívüli Sandrine Aubert (18.), a biztató kezdés után sokat vesztő Erin Mielzynski (16.), a menet közben fenékre ülő osztrák Carmen Thalmann (26.), végül pedig egy mindent beleadó Nicole Gius zárta (9.).

A sok kiesést kihasználva sokan fértek be 30-on túlról a második futamba, igaz, egyikük sem túl előkelő helyen. Julia Mancuso 31-essel 19., Anna Swenn-Larsson 40-essel 20., Taina Barioz 36-ossal 21., Chiara Costazza 38-assal 22., Wendy Holdener 32-essel 24., Barbara Kántorová (64-essel!) és Kijoszava Emiko (37-essel) 27.-27., Lotte Smiseth Sejersted 49-essel 29. helyen zárt.


A második futam első feléről sokat dícsért sportadónknak hála ismét lemaradtak a magyar nézők, így az elejéről csak az időeredmények alapján lehet véleményt alkotni.

Barthet kezdte a futamot, gond nélkül célbaért (17.), Sejersted viszont már néhány kapu után búcsúzott - nem alakult jól neki ez a hétvége. Kijoszava érthető módon most sem kockáztatott, életében már két Vk-pontszerzése van így (23.), Kántorová pedig élete első pontjaira hajtva még a japánnál is lassabban csorgott végig (24.). Thalmann már más célokkal indulhatott, ám kiesés lett csak az eredménye a nagy igyekezetnek. Chmelar minden mindegy alapon síelhetett a pocsék első futam után, ám ő sem jutott néhány kapunál tovább - megérte óvatoskodni?

Holdener sem tudott versengeni Barthet idejével (20.), Bernadette Schild viszont kiváló felső és alsó szakasszal nagy előnnyel vette át a vezetést (12., emlékeztetőül: osztrák tűzte a futam pályáját...). Costazza a pálya alját nagyon elrontotta (19.), Barioz viszont csak 3 tizeddel maradt el Schildtől (14.). Swenn-Larsson már felül hatalmasat hibázott, utána hiába jött jól (21.), Mancuso pedig egyszerűen lassú volt (22.). Aubert az alsó szakaszig őrizgette előnyét, ám végül még Barioz-t sem tudta megelőzni (15.). Zettel másfél másodperccel vette át a vezetést (5., emlékeztetőül: osztrák tűzte a futam pályáját...), Mielzynski pedig alaposan hátraesett (18.).

A reklámszünet után Irene Curtoni volt soron, egész jó menettel is másodpercen kívülre került Zettelhez képest (10.). Zahrobská újabb borzalmas menetet produkált (16.), Geiger viszont egészen a meredek szakaszig jobb volt az osztráknál - ott hibázott hatalmasat (8.). Hosp besorolt Zettel mögé (6., emlékeztetőül: osztrák tűzte a futam pályáját...), Noens pedig a meredek szakaszon adott el rengeteget az osztrákokkal szemben (9.). Worley túlságosan is bátran vágott neki, oldalán csúszva fejezte be a futamot, Gius pedig lába közé vett egy kaput.

Az újabb szünet után következett Vonn, érdekes íveket húzva is befért az osztrákok mögé (7.). Borssen a középső szakaszon nagyot esett, így Hansdotter lehetett a legjobb svéd - azonban a középső részen ő is óriásit hibázott, hátraesett a középmezőnybe (13.). Lena Dürr remekül jött az utolsó kapukig, ám ott ő is lecsúszott, így ő is hátraesett (11.) - ebben a futamban Fortuna az osztrákok mellé állt.

 

Maze síelése ellen viszont már az égiek sem tehettek semmit: igaz, több mint egy másodpercet leadott, ám így is átvette a vezetést a hazai nézők nagy örömére (4.). Poutiainen remekül jött a középső szakaszon, az alján pedig rátett még egy lapáttal: több mint egy másodperces előnnyel vette át a vezetést (2.). Zuzulová a középső szakaszig tartotta a lépést a finnel, ám a meredeken beszedett 7 tizednyi hátrányt (3.). Kirchgasser viszont bizonyította: Obkircher nagyon eltalálta ezt a pályát: a második futam legjobb idejével megnyerte a versenyt (1.).

Kirchgasser Poutiainen Zuzulová Kranjska Gora SL 2012.JPG

Michaela Kirchgasser 168. Vk-versenyén második győzelmét aratta, még 2007-ben tudott nyerni egy spanyol óriás-műlesikló versenyen. Poutiainen hosszú idő után küzdött újra a győzelemért, 46. Vk-dobogóját szerezte, Zuzulová pedig 11. alkalommal állhatott a pódiumra.

A verseny részletes statisztikája a linkre kattintva érhető el.

4 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr873690868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.01.24. 17:21:40

Ilyen nincs és mégis van!
Számomra már az is majdnem hihetetlen volt,hogy kedvenc Kirchgasserem Zágrábban a dobogón tudott végezni.De ami vasárnap történt,erre álmomban sem gondoltam volna,hogy egy sérülés és kényszerszünet után ugyanott folytatta ahol abbahagyta,és élni tudott a nagy lehetőséggel,hogy Riesch,és Schild is kiesett előtte,utána.
Olyan csodálatos,hogy ennyire okosan,szépen odafigyelve tud mostanában szlalomozni,ami nem volt rá jellemző eddig.
Nagyon szurkolok neki,hogy ezt a szép sorozat kitartson az idény végéig!

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2012.01.25. 00:58:36

@sannyak: A mindenről döntő második futama előtt rád is gondoltam. :) Rászolgált "Kirchi" erre a sikerre ennyi jó eredmény után. Bizonyára azt is tudod, hogy kisebb sérülése volt, de az utolsó pillanatban vállalta a nagy megmérettetést. Bejöttek számításai.

sannyak 2012.01.25. 17:05:01

Dave!
A zágrábi sérülése után 3 hét pihenőt jósoltak neki,ahhoz képest már 8 nap múlva már a válogatott edzésén volt,ezért hihetetlenül hálás volt,tiszta szívből köszönte a 4 gyógytornásznak aki ilyen jó munkát végzett vele,hogy a térde bírja a terhelést.Tehát azért nem az utolsó pillanatban dőlt el,hogy indulni tud,hanem egy héttel korábban.
Ha nem tudnád,még annyit fűznék hozzá,hogy Zágrábban is,már a második futam előtt érezte,hogy nincs minden rendben,szóval már fájt a jobb térd alatti csont,de azért remekül megcsinálta azt a futamot is a dobogóért.
Én még azt tartom kiemelendőnek a szlovéniai győzelemben,hogy látta amint Riesch kiesik előtte,de ő jól végig jött,majd a második futamban is erős volt fejben és lélekben,hogy elviselje ezt az új,és szokatlan helyzetet,hogy utolsónak jöhet le.
Ahogy láttam a héten,csak a vasárnapi Szuper-Kombiban fog indulni,mert ott SG-vel együtt lesz szlalom,nem lesiklással,mint pénteken,és a valószínű ugratók miatt nem akar kockáztatni,hogy a térde esetleg újra megfájduljon.
Most minden erővel a szlalomversenyekre összpontosít,hogy ott folytassa az idei jó sorozatát!

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2012.01.26. 02:11:24

@sannyak: Köszönöm a hasznos információkat, különösen a szuper-kombinációk lebonyolításában adtál iránymutatást.
süti beállítások módosítása