HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ifjúsági Olimpia: Besztercebányai győzelem szlalomban

2012.01.21. 03:00 :: Dave985

A két magyar ezüstérem után és az utolsó két versenynapi bolondok háza előtt viszonylag nyugodt napon vagyunk túl az I. Ifjúsági Téli Olimpián. A blogunk összefoglalóiban külön kiemelt sportágak közül tegnap egyedül alpesi síben rendeztek döntőt. A lányok szlalomján szlovák győzelem született, Petra Vlhová másfél másodperccel oktatta a mezőnyt a Patscherkofelben, s mivel még egy kanadai és egy orosz lány fért fel a dobogóra, elmondhatjuk, hogy további három nemzet is beszerzett egy-egy érmet alpesi síelésben. Úry Zsuzsanna kitett magáért, szépen búcsúzott az olimpiától, miután az 53 fős mezőnyben a 23. helyet sikerült megszereznie.

Külön ki sem kell emelnünk, hogy az 1995-1996-os korosztályban kicsoda is áll toronymagasan a világranglista élén. Mikaela Shiffrin rendszeres VK- pontszerzéseivel, sőt, dobogójával felküzdötte megát az összesített rangsorban egészen a 19. pozícióig. Menedzserével bizonyára úgy érezték, már régen kinőtte korcsoportját, inkább építi karrierjét tovább a Világkupában, mintsem holmi olimpia kedvéért kiessék a ritmusból. Hiányában is akadt egy TOP-100-as szlalomos a mezőnyben, méghozzá a szlovák Petra Vlhová, aki a legutóbbi frissítés szerint a világ 84. számú műlesiklója. Eredményeik alapján még a legjobb 200 közt helyet foglaló Estelle Alphand és Magdalena Fjällström pályázhatott legnagyobb eséllyel valamilyen színű éremre, de nem lett volna az sem meglepetés, ha valamelyik osztrák, vagy svájci lány verekszi fel magát a dobogóra.

A havas eső sajnos jelentősen roncsolta a pályát, nem mindennapi technikai képzettségre volt szükség ahhoz, hogy normális idővel le lehessen érni a célba. Innen eredeztethetők a hatalmas különbség már a délelőtt folyamán. Az első futamot követően Petra Vlhová (1.) favorithoz méltó teljesítménnyel, magabiztos előnnyel állt a tabella érén, 9 tizeddel utasította maga mögé a 14-es rajtszámmal érkező svájci Lüna Flütschöt (2.), az osztrákok büszkesége, Christina Ager (3.) már másodpercen kívüli hátrányt szedett össze a szlovákkal szemben. Kettőjükön kívül nem is találtunk a legjobb hat között sízőt a kiemelt csoportból, a horvát Saša Trsinski (4.) 10-essel, a kanadai Roni Remme (5.) 19-essel, a svájci Jasmina Suter (6.) pedig 13-assal került a legjobbak közé, igaz, már körülbelül másfél másodperces elmaradással.

Jekatyerina Tkacsenko 1,68-as hátránnyal csak a hetedik, Estelle Alphand és Nora Grieg Christensen már két másodpercen túli elmaradással csak a kilencedik, illetve tízedik helyről várhatta a folytatást. A sorban utánuk következők még egy szekundummal gyengébb időt síeltek, a 14. helyet elfoglaló izlandi lány pedig már az öt másodperces ostromolta. A nagyobb nevek közül búcsúzott az első futam során a kombinációban győztes Fjällström, az óriás-műlesiklás francia olimpiai bajnoka, Clara Direz, valamint az osztrákok éremesélyese, Rettenwender. Úry Zsuzsanna 10,40-es elmaradással a 29. helyen állt az első futam után, vagyis délután még tiszta pályán volt alkalma síelni.

Zsuzska neve mellé délután a 24. időeredmény került, előre nem tudott lépni, sőt, egy bosnyák lány megelőzte, de a kieséseknek köszönhetően javított pozícióján, legjobb eredményével, egy 23. helyezéssel fejezte be olimpiai szereplését.

Egy jó darabig egymást váltották az élen a lányok, tekintettel a hatalmas különbségekre. Az első komolyabb felzárkózást a szlovén Saša Brezovnik (9.) könyvelhette el, aki összesen egy híján 11 pozíciót lépdelt felfelé a tabellán. Köszönhetően második legerősebb délutáni futamának. Egészen az izlandi Helga- Maria Vilhjálmsdottírig (8.) ő állt a szponzori fal előtt, akit az ausztrál Greta Small (7.) váltott az élen. A lengyel Katarzyna Wąsek, majd Christensen kiesése után Estelle Alphand (6.) majd’ két másodperccel került eléje, ám ez is kevés volt ma ahhoz, hogy ötödik számában is dobogóra állhasson.

Kevéssel már Jasmine Fiorano (5.) is megelőzte, bár ez sem volt elég az üdvösséghez, mert Jekatyerina Tkacsenko (3.) még nála is jobb második menetet produkált, ami végül bronzérmet ért az orosz alpesi síző számára. (Barátkozzunk a gondolattal, hogy hamarosan mind több ruszkit láthatunk a lejtőkön, akár a pontszerzők között is. Elég megnézni az Észak-Amerikai, de idén már Európa Kupás eredményeiket is.) Jasmina Suter (4.) hatalmas küzdelemben volt az orosszal, a célban kettő század döntött kárára. Annyira azért nem kell búslakodnia, óriás-műlesiklásból hazavihet egy bronzérmet. A nap meglepetése, Roni Remme (2.) lábai nem remegtek meg, picivel még növelni is tudta előnyét, ám mindez kevés volt Petra Vlhovával (1.) szemben, aki délután sem talált legyőzőre, mindkét futamot nyerve, egy század híján másfél másodperces előnnyel győzött szlalomban.

Vlhová Remme Tkacsenko Innsbruck 2012.JPG

Petra Vlhová nevét már megtalálhattuk különböző korosztályos világversenyek rajtlistáján. Indult a tavalyi junior-világbajnokságon, ahol elsőévesként a 27. helyen végzett „óriásban” és a 30. helyen szlalomban. Az ifjúságiak számára kiírt európai olimpiai fesztiválon (EYOF) kedvenc számában egy 9. helyet gyűjtött be. Szlovák bajnoki bronzérmes szlalomban és negyedik szuper-kombinációban. Tíz TOP-10-es helyezést tud felmutatni különféle FIS- versenyekről, ezek között volt 3 dobogó és egy győzelem. Szuper-G-s kilencedik és kombinációban, illetve óriás-műlesiklásban elért negyedik helyei után nagyon rászolgált erre a sikerre a besztercebányai sportoló.

 

A női szlalom végeredménye

 

Ma a fiúk műlesiklásával lezárulnak az olimpia alpesi síversenyei, Kékesi Mártonnak újra szoríthatunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom magyar sportolók 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr963603196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása