HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maze bugyijában nincs semmi különös, Vonn mégis kezdhet aggódni

2012.01.18. 15:00 :: repens

Cortina d'Ampezzo egy hazai meglepetéssiker és a papírforma Vonn-fölény mellett leginkább Tina Maze alsóneműjéről marad emlékezetes. Röviden visszatekintünk a Vonn-győzelemmel végződő vasárnapi szuper-G-re, a Maze-ügyre, és a férfiakhoz hasonlóan a hölgyeknél is áttekintjük a Világkupa esélyeit. Na és még egy "pályán kívüli" téma: aggódhatunk a sportág esszenciájának számító kombináció jövőjéért?

A vasárnapi szuper-G mondhatni semmi meglepőt nem hozott: Lindsey Vonn kisebb hullámvölgy után újra másodperccel alázta a mezőt. Vonn 47. VK-sikerével beelőzte Renate Götschlt az örökranglista harmadik helyén. Valódi verseny ismét csak a 2. helyért zajlott...

Persze, a 22-essel érjkező amcsi előtt azért láthattunk egy izgalmas versenyt. Az első induló, Altacher kiesése után Leanne Smith (10.) remek menettel jó sokáig állhatott a reklámfal előtt, míg a 9-essel induló Jessica Lindell-Vikarby remeknek tűnő menettel meg nem előzte. Később kiderült, 6. helyet ért ez a futam. 12-essel jött Tina Maze (a bugyijában pár bekezdéssel később vájkálunk, most maradjunk a tényeknél), és bizonyította: idén ő Vonn első számú kihívója (3.). Annak ellenére merem ezt állítani, hogy végül az amerikain kívül Maria Höfl-Riesch is megelőzte (2.) - na de a szlovéntól ebben a számban várnánk talán legkevésbé a jó eredményt. Riesch asszonynak nem tett igazán jót a "höflösítés" a jelek szerint, lassan magára talál, ám esélye a nagy kristálygömbre egy lottóötöséhez közelít...

Maze és Lindell-Vikarby közé besorolt a favoritok közül a pálya felső szakaszát elrontó Elisabeth Görgl, és az amerikaiak napját tökéletessé varázsoló Julia Mancuso. A svájciak Lara Gut 7. és Fabienne Suter 8. helyének örülhettek (vagy inkább panaszkodhattak tovább), Anja Pärson pedig egy 9. hellyel adott életjelt magáról. Említést érdemel még a 42-essel 19. helyet szerző ifjú norvég titán, Lotte Smiseth Sejersted, az ebben a számban is feltűnő Tessa Worley (20.), valamint az 52-essel pontot szerző Maruša Ferk (25.). Ellenkező előjellel emlékezhetünk meg Anna Fenninger (18.), a sérülése után régi önmagát még nem találó Nadja Kamer (31.), illetve az élete első lesiklógyőzelmét alighanem túlságosan is megünneplő Daniela Merighetti (34.) csúszásáról.


A hétvége során végre sok magyar hírportálon is találkozhattunk alpesi sível - fájdalom, ehhez egy erősen bulvárszagú esemény kellett. Aki esetleg nem hallott róla: a svájci csapat (minden bizonnyal egyik versenyzőnőjük súgására, szerkesztőségi tippünk: Gisin) vizsgálatot követelt a remek formába lendült szlovén sízőnő, Tina Maze ellen. Az ok egészen abszurd: véleményük szerint Maze kevéssé légáteresztő anyagból készült alsóneműje (ha nem akarjuk szaporítani a szót, fogalmazhatunk úgy is: gumibugyija) szabálytalan előnyt biztosít a szlovén hölgy számára. A FIS alighanem úgy gondolta, egy olyan patinás szövetség, mint a svájci képviselőit mégsem küldheti el egy fejsimogatással és egy "jól van kisfiam/kislányom, ne aggódj, majd mindent megnézünk" ígérettel, valóban megvizsgálták a kérdéses ruhadarabokat. Fájdalom, a vizsgálat részleteiről nem szivárgott ki videó...

A végeredmény persze borítékolható volt. A ruházatra kétségkívül vonatkozó "légáteresztési kötelezettség" a testnek csak kis részét fedő alsóruházatra természetesen nem értelmezhető, Maze alsóneműjében semmi rendelleneset nem találtak. A szlovén hölgy érthetően kissé azért odaszólogatott - ki ne tenne így, ha alsójában vájkálnának idegenek... Először azt említette meg egy interjúban, hogy ha nagyon akarják, lesiklik ő bugyi nélkül is, majd a szuper-G közben, pillanatnyi elsőként a reklámfal előtt állva kielégítette az alsóneműjére vágyó tömegek igényét. Felsőruháját széthúzva láthatóvá tette a melltartóján lévő üzenetet: "Nem a ti dolgotok".

Maze egyébként tavaly tavasszal is már egyre jobb formába lendült, nincs tehát semmi meglepő abban, hogy mára ő vált Vonn első számú üldözőjévé. A svájci feljelentést ezért is nehéz magyarázni. Na és persze azért is, mert a svájciakra nem jellemző a pályán kívüli harc, ráadásul hosszú időn át tartó szenvedés után végre ismét versenyt is nyertek. Korábban házon belüli botrányoktól volt hangos a svájci szövetség (ld. Gut-ügy), most házon kívül csináltak magukból bohócot. Erre a svájci edző, Mauro Pini még rátett egy lapáttal, amikor kikelt magából, és "rendkívül barátságtalan lépésnek" nevezte Maze dobogós mutatványát, valamint egy félmondattal még mindig arra utalt, hogy szerintük a jövőben be kéne tiltani a bugyit. Szegény Pini élete nem egyszerű, és bár meglepő módon túlélte a csapat élén a korábban sikert sikerre halmozó svájci gárda gyengélkedését, most bizonyította: Mazéhoz hasonlóan az ő alsóneműjében sem találna az ember semmi említésre méltót...

 


Az összetett kristálygömböt az észak-amerikai versenyek után gyakorlatilag oda lehetett volna adni Lindsey Vonnak. Azóta azonban ha nem is fordult fel a világ, néha kissé megbillent a papírforma. Vonn így is majd 300 ponttal vezet, 884 pontjával szemben Maze 593 pontja áll. Talán nem becsüljük le azzal az egyébként remek osztrák szlalom-specialistát, Marlies Schildet, hogy 540 pontja ellenére nem vesszük figyelembe az összetettért folyó küzdelemben. Az 516 pontos Elisabeth Görgl szlalomban nem indul, ő azért esetleg egy hatalmas formajavulással még előretörhet, Anna Fenninger pedig hanyatló formát mutat, ráadásul több mint 400 pont a hátránya (467). Maria Höfl-Riesch 466 pontjával kissé elkésett már a felzárkózással, főként technikai számokban nem képes a tavalyi formáját nyújtani. Julia Mancuso 401 ponttal áll, így minden bizonnyal idén sem érhet az ősi rivális közelébe, a többiek pedig több mint 500 pontra vannak Vonntól.

Összegezve tehát: Lindsey Vonnak minden esélye megvan az újabb összetett Vk-győzelemre. Tina Maze elképesztő formajavulása miatt azonban várhatóan egészen a Vk-döntőig aggódhat az amerikai lány - ez is több izgalom, mint amit néhány héttel ezelőtt várhattunk a sorozattól. A lesiklásban megnyugtató Vonn előnye (majd 130 pont Görgl előtt, 150 pont a meglepetésember liechtensteini Tina Weirather előtt), és mostani győzelmével szuper-G-ben is alaposan elhúzott az őt üldöző Suter-Fenninger duótól. Szlalomban borítékolható Marlies Schild győzelme, 500 ponttal talán már akkor is nyerne, ha el sem indulna a hátralévő versenyeken - Maze 287 ponttal követi. Óriásban van csak hatalmas harc a szakági kristálygömbért, Viktoria Rebensburg (230), Anna Fenninger (190), Elisabeth Görgl (176), Lindsey Vonn (167) mellett Tessa Worley-t sem szabad még leírni. Ráadásul, épp a kiegyenlített mezőny miatt az idény végére időzített forma szinte bárkinek elég lehet a szakági győzelemhez (Maze 62p...?).

A hátralévő programról: Kranjska Gorán (a szétolvadt Maribor helyett) a technikai számokban csapnak össze a hölgyek, majd St. Moritzban lesiklás mellett az idény első szuper-kombinációi is lezajlanak - rögtön kettő. Garmischban a gyors számokban csapnak össze, majd jön egy új helyszín: az andorrai Soldeu-Grandvalira két óriásnak és egy szlalomnak ad otthont. Szocsiban gyors számok és kombináció, Moszkvában paralellverseny, majd Banszkóban ismét gyors számok várnak a mezőnyre. Márciusban Ofterschwangban és Åréban technikai számokkal készülnek a schladmingi Vk-döntőre.


A hölgyekről áttérve az urakra (bár persze mindkét nemet érinti a dolog), egy elég elszomorító hír: a napokban Ivica Kostelić egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy meg kell védeni a kombináció jövőjét. A hagyományosan az alpesi sí lényegének számító kombinációs versengés az utóbbi években egyre inkább háttérbe szorult, attól tarthatunk, a következő FIS-kongresszuson napirendre kerülhet a szakág megszüntetése. Egy-egy szuperkombináción Világkupához méltatlan mezőny gyűlt össze, a hagyományos kitzbüheli kombináción már tavaly is alig volt résztvevő. Persze, nem is csoda, hisz alig van már kombinációs verseny az idény során. Felfoghatatlan, hogyan is juthatott idáig a szakág, főleg annak tükrében, hogy ma is az összetett győzelem számít a legnagyobb fegyverténynek. A nagy sínemzetek mégis fontosabbnak tartják a szakági specialisták kinevelését (tökéletes példa Hirscher vagy Schild). Persze, ezt nem nehéz magyarázni: ott, ahol óriási az utánpótlás, megengedhetik maguknak, hogy egy versenyző csak 1-2 számra koncentráljon, így azokban a legjobb legyen. Az olyan nemzetek képviselői, mint akár a horvát Kostelić, a cseh Bank, vagy épp a szlovén Maze viszont "hátukon cipelik" országuk sísportját, minden számban próbálkoznak, épp ezért számukra óriási előny a szuper-kombináció megléte.  A "kombi" eltűnése pedig tényleg azt jelenthetné a jövőben: egy összes szlalomversenyt megnyerő Marlies Schild akár összetettet is nyerhet - úgy, hogy (világért sem megbántva az osztrák zsenit) kis túlzással sírógörcsöt kapna egy cortinai lesiklópálya láttán. Biztos, hogy ezt akarjuk???

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr453573852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása